OnePlus 5 podvádzal pri benchmarkoch

Dlho očakávaná novinka spoločnosti OnePlus znovu posúva hranice výkonu telefónov na inú úroveň. Ukazuje sa však, že doposiaľ zverejnené benchmarky nie sú relevantné. OnePlus 5 testami manipuloval, aby maximalizoval svoje skóre.

Nedávno predstavená novinka One Plus 5 bola prezentovaná ako najvýkonnejší android súčasnosti. Viedol totiž rebríček v benchmarku Geekbench. Aktuálne sa na povrch dostávajú informácie, že hodnoty, ktoré dosahuje sú zavádzajúce. Spoločnosť OnePlus totiž poskytla recenzentom modely, ktoré v testoch podvádzali. Každá recenzia opierajúca sa o benchmarkové skóre tak obsahuje neplatné analýzy.

Nestalo sa to prvýkrát, podobné praktiky sa objavili aj s modelom OnePlus 3T. Novinka disponuje procesorom Snapdragon 835 a podvádzanie spočíva v tom, že počas spustenia benchmarkovej aplikácie sa udržiavajú štyri z ôsmich jadier tohto chipsetu na stálej hodnote 1,9 GHz. Práve vďaka tejto nekompromisnej konfigurácii mohol OnePlus 5 dosiahnuť skóre, ktorým sa aktuálne pýši. Dosiahnuté výsledky sú oveľa vyššie než tie, ktoré získali podobné zariadenia.

Ovplyvnené jadrá Cortex-A73 sú naozaj efektívne a ich udržateľný výkon je jednou z najdôležitejších síl chipsetu. Celá kauza je o to horšia, že sa opakuje už druhýkrát. Na vine však nie sú benchmarkové aplikácie. Plnú vinu za tento prešľap nesie OnePlus. V stanovisku firmy po prevalení kauzy sa uvádza, že zámerom týchto praktík bolo ukázať skutočnú silu a výkon telefónu OnePlus 5. Čínsky gigant sa bráni tým, že svoje zariadenia nikdy neoverclockuje a v benchmarkoch zobrazuje len ich pravý potenciál výkonu.

O niekoľko dní na to bolo oficiálne vyhlásenie aktualizované. Údajne preto, aby lepšie vysvetlilo danú situáciu. Firma v ňom hovorí, že telefón nastavila na spúšťanie benchmarkov s vysokou úrovňou výkonu, ktorá je prirodzená a udržateľná pre všetky zariadenia. Urobila tak z dôvodu, aby si používatelia mohli pozrieť skutočný potenciál výkonu pri spustení náročných hier či aplikácií. Ďalej tvrdia, že v žiadnom prípade netaktujú výkon procesora na vyšší, než je jeho hodnota stanovená od výrobcu.

Možno to v spoločnosti nemysleli zle, ale treba poukázať na fakt, že skutočný potenciál výkonu nie je skutočný výkon, s ktorým sa stretnú používatelia tohto zariadenia v praxi. Je to len niečo, čo sa môže dosiahnuť za určitých podmienok. V konečnom dôsledku sa teda jedná o zavádzanie spotrebiteľa.

Zdroj: XDA Developers

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 23.06.2017 - 21:27

možno to nemyslia zle, ale hlavne to nemajú za potreby. V reálnom používaní sú to aj tak najrýchlejšie androidy: https://www.youtube.com/watch?v=aqqBtL10cok https://www.youtube.com/watch?v=8JoPC8UsE0w&t=81s

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne24.06.2017 - 00:31 Trvalý odkaz

To ja mam pocit, ze cheatuje aj pri ochrannych krytoch...

https://oneplus.net/hr/oneplus-5-protective-case

preklikavajte si ich zaradom a sledujte dualny fotoaparat... s mojim miernym OCD to nejde nezbadat... (ako sa preklada OCD do slovenciny? OKP, ako obsesivno-kompulzivna porucha?)

Profile picture for user michaelis18@gmail.com

Michal27.06.2017 - 21:32 Trvalý odkaz

To stále berie niekto tie zmanipulované benchmarky vážne?

Celá diskusia 4 príspevky