D-Link Omna 180 Cam HD - kamera pripravená pre Apple HomeKit

Inteligentná kamera pre platformu HomeKit ponúkne širokouhlý obraz a integráciu priamo do operačného systému iOS. Nie je však lacná.

Väčšina výrobcov produktov pre inteligentnú domácnosť ponúka ovládacie aplikácie pre Android aj iOS. V nich nastavíte všetko potrebné a upozornenia potom nájdete v notifikačnom centre samotného operačného systému.

Lenže ako bude o pár rokov vyzerať náš život v inteligentných domácnostiach? Obývačku bude strážiť kamera od D-Linku, svetlá rozsvietite žiarovkami Hue od Philipsu a kúrenie alebo klimatizáciu nastavíte v ďalšej aplikácii od iného výrobcu zoradenej v nekonečnom rade ikon na domácej obrazovke?

Technické parametre D-Link Omna 180 Cam HD (DSH-C310):

Rozmery: 132 x 58 x 58 mm, 232 gramov, Full HD video, 180° šírka záberu, nočné videnie do 5 m, mikrofón, reproduktor, senzor pohybu, podpora microSDXC kariet do 128 GB, použitie s iOS 10.1 alebo tvOS 10.1 a vyššími, napájanie: 5 V / 2 A

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Apple chce situáciu zjednodušiť a vyvinul platformu HomeKit. Všetky produkty, ktoré HomeKit podporujú, dostanú vypínače a základné ovládanie priamo v spodnej lište Ovládacieho centra iOS. Majú rovnaký dizajn a rovnaké ovládanie z jedného miesta.

To zároveň znamená, že majitelia androidov majú smolu. Omna 180 Cam HD pre nich určená nie je.

O produktoch Applu sa hovorí, že mávajú špičkový dizajn. Omna 180 Cam HD síce nesie iné logo, no Apple ju ponúka aj v oddelení príslušenstva na Apple.com alebo v kamenných Apple Store. Produkt teda prevzal pod vlastný predajný kanál a balenie ani vzhľad kamery určite nikoho neurazia. Práve naopak.

Z krabice vyberiete hliníkový valček vysoký asi 13 centimetrov s dopredu smerujúcim okom kamery. Svoje miesto by si mal nájsť na stole, kedže riešenie pre upevnenie na stenu chýba. Vedľa TV alebo modernej elektroniky bude vyzerať dobre.

Trochu ma prekvapilo výrazné zahrievanie tela, aj keď kamera pracuje iba v pohotovostnom režime a z mobilu k nej pripojení nie ste.

Po prvom zapojení do siete si nainštalujete párovaciu aplikáciu Omna, kde kameru pridáte kliknutím na malé + a naskenovaním 8-miestneho kódu cez fotoaparát. Samozrejmosťou je priradenie kamery do niektorej z virtuálnych miestností, čo sa hodí, ak v byte chcete mať viac kamier (Garáž, Prízemie, Poschodie atď.).

Z aplikácie Omna je k dispozícii živý pohľad na dianie pred objektívom (Live View), prehrávanie nepretržitej slučky záberov automaticky zaznamenávaných na microSD kartu (nie je v balení) a nastavenia. V tých si najviac pozornosti zaslúži položka Motion Detection. Citlivosť pohybového senzora môžete regulovať v rozmedzí 0 až 100 % a na obrazovke vybrať 16 segmentov, ktoré majú na pohyb reagovať. Z obrazu tak môžete vyrezať napríklad chodbu alebo záhradu, ktoré by mohli spúšťať falošné poplachy.

Motion Retrigger Delay vo voľbách 30 sekúnd, 1 min, 2 min, 3 min alebo 5 min určí, za aký čas po prvom odoslaní notifikácie na pohyb má kamera reagovať na ďalší.

Kvalita obrazu z kamery je výborná. Mimoriadne široký záber pokryje podstatnú časť miestnosti a sťažovať sa nemôžeme ani na plynulosť záberov, ktoré odhadujem aspoň na 25 fps. Obraz vo Full HD rozlíšení je kvalitnejší než pri Creative Live!Cam IP SmartHD. Pri nočných záberoch je to naopak, dva infračervené senzory svietiace vedľa objektívu s fixným ohniskom v tme dosiahnu podľa technických špecifikácií len na približne 5 metrov.

Z aplikácie Omna máte možnosť zachytiť screenshot alebo povoliť prenos zvukov. Vďaka zabudovanému reproduktoru môžete cez svoj mobil a kameru rozprávať k ľudom v miestnosti, mikrofón zas doručí ich odpovede.

Potešilo by ma ešte ručné ukladanie videí, takto ich kamera ukladá iba automaticky. Tam ich môžete vyhľadať podľa zobrazeného časového kódu.

Pri bežnom používaní však do aplikácie Omna chodiť nemusíte. Postačí vám vytiahnuť spodnú lištu, kde sa objaví tlačidlo pre ovládanie kamery. HomeKit je do nového iOS integrovaný ešte viac, jeho menu môžete spúšťať cez jednoduchú ikonu v spodnej lište. Nezabudnite, že ikony pod nastavením jasu či ovládaním hlasitosti a rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi alebo Bluetooth si môžete prispôsobiť podľa seba.

Platforma HomeKit ponúkne základnú obrazovku s prehľadom toho, čo sa práve deje. Po doručení notifikácie tu uvidíte aj veľký screenshot z aktuálneho diania pred kamerou. Aj tu si môžete všetko príslušenstvo zoradiť do miestností.

Prostredie HomeKitu je výborne integrované do celého operačného systému a ponuky reagujú aj na silnejšie stlačenie displeja cez 3D Touch, pokiaľ ho displej vášho iPhonu podporuje.

V tomto prostredí môžete povoliť alebo zakázať aj spomínané doručovanie notifikácií na váš iPhone, prípadne ich automaticky povoliť iba v určitom čase (v hodinách, kedy nie ste doma). Ovládanie inteligentného príslušenstva u vás doma môžete jednoducho zdieľať s manželkou alebo ostatnými obyvateľmi domu, stačí im cez HomeKit poslať pozvánku na spravovanie Domu.

Ak ste z kamery doteraz mali iba dobrý pocit, prídu dve výrazné nevýhody. Tou prvou je cena. V slovenských e-shopoch sme D-Link Omna 180 Cam HD našli za približne 200 eur, oficiálny e-shop na Apple.de ju ponúka za 229,95 eur. Podobné kamery spolupracujúce aj s androidmi, hoci bez takto dôkladne prepracovanej integrácie a s HD obrazom, môžete mať už za štvrtinu.

Druhou nevýhodou je samotná ideológia HomeKitu. Ak by ste očakávali, že všetky vyššie spomínané funkcie kamery budete môcť z mobilu ovládať aj potom, ako opustíte Wi-Fi sieť vo vašej obývačke, mýlite sa.

iPhone len bezmocne vyhodí hlášku o tom, že kamera nie je pripojená. Ak chcete HomeKit ovládať aj z práce alebo odkiaľkoľvek inde, budete doma potrebovať Apple TV alebo iPad odložený na stole, ktoré poslúžia ako riadiace centrum a spracujú všetky príkazy. Samotné príslušenstvo to cez Wi-Fi router nedokáže, zrejme zámerne kvôli vašej bezpečnosti a zachovaniu súkromia.

Výhody:

+ dizajn

+ previazanie HomeKitu priamo s iOS

+ výborná kvalita obrazu

+ 180° objektív

+ nahrávanie v slučke na microSD kartu

Nevýhody:

- výrazné zahrievanie

- ovládanie na diaľku iba s Apple TV alebo iPadom odloženým doma

- vysoká cena

Orientačná cena: 195 eur (Alfasat.sk)

Záver

Kamera Omna 180 Cam HD od D-Linku nie je práve lacná, no ponúkne naozaj kvalitný obraz a veľmi dobre vyzerá, kdekoľvek ju položíte. Prepojenie cez HomeKit je pre majiteľov iOS zariadení mimoriadne pohodlné a praktické. Trúfame si odhadnúť, že práve HomeKit pomôže odštartovať masovú integráciu inteligentných spotrebičov do našich domácností. A Google zrejme postrčí k predstaveniu vlastnej podobne prepracovanej alternatívy.

Nemožnosť ovládať kameru a sledovať jej obraz na diaľku bez Apple TV alebo iPadu doma zatiaľ zostáva najväčšou nevýhodou.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu