Zio Premium P1

PRVÝ KONTAKT s low-endom Mobil pre seniorov s veľkým displejom a svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 116 x 54 x 14 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 89 g),

displej: aktívny, TFT monochromatický, uhlopriečka 2,2'' (54 mm), 44 x 33 mm,

fotoaparát: -

pamäť: -

správy: SMS,

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: -

hudba: -

ostatné: nabíjanie a prenos zvuku cez microUSB,

batéria: 850 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: okolo 45 € / už v predaji,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Zio Premium P1 je ďalším slovenským produktom a alternatívou k modelu Zio Lupus L1. Premium P1 je mobil klasickej konštrukcie bez ochranného flipu, ktorý disponuje veľkým 2,2-palcovým displejom, microUSB konektorom, svietidlom či podporou SMS správ.

Zio Premium P1 je telefón klasickej konštrukcie, ktorý svojim dizajnom nevybočuje zo štandardov. Ponúka klasické rozloženie prvkov, pričom tentoraz na ňom nenájdete žiadne pohyblivé časti ako v sesterskom modeli Lupus L1. Vzhľad slovenskej novinky radím k tým vydarenejším, rovnako ma prekvapila i pomerne kvalitná konštrukcia v tejto kategórii. Páčil sa mi lesklý rám, ktorý imituje kov i zadná časť vyrobená z pogumovaného plastu. Prednú stranu tvorí už tradične pomerne veľký (2,2'') monochromatický displej a klávesnica, ktorá sa rozprestiera na podstatnej časti. Tlačidlá sú veľké a pohodlne sa nimi ovláda celý telefón. Problémom môžu byť iba malé kurzorové klávesy, ktoré môžu sťažiť ovládanie najmä ľuďom s väčšími prstami. Pravá strana obsahuje iba jediný prvok, a to spojené dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Ľavá strana je bohatšia, v hornej časti obsahuje otvor na pútko, nekrytý microUSB konektor a posuvník, ktorým aktivujete LED svietidlo. Jeho dióda sa nachádza v hornej stene. Ako som už spomínal vyššie, zadná strana je tvorená "protišmykovovým" pogumovaným plastom. V jeho hornej časti je zapustené SOS tlačidlo, ktorého funkciu už snáď nemusím ani predstavovať. Pod zadným krytom sa nachádza Li-Ion batéria s kapacitou 850 mAh. Pri občasnom telefonovaní mi na jedno nabitie vydržala viac než 5 dní.

Klávesnicu Zia Premium P1 musím pochváliť i pokarhať zároveň. Alfanumerická časť sa výborne ovláda vďaka vynikajúcim rozmerom. Mnohí, najmä slabšie vidiaci, ocenia i veľké popisky, vďaka ktorým je ľahké rozpoznať jednotlivé klávesy. Naopak, kritiku si zaslúži ovládací blok, ktorého klávesy sú podstatne menšie a môžu sťažiť ovládanie. Zio disponuje aj dvojicou kontextových klávesov M1 a M2, ktorým môžete priradiť ľubovoľné telefónne číslo.

Veľký monochromatický displej sa osvedčil už v modeli Lupus L1. Premium P1-ka používa rovnaký. Je monochromatický a má uhlopriečku až 2,2 palca (56 mm). Displej je inverzný, používa biele písmo na modrom pozadí. Novšie verzie Premium P1 by však už mali mať biely displej s čiernym písmom. Displej trpí tiež malým pozorovacím uhlom, pričom už pri slabšom naklonení sa modrá mení na fialovú. To však nie je problém, nakoľko displej nie je farebný. Viditeľnosť v exteriéroch je dostatočná. Na domácej obrazovke je okrem informačných ikon o stave signálu a batérie zobrazený aj názov operátora, aktuálny čas a dátum. Menu je jednoduché, vždy zobrazuje iba dve položky. Prvá je telefónny zoznam, za ktorou nasledujú správy. Za toto poradie si výrobca zaslúži pochvalu, nakoľko sú kontakty a správy pre dôchodcov najdôležitejšie. Položky v menu sú zoradené intuitívne, problém s ovládaním by nemal mať nik. Výhodou je, že počas práce v menu sú zobrazené aj funkcie tlačidiel M1 a M2. Starí rodičia si tak môžu prečítať, na čo aktuálne tlačidlá slúžia.

Multimediálne funkcie úplne absentujú, chýba dokonca i (v seniorských telefónoch obľúbené) FM rádio. Z extra funkcií je prítomné iba svietidlo, ktoré funguje aj pri vypnutom telefóne. Posvietiť si tak môžete prakticky kedykoľvek, pozor však na neúmyselné vybitie batérie.

K telefónnemu zoznamu sa dostanete jednoducho, stlačením šípky dolu. Kontakty sú zobrazené priamo zo SIM karty, preto ich netreba kopírovať. Napriek tomu však telefón ponúka pamäť na ďalsích 250 kontaktov. Viac ich ani nie je treba, nakoľko máloktorý dôchodca má v pamäti viac než 30 kontaktov. Na uloženie dvoch obľúbených kontaktov môžete využiť tlačidlá M1 a M2. Reproduktor je počas hovoru dostatočne hlasný a nemali by ste volajúceho prepočuť ani v hlučnejšom prostredí. Rovnako kvalitný je aj hlasitý odposluch, ktorý patrí skutočne medzi to najhlasnejšie čo som kedy počul. Polyfonické zvonenie by už vonkoncom nemal nik prepočuť, už na prvom stupni hlasitosti zvonil telefón silnejšie než ktorýkoľvek z mojich telefónov. Zio Premium P1 ponúka aj profily. K tichému sa rýchlo dostanete podržaním mriežky, ostatné štyri sú prístupné z menu. Ich časovanie nie je možné.

Správy sú prístupné na tri kliky - menu, šípka dolu, potvrdiť. Prijaté správy sú prvá položka, vytvoriť novú hneď druhá. Na čítanie i písanie správ sú vyhradené dva riadky. Vytvorenie SMS správy by mal zvládnuť naozaj každý. Veľké tlačidlá s veľkými písmenami nebudú robiť problémy ani slabozrakejším. Pamäť na správy nie je pripravená, spoľahnúť sa budete musieť len na voľné miesto na SIM karte. Väčšine to však postačí.

Zio Premium P1 ponúka aj jednoduchý kalendár, ktorý slúži len na prezeranie. Vytváranie udalostí či pripomienkovanie nie je možné. Pripravené sú aj tri prispôsobiteľné budenia. Základnú výbavu dopĺňa jednoduchá kalkulačka, ktorá zvládne násobenie, delenie, sčítanie a odčítanie.

Výdrž je, rovnako ako v ostatných seniorských modeloch, výborná. Na jedno nabitie vydrží bez problémov niekoľko dní.

Výhody:

- dizajn,

- veľký displej,

- hlasné zvonenie,

Nevýhody:

- malé ovládacie tlačidlá,

- chýbajúce FM rádio,

- absencia 3,5 mm jacku.

Orientačná cena:okolo 45 €

Záver

Cena modelu Premium P1 ho radí do kategórie najlacnejších seniorských telefónov, a tak mu môžeme odpustiť absenciu FM rádia či 3,5 mm jacku. Novinka je funkčne i dizajnovo prispôsobená seniorom, ktorí mnoho drobností ako veľkú klávesnicu s veľkými popiskami či rozmerný displej ocenia. Konkurenciou modelu je sesterský Lupus L1 či Aligator A500.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Prečítajte si: Zio Lupus L1 (Recenzia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.05.2011 - 18:02

fsg: ajajaj dalši tento seniormobil je ich už dajak vela

anonymous30.12.2010 - 15:36 Trvalý odkaz

opekanec: veď nech majú aj postarší ľudia možnosť výberu :DDDD

anonymous30.12.2010 - 17:14 Trvalý odkaz

EM[]: Mas pravdu ved aj oni si chcú niaky mobil - taka doba :D

anonymous30.12.2010 - 22:51 Trvalý odkaz

adop: tak to ma podrž. Netušil som že sa na slovensku niečo také vyrába. A v ktorom meste to robia? Je to vlastná tvorba či licencia...? Som tomu rád. :) myslím že po čase budú rozširovať výrobu aj na vyššie rady mobilov. Som prekvapený.

anonymous30.12.2010 - 23:17 Trvalý odkaz

Adam: Vyraba sa v cine, pre slovensku firmu ktora ho navrhla.

Celá diskusia 15 príspevkov