Prechod z iPhone 7 na Galaxy S8 (časť 2/2)

Ďalšie postrehy vyplývajúce z preloženia mojej SIM karty z posledného iPhonu do najnovšieho Samsungu.

Prvú časť mojich postrehov a skúseností vyplývajúcich z prechodu z iPhonu 7 na jeden z najvýkonnejších androidov sme zverejnili pred pár dňami. Dnes pokračujeme.

Natiahnutý displej

Dlhý, resp. vysoký displej je fajn. Často kontrolujem články a redaktorom cez chat píšem chyby. Toto je prvý mobil, na ktorom bez kompromisov vidím aj časť internetového prehliadača, aj messenger, aj mi ostáva priestor na klávesnicu.

Dlhý displej znamená aj zmenu ťažiska. Keď držím S8 v jednej ruke napríklad pri fotografovaní, páka, ktorú dlhé zariadenie vytvára, je oveľa väčšia než napríklad v prípade Samsungu A3. Ťažko sa to opisuje, ale dlhý úzky mobil má aj svoje nedostatky. V súvislosti s tým oceňujem zmenšenie obrazovky po trojitom ťuknutí na domáce tlačidlo.

Bixby

Tlačidlo Bixby, podobne ako celú túto službu, poctivo ignorujem. Len ma občas nahnevá, že ho stlačím omylom. Je na smiech, že niektoré mobily za štvrtinu ceny ponúkajú programovateľné tlačidlá a mobil za takmer tisíc eur ma núti používať jednu jedinú, navyše nepodarenú službu. A ešte aktualizáciou zablokuje všetky appky, ktoré náročným používateľom umožňovali výnimočné tlačidlo v ľavej bočnej stene premapovať. Našťastie sa vždy nejaká objaví. Aktuálne napríklad bxActions:

Klávesnica od Samsungu je fajn, ale chýbajú mi na nej tlačidlá dĺžeň a mäkčeň. Na tie si zvykol snáď každý majiteľ iPhonu. A tak používam vyladenú Smart Keyboard Pro s riadkom slovenských znakov. Ak máte tip na nejakú lepšiu, sem s ním. Teda, do diskusie, prosím. Budem neskonale vďačný.

Zmeny v nastaveniach

Týždeň som sa rozhodoval, ktorú funkciu, resp. ich kombináciu vlastne chcem používať, a ktorú považujem za zbytočnú až otravnú. Nakoniec som vypol Always On, zapol okamžité odomknutie (preskočenie odomykacej obrazovky) po silnom stlačení tlačidla domov. Odomykaciu obrazovku s notifikáciami kontrolujem vypínačom.

V hornej lište som počas dvoch dní vypol asi polovicu otravných upozornení (podržaním prsta), na mnohé sa, žiaľ, musím pozerať aj naďalej. Načo mám v hornej lište napríklad neustále zobrazenú informáciu o pripojených hodinkách Gear S3? Vypínam. Ale už si na to množstvo informácií v hornej lište pomaly zvykám. Aj po týždni občas niečo pretriedim, vypnem dané upozornenie buď aspoň na odomykacej obrazovke alebo celkovo, no už je toho oveľa menej.

Na odomykacej obrazovke tak v upozorneniach konečne vidím len hovory, e-maily, esemesky, messengerové správy, a to je asi tak všetko. Hornú lištu plnú ďalších zbytočných upozornení od predpovede počasia až po pripojené hodinky väčšinou ignorujem rovnako, ako takzvané Bočné panely, ktoré vyzerajú zaujímavo, ale nepoužil som ich ani raz. Úplne vážne.

Obaly, puzdrá a iné príslušenstvo

Po krátkej skúsenosti s najlacnejším puzdrom od neviem akého výrobcu som si zaobstaral tenučké puzdro Baseus. Nedám naň dopustiť, lebo dorovnáva bočné tlačidlá, ktoré konečne stláčam, až keď ich skutočne stlačiť chcem. Vďaka minimálnej hrúbke ide síce tiež o minimálnu ochranu, ale vyzerá elegantne, mnohí ani neverili, že na čiernej es-osmičke nejaké puzdro mám.

Do nabíjačky doma som si zase zaobstaral kábel Usams 3in1, ktorý z jedného USB končí tromi koncovkami - microUSB, USB-C aj Lightningom.

Z iPshop.sk som toho vyskúšal viac, odporúčam videá Ďašie hračky z iPshopu a Nano ochrana zakriveného displeja (WowFixIt na Galaxy S8).

Vynechať nemôžem ani pozitívne skúsenosti so stojanom Samsung Dex. Ten v domácom prostredí či na pracovnom stole úplne mení využitie smartfónu.

Vyskúšal som aj lacnú fóliu na displej, ale to neodporúčam. Aj keď je zapnutá, sú pod ňou na okrajoch menšie i väčšie bublinky. Takže sa idem teraz venovať hľadaniu nejakého seriózneho skla.

Nova launcher

Android umožňuje zmeniť nielen klávesnicu či premapovať tlačidlo Bixby, ale aj zmeniť domácu obrazovku. Tak som si zakúpil Prime verziu Nova Launchera a má to niečo do seba. Hornú lištu stiahnem aj od stredu obrazovky, mám tu k dspozícii desiatky gest, napríklad zhasnutie displeja poklepaním po prázdnej časti domácej obrazovky. Na domácej obrazovke navyše vidím oveľa viac ikon - mriežku si môžem upraviť oveľa lepšie. Potiahnutím každej ikony dohora môžem spustiť inú funkciu. Na ikone Messegera zase vidím aj fotografiu človeka, ktorý mi práve píše. A to som ani zďaleka neprebehol všetky funkcie tejto aplikácie. Najväčším lákadlom je pre mňa zálohovanie domácej obrazovky (už som to aj vyskúšal - na novom Huawei P10 som nechal Google nainštalovať všetky appky z Galaxy S8, potom spustil Nova Launcher, otvoril zálohu z Dropboxu a bolo.)

Nahrávanie a strih videa

Na prácu stále používam iPhone 7. Ale so Samsungom Galaxy S8 som natočil zopár videí, najmä vďaka prednej kamere so zaostrovaním. Na spomienkové video z víkendu určite odporúčam aplikáciu Quik od GoPro (dostupná aj pre iOS). Je bezplatná a dokáže zázraky na počkanie. Samsung ponúka aj vlastný Video Maker (nájdete v obchode Galaxy Apps), ale iMovie v iPhone / iPade to nahradiť nedokáže. Takže na zábavu a víkendy ostávam verný Quik-u, na prácu si nemôžem dovoliť opustiť sedmičku od Applu. Kvalita fotografií aj videa z Galaxy S8 je špičková, prostrediu fotoaparátu však zopár vecí vyčítam - časovaná samospúšť mala byť v ľavej bočnej lište, nie hlboko v nastaveniach. A rýchle spustenie mohol Samsung ponechať aj dvojitému stlačeniu domáceho tlačidla.

Gear S3

Na hodinky Samsung Gear S3 nedám dopustiť. Spolu s Galaxy S8 tvoria dokonalú dvojicu. Rozpoznávajú beh, bicyklovanie aj veslovanie. Spoľahlivo počítajú kroky, niekoľkokrát som s nimi telefonoval a, úprimne povedané, ak by som bol ochotný vzdať sa Galaxy S8, tak opustenie dvojice Galaxy S8 a Gear S3 už tak ružovo nevidím. Spojenie týchto hodiniek s iPhone 7 nebolo nikdy spoľahlivé. Nech som robil, čo som robil, po týždni používania sa začali odpájať. A neponúkali telefonovanie, odpisovanie na správy ani nič podobné. So Samsungom Galaxy S8 nič také nenastalo ani raz.

Vydarené hodinky Vector Luna mi raz omylom padli na zem a ich displej praskol, krokomer prestal počítať moju aktivitu a bolo po paráde. Gear S3 sú vďaka prstencu oveľa odolnejšie, niekoľkokrát som si s nimi zaplával v jazere aj na kúpalisku a stále spoľahlivo fungujú. V praxi potvrdzujem výdrž tri aktívne dni na jedno nabitie. Skrátka, nabíjam ich väčšinou hneď v pondelok po príchode do práce a v piatok, pred odchodom na víkend, t.j. dvakrát do týždňa. Pre úplnosť - s občasným telefonátom, s notifikáciou na všetky možné správy a hovory, s občasným budením, samozrejme tiež s aktívnym budiacim gestom po otočení ruky a vo farebnom režime. Skrátka, úplne normálne bez žiadnych úsporných opatrení.

Na bicykli trávim čas niekoľkokrát do týždňa, pri vode podobne. Takže hodinky sa pri mne aj celkom natrápia. Uznávam, že sú drahé a nejedná sa o nevyhnutnosť, ale môj život s Gear S3 na ruke je skutočne pohodovejší. Telefón mám neustále v tichom režime, čo treba, vybavím hodinkami a mobil beriem do rúk, až keď ide o niečo komplikovanejšie. Na množstvo správ som odpovedal pripraveným textom, na množstvo messengerových odkazov reagoval palcom a je to fakt návykové. Jasná vec, že by ma potešila týždňová výdrž, ale tri dni sú už akousi spodnou hranicou, ktorú som akosi začal rešpektovať. Už si len kúpiť druhú nabíjaciu kolísku domov. Jedna mi stačí len tak-tak.

Zhrnutie

Samsung Galaxy S8 nepovažujem za žiaden zázrak. Čítačka odtlačkov vzadu v mojom prípade ostáva nepovšimnutá, vypol som aj snímanie dúhovky a tváre. Telefón odomykám obyčajným nakreslením vzoru, ako na mobile spred piatich rokov. Hlavne, že je pekný, že? Lenže ten dizajn chváli každú chvíľu niekto v mojej blízkosti.

Ja teda ostávam fanúšikom Galaxy S7 v klasickej verzii s rovným displejom (prosím si čiernu verziu s internou pamäťou aspoň 64 GB a s USB-C konektorom), okolo mňa cítim prevahu fanúšikov elegantných smartfónov so zahnutými displejmi. A keď dodám, že mám celý čas zapnuté Full HD rozlíšenie displeja namiesto QHD, asi ma vysmejete.

Začínam smútiť za časmi, kedy som sa na nový smartfón tešil, lebo priniesol len samé vylepšenia. Dnes žijeme v dobe, kedy dizajn vytlačí čítačku odtlačkov do zadnej steny, kvôli minimalizmu sa vzdáme audio jacku (bod pre Galaxy S8), kedy hromadne zaužívané microUSB nahradíme mohutnejším USB-C (je praktickejšie, ale prečo sme naň roky čakali?), namiesto programovateľného tlačidla musíme spúšťať Bixby a daňou za pekné tvary je 400-eurová oprava displeja.

Samsung Galaxy S8 je super telefón. Ale pokiaľ ma na iPhone 7 mrzí absencia audio jacku, ktorú kompenzuje niekoľko iných vylepšení, na Galaxy S8 som si viackrát povedal, že mi tie dizajnové experimenty za ten strach o mobil nestoja. Oveľa radšej by som pozeral na rovný Full HD displej s pomerom strán 16:9 a klasické ovládače pod ním.

Po dvoch týždňoch s Galaxy S8 ma normálne láka myšlienka zaobstarať si S7-ku. To je stále veľmi vydarený mobil s atraktívnou cenovkou. A S8 odporúčam hlavne tým, čo túžia po nádhernom kuse elektroniky a nevadí im zopár kompromisov.

A aké sú moje závery pri pohľade na odloženú sedmičku od Applu? Že mi naozaj netreba QHD rozlíšenie displeja, ani zahnutú obrazovku, že oveľa viac oceňujem čítačku odtlačkov vpredu, príjemnejšie rozmery, kvalitnejšiu hlasnú reprodukciu zvuku...vďaka tomu všetkému si iPhone oveľa viac užívam. S Galaxy S8 naozaj toho robím menej. Menej ma baví zvuk z YouTube videí. Nebaví ma nedokonalý Always On displej ani obmedzená odomykacia obrazovka. Nebaví ma neustále mazanie nepodstatných informácií z hornej lišty (teraz napríklad "Nabíjanie cez kábel" a nad tým "Samsung Gear S3 - pripojené k zariadeniu Gear S3...") ani hľadanie appiek, ako obísť tvrdohlavé nastavenie Bixby tlačidla. Smartfón ma slúžiť mne a nie ho stále ladiť, upravovať a vymýšľať, čo by som na ňom ešte upravil, aby som bol konečne spokojný. Ale niekoho práve toto baví. A to je dobre.

Diskusia k článku:

Ivan 24.06.2017 - 14:28

Keď hľadáte sklo tak whitestone dome glass top produkt aj keď drahé ale max spokojnosť

Manobb24.06.2017 - 14:33 Trvalý odkaz

Minimálne s tou čítačkou odtlačku prstov na prednej strane a dostačujúcim rozlíšením FullHD s Tebou absolútne súhlasím. Preto dúfam, že sa aj Apple spamätá a čítačka zostane vpredu, kam podľa mňa jednoznačne patrí. A pre mobily 5,5" je podľa mňa tiež plne dostačujúce rozlíšenie FullHD, viac netreba.

radka24.06.2017 - 15:02 Trvalý odkaz

Ahoj Riso....super clanok bezva vystihnuty rozdiel medzi iOS a Android, Som stara iPhonistka a aj ked teraz som nejaku chvilu na Androide /Huawei P9/ nakolko iPhone 6, aspon ten moj kusok nebol celkom vydareny ako som bola zvyknuta od iP3 a tak som ho po 2 mesiacoch predala. 7-cku som vynechala a skusam teda Android, no uz ho mam celkom dost. Moja terajsia P9 je sice fakt dobry telefon /u Samsungu mne nikdy nesedela jeho nadstavba a vlezlost samotneho Samsungu aplikaciami/ ale uz sa neviem dockat iPhonu 8. Presne ako pises, mobil ma sluzit cloveku a nie ho stale doladovat. Android ked sa trosku zahlti tak stale je co odladovat, vyladovat a nieco riesit, to som fakt u iOSu nepoznala a nech si tvrdi kto co chce mne jeho fantasticku funkcnost ziadny menej ci viac otvoreny OS nenahradi. Nemam potrebu stahovat ani nelegalne, ani ine neoficialne aplikacie. Vsetko co potrebujem v mobile k zivotu je pristupne v AppStore. Na iPhone sa mi nikdy opakujem NIKDY nestalo to, ze raz sa nehybe pocasie, pripadne ako vcera, vypadlo mi WiFi a P9 sa neprepla automaticky do mobilnych dat aj ked boli zapnute, inokedy nenabehne korektne ObchodPlay pise, ze prihlasenie vyprsalo, no a je toho ovela viac i ked sa to nedeje nejako casto, tak obcas sa to prihodi a je treba mobil restarovat alebo vypnut. A nie je to P9-tkou, stretla som sa s tym aj u Samsungu a HTC, to fakt iphon nepozna, ten sliape tak ako ma.

markos924.06.2017 - 15:08 Trvalý odkaz

moje skusenosti po par dnoch z s8+ su take ze ano krasny mobil a kazdy nad nim vzdycha, ale to vsetko je len pozlatko pre efekt, ale v skutocnosti vyzadujem jednoduche a sikovne a nekomplikovane a rychle ovladanie, v tom mi viac sedi iPhone, tam som roky nemusel nic riesit a vsetko islo tak nejak samo, ale tak vyskusal som a mozem byt spokojny :)

Tomas24.06.2017 - 15:18 Trvalý odkaz

Neviem, co stale nastavujete a doladujete. Kazdy jeden telefon co som mal, som si vzdy na hodinu vzal a detailne presiel kazde jedno nastavenie. 90% vsetkych nastaveni som nastavil raz a hotovo. Nic neriesim, nenastavujem, nedoladujem.
S telefonom nemam ziadny problem a po roku a pol funguje ako novy.
Ale uznavam, nie kazdy telefon je pre kazdeho, tak ako mne vadi X veci na ajfone, tak mate vy vyhrady k androidu. Len netreba zabudat, ze telefonov s androidom je vela a ak sa vam nepaci jeden, netreba hned odsudzovat celu platformu a vsetky ostatne:)

Celá diskusia 28 príspevkov