Samsung Galaxy J5 (2017) - solídna masovka pre nenáročných

Recenzia 5,2'' HD androidu so solídnou výdržou, čítačkou odtlačkov, kvalitným spracovaním a slušnými 13 Mpix fotoaparátmi.

Páči sa vám grafické prostredie a dizajn Samsungov, ale nechcete za nový mobil minúť stovky eur? Namiesto najvybavenejšej dvojice Galaxy S8 a S8+ vás zrejme bude zaujímať rad Galaxy A alebo ešte lacnejší Galaxy J.

Nové Galaxy J5 prichádza už v tretej generácii spolu s neodmysliteľným označením aktuálneho modelového roka 2017. Poznávacím znamením bude najmä 5,2-palcový displej s HD rozlíšením. Novinkou je hodnotný dizajn. Mladých zaujme kvalitnou prednou kamerou s bleskom, starším nebude prekážať HD rozlíšenie displeja, ktoré pomáha veľmi dobrej výdrži na jedno nabitie.

Displej je pekný a ponúkne veľmi slušnú čitateľnosť na ostrom letnom slnku, no mriežka 720 x 1280 bodov začína byť na takto veľkej uhlopriečke mierne obmedzujúca. Konkurencia za podobné peniaze už považuje Full HD rozlíšenie za štandard a po prechode z takéhoto panelu na HD-čko rozdiel určite uvidíte. Aspoň počas prvých 2-3 dní, kým si vaše oči zvyknú.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy J5 (2017)Elegantný android s kovovým telom, 5,2'' HD displejom, dvojicou 13 Mpix fotoaparátov, čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Na medziročný update sa ale Samsung pripravil zodpovedne a odstránil dva výrazné nedostatky vlaňajšieho Galaxy J5 (2016). Konečne pridal takmer nevyhnutnú automatickú reguláciu jasu displeja pre pohodlné čítanie informácií cez deň i v noci. A bez otravnej manipulácie s posuvníkom v hornej lište. Do praktického stredového tlačidla sa navyše nasťahovala aj čítačka odtlačkov prstov. Potom už ľahko prižmúrim oči nad stále nepodsvietenou dvojicou dotykových kláves pre ovládanie Androidu 7.0 Nougat.

Zadnej strane dominuje hliník, do ktorého výrobca zvládol zapracovať nevyhnutné plastové časti pre antény. Chválim dobre chránený objektív fotoaparátu, ktorý je o pár milimetrov nižšie. Lepšie odolá škrabancom a inému poškodeniu.

J5 osloví aj zákazníkov hľadajúcich dual SIM prístroj. Druhá SIM karta je v samostatnej šachte spolu s miestom pre microSD kartu. Nedostanete teda hybridný slot, ale plnohodnotný. Budete môcť využívať dve telefónne čísla aj pamäťovku naraz.

Super AMOLED displej tentoraz neskúša triky s Always-on obrazovkou zobrazujúcou aktuálny čas a zmeškané notifkácie aj po zhasnutí. Na výber dostanete len veľkosť písma, zväčšenie ovládacích prvkov a štyri režimy s mierne odlišným podaním farieb. RGB vyváženie (teplotu farieb displeja) si môžete nastaviť aj ručne.

Pre pohodlnejšie čítanie v noci je tu Filter modrého svetla, ktorý sa môže zapínať aj automaticky po západe Slnka, alebo vždy vo vopred určenom čase.

V grafickej nadstavbe na prvý pohľad nechýba nič z dospelejších Samsungov. Z uzamykacej obrazovky máte prístup k Fotoaparátu i Telefónu, postačí potiahnuť za ten správny okraj. Nad kartami posledných notifikácií nájdete hodiny. Po ich potiahnutí do strany sa zobrazí ovládacie centrum pre pozastavenie alebo prepínanie aktuálne počúvaných skladieb.

Zvyšok upozornení nájdete po odblokovaní mobilu spoľahlivou čítačkou odtlačkov prstov a stiahnutí hornej lišty. Dole poteší tlačidlo Blokovať oznámenia. Sériou prepínačov si v zobrazenej ponuke ľahko nastavíte, čo vás otravovať má a čo nie.

Pokročilé nastavenia dokonca umožnia vybrať prioritné upozornenia, kedy sa správy z určitých aplikácií zobrazia úplne navrchu. Samozrejmosťou je blokovanie zobrazovania obsahu na displeji, pre zachovanie súkromia pred zvedavými pohľadmi kolegov či iných ľudí, ktorí na mobil položený na stole dovidia.

Chýbať nesmie sada rýchlych prepínačov pre aktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, baterky, letového režimu či iných. Šesť základných rozbalíte opätovným ťahom prsta.

Všetky nainštalované aplikácie a ich widgety si môžete vytiahnuť na domácu obrazovku. Po podržaní prsta na voľnom mieste dostanete príležitosť zmeniť si tapetu či zhustiť mriežku ikon. Maximom bude pole 5 x 5.

Vybrať sa dá medzi klasickým menu aplikácií a všetkými ikonami priamo na ploche tak, ako to majú napríklad niektoré Huaweie.

Pre starších tu je možnosť využiť zjednodušený režim, pre skúsenejších možnosť skryť aplikácie, ktoré nepoužívate, ale nechcete alebo nemôžete ich úplne odinštalovať.

Sympatický no nenápadný telefón bez výstrelkov ponúka niekoľko šikovných gest. Dvojité stlačenie stredového tlačidla môže okamžite spustiť fotoaparát pre zachytenie momentiek, potiahnutie obrazovky alebo trojité stlačenie zapne zmenšený režim pre ľahšie ovládanie jednou rukou. Na 5,2-palcovej ploche sa to však dá pohodlne zvládnuť aj bez neho, kedže okraje okolo displeja sú minimálne.

Podržanie tlačidla multitaskingu zapne režim dvoch okien (aplikácií) pod sebou, Inteligentné upozorňovanie zavibruje vždy, keď telefón zoberiete do rúk a máte zmeškaný hovor alebo neprečítanú SMS.

Galaxy J5 (2017) dostal 16 GB vnútorné úložisko, z ktorého sme po prvom zapnutí mali voľných 9,9 GB. Porozmýšľajte teda, či vám na vaše aplikácie a fotografie či hudbu budú stačiť, alebo zainvestujete aj do pamäťovej karty.

TouchWiz, respektíve nadstavba s novým názvom Samsung Experience, vždy dobre zvládala prácu s kontaktami a textovými správami. Aj teraz platí, že meno v zozname stačí chytiť a posun do jednej zo strán ho buď vytočí, alebo zobrazí pole pre skomponovanie SMS.

Text v nich môžete zmenšovať a zväčšovať zoštipnutím, pre zadávanie znakov slúži relatívne slušná klávesnica z vlastnej stajne. Číslice na nej dostali samostatný riadok.

V menu Galaxy J5 nechýba diktafón, populárna aplikácia Samsung Health s počítaním krokov, príjmu vody a fitness aktivít, balíček MS Office od Microsoftu a FM rádio. To využijete s priemernými slúchadlami priamo v balení. Rádiu nechýba zobrazovanie názvov staníc cez RDS a RT, slúchadlá bohužiaľ nemajú ovládanie hlasitosti. Na ich kábli je iba mikrofón pre telefonovanie a tlačidlo pre príjem hovorov.

Bonusom navyše je aplikácia Zabezpečený priečinok. Tá dokáže zaheslovať prístup k vybraným aplikáciám, kontaktom alebo súkromným fotografiám, ktoré v albume len tak ukazovať nechcete.

Pohľad na papierové parametre naznačí veľké očakávania od dvojice 13-megapixelových fotoaparátov. Predný a zadný snímač však nie sú úplne totožné. Hlavný čip ponúkne nevyhnutné automatické zaostrovanie a vysokú svetelnosť f/1.7.

Predná kamera má fixný fokus a o niečo nižšiu svetelnosť f/1.9. Obe sú schopné nahrávať Full HD video, no iba v menej dynamickom režime s 30 snímkami za sekundu.

Kvalita výsledných fotografií je veľmi dobrá, s fotografiami zachytenými cez deň budete určite spokojní a Galaxy J5 (2017) nesklame ani v noci. Trochu lepší mohol byť len dynamický rozsah pri snímaní ostrého svetla a tieňov, no tomu zas bude ochotné pomáhať HDR. Podobné je to pri videu, tomu vyčítame len absenciu aspoň digitálnej stabilizácie. Potešil nás kvalitný záznam zvuku.

Prostredie aplikácie fotoaparátu je klasické, na aké sme už od Samsungu zvyknutí. Medzi tlačidlami vyvedenými na okraj obrazovky mohlo byť spomínané HDR, takto je tu iba ovládanie blesku a prepínanie na prednú kameru.

Kvôli HDR musíte vstúpiť do režimov ukrytých v ponuke naľavo. Okrem neho je tu Nočný režim, Panoráma, Sériové snímanie či Profesionálny režim. Ten ponúkne v zásade len prepínanie režimov ostrenia a doladenie ISO, vyváženia bielej a korekciu expozície. Manuálne zaostrovanie krok po kroku alebo časovanie uzávierky by ste hľadali márne. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy J5 (2017).

Samsung chce osloviť aj mladších zákazníkov a vášnivých hráčov. Game Launcher preto zoskupí všetky hry na jedno miesto, aby ste ich nemuseli hľadať v zozname aplikácií. Game Tools sa zas postarajú o potlačenie všetkých notifikácií, zamknú tlačidlá pred náhodnými dotykmi alebo nahrajú krátke videá z vašich aktivít.

Na hry či sledovanie videí v režime na šírku myslel výrobca aj pri návrhu umiestnenia hlasitého reproduktora. Je trochu netradične na boku, tesne nad vypínačom. Statočne si poradí s prehrávaním hudby a ozvučí bežne veľké miestnosti, no poslucháči vyžadujúci kvalitu radšej siahnu po slúchadlách alebo Bluetooth reproduktore s lepším podaním výšok.

Príjemným prekvapením je výdrž zabudovanej 3000 mAh batérie. HD displej som na začiatku mierne kritizoval, no pri ťahaní mobilu počas celého dňa ukáže nižšie rozlíšenie svoje výhody. Dve hodiny využívania GPS navigácie v aute a celodenná prevádzka na výlete, počas ktorého spravíte zopár forografií v batérii na konci dňa nechá približne 60 %.

Novinka teda bude v bežnej prevádzke ochotne slúžiť aj 48 hodín. O nabíjanie sa stará bežná 1,55 A nabíjačka a pomaly dožívajúci microUSB port. Mobil šetrí energiou kde sa dá, sám som mal problém s aktualizáciou niektorých widgetov počasia na domácej obrazovke. Pomôcť by malo vypnutie funkcie Monitor spotreby energie v aplikáciách, ktorý dlhšie neotvorené aplikácie natvrdo uspí.

Výhody:

+ nečakane dobré fotoaparáty

+ čítačka odtlačkov prstov

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ rýchle reakcie

+ Android 7.0 + Samsung Experience

+ dual SIM verzia

+ prepracované FM rádio

Nevýhody:

- iba HD displej

- nepodsvietené tlačidlá

- chýba informačná dióda

- nové USB-C až vo vyššom rade A

- vodeodolnosť až vo vyššom rade A

Orientačná cena: 256 eur (Hej.sk)

Záver

Samsung Galaxy J5 (2017) dostal veľmi príjemné vylepšenia. Nad displejom sa usídlil automatický senzor regulácie jasu obrazovky a v stredovom tlačidle čítačka odtlačkov prstov, ktoré nám vo verzii pre rok 2016 tak veľmi chýbali.

Rad Galaxy J navyše zostáva cenovo príjemne konzervatívny, čo o sérii Galaxy A už povedať nemôžeme. Daňou za ušetrené peniaze bude len HD displej. Na 5,2-palcovej uhlopriečke už menej pixelov poznať. Konkurenti, napríklad Lenovo Moto G5 (Plus), ponúkajú Full HD, no to zas bude energeticky náročnejšie.

Dobrá výdrž sa tak s dual SIM funkcionalitou a kvalitným fotoaparátom stávajú najväčšími zbraňami novej J5-tky.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy J5 (2017).

Diskusia k článku:

Christian Andersen 15.07.2017 - 12:41

Ousan 12. Chcem len informovať že firma Samsung v týchto dňoch spustila pre Samsung galaxy J5 2017 nový softvér android ore 8.1 zatiaľ len pre Poľsko ak všetko bude v poriadku tak čoskoro by malo byť aj na Slovensku ale podľa odpovedí ktorú som dostal od firmi Samsung tak asi do konca tohto roka podľa toho že či ho máte z obchodu alebo ad operátora tam to trvá dlhšie.

Christian Andersen15.07.2017 - 12:41 Trvalý odkaz

Samsung ponúka aj J5 Pro s 3*GB ram a 32gb vnútornej pamäte

DjTuning15.07.2017 - 20:27 Trvalý odkaz

Tento rok to vyhrava J7 ktora ma uz solidne FullHDcko a naviac Always On displej s odolnostou IP54 a je len o 50€ drahsi, takze nieje o com..Myslim, ze bude aj celkom dostojnym nastupcom viac ako 3rocnej S4 :-)

ondrakomous15.07.2017 - 21:13 Trvalý odkaz

skoda HD displaye a always on FCE, pak by to byl hit, ale zase samsung nemuze zbytecne parazitovat sam na sobe. DjTuning: ty necekas na nokii 6? nokia 6 je vyborny telefon pro manzelky.

Nightmare15.07.2017 - 23:50 Trvalý odkaz

Ondro preco si robis srandu z Oxyho :D

Celá diskusia 8 príspevkov