Xiaomi Mi 5X - viac kopírovania, menej vlastných nápadov

Recenzia 5,5'' androidu s duálnym 12 Mpix fotoaparátom, dostatočným výkonom, rýchlou čítačkou odtlačkov a tenkým kovovým telom.

Xiaomi popri vlajkových lodiach vydáva aj lacnejšie verzie odvodené práve z tých drahších modelov. Už sme videli Mi 4c a Mi 5c. Šepkalo sa už aj o Mi 6c, no ten zatiaľ neprišiel. Namiesto neho nám Xiaomi naservírovalo Mi 5X, ktorý je akousi zmesou mid-endu a high-endu. Výber telefónu do 300 € bude vďaka Mi 5X ešte komplikovanejší.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi 5XDual SIM android s 5,5'' Full HD displejom, tenkým telom, duálnym 12 Mpix širokouhlým fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3080 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Opäť nové balenie. Je zaujímavé vidieť, že Xiaomi neustále mení a inovuje usporiadanie obsahu v krabici. Obsah balenia sa žiaľ nezmenil a opäť pokračuje trend len toho najnevyhnutnejšieho. Som zvedavý, kedy aj lacné smartfóny dostanú v balení obal podobne, ako sme to začali vídať u high-endov Xiaomi minulý rok. V balení je teda USB-C kábel, nabíjačka, spinka pre SIM zásuvku a dokumentácia.

Dizajn a spracovanie majú byť jedným z hlavných lákadiel Mi 5X. Začnime teda druhým spomenutým. Za posledný rok Xiaomi veľmi pokročilo v spracovaní aj kontrole kvality konštrukcie pri výstupe z továrne a posledné modely ako Mi 6 či Mi Max 2 sú toho dôkazom. Kovové telo sme videli už aj pri lacných Redmi modeloch, no Mi Max 2 aj Mi 5X majú kvalitnejšie spracovanie.

Telo pôsobí hodnotnejšie, je pevné a nemá žiadne nedokonalosti. Tlačidlá sú tuhé a nehýbu sa ani pri zatrasení s telefónom. Spracovanie Mi 5X preto hodnotím na jednotku. Dovolím si tvrdiť, že čo sa týka konštrukcie a spracovania, Mi 5X sa dokáže vyrovnať oveľa drahším smartfónom ako OnePlus 5 či dokonca iPhonom.

Zadná strana Mi 5X vám bude určite povedomá. S veľmi podobnými tvarmi sme sa stretli pri už spomenutom OnePlus 5 a iPhone 7 Plus. Dva objektívy fotoaparátov vľavo hore, duálny LED blesk, síce na druhej strane, zahnuté línie antén, logo v spodnej časti a čítačka odtlačkov namiesto jabĺčka. Podobnosť je viac než zrejmá a je len na vašom vkuse, či sa vám tento dizajn páči alebo nie.

Ovládacia schéma neprináša nič revolučné. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti vpravo, SIM zásuvka vľavo. Na hornej strane výrobca umiestnil infraport a sekundárny mikrofón. Spodná stena je mierne preplnená, kedže sa tu nachádza USB-C konektor, hlasný reproduktor, 3,5 mm audio jack aj mikrofón.

Navigačné tlačidlá ponúkajú menej možností než pri iných modeloch. Poradie je pevne dané a nezmeníte ho ani v nastaveniach. Nedávne aplikácie sú teda vľavo a tlačidlo späť vpravo. Nastaviť si ale môžte ich biele podsvietenie či akcie pre dlhšie podržanie. Škoda, že Xiaomi nepoužilo navigačné tlačidlá na štýl Mi 6, teda len jednoduché bodky, ktorých funkcie si prispôsobíte sami.

Na prednej strane je samozrejme aj 5,5 palcový displej, ktorý má len miniatúrny čierny rámček, ktorý je na bielej verzii viditeľný, na čiernej sa ale úplne stráca. Nad displejom už tradične nájdeme prednú kameru, senzory svetla a priblíženia, reproduktor a notifikačnú diódu. Opäť ma však Xiaomi sklamalo, keď použilo len bielu diódu. Naozaj nerozumiem, prečo minulý rok viacfarebný diódy Xiaomi montovalo do všetkých modelov ale tento rok je Mi 5X po Mi 6 a Mi Max 2 už tretí model s jednofarebnou diódov.

5,5-palcový Full HD displej je v dnešnej dobe úplným štandardom. V prípade Mi 5X naozaj nie je čo kritizovať, farby aj pozorovacie uhly sú pekné vďaka IPS panelu. Nechýba ani možnosť nočného režimu pre šetrenie zraku pred modrým svetlom či prispôsobenie kontrastu a farieb. Čitateľnosť na slnku bola výborná. Displej tak rozhodne patrí medzi prednosti Mi 5X.

S príchodom Mi 5X je to už úplne jasné. Xiaomi má nový obľúbený procesor pre lowendové a midendové modely - Qualcomm Snapdragon 625. S týmto procesorom sme sa prvýkrát stretli v Redmi 4 Prime a naposledy pri Mi Max 2. Ide o osemjadrový procesor s úspornými jadrami Cortex A53 o takte 2 GHz. Procesor neoplýva výkonom, čo sme zistili pri Mi Max 2, ktorý je slabší ako predchodca Mi Max.

Hlavnou prednosťou procesora je ale jeho úspornosť, ktorá sa prejavuje malým zahrievaním a dlhou výdržou. Mi 5X dosiahol v AnTuTu 64135 bodov. Hranie hier nerobí Mi 5X žiadny problém, Real Racing 3 aj GTA San Andreas bežali plynulo bez akýchkoľvek zásekov. Rovnako aj počas bežného používania som sa nestretol s akýmikoľvek problémami s výkonom.

Silnou stránkou vo výbave je kombinácia pamäte 4 GB RAM a 64 GB ROM, z ktorých je dostupných približne 54,36 GB po pravom spustení. Zvyčajne sa s touto kombináciou pamätí stretávame u vlajkových lodí, napríklad Samsung Galaxy S8, no Mi 5X je cenovo na míle vzdialený S8. Keby sa vám úložisko málilo, máte možnosť použiť aj microSD kartu, čím však prídete o jeden nano SIM slot a funkciu dual SIM.

Konektivita býva u Xiaomi zmesou dobrých a zlých vlastností a ani tentokrát tomu nie je inak. Opäť chýba 800 MHz LTE. Do medzinárodného predaja sa však dostal súrodenec s názvom Mi A1, ktorý je úplne totožný s Mi 5X, prináša však čistý Android a aj podporu 800 MHz LTE. Ak je pre vás podpora tejto frekvencie dôležitá, siahnite po medzinárodnom modeli. Zvyšok výbavy tvorí Bluetooth 4.2, USB-C s podporou USB OTG, 5 GHz Wi-Fi, infraport, 3.5 mm audio jack či FM rádio. Do kompletnej výbavy chýba už len NFC.

Reproduktor príjemne prekvapil. V teste hlasitosti sa s hodnotami 111,0 dB pri bezprostrednej blízkosti a 95,9 dB v 10 cm vzdialenosti zaradil medzi úplnú špičku. Sklamalo ma však, že Xiaomi nepoužíva aj reproduktor nad displejom na vytvorenie stereo zvuku ako v prípade Mi 6 a Mi Max 2.

Mi 5X mi prišiel s nadstavbou MIUI vo verzii 8.5. Ide o poslednú prechodnú verziu pred oficiálnych príchodom stabilnej verzie MIUI 9. Ja som však nečakal a hneď po rozbalení Mi 5X som nainštaloval týždennú verziu MIUI 9 zo stránky miuios.cz. MIUI 9 je postavená na Androide 7.1.2 Nougat a prináša všetky vymoženosti tejto verzie Androidu, nie ako verzia MIUI 8.5.

Narážam najmä na absenciu režimu viacerých okien v predchádzajúcej verzii, v MIUI 9 už našťastie nechýba. Nová verzia MIUI prináša množstvo optimalizácii výkonu, správy RAM pamäte a aj batérie. Mi 5X je naozaj rýchla a na akcie reaguje okamžite. So žiadnymi spomaleniami som sa nestretol.

Medzi hlavné zmeny novej nadstavby patrí predovšetkým dizajn. Na výber máte nové témy, ikony a zmenili sa aj animácie. Domáca obrazovka ponúka nové možnosti zoradenia a nastavení. Zamknutá obrazovka po posune prsta doprava ponúka rýchly prístup k službám Xiaomi akými sú aplikácie Mi Home, Mi Remote či peňaženka Mi Pay.

Nájdeme tu tiež tlačidlo pre zapnutie LED baterky. Prepracovaný bol režim nerušiť, ktorý teraz môžete aktivovať jednoduchým prepínačom a zvoliť si môžete tiež jeho dĺžku na 30 min až 8 hodín alebo na stálo.

V nadstavbe už tradične nájdeme niekoľko užitočných funkcií a aplikácií ako druhý profil, klonované aplikácie, nahrávanie obrazovky či zámok aplikácií. Posunom prsta nahor po domácej obrazovke aktivujete vyhladávanie, ktoré nájde vami zadaný výraz v súboroch, kontaktoch, správach, poznámkach, aplikáciach aj v prehliadači.

Dvojitým poklepaním po tlačidle nedávnych aplikácií môžete rýchlo prepínať medzi dvomi poslednými aplikáciami. Pribudla aj možnosť rýchlo odpovedať na upozornenia, musíte však po konkrétnej notifikácii potiahnuť dva prsty smerom nadol.

Doterajšie špecifikácie sa od iných mid-endov nijako neodlišovali. Prečo som teda v úvode spomínal, že Mi 5X je kombináciou high-endu a mid-endu? Dôvodom je práve fotoaparát. Xiaomi sa rozhodlo použiť v Mi 5X rovnaké dva senzory ako vo vlajkovom modeli Mi 6. Hovorím teda o dvojici 12 Mpix fotoaparátov s miernymi zmenami oproti Mi 6. Hlavný má clonu f/2.2 a ohniskovú vzdialenosť 26 mm. Teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 50 mm dostal clonu f/2.6, teda zhodnú s Mi 6.

Rozdiel oproti Mi 6 je najmä v clone hlavného fotoaparátu, ktorá je v prípade vlajkového modelu f/1.8. Mi 5X tiež nemá štvorosú optickú stabilizáciu, ktorú nájdeme v drahšom modeli. Zaznamenávanie videa je možné už štandardne v 4K 30 fps, Full HD 30 fps a nechýbajú ani spomalené 720p 120 fps videá. Xiaomi v tomto ohľade stále zaostáva, keď neponúka Full HD 60 fps.

Kvalita fotografií je na dobrej úrovni. To platí najmä o fotografiách počas dňa, ktoré sú naozaj pekné, ostré, s množstvom detailov aj farieb. HDR v prípade Mi 5X funguje ukážkovo, fotografie v tomto režime naberajú úplne iný rozmer. Nočné fotografie, podobne ako pri Mi 6 aj Mi Max 2, neohúria. Majú viac šumu než by sa patrilo. Nepomáha tomu ani HDR ani nočný HHT režim. Kameňom úrazu je podľa mňa opäť veľmi krátka uzávierka - 1/15 sekundy. Konkurencia ponúka uzávierky s dĺžkou až 30 sekúnd, vďaka čomu na statíve vytvoríte veľmi pekné nočné fotografie, na Xiaomi však nie.

Duálny fotoaparát funguje rovnako ako na Mi 6, teda ponúka dvojnásobné priblíženie či možnosť vytvoriť bokeh efekt. Režim portrétu často kritizujem, pretože rozmazanie vo veľa prípadoch zasahuje aj do fotografovaného objektu. Xiaomi ale v prípade Mi 5X odviedlo kus práce a tento problém som už vo fotografiách nenašiel. Rozmazanie začína presne tam, kde končia obrysy fotografovaného objektu, čo je výrazné zlepšenie oproti Mi 6, OnePlus 5 či Moto G5S Plus.

Pri zázname videa je potrebné rozhodnúť sa medzi kontinuálnym, teda automatickým zaostrovaním alebo manuálnym zaostrovaním. V automatickom režime nie je možné nahrávať video a manuálne zaostrovať podľa potreby. Tento neduh som už kritizoval pri Xiaomi smartfónoch viackrát a výrobca ho stále neodstránil. Pri kontinuálnom zaostrovaní je tiež prítomný problém s častým preostrovaním obrazu, ktorý sa prejavuje ako malé šklbnutie vo výslednom videu. Opäť ďalší s bežných problémov Xiaomi. V prípade Mi 5X ma však nepresvedčil menej kvalitný záznam zvuku vo videách.

Predný fotoaparát s 5 Mpix rozlíšením a Full HD videom patrí medzi priemer. Fotografiám chýbalo trošku viac ostrosti, za čo z časti môže aj režim krásy, ktorý automaticky skrášľuje vašu pleť. Našťastie je možného ho vypnúť. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi 5X.

Najväčším sklamaním pre mňa je, že prostredie fotoaparátu sa napriek veľkému updateu prostredia nadstavby MIUI nedočkalo žiadnej zmeny. Rozlíšenie videa aj fotografii sú stále nezmyselné zahrabané v nastaveniach a všetky ďalšie možnosti je potrebné hľadať v režimoch. Predná kamera stále neponúka nastavenia dostupným spôsobom. V aplikácii totiž nenájdete jediné tlačidlo ako nastavenia zobraziť, možné je to iba dlhý podržaním tlačidla nedávnych aplikácií, o čom zrejme len málokto tuší.

Daňou za tenké telo je zvyčajne mála batéria a v prípade Mi 5X tomu nie je inak. Termín malá však môže byť prehnaný, kedže 5X má 3080 mAh batériu. Oproti iným modelom Xiaomi je to však výrazne menej, keďže tie mávajú zvyčajne 4000 mAh. Konkurencia v našich končinách, napríklad Moto G5S Plus je veľkosťou batérie veľmi podobná. Výdrž batérie sa pohybovala okolo 5 hodín zapnutého displeja, čo je niečo málo cez jeden deň. 5X tak vydrží jeden celý deň intenzívneho používania s prehľadom, dvojdňovú výdrž ako v prípade Redmi 4 Prime či Mi Max 2 s rovnakým procesorom ale väčšími batériami neočkávajte. Sklamaním v tejto oblasti však bola pre mňa nabíjačka. Ide o bežnú 5 V 2 A nabíjačku bez podpory rýchleho nabíjania Qualcomm QuickCharge 3.0. Rýchlosť nabíjania je nasledovná

- 5 min = 4 %

- 10 min = 8 %

- 15 min = 12 %

- 30 min = 25 %

- 60 min = 55 %

- 90 min = 87 %

- 120 min = 99 %

- 124 min = 100 %

Mi 5X s 3080 mAh batériu sa nabije len o 12 minút rýchlejšie než Mi Max 2 s 5300 mAh batériu ale rýchlou nabíjačkou. Ak by ste si k 5X dokúpili rýchlonabíjačku sami, čas nabíjania nijako neskrátite. Mi 5X som skúsil nabiť svojou QC 3.0 nabíjačkou a výsledný čas bol rovnaký. To znamená, že telefón rýchle nabíjanie vôbec nepodporuje.

Výhody:

+ kovové telo a spracovanie

+ dual SIM

+ čitateľnosť displeja na slnku

+ duálny fotoaparát

+ dostatočný výkon a bohatá pamäť aj úložisko

+ USB-C, 3,5 mm audio jack, infraport aj 5 GHz Wi-Fi

+ veľmi rýchla a presná čítačka

Nevýhody:

- menšia batéria oproti iným Xiaomi modelom

- nemá 800 MHz LTE

- jednofarebná notifikačná dióda

Orientačná cena: 329 € (s kupónom v závere recenzie výrazne menej)

Záver

Xiaomi Mi 5X je rozhodne veľmi zaujímavý mid-end. Očarí elegantným, aj keď nie veľmi originálnym dizajnom, tenkým telom, pekným displejom či solídnou konektivitou. Batéria je síce menšia než u iných Xiaomi modelov, no vďaka úspornému ale výkonnému procesoru je výdrž na jedno nabitie bezproblémová. Prvýkrát v histórií môžete siahnuť po verzii s čistým Androidom a 800 MHz LTE, ktorá sa predáva ako Xiaomi Mi A1. Mi 5X a Mi A1 podľa mňa patria medzi najlepšie mid-endy tohto roka. Xiaomi Mi 5X si môžete zakúpiť na Gearbest.com, kde s kupónom harvest028 a poštovným EU Express bez dodatočných poplatkov na colnici stojí menej ako 215 €.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi 5X.

Diskusia k článku:

Brano 02.10.2017 - 17:56

o dost viac sa potom oplati Mi A1, ktory sa da kupit za cca 211 eur zo slovenskeho webshopu. Inak zaujimalo by ma ako je myslena dodatocna doprava EU expres ? Ten telefon je v gearbeste len v CN sklade takze DPH sa pravdepodobne nevyhnete. Alebo tomu nie celkom rozumiem? :) dik za vysvetlenie

sam9802.10.2017 - 18:19 Trvalý odkaz

Osobne sa mi páči, no radšej som kúpil note 4x. Podľa mňa sa oplatí viac-rovnaké parametre a je lacnejší. Ináč problém so zvukom vo videu som mal aj ja, no po update na android 7 je to dobré. Ináč rozmýšľam prechod z global rom na tu od miuios. Oplatí sa, podporuje aj OTA?

Matej02.10.2017 - 18:36 Trvalý odkaz

Ja som si zrovna minuly tyzden tu Mi A1 objednal, z svk shopu, propagovaneho heurekou (kedze maju spolocneho vlastnika, znamu slovensku financnu skupinu).
Len este stale nie som rozhodnuty, ci si radsej nepriplatit za 1+ :/

Tomáš Brestovanský02.10.2017 - 21:03 Trvalý odkaz

Áno, telefón je skladom v CN, ale Gearbest tovar posiela cez nejakú európsku krajinu (GB, FR), kde to preclia a potom ti to príde už vrámci EU, takže nič neplatíš. Ak by ti to zastavili, tak ti to preplatia, ale to sa mi ešte nestalo. Toto platí ale len na dopravu EU Express. Treba však rátať s dlhším dodaním, kedže to sú akoby dve zásielky + colné konanie.

Tomáš Brestovanský02.10.2017 - 21:04 Trvalý odkaz

Ja som nainštaloval vývojársku/týždennú verziu ROM z miuios.cz, ktorá dostáva OTA aktualizáciu každý týždeň...

Celá diskusia 16 príspevkov