HTC Wildfire S

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEODotykový mobil s OS Android, 3,2'' HVGA displejom, podporou HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3, HTC Sense UI,

procesor: ARM11, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 101 x 59 x 12 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 106 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 320 x 480 b., 45 x 68 mm, uhlopriečka 3,2'' (82 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (zrejme 640 x 480 b.),

pamäť: 512 MB RAM + 512 MB ROM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, NFC,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 230 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 550 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: neznáma / prvý štvrťrok 2011,

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

neznámy,

HTC Wildfire S je základným modelom z ponuky androidových smartfónov. Konečne sme sa dočkali lepšieho rozlíšenia displeja, ktoré stúplo na prijateľných 320 x 480 bodov. Opäť sa však stretávame so 600 MHz procesorom. Novinkou je použitie operačného systému Android 2.3 Gingerbread s nadstavbou HTC Sense. Príjemnou zmenou je aj veľkosť RAM, ktorá dosahuje až 512 MB.

HTC Wildfire S je dobrým nástupcom úspešného modelu Wildfire. Je krajší, modernejší, ale obsahuje tiež pár drobných nedostatkov. Napríklad štyri drobné dotykové tlačidlá pod displejom, ktoré sa ovládajú horšie než na predchodcovi, ktorý pod nimi navyše obsahoval hardvérové tlačidlo s optickým ovládacím prvkom. Pod mriežkou nad displejom sa okrem reproduktora ukrýva už tradičná hátécé-dióda s upozorňovaním na zmeškané udalosti či nabíjanie. microUSB konektor je zase raz na produkte HTC otočený, ešte aj na totálne nedomyslenom mieste. Ovládač hlasitosti je v ľavej bočnej stene, čo poteší najmä pravákov, ktorí tento prvok používajú pri telefonovaní. V zadnej stene sa, podobne ako na predchodcovi, pri objektíve a blesku nachádza aj otvor reproduktora. Počuť zvonenie vo vrecku či z mobilu na posteli bude dosť problém, a tak sa ho radšej naučte pokladať displejom nadol, resp. vo vrecku displejom k nohe.

Po zapnutí nových HTC, alebo aj prostredníctvom aplikácie v menu, môžete do telefónu preniesť cez Bluetooth kontakty, správy a ďalšie veci z množstva iných telefónov. Toto je veľkou prednosťou androidov od HTC oproti konkurentom.

V balení nájdete sympatickú malú 1 000 mA (1 A) nabíjačku s USB koncovkou, tradičný USB-microUSB kábel a kvalitatívne priemerné slúchadlá. Všetko je pekne biele, ako samotný telefón.

Menším sklamaním je zníženie kapacity akumulátora o 5 % na 1230 mAh. K tomu pridajte väčšie rozlíšenie displeja a môžeme len dúfať, že HTC popracovalo na obvodoch. Výsledok však nebude nijak oslnivý...skrátka, Wildfire k majstrom vo výdrži na jedno nabitie patriť nebude.

Pamäťová karta microSD sa nachádza pod ťažko odnímateľným zadným krytom, tu je voľne prístupná.

Displej má už konečne normálne rozlíšenie, aké sa na 3,2-palcovú obrazovku patrí. Horšie je to s čitateľnosťou na slnku, ale s tým už asi počítate. Rýchlosť reakcií je na dobrej úrovni - ani tragédia, ani zázrak. Celkovú nadstavbu od HTC vo verzii Sense 2.1 hodnotím pozitívne a rýchlo by som si na ňu zvykol. Je tu viacero štýlov, režimov, prispôsobení a navyše všetko dobre vyzerá. Páči sa mi aj upravená horná lišta so skratkami. Novinkou v menu je listovanie po sekciách, stránkach, hoci na prvý pohľad vyzerá ako jeden celok zhora-nadol. Či je to vylepšenie alebo krok späť posúďte sami.

Pri fotografovaní nepočítajte s mechanickou spúšťou, HTC je aj naďalej rozhodnuté používať len virtuálnu spúšť na obrazovke. Nastavení fotoaparátu je neúrekom, ja odporúčam vypnúť širokouhlý pomer strán a používať pomer 4:3, pretože širokouhlý režim len orezáva klasické fotografie 4:3. Fotoaparát nie je oproti predchodcovi nijak významne vylepšený, kvalita snímok je priemerná. Vylepšenia sa dočkal záznam videa so zaostrovaním pred aj počas záznamu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 23 fps; zvuk: AAC, stereo; celkovo: 15 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Páči sa mi prepojenie galérie s facebookom a twitterom. Galéria je dielom HTC.

Wildfire S ponúka nový audio čip, takže aj v tomto smere sa jedná o pokrok oproti predchodcovi. Hlasná reprodukcia však ničím nevyniká. FM rádio na testovacej vzorke nepodporovalo RDS (ale to považujem za chybu danej vzorky).

Inteligentné vyhľadávanie kontaktov je tiež prácou ľudí v HTC a za to ich musím pochváliť. Androidy od Samsungu napríklad v inteligentnom vyhľadávaní zlyhávajú, HTC sa však nemá za čo hanbiť.

Všimol som si tiež dobrú citlivosť telefónu na Wi-Fi. Internetový prehliadač ma aj pri použití relatívne slabého procesora prekvapil podporou flash bannerov.

Výhody:

- dizajn, rozmery, hmotnosť,

- flash animácie v prehliadači,

- vylepšené HTC Sense.

Nevýhody:

- zle čitateľný displej na slnku,

- rozsvietenie displeja pred odblokovaním len vypínačom v hornej stene,

- slabšia batéria než na predchodcovi.

Orientačná cena: 245 € (epicentrum.sk)

Záver

Zaujímavá Motorola Flipout je trochu drahšia a ponúka displej ako starý Wildfire, zato LG Optimus One v edícii aj s navigáciou dnes kúpite za dve stovky, a to v bielej aj čiernej verzii. Tu Wildfire musí bojovať skôr značkou HTC a nadstavbou Sense. Samsung za dvestopäťdesiat eur ponúka veľmi vydarený Galaxy Ace. So Symbianom kúpite za podobnú sumu dotykovú Nokiu C6-01, ktorá však neponúka nič výnimočné, čím by mala presvedčiť záujemcu o Android investovať do zastaraného Symbianu.

Odporúčame video: Začíname s Androidom

Wildfire S tak bojuje s pekným Galaxy Ace a cenovo výhodnejším Optimusom One. Každý má svoje prednosti, treba teda prečítať recenzie a rozhodnúť sa. Ja si však uvedomujem silu značky HTC u nás, a dôležitosť vydarenej nadstavby HTC Sense, ktorá je pre bežného používateľa istotne zaujímavá.

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme HTC Wildfire S

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.05.2011 - 11:03

Zdravim, vie mi niekto poradit, je to moj prvy android telefon, priatelia mi poslali sygic navigaciu ale aby mi nestahovala data si musim vraj vypnut A-GPS prosim kde to najdem ? uz dva dni to hladam a asi som fakt slepy :(

anonymous15.02.2011 - 12:48 Trvalý odkaz

LUBO: Tento telefón sa mi dosť pozdáva. Mohli tam dať aspoň SLCD. Dosť to vo mne vrie, ked tie dva FB telefóny zo zlého sna majú rovnaké rozlíšenie a ešte aj rovnakú technológiu displeja.
Parametre sú fajn, konštrukcia asi kombinácia plat a kov, 512 ram, priaznivé rozmery a Android 2.3

anonymous15.02.2011 - 13:43 Trvalý odkaz

Valaroma: Suhlasim, HTC dost sklamalo, jedine pri tomto modeli vidim relevantny posun vpred. Wildfire sa mi vzdy pozdavalo dizajnom i pomerom hodnota/cena. Displej s uhloprieckou 3,2' povazujem za dostatocny, co mi vadilo, bolo rozlisenie. Teraz dali konecne lepsi displej, moze to byt bestseller... Aj ked stare Wildfire bolo krajsie vdaka optickemu trackballu.

anonymous15.02.2011 - 13:50 Trvalý odkaz

bEGBIE: Konecne Wildfire s normalnym rozlisenim, teraz uz skoro nic nechyba RAM, ROM, maly, sikovny....skoda trochu tej baterky. A hlavne to nesmu zabit cenou lebo aj ked je to HTC tak konkurencia moze mat lacnejsie a porovnatelne modely.

anonymous15.02.2011 - 16:52 Trvalý odkaz

stanleyjr: myslim ze operatori sa tomuto modelu dost potesia a pojdu jak teple rozky :)

Celá diskusia 696 príspevkov