3D Creator od Sony naskenuje objekty do trojrozmernej podoby

Jednou z najväčších noviniek nedávno predstavenej Xperie XZ1 ja Xperie XZ1 Compact je skenovanie 3D objektov, ktoré má niekoľko praktických využití. Naskenovaný model si môžete vytlačiť v 3D tlačiarni. Ako to funguje?

Sony na veľtrhu IFA 2017 ukázalo svoju novú vlajkovú loď, ktorá nesie označenie Xperia XZ1. Okrem výbornej hardvérovej výbavy prináša aj inovatívnu a zaujímavú novinku - skenovanie 3D objektov. Pomocou aplikácie 3D Creator môžete rýchlo naskenovať akýkoľvek objekt v okolí, dokonca aj tvár osoby a získať detailný 3D model. Ten môžete následne využiť viacerými spôsobmi.

Aplikácia 3D Creator je kompatibilná iba s modelmi XZ1 a XZ1 Compact, čo je podmienené výkonom čipu Snapdragon 835. Xperia XZ Premium dostane 3D Creator po aktualizácii na nový Android 8.0 Oreo. Na svoj chod používa aplikácia len fotoaparát a nevyžaduje žiadne špeciálne povolenia, Wi-Fi či iné vysokorýchlostné pripojenie k internetu. Ponúkne štyri možnosti skenovania: tváre, hlavy, voľných tvarov a jedla.

Po výbere jednej z možností namierite objektív fotoaparátu na skenovaný objekt a pomaly sa okolo neho otáčate tak, aby ste ho mohli zachytiť z rôznych uhlov. Celý proces je pomerne rýchly. Všetko trvá 15 sekúnd až jednu minútu, v závislosti od zložitosti skenovaného objektu.

Keď máte váš objekt naskenovaný, môžete ho využiť napríklad pre 3D tlač. Zaujímavé využitie ponúka aj rozšírená realita. V jej režime nasnímate objekt a následne dokážete zistiť, koľko miesta zaberá v reálnom svete. Táto funkcia sa hodí napríklad vtedy, keď kupujete nový nábytok. Ten môžete naskenovať priamo v obchode a potom si doma overiť, ako sa hodí do vašej izby.

Novinka ponúka aj vtipné využitie, kde môžete naskenovať vašu tvár a umiestniť ju na iné telo. 3D sken si môžete uložiť tiež ako interaktívne animované pozadie. Prítomnosť tejto funkcie ponúka množstvo príležitosti na vývoj užitočných či zábavných aplikácií. Preto bude zaujímavé sledovať, kam sa vďaka tomu trh posunie a ako zareaguje konkurencia.

Ak vás šikovná Xperia XZ1 Compact zaujíma, pozrite si naše video s prvým kontaktom:

Podobné funkcie ponúka aj Asus ZenFone AR s technológiou Tango a trojicou snímačov, ktoré umožňujú telefónu vytvoriť trojrozmerný model okolia, sledovať pohyb a umiestnenie v priestore, a merať vzdialenosť od reálnych objektov.

Zdroj: Sony Mobile

Diskusia k článku:

03.09.2017 - 13:25

Dúfam že to portnú na staršie Xperie :D

Celá diskusia 1 príspevok