Hľadáme lacné dátové služby na každodenné aj výnimočné použitie

Dnešné telefóny sa už bez internetového pripojenia nezaobídu. Doma máme Wi-Fi, ale čo vonku? Aké možnosti ponúkajú naši operátori pre menej náročných zákazníkov?

Každý, kto to s internetom myslí aspoň trochu vážne má určite domáce pripojenie, ideálne s Wi-Fi pokrytím bytu či domu. Ale to nám zvyčajne nestačí. A hľadanie voľných Wi-Fi sietí v kaviarňach nie je ani bezpečné, ani spoľahlivé riešenie.

Preto sme sa rozhodli pohľadať základné dátové programy, ktoré pripoja naše smartfóny k internetu na ulici či pri výletoch.

Orange

- Paušál Go Europe s mesačným poplatkom 10 € ponúka nekonečné volania na 3 čísla v sieti Orange, 100 minút do SR, zo SR do EÚ, USA, Kanady a v rámci EÚ. Dáta sa ale dokupujú, za 1 GB zaplatíte 6 €.

- Prima karta je predplatenka pri ktorej platí, že čím viac dát sa presurfujete, tým menej za 1 MB zaplatíte. Po presurfovaní 690 MB dát sa prenos dát zastaví, lenže 690 MB vás bude stáť 15 €. Prípadne sa dá dokúpiť 700 MB na 30 dní za 8 eur, čo je stále veľa za tak málo dát.

Vyššie paušály Go Europe obsahujú viac dát, obnova 1 GB balíka stojí tri eurá. Preto si podľa spotreby treba prepočítať, čo sa viac oplatí. Predplatená Prima karta je pre náročnejšieho zákazníka nevyhovujúca.

FunFón

- 500 MB za 5 eur, po vyčerpaní klesne rýchlosť na 128 Kbit/s

- denný internet s objemom 200 MB stojí 0,40 €, oo vyčerpaní objemu sa rýchlosť zníži na 128 Kbit/s

Ponuka 500 MB za 5 eur môže na občasné použitie internetu počas celého mesiaca stačiť, výhodou je spomalenie po prečerpaní na rýchlosť použiteľnú napríklad na messenger. Kto sa chce pripojiť len párkrát do mesiaca, pre toho bude vhodnejší denný internet.

Telekom

- nízke Happy paušály majú nízky balík dát. 1 GB má až Happy M s mesačným poplatkom 23,99 €. To je pre komunikačne nenáročného zákazníka zbytočné. Paušál Happy XS s poplatkom 9,99 € má len 200 MB dát, 1 GB dát k nemu dokúpite za 5,99 €.

- Easy Pecka má denný internet 200 MB za 50 centov, pričom zákazník si môže dokúpiť ďalších 200 MB za 50 centov bez obmedzení počtu aktivácií. 1 GB dát na mesiac stojí na predplatenke Telekomu 6 eur.

Aj tu treba zhodnotiť, či stačí lacný balík s nízkym objemom dát a dokúpite si 1 GB ta šesť eur, alebo uprednostníte drahší paušál s vyšším objemom dát. Denný internet je vhodný pre občasné použitie.

Juro:

- služba Internet na deň ponúka 100 MB za 20 centov s možnosťou opakovanej aktivácie ďalších 100 MB dát za 20 centov.

- týždenný internet s objemom 500 MB stojí 2 eurá.

Denný internet môžete kombinovať s týždňovým podľa vlastných preferencií či aktuálnych potrieb. Máte na výber, čo uprednostníte. Zákazníci Jura ale nemajú prístup do LTE siete Telekomu.

O2

- najmenší Modrý O2 paušál za 15 eur má 500 MB dát (pokiaľ zákazník nezoberie bonus na telefón, inak má len 100 MB), neobmedzené SMS-ky a 100 minút. Navýšenie dát o 100 MB alebo 500 MB stojí 3 eurá.

- na predplatenke O2 Voľnosť si dokúpite 1 GB balíček za 5 eur, prípadne môžete využiť Denný internet. Za 50 centov získate 250 MB.

Pokiaľ potrebujete mesačne aspoň 1 GB dát, neberte si v O2 najnižší paušál. Dostanete maximálne 500 MB, aj to len v prípade, že nevyužijete bonus na telefón. Základný 1 GB balíček na predplatenke je drahší než u konkurencie. Pre niekoho môže byť riešením denný internet.

Tesco Mobile

- za 1,5 GB na mesiac zaplatíte 8 €, za 500 MB za 4 €. K dispozícii máte ešte 3 GB za 12 eur. Ak miniete svoje dáta skôr, s automatickou obnovou vám operátor navýši 1 GB za 3 € a čo nespotrebujete, si prenesiete do ďalšieho mesiaca.

- denný internet s objemom 200 MB dát stojí 0,39 €. Za každých ďalších 200 MB zaplatíte opäť 39 centov.

Aj tu platí, že kto sa chce pripojiť len párkrát do mesiaca, postačí mu denný internet.

4ka

- 1 GB vo vlastnej sieti za 1 euro

- 1 GB v sieti 4ky a národnom roamingu stojí 4 €

Nevýhodou štvrtého operátora je dostupnosť vlastnej siete len vo väčších mestách, pričom v národnom roamingu môžu zákazníci využívať iba 2G pripojenie.

V rýchlom porovnaní sme sa nezamerali na žiadne bonusové akcie s dobíjaním kreditu a podobne. Išlo nám len o ponuku, ktorú nájde zákazník, keď hľadá na webe operátora informácie o internete do mobilu. Aký internet v mobile by ste dnes svojmu známemu odporučili vy? Predstavte si napríklad, že vlastní nejaký Dual SIM a môže si na internet vybrať akúkoľvek ponuku.

Budeme radi, ak sa o svoje skúsenosti podelíte s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

Lukas 18.10.2017 - 19:08

ja mam 4 bezkonkurencie za 1e

Medino18.10.2017 - 21:33 Trvalý odkaz

lukas, ak sa nepohnes ako je rok dlhy zo svojho mesta, tak jasne ze ti to staci. Ak to zhrniem tak nikto, dokonca ani 4ka (kvoli pokrytiu a iba 2G sieti), nespravil dieru do sveta dat. Stale je to v dobe kamennej a za velke ceny. Co sa tyka dat, tak sme uz par rokov zaseknuti. Ale vsetci operatori (mozno kartel-konspiracia :))) vedia, ze aj za malo dat im ludia daju vela penazi, tak preco by to mali operatori menit...?

rtg18.10.2017 - 21:55 Trvalý odkaz

Tiež 4ka za euro, je to bezkonkurenčné a tiež som sa bál, že mimo mesta som odpísaný, lebo 4c/MB je veľa. Ale jedna vec sú čísla na papieri a druhá vec je reálne používanie.

huje®18.10.2017 - 22:45 Trvalý odkaz

Lenka,

...Preto sme sa rozhodli pohľadať základné dátové programy, ktoré pripoja naše smartfóny k internetu na ulici či pri výletoch..."

"...na predplatenke O2 Fér si dokúpite 1 GB balíček za 8 eur, navýšenie o ďalší 1 GB stojí 3 €. Prípadne môžete využiť Denný internet. Za 50 centov získate 250 MB..."

O2 Voľnosť bude v predaji od 13. júna 2017. Predplatená karta O2 Fér sa neruší, ale nebude od tohto dátumu v predaji.

Základný program, ktorý záujemca nájde na webe O2 je tu: http://www.o2.sk/volania/o2-volnost

Cena za dátový balík je samozrejme iná, ako uvádaš ty vo svojom článku:

[img]https://s1.postimg.org/6iu0awjzvj/volnost.jpg[/img]

No a pokrytie rýchlou dátovou sieťou sa operátor nezdráha zverejniť vo forme štandardnej mapy, nie paródie na mapu pokrytia vo forme akýchsi balónikov, čo zástupcovia agentúry, ktorých si najal majiteľ Vášho portálu, chodili vypúšťať do predajní konkurencie v čase, keď na inom misete stavali šibenice.
[img]https://s1.postimg.org/5udi51yh3j/mapa.jpg[/img]

Kde ste tie programy hľadali? V archíve nejakého ústavu?

Mnou zverejnená informácia je určite menej tendenčná (aj keď tento môj príspevok niektorí určite nerozdýchajú), ako tá Vaša o karte O2 Fér a o cene za dátový balík na tejto karte, ktorá nie je v predaji už pekne dlho ;-)

Rastislav.j18.10.2017 - 22:58 Trvalý odkaz

"Každý, kto to s internetom myslí aspoň trochu vážne má určite domáce pripojenie, ideálne s Wi-Fi pokrytím bytu či domu." ak si z vás nerobí operátor srandu a nepustí vám optiku rýchlosťou [img]http://www.speedtest.net/result/6066014253.png[/img]
potom aj [img]http://www.speedtest.net/result/6717872588.png[/img] cez LTE je lepšie. Kde sú tie časy [img]http://www.speedtest.net/result/4808252647.png[/img]

"Aký internet v mobile by ste dnes svojmu známemu odporučili vy?" to predsa záleží kde, ako, koľko a na čo to bude potrebovať

Ešte ste zabudli, že na FF karte môžete mať internet na 120 dní úplne zadarmo, stačí preniesť číslo.

Celá diskusia 20 príspevkov