Dilema: Apple iPhone 8 vs. Samsung Galaxy S8

Náš čitateľ sa rozhoduje medzi vlajkovými loďami od Samsungu a Apple. iPhone 8 vsádza na overené riešenia, S8 experimentuje aj tam, kde by nemusel. V mnohých kritériách však konkurenta porazí.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu, je tu pre vás naša nedeľná rubrika Dilema. Pokiaľ už máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku

Patrik sa rozhoduje medzi dvoma top smartfómi tohto roka: "Už niekoľko týždňov si lámem hlavu nad voľbou nového smartfónu. Ide o IPhone 8 vs. Samsung Galaxy S8. V roku 2014 som prešiel na iPhone 6. S týmto telefónom som veľmi spokojný, no zamestnávateľ mi dal ponuku, že mi polovicu sumy nového preplatí. Obaja moji favoriti stoja rovnako, 799 €.

Nepotrebujem každý rok alebo dva nový smartfón. Ideálne by bolo, aby fungoval bez problémov 4 roky. Neviem, ako je to s Androidom teraz, ale v roku 2014 mi na ročnom Sony strašne mrzol. iPhone 6 už mám niečo vyše 3 roky a nikdy nemal žiadne zaváhanie. Na druhej strane musím uznať, že Samsung predbehol dobu a Galaxy S8 je skutočne nádherný kúsok."

Náš čitateľ si musí ujasniť, či dá prednosť praktickosti a overeným riešeniam, alebo chce kúsok nabitý najnovšou technikou a lipne na čo najkvalitnejších fotografiách alebo videách z mobilu.

Reprezentantom klasickej školy je v tomto súboji Apple iPhone 8. Vsádza na, podľa nás praktickejší, IPS displej s kompaktnou 4,7-palcovou uhlopriečkou. Jeho rozlíšenie 750 x 1334 bodov na papieri neohúri, no v praxi zrejme každému postačí. V rukách budete držať obrazovku s tradičným pomerom strán 16:9.

Neprajníci už roky ukazujú na mohutné okraje a nemožnosť rozšíriť základné 64 GB vnútorné úložisko microSD kartou. Za verziu s 256 GB si už poriadne priplatíte. Naopak, spoľahnúť sa môžete na rýchlu čítačku odtlačkov prstov priamo pod displejom.

Novinka dostala sklenený chrbát, čo umožnilo pridať podporu bezdrôtového nabíjania. Teoreticky môžete 1821 mAh batériu nabíjať aj rýchlejšie než len pribaleným 1 A adaptérom. Silnejšiu nabíjačku si však musíte dokúpiť zvlášť alebo využiť tú z iPadu či Macbooku Pro. Výdrž na jedno nabitie v prípade malého iPhonu pravdepodobne nikoho neohúri. Ak chcete bez problémov prežiť celý deň, siahnite po väčšom modeli Plus.

Dvanásťmegapixelový fotoaparát už ponúka optickú stabilizáciu a oproti predchádzajúcim generáciám smartfónov od Apple je ešte lepší. Najmä pri fotografovaní statických záberov v zhoršených svetelných podmienkach ale stále o krok za Samsungom. Dotiahne sa len pri nahrávaní videí a spomalených záberov.

Testy ukazujú, že v praxi bude hardvér od Apple o stále o niečo rýchlejší. Patrika by mohlo osloviť tiež jednoduché naklonovanie všetkých aplikácií, mailov a systémových aplikácií z jeho iPhonu 6.

Samsung Galaxy S8 má podľa nášho čitateľa navrch v dizajne. Nám sa páči aj väčšia 5,8-palcová uhlopriečka, hoci s netradičným pomerom strán takmer 2:1. Trochu zvláštne je na nej prehliadanie videí, napríklad z YouTube. Vyššie rozlíšenie panelu s mriežkou 1440 x 2960 bodov však určite poteší.

Síce výraznejšie zaťažuje batériu, no 3000 mAh akumulátor má oproti iPhonu 8 bohatú rezervu. Nie sme si ale istí, či Super AMOLED panel vydrží celé 4 roky bez zjavného vyblednutia farieb. Nepočítali by sme ani s tak dlhou podporou softvérových aktualizácií.

Osemjadrový procesor z radu Exynos by mal zostať aj vďaka 4 GB operačnej pamäti dostatočne svižný. Výhodou je tiež podpora microSD kariet.

Čítačku na chrbte v tomto prípade považujeme za nepraktickú. Nahradiť ju má softvérové rozpoznávanie tváre, ktoré nefunguje vždy spoľahlivo. Navyše, nad telefón sa musíte vždy zohnúť, prípadne prednú kameru so senzormi namieriť na seba.

Fotoaparát s 12 Mpix rozlíšením naopak stále patrí medzi to najlepšie, čo aktuálne smartfóny ponúkaju. Lepší než v prípade iPhonu je tiež 8 Mpix predný fotoaparát s nahrávaním QHD videí a automatickým zaostrovaním.

Recenzia Samsung Galaxy S8 - dizajn až na prvom mieste

Takto fotí Samasung Galaxy S8 + videá z mobilu

Oba smartfóny sú vodeodolné, Samsung ponúka aj 3,5 mm audiojack a notifikačnú diódu. Boli by sme radšej, ak by zostal verný klasickej konštrukcii s domácim tlačidlom pod displejom doplneným čítačkou odtlačkov prstov. Vďaka silnejšej batérii a lepšiemu fotoaparátu by však v našom výbere zrejme zvíťazil. Výsledok by mohol zvrátiť len model iPhone 8 Plus.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

juryno 29.10.2017 - 12:08

Ak ti nevadi o kusok vacsie telo ale zalezi ti skor na praktickosti tj vacsom a lepsom displeji,dizajne,cene a otvorenosti systemu tak samsung. Ja nemam rad dnesne velke mobily ale vsetci ich mame na net. A surfovat na 4,7" je trochu hardcore.na S8 mozes schovat softwarove tlacitka a surfovat cez ich prehliadac na 5,8".A to je sakra rozdiel..

fedinko29.10.2017 - 12:50 Trvalý odkaz

Mna najviac pobavi ked majitelia iphonu pisu o mrznucich androidoch :-) android mi stale mrzol uz nikdy viac, nadavaju na tieto telefony ako keby od jakziva nemali nic ine ako apple :-) ja mam xperiu Z3 uz vyse 2 roky a ani raz mi nezamrzol, ani hociaky iny android co som pred tym mal. Xperia fachci jak delo, prepina aplikacie, multitasking, videa internet a v zivote som ho nezapiekol :-) LEN tolko

Dusan29.10.2017 - 13:07 Trvalý odkaz

Treba vždy porovnávať len vlajkové lode alebo fóny v rovnakej cenovej hladine. Aktuálne som prešiel z top androidu späť na IOS a jediným argumentom je top výkon v 4,7 palcoch.
Riešil som dilemu Iphone 7/8 a vyhrala možnosť 7 (JettBlack je fakt pekný :)
PS:treba si otvoriť bazoš a pozrieť koľko ľudí vymení samsung zaiphone +-doplatok a koľko naopak.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.10.2017 - 13:07 Trvalý odkaz

Samusng S8 vyzera fantasticky. Lenze moralne rychlo zastara. Na jar je tu S9, na jesen Note 9 a zrazu je pouzivatel 2 modely pozadu a straca hardverove čačky novsich modelov. iPhone je konzistentny, obcas az nudny s nulovou prisposobitelnostou. Android ako operacny system funguje inac ako iOS. S 8.0 oreo by sa malo par veci zmenit - system je modularnejsi a dovoli vyrobcom jednoduchsie vydavat aktualizacie. Otazne je, co na to politika zavodov ako Samsung, ktore svoju pozornost na trhu buduju prave vydavanim mnozstva telefonov v mnohych seriach (J - 3 modely, A - 3 modely, S - 2 modely (3, ak aj active), Note - 1 model, potom som videl aj C-seriu, On-seriu, rozne Prime, Grand, Max modely a neviem co). Apple vydava tych modelov tiez viac, na jesen 3, na jar ma prist refresh SE.

TL;DR: Ak sa ti paci S8, kup si S8, pocitaj s tym, ze "zastara" rychlejsie, v tvojej hlave aj v bazaroch. Ak sa ti paci iPhone 8, kup si ten, ma vyborny fotak, a stale je konzistentny a da sa nan spolahnut, ak uz mas aplikacie a pouzivas ich naslepo, nebude tomu inak ani po kupe osmicky.

DJ Pepe29.10.2017 - 13:08 Trvalý odkaz

jednoducha rychla otazka. preco by iphone 8 neohuril vydrzou? praveze ohuruje viac akoby som ocakaval
btw nesekajuci android po 2 rokoch: a teraz tu o karkulke ;) poznam ludi co iphone nechcu, nepaci sa im, ale aspon si dokazu priznat ze po polroku droid uz nie je to co to byvalo

Celá diskusia 51 príspevkov