Sony Ericsson Xperia Pro (MK16i)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový mobil s FWVGA 3,7'' displejom a vysúvacou QWERTY klávesnicou, OS Android 2.3, 8 Mpix fotoaparátom s HD videom, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Android 2.3, Timescape UI,

procesor: Qualcomm Snapdragon, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 120 x 57 x 14 mm,

šírka otvoreného prístroja: 90 mm,

hmotnosť: 140 gramov (zistená: 142 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), LED podsvietený LCD, 16 777 216 farieb, Sony Bravia Mobile Engine, 480 x 854 b., 46 x 82 mm, uhlopriečka 3,7'' (95 mm),

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b., 30 fps, automatické preostrovanie),

pamäť: RAM 512 MB, 320 MB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA, HDMI,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby, TV-Out,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Pol, 1 500 mAh, BA700,

výdrž: do 430 h pohotovosti / 7 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji / približne 350 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

OS Android 2.3.4

Obsah balenia:

mobil, batéria BA700, cestovná nabíjačka EP800, slúchadlá MH650, dátový kábel EC-600L, HDMI kábel IM820, 8 GB micro SDHC 8GB, ochranná fólia na displej, potrebná dokumentácia.

Tento model z dielne Sony Ericssonu bol predstavený spolu s Xperiou Neo v polovici februára na kongrese v Barcelone, no príchod na trh mu trval o čosi dlhšie. Katastrofa v Japonsku prerušila dodávky tovarov do celého sveta a Xperia Pro bola jedným z nich. Keďže sú si modely Xperia Neo a Xperia Pro veľmi podobné, v recenzii sa miestami vyskytne porovnanie určitých postrehov.

Tak, ako väčšina smartfónov radu Xperia, aj Xperia Pro vychádza z dizajnu prvej Xperie X10. Z konštrukcie som mal zmiešané pocity. Na jednej strane kvalitný vysúvací mechanizmus QWERTY klávesnice, na druhej vŕzganie zadného krytu po stranách. Už pri miernom stlačení zadný kryt vydáva nepríjemné zvuky (+Neo / -Pro). Kryt zariadenia je z plastu a odtlačkom, najmä na displeji, sa nevyhnete. Pod plastovým krytom sa ukrýva akumulátor s kapacitou 1 500 mAh a sloty pre SIM kartu a pamäťovú kartu microSDHC. Tie sú prístupné až po vybratí batérie.

Na prednej strane väčšinu plochy zaberá 3,7-palcový displej s technológiou Mobile BRAVIA Engine. Jej hlavnou úlohou je zlepšiť kvalitu zobrazenia multimediálnych súborov. Keďže som mal k dispozícii aj Nea rozhodol som sa overiť tieto tvrdenia. Tie sa nakoniec aj potvrdili. Obrázok zobrazený pomocou Mobile BRAVIA Engine bol ostrejší a farby sýtejšie. Pod displejom nájdeme trojicu mechanických tlačidiel (návrat späť, domov, ponuka). Tlačidlom domov je možné rozsvietiť zhasnutú, zablokovanú obrazovku. Kvalita trojice tlačidiel je takmer totožná s tlačidlami Nea. V oboch prípadoch nemám ovládacím prvkom takmer čo vytknúť, zamrzí však nepodsvietenie tlačidiel. Svetlo preniká len medzi nimi.

Nad displejom sa nachádza reproduktor slúchadla, svetelný senzor a predný VGA fotoaparát. V hornej stene nájdete len nechránený microUSB konektor. Pravá bočná stena je najbohatšia. Obsahuje LED indikátor (nabíjanie, zmeškané udalosti), ovládač hlasitosti, dvojpolohovú spúšť fotoaparátu a microHDMI konektor. Výrobca nešetril a prekvapil prítomnosťou HDMI kábla v balení. Kryt konektora je s telefónom spojený iba prostredníctvom tenkej stopky, ktorej životnosť je otázna. Vrátim sa ale k spúšti fotoaparátu. Jej rozmery sú pomerné malé a umiestnenie (úplne dole) nie je taktiež najlepšie (+Neo / -Pro). No v porovnaní s väčšinou súčasných smartfónov, ktoré spúšť nemajú, je jej prítomnosť veľkým plusom. V ľavej stene sa nachádza tlačidlo napájania veľkosťou porovnateľné so spúšťou a, podľa mňa nelogicky umiestnený, 3,5 mm konektor (+Neo / -Pro). Spodná strana obsahuje iba otvor pre pútko, a ten mohol radšej prenechať svoje miesto už spomínanému 3,5 mm konektoru. Na zadnej stene nájdeme zapustený objektív fotoaparátu, LED blesk, druhý mikrofón na potláčanie okolitého šumu a reproduktor.

Azda najväčšou pýchou Xperie Pro je plnohodnotná 4-riadková QWERTY klávesnica (-Neo / +Pro). Oceňujem dobrý zdvih a rozloženie kláves. Počas krátkej doby sa preklepy takmer úplne vytratili. Pomocou smerových tlačidiel je možné sa pohybovať aj v menu telefónu.

Príjemným prekvapením je 8 GB pamäťová microSD karta v balení telefónu. Ostatné parametre pamäte prístroja sme uviedli v základných parametroch v úvode článku.

Testovaný model beží na Androide 2.3.4. Procesor taktovaný na 1 GHz len pridáva na jeho svižnosti. Reakcie sú slušné, prechody plynulé. Domáca obrazovka pozostáva z piatich kariet, na ktoré je možné pripnúť rôzne widgety, skratky alebo priečinky, ktorých riešenie je oveľa lepšie, než na bežných androidoch. Téma prostredia sa dá meniť, na výber máte sedem tém. Nadstavba Androidu od spoločnosti Sony Ericsson zahŕňa aplikáciu Timescape, ktorá združuje kontá sociálnych sieti, a tak máte všetky informácie pokope. Zaujímavo spracovaný widget umožni prístup k informáciám z domácej obrazovky. Potešila ma funkcia snímania obrazovky, ktorá sa ponúkne pri dlhšom stlačení napájacieho tlačidla.

Kontakty sú triedené podľa mena, samozrejmosťou je synchronizácia kontaktov s kontaktmi zo sociálnych sietí. Neprítomnosti rýchleho inteligentného vyhľadávania dávam mínus, ale iba malé, nakoľko v Markete nájdete rôzne "dialery", ktoré touto funkciou disponujú (napr. SuperDial). SMS správy sú zoradené vo forme konverzácií, nechýba prediktívne písanie textu.

E-mailovú komunikáciu zastrešujú tri aplikácie: E-mail, Gmail a Moxier Pro. Aplikácia Moxier Pro poskytne okamžitú synchronizáciu pomocou servera Microsoft Exchange Server.

Internetový prehliadač v OS Android je veľmi kvalitný. Poskytne prácu s viacerými oknami, záložky, flash. Pri prezeraní webu mi ale prekážali softvérové tlačidla + a – slúžiace na zoom obrazovky. Zoomovanie pomocou multitouch mi vyhovuje oveľa viac. Rýchlosť pripojenia k sieti Wi-Fi som porovnal so Samsungom Galaxy S. Porovnávané S-ko bolo prakticky rýchlejšie, intenzitu signálu zobrazovali rovnako. Xperia Pro ponúka plnohodnotné dátové vybavenie, od GPRS až po HSDPA.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením osem megapixelov a LED bleskom zachytáva fotografie v slušnej kvalite. Technológia snímača Exmor R CMOS umožňuje snímať atmosférické portréty a scény v exteriéroch i bez použitia blesku. Snímanie HD videa nerobí tomuto zariadeniu žiaden problém, ku kvalite ešte dopomáha funkcia automatického preostrovania. Taktiež spomeniem možnosť zhotoviť klasický alebo trojrozmerný panoramatický záber. 3D záber však zobrazíte iba na zariadení, ktoré túto technológiu podporuje.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 18 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b.; celkovo: 45 MB / min.)

Prehrávač hudby vyzerá pomerne jednoducho, ale o to krajšie. Dokáže roztriediť vašu hudbu podľa albumu a autora. Hlasitosť prehrávania zmeníte aj pri zamknutom displeji. V ekvalizéri však nie je možnosť vytvoriť si vlastný profil, čo trochu zamrzí.

Ďalšou audio aplikáciou je už tradične FM rádio s RDS. Funguje iba s pripojenými slúchadlami. Neprítomnosť protokolu RT (zobrazenie názvu skladby či relácie) čiastočne kompenzuje aplikácia TrackID, ktorá je ale závislá od dátového pripojenia.

Prehrávaču videa chýba natívna podpora DivX. Odporúčam stiahnuť si z Marketu prehrávač, ktorý DivX podporuje, napríklad MoboPlayer.

Spomedzi organizačných aplikácii spomeniem kalendár, na ktorom oceníte informačný riadok zobrazujúci prehľad aktuálnych udalostí (v režime mesiac). Na výber máte mesačné, týždenné alebo denné zobrazenie. Tomu, kto má priveľa udalostí v jednom mesiaci, odporúčame doinštalovať kalendáre typu Calendar Pad alebo Jorte.

Aplikácia Office Suite vo verzii Pro poslúži na prezeranie a editáciu Office dokumentov.

O navigáciu sa postará predinštalovaný Wisepilot. Žiaľ je to iba trial verzia a na fungovanie potrebuje dátové pripojenie, keďže je to on-line navigácia.

Grafický čip Adreno 205, ktorý používajú všetky novšie Xperie a taktiež HTC-čka, ponúkne slušný výkon aj pri náročnejších hrách. V telefóne je už predinštalovaná hra Lets Golf HD.

Pri menej častom používaní sa výdrž dokáže vyšplhať na dva, prípadne tri dni. Časté používanie Wi-Fi, GPS a multimediálnych aplikácií dokáže skresať výdrž aj na jeden deň.

Výhody:

- bohaté balenie,

- priaznivá cena,

- kvalitný fotoaparát,

- HDMI konektor a kábel.

Nevýhody:

- menej kvalitné spracovanie,

- klávesnici chýba slovenská lokalizácia,

- microUSB v hornej stene,

- audiokonektor v bočnej stene

Orientačná cena: 349 € (se-eshop.sk)

Záver

Smartfónov s hardvérovou klávesnicou je na trhu ako šafránu, preto jeho predajnosť vidím pozitívne. Jediným mínusom pre mňa bolo škrípanie zadného krytu, ktoré sa však možno vyskytlo iba pri tomto kuse. Ak preferujete plnohodnotnú QWERTY klávesnicu, kvalitný fotoaparát a so smartfónmi si rozumiete, tak tento model vám môžem iba odporučiť.

Druhý názor

Richard Hombauer: Vždy som bol priaznivcom telefónov s QWERTY klávesnicou, ale dnes ich význam pomaly klesá. Smartfóny s veľkými dotykovými obrazovkami ponúkajú dostatok miesta na umiestnenie virtuálnej klávesnice, Android navyše ponúka možnosť nainštalovať ľubovoľnú klávesnicu, napríklad poslovenčenú Smart Keyboard. A práve slovenské znaky mi na klávesniciach QWERTY telefónov chýba. Takže pre tých, čo potrebujú sem-tam napísať aj text po slovensky telefóny typu Xperia Pro veľmi určené nie sú. Ale ak diakritiku nepoužívate takmer vôbec, bude pre vás Xperia Pro solídnym konkurentom pre HTC Desire Z. Porozhliadnite sa však aj po telefónoch od Motoroly, tiež po Samsungu Galaxy M Pro, Y Pro či HTC ChaCha. No, aj napriek tomu, že som fanúšikom telefónov s QWERTY klávesnicou, ak by som si mal vyberať medzi Xperiou Arc, Neo alebo Pro, vyhrala by prvá. Ak vám ide o cenu a pohodlné písanie desiatok e-mailov denne, rozhodovanie už nechám na vás. Ponuka androidov s plnohodnotnou klávesnicou už nie je taká malá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.10.2011 - 13:57

Ahojte :) Veľmi vážne uvažujem o kúpe tohto mobilu, ktorý sa mi hneň na prvý pohľad zapáčil najmä v červenej farbe... chcel by som vás preto poprosiť o nejaké postrehy napr. kvalita fotiek, či blesk osvetľuje dostatočne dobre, kvalita prehrávania hudby, kvalita klávesnice a podobné veci :) poprípade ak ste našli nejaké vady tak opíšete aké.. ak sa niekto taký dobrý nájde budem mu veľmi vďačný :)

anonymous13.02.2011 - 21:35 Trvalý odkaz

Valaroma: cem ho, cem ho, cem ho :-D

anonymous13.02.2011 - 21:40 Trvalý odkaz

DuMBaSS: AA ten dizajn vyzera dost posahane.Vela nevyuziteho mieta po bokoch klavessnice,male tlacitka to bude zase ako pri X10 mini pro ze na 1 palec 3 tlacitka.ZAto technicke parametre su velmy slusne ale takmer zhodne s neom.ale ked uz Android s klavesnicou tak asi Milestone.

anonymous13.02.2011 - 21:55 Trvalý odkaz

sykyyyy: keby xperia neo bola takto s qwerty tak ju chcem hocijako...ale vyzor tohto sa mi moc nepaci

anonymous13.02.2011 - 21:58 Trvalý odkaz

Dumbo: Pride mi to ako taky nastupca mini s mierne odlahcenymi pozmenenymi funkciami a celkovou vybavou X10i- ma radio, QWERTY a aj HD video, co sa da lahko dostat aj do starej X10i.

Celá diskusia 285 príspevkov