Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner - elegantný smart vysávač

Recenzia inteligentného robotického vysávača s príjemnou cenovkou a ovládaním cez mobilnú aplikáciu pre Android aj iOS.

Produkty inteligentnej domácnosti sú dostupnejšie než kedykoľvek pre tým. Na výber máme inteligentné žiarovky, lampy, váhy, IP kameru, kanvice, čističky vzduchu či rôzne senzory a prvky zabezpečenia. Veľkým trendom sú tiež robotické vysávače, ktoré však často majú závratné cenovky. Na našom webe ste si už mohli prečítať aj recenziu robotického vysávača a mopu. Nájdete ju v článku iRobot Braava jet 240 a Roomba 980 - inteligentné čistenie podlahy. Tak ako sme u Xiaomi zvyknutí, ponúka lacnejšiu a dostupnejšiu alternatívu - Mi Robot Vacuum Cleaner.

Základné parametre:

Rozmery 345 x 345 x 96 mm, hmotnosť 3,8 kg, 5200 mAh batéria, senzory - LDS senzor vzdialenosti, ultrasonický radarový senzor, senzor nárazu, senzor steny, senzor odpadkovej nádoby, detektor schodov, gyroskop, akcelerometer, kompas, snímač otáčok ventilátora, počítadlo prejdenej vzdialenosti, snímač zdvihu, procesory - Allwinner R16 štvorjadrový Cortex A7, digitálny signálový procesor Texas Instruments, mikrokontrolér ARM Cortex M3

Obsah balenia:

Xiaomi Mi Robot, malý hrebeň s orezávačom, napájací kábel, dokovacia stanica, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V balení nájdeme napájací kábel s ázijskou koncovkou, takže budete potrebovať redukciu na európsku sieť, aby ste mohli pribalený kábel použiť.

Vysávač má rozmery 345 x 345 x 96 mm a váži 3,8 kg. Plastový povrch bielej farby je decentný, nešpiní sa a nevidieť na ňom prach. Je vybavený 5200 mAh batériou, trojicou procesorov a 12 senzormi. Medzi ne patrí napríklad laserový LDS senzor vzdialenosti, ultrasonický radarový senzor, detektor schodov, gyroskop, kompas a ďalšie. LDS senzor má rozsah 360 stupňov pričom spraví 5 celých obrátok za jednu sekundu. O vysávanie sa stará motor japonskej značky NIDEC so sacím tlakom 1800 Pa. Nečistoty sú zachytené v 0,42 l nádobe, ktorá má HEPA filter pre zachytenie aj najjemnejších prachových zrniečok.

Na vrchu robota je už spomenutý LDS senzor, v prednej časti pohyblivý nárazník. Horné veko sa dá jednoducho vyklopiť, aby sme sa dostali k odpadovej nádobe. O upratovanie sa starajú dve kefy, hlavná je umiestnená uprostred spodnej časti, bočnú nájdeme na pravom boku.

Nabíjanie vysávača je jednoduché, stačí ho prvýkrát umiestniť zadnou časťou k indukčným plochám dokovacej stanice a robot sa začne nabíjať. Všetky ďalšie nabíjania už prebiehajú automaticky, keďže robot vždy začína a končí v pripojený v dokovacej stanici.

Akú kvalitu vysávania môžete očakávať? Prekvapivo dobrú. Účinnosť som otestoval nasledovne - najskôr som byt povysával bežným vysávačom, pričom som žiadnu časť nevynechal a odstránil som aj všetky prekážky na zemi. Hneď potom som pustil Mi Robot Vacuum Cleaner, aby odviedol svoju časť práce. Na moje prekvapenie bola nádobka po ukončení vysávania plná prachu a nečistôt.

Počas nasledujúcich týždňov som si vytvoril nový plán vysávania. Mi Robot Vacuum Cleaner vysáva každý druhý deň a ja cez víkend opäť manuálne. V domácnosti je výrazne menej prachu a omrviniek na zemi, čo som ocenil najmä v obývacej miestnosti s parketami. Vysávač odvádza naozaj dobrú prácu. Po štyroch mesiacoch používania mám niekoľko postrehov.

Maják vyčnieva nad zvyškom hornej strany vysávača a laserový senzor preto nedokáže zaznamenať veci pri zemi. Preto vysávač naráža do vecí, ktoré sú vysoké len 4 - 5 cm. Akonáhle sa však jedná o stenu či nábytok, robot rozpoznáva prekážky na výbornú. Treba však spomenúť, že v prednej časti vysávača je ultrasonický senzor, ktorý zaznamená dotyk o prekážku pohyblivou časťou, akoby nárazníkom, a ďalej nepokračuje. Netreba sa preto báť, že by vysávač bezhlavo narážal do vecí a ničil ich.

Vysávač sa pohybuje len 10 mm od stien a vďaka bočnej kefe s rotáciou 330 otáčok za minútu sa nestane, že by pri nábytku a stenách nechával smeti. Aby sa mohol robot samovoľne pohybovať po byte, musel som upraviť výšku prahov na približne 17 mm, s 25 mm prahom si nedokázal poradiť. Gumové kolieska majú vzor pre lepší záber a sú tiež odpružené, tlmia nárazy. Robot dokáže vyjsť až na plochu s uhlom 15°.

S rôznymi povrchmi problémy nemá, na tvrdých - parketách a bežných kobercoch sa pohybuje bez problémov. Koberec s dlhým vlasom som nemal možnosť otestovať. HEPA filter v odpadovej nádobke je kvalitný, žiadne smeti nie sú okolo neho a neprenikajú do útrob vysávača. Po vybratí nádobky je vnútro vysávača úplne čisté.

Vysávanie je systematické, nie chaotické ako v prípade iných vysávačov. Najskôr si Mi Robot Vacuum Cleaner obíde obvod miestnosti a potom jazdí od kraja po kraj v rovných líniách v tvare S. Vysávač na navigáciu využíva technológiu SLAM, ktorá v preklade znamená súčasné lokalizovanie a mapovanie. Táto technológia sa používa pri autonómnych autách.

V prípade, že potrebujete povysávať len nejakú malú časť miestnosti, kde sa niečo rozsypalo, stačí na znečistené miesto robota postaviť a dlhšie podržať tlačidlo domčeka. Robot následne povysáva štvorec o rozmere 1,5 m² so stredom v mieste, kde ste ho položili.

Už som spomenul, že robot sa vráti do nabíjacej stanice po vysávaní, ak z nej aj vyšiel. V prípade, že robota ručne premiestnite do uzavretej miestnosti bez dokovacej stanice, vysávanie ukončí na mieste, kde začal vysávať. V prípade že robot premiestnite do inej miestnosti, spustíte vysávanie, dokovaciu stanicu si dokáže nájsť a po skončení vysávania sa k nej pripojí.

S pohodenými vecami nemá problém, ponožky, závesy či káble len posúva, nenamotáva ich. To sa však nedá povedať o tenkých šnúrkach, nitiach či vlasoch. Pootvorené dvere si dokáže sám otvoriť, či ich obísť, no môže si ich takisto aj zabuchnúť. Závisí to od toho, ako veľmi sú dvere otvorené. V prípade, že sa robot zasekne, vyšle vám o tom notifikáciu. Ak chcete pohyb vysávača obmedziť, môžete na to použiť virtuálnu stenu v podobe magnetickej pásky. Táto funkcia bude zrejme dôvodom, prečo sa vysávač vyhýba čiernym kobercom.

Batéria vydrží veľmi dlho. Robot vysáva približne 1 m² / min a minie približne 0.5 % batérie / m². Výrobca udáva, že robot zvládne povysávať až 250 m² / 150 min na jedno nabitie. V prípade, keď má batéria len 20 %, vráti sa sám do stanice aby sa nabil. Po dobití na 80 % obnoví čistenie.

Náhradné diely je možné zakúpiť aj na Slovensku, či na eBayi alebo Aliexpresse. Ak si chcete vysávač skrášliť, môžete si dokúpiť fólie s rôznymi vzormi. Vysávač sa dá vylepšiť aj po funkčnej stránke, a to napríklad kefou s viacerými štetinami, alebo z neho spravíte aj mop.

Vysávač ponúka tri režimy výkonu a teda aj hlučnosti. V štandardnom režime má 64 dB. Vybrať si môžete Turbo režim s hlučnosťou 68 dB alebo tichý režim s hlučnosťou 61 dB. Ja vysávač používam najčastejšie v bežnom režime.

Svetelný indikátor okolo tlačidla napájania a domov vás dokáže informovať o stave batérie alebo rôznych chybách. Biela farba znamená nabitie na viac než 50 %, žltá 20 % až 50 %, červená menej než 20 %. LED dióda okrem stáleho svietenia môže vytvárať aj iné efekty: biela farba s dýchajúcim efektom znamená nabíjanie alebo začiatok čistenia, červená blikajúca dióda signalizuje chybu.

Na ovládanie robota môžete použiť aplikáciu Mi Home, ktorá je dostupná na Google Play aj v App Store. Pri spustení a prihlásení si môžete vybrať, či sa chcete pripojiť na čínske alebo americké servery. Odporúčam voliť čínske, keďže americká verzia má výrazne menej funkcií. Nemusíte sa však obávať jazykovej bariéry, pretože aj čínske prostredie je dostupné v angličtine. Prvou vecou, ktorú by ste mali spraviť po spustení vysávača, je stiahnutie aktualizácie. Xiaomi nezaháľa a robot neustále vylepšuje, preto je dobré mať vždy aktuálnu verziu. Ďalšou vecou, ktorú odporúčam, je stiahnutie anglického jazykového balíčka pre vysávač. Ten má vo zvyku oznamovať veľa vecí rečou, no v čínštine im u nás len málokto bude rozumieť.

Hlavnou funkciou aplikácie je informovanie o polohe vysávača a zadávanie pokynov. Môžete mu nariadiť, aby šiel späť do docku, začal vysávať či zapol Turbo režim. V aplikácii vidíte podrobnú mapu vysávanej miestnosti aj s bielymi čiarami, ktoré symbolizujú prejdenú cestu vysávačom. K dispozícii sú aj údaje o vyčistenej ploche, dĺžke vysávania či aktuálnom stave batérie.

V nastaveniach je možné načasovať vysávanie vrátane pravidelného opakovania. Nechýba ani režim nerušiť, kedy robot nevysáva a neprehráva hlasové pokyny. Prezrieť si môžete históriu vysávania, v ktorej nájdete všetky predchádzajúce čistenia aj s mapami. Nájdete tu tiež celkovú prejdenú vzdialenosť, plochu a počet vysávaní.

Aplikácia slúži aj na monitorovanie stavu opotrebovania súčiastok. Informácie o dĺžke používania a čase do výmeny sú dostupné pre filter, bočnú kefu a hlavnú kefu. Zobrazuje sa aj aktuálny stav senzorov a informácia, kedy ich je potrebné vyčistiť.

Pokiaľ máte radi modely na diaľkové ovládanie, určite vás poteší možnosť robota manuálne navigovať pomocou joystiku alebo tlačidiel v aplikácii.

V nastaveniach nechýba ani kompletný návod s informáciami o údržbe a zložení robota.

Pokiaľ chcete byť priebežne informovaní o aktuálnom stave robota, môžete si zapnúť notifikácie. Aplikácia vám potom oznámi, keď sa skončí vysávanie alebo sa robot zasekne. Notifikáciu dostanete aj v prípade, ak je zberná nádoba plná. Stačí mať pripojenie k internetu a budete v reálnom čase vedieť, čo sa s robotom deje, aj keď nie ste doma.

Výhody:

+ cena

+ účinnosť

+ systematický chod

+ prepracovaná aplikácia

Nevýhody:

- chýba kefka na čistenie nádoby s prachom

- vyššie prahy sú problém

Orientačná cena: 460 € (s kupónom v závere článku výrazne menej)

Záver

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner je inteligentný, bezproblémový a spoľahlivý robotický vysávač, čo ho radí medzi vynikajúcich pomocníkov do domácnosti. Vďaka aktualizáciám už aplikácia Mi Home funguje v angličtine a v rovnakom jazyku dokáže komunikovať aj robot. Ešte nedávno to nedokázal. Výkonom sa vyrovná oveľa drahším robotický vysávačom. Konkurentom mu je napríklad iRobot Roomba 896 za 599 eur, ten však používa nový systém bezúdržbových kief. Vďaka gumeným kefám však ide o rozdielne produkty, ktoré sme žiaľ nemali možnosť porovnat. Ak by ste sa rozhodli zakúpiť vysávač v zahraničí, je možné ho kúpiť dokonca aj za menej ako polovicu ceny Roomby. Treba si však dať pozor na len ročnú záruku a zložitú dopravu s dodatočnými colnými poplatkami. Odporúčam preto nákup na Gearbest.com, kde si môžete vysávač s kupónom XIAOMIVAMT kúpiť za 271 € aj s dodaním bez ďalších poplatkov cez EU Express.

Diskusia k článku:

Borland 22.09.2017 - 11:11

Tomáš prosim ta, da sa nastavit v aplikacii, aby vysaval iba urcitu cast bytu, nepriklad, ze v jednej izbe iba parkuje a vysava dalsiu?

Borland22.09.2017 - 11:11 Trvalý odkaz

Super recenzia. Ako je to s hlukom?

Nightmare22.09.2017 - 12:11 Trvalý odkaz

Vysávač ponúka tri režimy výkonu a teda aj hlučnosti. V štandardnom režime má 64 dB. Vybrať si môžete Turbo režim s hlučnosťou 68 dB alebo tichý režim s hlučnosťou 61 dB. Ja vysávač používam najčastejšie v bežnom režime.

Tomáš Brestovanský22.09.2017 - 13:59 Trvalý odkaz

Turbo režim je podstatne hlučnejší než normálny režim a výrazné zmeny v sacom výkone som medzi nimi nezaznamenal. Normálny režim je znesiteľný, môj bežný vysávač je hlasnejší.

Jan25.09.2017 - 17:00 Trvalý odkaz

Ma niekto skusenosti s novou generaciou 2017, nakolko stoji 2x tolko?

Celá diskusia 118 príspevkov