Xiaomi Mi 6 - trend je viac než vlastné nápady

Recenzia vlajkovej lode s OS Android Nougat, procesorom Snapdragon 835, 6 GB RAM, duálnym fotoaparátom a odolnosťou voči obliatiu.

Nová vlajková loď nadväzuje na predchodcov Xiaomi Mi 5 a Mi 5s, no pridáva aj niekoľko nových prvkov. Medzi ne patrí celosklenená konštrukcia, duálny fotoaparát či to najnovšie a najvýkonnejšie od Qualcommu: Snapdragon 835. V čase, keď trhu dominuje nový formát displejov s pomerom strán 18:9 a rámčeky okolo displeja sa zúžili na minimum, pôsobí Mi 6 obyčajne, až zastaralo. Ak však uprednostňujete čítačku odtlačkov a tlačidlá pod displejom, Mi 6 splní vaše očakávania.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi 6Nová vlajková loď s keramickou alebo sklenenou konštrukciou, 5,2'' Full HD displejom, 6 GB RAM, procesorom Snapdragon 835, duálnym 12 Mpix fotoaparátom s OIS, Bluetooth 5.0, USB-C, stereo reproduktormi a 3350 mAh batériou. 3,5 mm audio jack chýba.

Minulý rok sme prvýkrát pri vlajkových lodiach Xiaomi našli v balení okrem nabíjačky a USB kábla aj ochranný obal. Xiaomi v tomto trende pokračuje a Mi 6 je tak od výroby vybavená gumovým ochranným obalom. Ten je v našom prípade čierny, iné farebné modely majú obal aj v priesvitnom prevedení. Kvalitou ma obal príjemne prekvapil, na mobile sedí výborne, neodstáva. Dostupné sú tiež všetky potrebné ovládacie prvky. Okrem obalu v balení nájdeme aj redukciu z USB-C na 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Už tradične je tu aj USB kábel a nabíjačka, na ktorú budete potrebovať adaptér, aby ste ju mohli u nás používať.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn Xiaomi Mi 6 je evolúciou za posledný rok. Zachováva si niektoré prvky z predchodcov Mi 5 a Mi 5S, no pridáva aj niektoré novinky. Predná strana sa ponáša na Mi 5s. V spodnej časti nájdeme priehlbinu v skle, ktorá funguje ako čítačka odtlačkov a domáce tlačidlo zároveň. Vďaka hĺbkovému rozdielu od zvyšku prednej strany sa tlačidlo jednoduchšie a presnejšie nahmatá. Vpravo aj vľavo od neho sú podsvietené tlačidlá v tvare jednoduchých bodiek. Ich funkcie si už tradične viete v nastaveniach prispôsobiť. Spodná časť pod displejom je teda dizajnovo zhodná s predchodcom.

Nad displejom sa premiestnila predná kamera na ľavú stranu a notifikačná dióda je teraz v pravom hornom rohu. Rozhodne ale nezdieľam nadšenie z toho, že dióda je iba jednofarebná, to pokladám rozhodne za krok vedľa.

Najviac zmien sa udialo na ráme a zadnej časti smartfónu. Mi 5 mala kovový rám a sklenenú zadnú plochu, Mi 5s vsadila na celokovovú konštrukciu. Novinka sa spolieha čisto na sklo. Boky sú zaoblené a plynulo prechádzajú do zadnej časti. Od zvyšku telefónu sa líšia farbou a sú veľmi lesklé a náchylné na odtlačky.

Zadná strana je celá zo skla. Jej okraje sú zaoblené v novom 3D štýle, ktorý sme u predchodcov ešte nevideli. Sklo je tak zaoblené nielen do jednej strany, ale do všetkých. Výsledkom je plynulý prechod z prednej strany cez rám na zadnú bez akýchkoľvek hrán či výstupkov.

Predná aj zadná strana sú pokryté ochranným sklom. Naša Mi 6 už bola používaná, a tak sa na telefóne nachádzalo niekoľko škrabancov. Ak chcete, aby Mi 6 aj po niekoľkých mesiacoch vyzerala čo najlepšie, odporúčam používať pribalený obal a siahnuť po fólii či ochrannom skle.

Ovládacie prvky väčšinou ostali na svojich zvyčajných miestach. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti vpravo, SIM zásuvka vľavo. Na hornú stenu sa vrátil infraport, ktorý Mi 5 mala, ale Mi 5s z nejasného dôvodu nie. Vedľa neho je sekundárny mikrofón. Spodná strana je symetrická, s USB-C konektorom uprostred a otvormi pre mikrofón a reproduktor po stranách.

Ako ste sa zrejme dovtípili z obsahu balenia, Mi 6 nemá 3,5 mm konektor pre slúchadla. Názory na tento krok výrobcov sa rôznia a je len na vás, či tento trend schvaľujete alebo nie. Ja používam Bluetooth slúchadlá, takže ma absencia 3,5 mm audio jacku nijako neobmedzuje.

Novinka sa predáva v niekoľkých farebných vyhotoveniach. My sme mali na test čiernu verziu, v ponuke je ešte biela, modrá, keramická a strieborná. Dostupnosť všetkých modelov okrem čierneho je však veľmi obmedzená a internetový predajcovia exkluzívnosť týchto verzií samozrejme premietajú na cene.

Mi 6 sa od predchodcov líši aj výrazne vyššou hmotnosťou, ktorá dosahuje 168 g, či dokonca 182 g v prípade keramickej verzie. Za priamy dôvod navýšenia hmotnosti pokladám kovovú vnútornú konštrukciu, ktorá má zabrániť prehnutiu či zlomeniu telefónu, ktoré bolo v prípade Mi 5 veľkým problémom. Môžem potvrdiť, že vystuženie tela je cítiť, telefón pôsobí masívnym a veľmi pevným dojmom. Xiaomi tiež prvýkrát hovorí o odolnosti voči vode, žiaľ ide iba o odolnosť voči poliatiu a nie certifikáciu IP. Telefón preto určite neponárajte do vody, keďže to s najväčšou pravdepodobnosťou neprežije. Vyliata káva či dážď by Mi 6 uškodiť nemali, otázne však je, ako by sa riešila reklamácia v prípade poškodenia zariadenia vodou.

Spracovanie Xiaomi Mi 6 hodnotím na jednotku. Porovnal som ho so Samsungom Galaxy S8 a nenašiel žiadne výrazné rozdiely. Všetko sedí presne, nič nevŕzga, nikde nič neodstáva. Ide teda v porovnaní s Mi 5 o výrazné zlepšenie, kde zadná sklenená časť na testovanom kuse mierne odstávala od kovového rámu. Xiaomi sa tak zrejme poučilo zo svojich chýb a výrazne zlepšilo spracovanie svojich produktov a možno aj výstupnú kontrolu kvality.

Xiaomi Mi 6 je rozhodne jeden z najkrajších telefónov súčastnosti. Veľkú váhu na tom má sklenené telo a lákavé farebné prevedenia. Má to však aj svoje nevýhody. Za dva týždne som si všimol niekoľko vecí. Zadná strana sa samozrejme ľahko zašpiní, no boky sú na tom ešte horšie. Ich lesklý povrch ľahko nachytá odtlačky a mastné fľaky, ktoré sú nielen neestetické, ale aj nepríjemné na držanie. Zaoblený dizajn je pekný, ale veľmi nepraktický a Xiaomi Mi 6 je poriadne klzké, čo považujem za veľký problém.

V spojení so sklom tak vytvára maximálne nevhodnú kombináciu na pohodlné a hlavne isté držanie telefónu v ruke. Mi 6 je jeden z najšmykľavejších telefónov aké som mal. Rovnakým problémom podľa mňa trpí aj Galaxy S8

a konštrukcia LG G6

mi tak príde z hľadiska istoty uchopenia v ruke oveľa vhodnejšie.

Displej je jedným z najdôležitejších komponentov súčasných smartfónov, veď všetok obsah konzumujeme práve na ňom. Xiaomi Mi 6, podobne ako jeho predchodcovia, využíva Full HD IPS displej o rozmere 5,15 palca. Vďaka IPS technológii sa môžete tešiť na presné zobrazenie farieb či široké pozorovacie uhly. Displej vďaka jasu až 600 nitov vyniká dobrou čitateľnosťou na slnku. Xiaomi myslí aj na vaše zdravie, a preto je displej vybavený dvomi zaujímavými vlastnosťami. Prvou je minimálny jas 1 nit, vďaka čomu bude používanie telefónu v noci menej namáhať oči. Druhou funkciou na ochranu očí je redukovanie modrého svetla, ktoré je súčasťou displeja a je aktívne stále. Nechýba ani režim na čítanie, ktorý však už prifarbuje obraz do žltých odtieňov.

Konkurencia už dávno používa pri top modeloch QHD rozlíšenie, preto by sme pri vlajkovej lodi od Xiaomi právom očakávali rovnako jemný displej. Mi 5, Mi 5s a Mi 6 majú takmer zhodné displeje, rozdiely sú minimálne. Vzhľadom na rastúcu cenu Xiaomi zariadení by sa však už dalo očakávať, že ich vlajková loď bude mať vyššie rozlíšenie ako Full HD, hlavne, keď toto rozlíšenie nájdeme aj pri smartfónoch do 200 €.

Výkon. Ten presne vystihuje hardvérovú výbavu Xiaomi Mi 6, ktoré patrí medzi prvé smartfóny s najnovším čipsetom od Qualcomm s názvom Snapdragon 835. Čo nám prináša nová generácia? 10 nm výrobný proces (podobne ako Exynos 8895 v Galaxy S8), ktorý je úspornejší, návrat k ôsmim jadrám a novú grafiku Adreno 540. Vylepšení je samozrejme viac, ale tieto pokladám za najvýznamnejšie. Späť k Mi 6.

Okrem výkonného procesora výrobca novinke nadelil 6 GB RAM pre všetky modely a na výber máte z dvoch úložísk - 64 GB alebo 128 GB. Ide pritom o rýchle UFS 2.1 úložisko. Testovaný kus bol 64 GB model a v mojich testoch dosiahol 700 MB/s pri sekvenčnom čítaní a 200 MB/s pri sekvenčnom zápise. Pre porovnanie - Mi 5s, tiež 64 GB verzia, v rovnakom teste mala 420 MB/s a 160 MB/s. Keď už je reč o výkone, v AnTuTu dosiahla Mi 6 176 148 bodov, čo je najvyššie skóre, s akým som sa stretol. Výkon v hrách nemá význam vôbec diskutovať, Snapdragon 835 s grafikou Adreno 540 a Full HD displejom je to najlepšie, čo momentálne na trhu je. Tento čipset by však zvládol aj oveľa vyššie rozlíšenie, je preto škoda, že Xiaomi nevyužíva jeho potenciál naplno.

V oblasti konektivity začnem tým, čo Mi 6 chýba. Je to slot na microSD karty, FM rádio, 3,5 mm konektor pre slúchadlá a už tradične absentuje aj 800 MHz LTE. Zázraky sa teda nekonajú, alebo áno? Vďaka čipsetu Snapdragon 835 Mi 6 podporuje CAT 16 LTE s prenosovými rýchlosťami až 1 Gbps. Otázne však je, kedy na Slovensku takúto rýchlosť využijete.

Za dôležitejšie vylepšenie preto pokladám nové Bluetooth 5.0 či Wi-Fi ac s 2x2 MIMO anténami a 867 Mbps prenosovými rýchlosťami. Nechýba ani NFC, IrDa, GPS či USB OTG. Chválim tiež čítačku odtlačkov, ktorá sa oproti Mi 5s výrazne zlepšila v rýchlosti aj presnosti. Už tradične sa tiež môžeme spoľahnúť na prítomnosť dual SIM. Z dvojice nano SIM kariet je počas hovoru dostupná iba jedna, ide teda o neaktívny dual SIM.

Veľkú pochvalu si Xiaomi zaslúži za použitie stereo reprodukcie zvuku. Nie je plnohodnotná s dvomi reproduktormi na prednej strane, ale používa reproduktor na hovory a hlavný reproduktor na spodnej strane. Rovnaký princíp využíva aj iPhone 7. Rozdiel oproti použitiu jediného reproduktora je značný, preto toto vylepšenie vítam. V teste hlasitosti mal reproduktor na spodnej strane 105,6 dB pri bezprostrednej blízkosti a 89.2 dB vo vzdialenosti 10 cm.

Xiaomi svoje smartfóny vybavuje operačným systémom Android a nadstavbou MIUI. V Prípade Mi 6 ide o najnovšiu verziu MIUI 8.2, ktorá vychádza z Androidu 7.1.1 Nougat. Sklamaním pre mňa bol fakt, že nadstavba neprináša oproti predchádzajúcim verziám žiadne vylepšenia. Napriek tomu, že vychádza z aktuálne najnovšieho jadra Androidu. Dobrý príkladom je absencia režimu viacerých okien. Všetky funkcie aj grafický vzhľad sa zhoduje s MIUI 8, ktorá nám už je známa z recenzií predchádzajúcich smartfónov Xiaomi.

V nadstavbe nenájdeme menu aplikácií, no poteší možnosť zmeniť tému, vytvoriť druhý profil pre prácu či naklonovať aplikácie, aby ste ich mohli používať s viacerými účtami. MIUI 8 pokladám za dobrú nadstavbu, no tiež je pravda, že už je na nej vidieť jej "vek". Neostáva nám však nič iné, než počkať na MIUI 9, ktorá vyjde v priebehu tohto roka a prinesie množstvo noviniek vrátane režimu dvoch okien.

V telefóne bola nainštalovaná globálna verzia MIUI, ktorá má Google Play služby a aj slovenčinu. Počas používania Mi 6 dokonca prišla aktualizácia, ktorá riešila stabilitu systému a bugy. Napriek tomu skúsenejším používateľom odporúčam siahnuť po komunitnej verzii MIUI ROM zo stránky miuios.cz. Globálna verzia totiž nebola úplne vyladená a stretával som sa s pádmi aplikácií. Slabšiu výdrž na jedno nabitie tiež prikladám za vinu optimalizácií systému.

V oblasti fotoaparátu Xiaomi aj naďalej experimentuje. Opäť sa tak stretávame s duálnym fotoaparátom, no opäť v inom prevedení. Mi 5s Plus mal sekundárny snímač čiernobiely, Redmi Pro farebný, no s menším rozlíšením. Oba senzory Mi 6 majú zhodné, 12-megapixelové rozlíšenie. Primárny fotoaparát má 27 mm ohniskovú vzdialenosť, clonu f/1.8 a 4-osovú stabilizáciu.

Sekundárny snímač má 52 mm ohniskovú vzdialenosť, clonu f/2.6 a no žiaľ je bez stabilizácie. Mi 6 dokáže nahrávať Full HD a 4K videá pri 30 snímkach za sekundu. Full HD 60 FPS teda opäť chýba. Po analýze množstva fotiek, ktoré boli na Mi 6 spravené môžem povedať, že fotí dobre. HDR funguje podľa predstáv a OIS dokáže pri videách, ale aj fotografiách pomôcť.

Pri podrobnejšom skúmaní fotografií som si ale všimol, že veľa z nich má neostré hrany objektov a plochy s rovnakou farbou sú rozpixelované na rôzne iné podobné farby. Osobne si myslím, že to je softvérový problém, ktorý by mohla vyriešiť aktualizácia. Sekundárny fotoaparát s dvojnásobným bezstratovým zoomom slúži prevažne na vytváranie portrétov s bokeh efektom, teda rozmazaným pozadím. Táto funkcia funguje podstatne lepšie než na Redmi Pro, stále sa však stáva, že rozmazanie zasahuje aj do krajov fotografovaného objektu.

Je tu teda vidieť pokrok, no na kvalitu bokeh efektu z fotoaparátov to ešte nemá. Osobne ma najviac sklamali nočné fotografie, ktoré majú priveľa šumu a nevynikajú ani ostrosťou. V manuálnom režime je možné nastaviť maximálnu uzávierku len na 1/4 s čo je výrazne menej než 30 s na LG G6, OnePlus 5 či dokonca Honor 6X.

Hodnotenie duálneho fotoaparátu by som uzavrel asi takto: novšou verziou systému sa kvalita fotografií môže zlepšiť, no v testovanej konfigurácií Mi 6 nedosahuje kvalít LG G6, ktoré je aktuálne jedným z hlavných konkurentov.

Predný fotoaparát s 8-megapixelovým rozlíšením dokáže za dobrých svetelných podmienok vytvoriť veľmi pekné fotografie. Konečne tiež nahráva Full HD video, aj keď v nastaveniach zmena rozlíšenia opäť chýba. Prostredie fotoaparátu sa podobne ako nadstavba vôbec nezmenilo a tiež je tu cítiť vek MIUI 8. Som zvedavý, aké vylepšenia v tejto oblasti prinesie MIUI 9. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov sa dočítate v článku Takto fotí Xiaomi Mi 6.

Batéria má kapacitu 3350 mAh, čo je vzhľadom na rozmery veľmi slušná hodnota. Reálna výdrž ma však neoslnila. Mi 6 mi vždy vydržala deň používania s displejom zapnutým 3 až 5 hodín, no zvyčajne sa táto hodnota pohybovala presne v strede, teda na 4 hodinách. Pri takto veľkej batérií a len Full HD displeji som očakával viac. Opäť však prízvukujem, že za slabšou výdržou mohla byť zlá optimalizácia globálnej verzie MIUI. Situáciu čiastočne zachraňuje aspoň rýchle nabíjanie. Nabíjačka v balení má výstup 5V 3A, 9V 2A, 12V 1,5A a podporu Qualcomm Quick Charge 3.0. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 9 %

- 10 min = 18 %

- 15 min = 27 %

- 30 min = 55 %

- 45 min = 80 %

- 60 min = 93 %

- 75 min = 98 %

- 81 min = 100 %

Rýchlosť nabíjania patrí medzi tie najlepšie na trhu, o tom nie pochýb. Za negatívum ale pokladám nadmerné prehrievanie telefónu, čo ho pri nabíjaní robí nepoužiteľným. Na povrchu zadnej strany smartfónu som nameral až 43 °C. Veľmi zvláštne je tiež pomalé nabíjanie s mojou vlastnou QC 3.0 nabíjačkou.

Výhody:

+ prémiová konštrukcia

+ rýchla čítačka odtlačkov

+ dual SIM, NFC, Bluetooth 5.0, infraport

+ špičkový výkon

+ rýchle nabíjanie

+ výborná čitateľnosť na slnku

Nevýhody:

- priemerné fotografie

- šmykľavá konštrukcia

- sklo náchylné na odtlačky a škrabance

- nemá FM rádio, slot na microSD a 3,5 mm audio jack

- už zastaraná verzia MIUI 8 bez noviniek Androidu Nougat

- rastúca cena

Orientačná cena: 2499 CNY (320 €)

Záver

Xiaomi Mi 6 je výborným nástupcom Mi 5 a Mi 5s. Spracovanie už dosahuje kvalít vlajkových lodí renomovaných značiek, vo výkone sa Mi 6 radí medzi úplnú špičku. Za najväčšie slabiny pokladám starší, ale stále dobrý, systém MIUI 8 a hlavne priemerný výkon fotoaparátu. Je vidieť, že Xiaomi na fotoaparátoch pracuje, ale ešte stále to nie je ono. Ak vám záleží na fotografiách, siahnite radšej po inom smartfóne. Testovací kus nám poskytol www.eudirect.shop, kde si môžete Xiaomi Mi 6 s 10 € zľavovým kupónom FONYSK zakúpiť z európskeho skladu za 442 €. Spoľahnúť sa môžete na dvojročnú záruku, možnosť vrátiť tovar do 14 dní a taktiež už nebudete platiť žiadne ďalšie poplatky ako pri nákupe zo zahraničia.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi 6.

Diskusia k článku:

Michal 06.07.2017 - 22:05

Preco pisete orientacnu cenu 320€ a v zavere pisete cenu 442€?

Tomáš Brestovanský06.07.2017 - 22:33 Trvalý odkaz

320 € je cena po prepočte z oficiálnej ceny 2499 CNY. Za takúto cenu však momentálne tento telefón nie je možne nikde kúpiť, keďže internetoví predajcovia si vždy pripočítajú k cene svoju maržu. Ver či nie, aj v Číne je problém telefón kúpiť za oficiálnu cenu, keďže tam predaj prebieha cez tzv. flash sale, kedy sa várka telefónov predá za pár sekúnd a telefóny sa opäť dostávajú na trh s prirážkou. Suma sumáru, momentálne sa ceny na zahraničných stránkach hýbu okolo 420 - 460 USD. K tomu je väčšinou potrebné prirátať poštovné a musíš rátať aj s colnými poplatkami a 20 % DPH. V slovenských eshopoch sa ceny hýbe okolo 540 €. Preto ponuku eudirect.shop považujem za veľmi rozumnú, keďže tá suma je konečná. Dúfam, že som situáciu dostatočne objasnil :)

Matus08.07.2017 - 10:17 Trvalý odkaz

Mal som 2 xiaomi mobily a oba mali problémy s displejom. Jeden preblikával a na druhom, ktorý je teraz na reklamačke, sa asi po 5 mesiacoch objavil žltý fľak v oblasti vypínacieho tlačidla (rada Redmi). Má niekto takéto skúsenosti aj pri vlajkových lodiach od Xiaomi?

Inak len menšie upozornenie pre autora článku :) - zhodná z/s predchodcom? -
"Spodná časť pod displejom je teda dizajnovo zhodná z predchodcom. "

ondrakomous08.07.2017 - 11:58 Trvalý odkaz

houdini: kazdej vyrobce ma problemy s kvalitou hardwaru v dnesni dobe, samsung, apple. taky sem mel uplne novej iphone, kde byl spatny display. xiaomi patri jeste k tomu lepsimu, nejhorsi jsou s kvalitou sony, LG. specialne rada M-sony asi nejporuchovejsi, kazdej 2-3 kus reklamace, treba u applu, ktery sem uvadel taky jako priklad je to procento asi nejmensi, jeste spolecne se samsungem, samozrejme cim je ten telefon drazsi, tim je pravdepodobnost reklamace nizsi, ale nemusi to byt pravidlo.

Nightmare08.07.2017 - 19:10 Trvalý odkaz

ja som mal v rukach x Xiaomi fonov ci uz z tych lacnejsich alebo drahsich a ani jeden nemal problem s displejom

Celá diskusia 20 príspevkov