Prechod z Apple iPhone 5S na iPhone 6S Plus

Čitateľ David vymenil kompaktný 4'' telefón za veľký a ťažký 5,5'' model. Čo ho prekvapilo či zamrzelo sa dočítate v jeho skúsenostiach.

Je veľký. To bola úplne prvá vec, ktorú som si uvedomil, keď som svoj nový iPhone 6S Plus chytil do ruky. A na rozmery si stále ešte zvykám. Nie do každého vrecka sa zmestí a pri nosení ho budete cítiť.

Príjemne ma prekvapila rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov. Ani na iPhone 5S nebola pomalá či nepresná, na 6S Plus je ale o poznanie rýchlejšia. V porovnaní so starším 4" modelom ma potešila aj výdrž batérie. Bez problémov zvládne minimálne celý deň aktívneho používania.

ikona

Apple iPhone 6S Plus - keď líder stráca dychRecenzia 5,5” smartfónu s iOS, Full HD displejom s 3D Touch, 12 Mpix fotoaparátom s OIS, až príliš rýchlou čítačkou a dobrou výdržou.

Oproti staršiemu predchodcovi je vidno rozdiel aj pri kvalite fotografií. Predný i zadný fotoaparát produkujú kvalitnejšie snímky. Výhodou je, samozrejme, aj optická stabilizácia.

Pri 6S Plus som si všimol lepší príjem 3G a LTE signálu. A to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Keďže sa živím ako reportážny a dokumentárny fotograf (ktorý občas natočí aj video), veľký iPhone využívam aj ako workstation. Mám tu aplikácie ako Adobe Lightroom, Adobe Spark, Adobe Draw, Gudak, Theta S a ešte zopár dalších. Veľký 5,5" displej je teda pre mňa prínosom. Pochváliť musím aj pozorovacie uhly a farebne podanie. Len škoda priveľkých rámov okolo displeja.

Samostatnou kapitolou je ekosystém Apple. Okrem telefónu používam k práci iMac a MacBook, preto je pre mňa prepojenie zariadení veľmi pohodlné.

Telefóny s jabĺčkom používam už od iPhonu 4. Vyskúšal som aj Windows Phone i telefóny s Androidom, ale nemenil by som. Pri každom modeli od Apple sa presviedčam, že som si pred rokmi vybral dobrú cestu.

Mojich päť netradičných aplikácií:

Adobe Lightroom

Pre mňa je to pomerne komplexný nástroj na digitálne vyvolanie fotiek a ich úpravu. Keďže sa živím fotografovaním, používam ho pomerne často. Aplikácia je funkčná, prehľadná a ponúka všetko, čo na základnú úpravu fotografie v práci potrebujem.

Adobe Draw

Je to v podstate taká lite verzia Adobe Illustratora. Používam ho na náčrt a vytvorenie projektov na ilustráciu, nech som kdekoľvek. A na veľkej obrazovke iPhonu 6S Plus je s radosť s aplikáciou pracovať. Poteší príjemné používateľské prostredie a prepojenosť so službami Adobe Creative Cloud.

Gudak

Toto je čisto zábavka. Imitácia analógového fotoaparátu. Máte k dispozícií 24 obrázkov a hľadáčik ako na starom foťáku na jednorazové fotky od Kodaku. Ak ho vyfotíte, ťuknete na ikonu a za 3 dni sa vám film "vyvolá". Nemôžete upraviť fotku, zobraziť si náhľad alebo ju vymazať, ale je to naozaj zábavná aplikácia.

Theta S

Aplikácia k 360-stupňovej kamere / fotoaparátu. Možnosť ovládať ju priamo z mobilu a editovať záber alebo fotky je super. Často mám kameru pripevnenú na batohu a pomocou aplikácie si presne definujem čo a ako chcem natočiť. Zábery si následne pozriem, poprípade editujem a v desktop verzii ich mám pripravené na finálny strih a postprodukciu.

Canon Camera Connect

Aplikácia slúži na stiahnutie fotografií pomocou bezdrôtového prenosu priamo z kompatibilných fotoaparátov Canon. Využívam ju denne v práci, ak nie je čas alebo možnosť spracovať fotky v notebooku. Hodí sa samozrejme aj live shoot remote, keďže nie vždy sa dá využiť fotenie pomocou tetheringu.

Čo mi na iPhone vadí?

Absencia zapnutia a vypnutia mobilných dát v spodnej vyťahovacej lište. Nerozumiem, prečo Apple tak vytrvalo odmietal túto možnosť. Zmení sa to až s príchodom novej verzie systému iOS 11.

Učím sa používať tlačidlo na zapnutie / vypnutie mobilu. Až doteraz som bol zvyknutý rozsvietiť displej stlačením tlačidla home, avšak neskutočne rýchla a presná čítačka odtlačkov telefón hneď odblokuje a som na domácej obrazovke. Možnosť rozsvietiť displej zdvihnutím mobilu mám vypnutú.

Hlavne pri písaní dlhších textov mi vadí absencia numerického riadku na klávesnici iPhonu. To je ale opäť výčitka smerom na samotný iOS, nie na iPhone 6S Plus.

Priznám sa, že viac vecí mi neprekáža. iPhone používam od verzie 4 a kúpu iPhonu 6S Plus som dostatočne zvážil, preto ma ničím výnimočným neprekvapil. Telefón spĺňa moje požiadavky pri práci aj pri zábave.

Diskusia k článku:

Manobb 25.07.2017 - 23:36

Čo mi vadí na iP6+ ? Asi len to, že nemá podporu 2 SIM kariet. Pri tej výdrži batérie, ktoré ma veľmi milo prekvapilo, by to telefón zvládol a ja by som mohlo poslať iP4s do "zaslúženého dôchodku". Pikoška: Po pár dňoch používania iP6+ mi už iP4s pripadal skôr ako hračka (strašne maličký). :-)

markos927.07.2017 - 21:55 Trvalý odkaz

z 5s do 6s plus je len dobre + vo vsetkom :) do 7plus by bolo este lepsie :) ale tak uvidime co prinesie apple na jesen :)

Dejvo31.07.2017 - 13:54 Trvalý odkaz

Na 7 Plus ma odrazala len stale dost vysoka cena a kedze 6S Plus som mal za velmi priaznvu cenu, nebolo o com.

sysell02.08.2017 - 22:36 Trvalý odkaz

Hmm fakt prinosny clanok, najlespi telefon na svete je vacsi a zvykam si na to... hmm no odpadnem hlavne ze si dobre vybral, uzasny reporter a potrebuje vypinat data, za cely zivot som este datam vypinat nepotreboval. Hlavne ze ma lespi signal ... ano isto.

Dejvo02.08.2017 - 23:13 Trvalý odkaz

Neviem čo je na vypinuti dat zle. Príde mi úplne normálne, že takáto funkcionalita by na mobile mala byt. Objaví sa konečne v iOS 11.
A keďže si konkretnu kritiku nenapísal, viac reagovať nebudem, nie je totiž na čo. A áno, príjem signálu v 3G a 4G sieti je lepší. Je to, v mojom prípade, fakt.

Celá diskusia 5 príspevkov