Samsung DeX: dexempo multo šumpoplex

Recenzia dokovacej stanice, ktorá (aj bez zaklínadla) premení najnovšie modely značky Samsung na jednoduchý počítač.

Často spomíname, že pre iPhony existuje pravdepodobne najširšie portfólio príslušenstva v podobe puzdier, krytov, obalov či iných doplnkov. Medzi androidmi toto prvenstvo držia top smartfóny od Samsungu. A prekvapivo veľké množstvo vyrába kórejská spoločnosť sama.

O DeXe isto počul každý, kto sa o telefóny Galaxy S8 a S8+ zaujímal bližšie. Táto dokovacia stanica má po pripojení k monitoru alebo televízoru cez HDMI ponúknuť možnosti blízke desktopovému počítaču.

Samsung najčastejšie prezentuje scenár, kedy si dock prinesiete na hotelovú izbu a po pripojení niektorej z tohtoročných hlavných noviniek naplno pracujete. Zážitok je to samozrejme obmedzený. Takmer pod každým článkom o DeX Station tiež vidím uštipačné otázky typu "Kto si na hotelovú izbu nosí vlastnú klávesnicu?".

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Notebook samozrejme spraví lepšiu prácu. Viem si však predstaviť situáciu, kedy nebývate v kvalitnom hoteli. Naopak ste v takom, ktorý na cestách splní účel, ale ultrabook za 1500 eur v jeho izbe počas dňa nechávať nechcete. DeX za 130 eur a nejakú klávesnicu môžete. Drahý mobil potom bezpečne odíde vo vašom vrecku.

Technické parametre:

Rozmery 107 x 107 x 47 mm, hmotnosť: 231 gramov, USB-C pre napájanie a pripojenie telefónu, 2 x USB 2.0 (Typ-A), LAN (100 Mbit), HDMI (Full HD alebo 4K aj so zvukom), zabudované aktívne chladenie

Obsah balenia:

Samsung DeX, príručka

Samsung DeX Station vyzerá dobre aj na stole v pracovni. Vysoká okrúhla základňa v zaklapnutom stave nezavadzia. Po zatlačení na vrchnú časť ju odolný mechanizmus vyklopí a odhalí kľúčový USB-C konektor. Vršok zároveň slúži ako držiak.

Napadlo mi DeX používať aj ako nabíjačku pri počítači, no pri každodennom používaní narazíte na dva nedostatky. Pre užší Galaxy S8 stanica nemá žiadne koľajničky, konektor v strede teda musíte "trafiť" od oka. Na prvýkrát to väčšinou nepôjde. Plné nabitie 3000 mAh batérie telefónu trvá cez DeX viac než dve hodiny. Po pripojení tej istej nabíjačky priamo to bude za cca 90 minút. Telefón som samozrejme počas testu nepoužíval, a DeX nepripájal k monitoru.

V balení nájdete iba dokovaciu stanicu. HDMI kábel a nabíjačku si musíte zaobstarať sami (alebo použiť tú k mobilu).

Zadná strana obsahuje okrem napájania a HDMI výstupu aj LAN port pre pripojenie v miestach bez Wi-Fi a dva USB-A konektory. Bohužiaľ len vo verzii 2.0. Počas testu utiahli iba USB kľúče, na externý disk nestačia. HDMI prenáša aj zvuk, takže 3,5 mm jack teoreticky nepotrebujete. Audio pôjde z televízora. Niektoré monitory však reproduktory nemajú. Potom ste odkázaní na zvuk z reproduktora mobilu alebo Bluetooth slúchadlá. Škoda. Pritom by stačilo, aby mal Galaxy S8 jack hore. Dole sa k nemu po pripojení do stanice nedostanete.

Po pripojení mobilu sa zobrazí úvodná obrazovka. Širokouhlý displej Galaxy S8 / S8+ sa môže na displeji monitora / televízora buď zrkadliť, alebo zhasne úplne a hardvér na druhom paneli zobrazí veľké rozhranie vo formáte 16:9 a výhradne Full HD alebo 4K rozlíšení. To už klasický desktop naozaj pripomína.

Ak pripojíte USB alebo bezdrôtovú myš a klávesnicu, dostanete to, čo Samsung s obľubou prezentuje. Prostredie Samsung DeX sa spustí za príjemné 2-3 sekundy. Po vytiahnutí nabíjačky sa mi však vždy vyplo. Podobné je to pri vytiahnutí mobilu z docku.

Rozhranie na televízore má veľmi slušnú logiku. Spodná lišta kopíruje trojicu ovládacích tlačidiel Androidu a v ľavej časti vidíte niekoľko ikon posledných (otvorených) aplikácií. Je to vlastne klasická ponuka multitaskingu.

Pravý okraj potom patrí hornej notifikačnej lište. Z nej môžete vyrolovať celý zoznam zmeškaných udalostí a dokonca aj lištu s rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi, Bluetooth či Letový režim. Tu je mimoriadne dôležitá lišta, ktorá prepína zvukový výstup medzi reproduktorom mobilu a HDMI portom. Kliknutie na dátum bleskovo spustí kalendár, ikona vedľa aspoň malú virtuálnu klávesnicu.

Mrzuté je, že po vytiahnutí a opätovnom vložení telefónu sa otvorené okná zatvoria. Presne povedané, aplikácie sa minimalizujú a zo spodnej lišty multitaskingu ich môžem znova otvoriť. Zresetovanie rozloženia okien je však mierne otravné.

Plochu televízora si môžete posiať množstvom okien naraz. V samostatných oknách si otvoríte napríklad kalendár, Instagram, Facebook a mobilný Word spolu s prehliadačom Chrome pekne vedľa seba. Takto mali fungovať tablety s Androidom už roky. Tie, ak sa nemýlim, zvládnu v plávajúcom okne len 1 aplikáciu naraz. DeX s Galaxy S8 kľudne aj 10.

Aplikácie sú navyše vo formáte 16:9 respektíve 18,5:9 a tomuto režimu je prispôsobené aj grafické rozhranie v nich. DeX vám tak paradoxne na monitor umožní zmestiť viac informácií než desktopový Windows alebo Mac. Na nich okná posuvníkmi a myšou nikdy takto presne neposkladáte.

Natívne aplikácie ako E-Mail, Chrome, Kalendár či Galéria sú potom na nerozoznanie od tých pre klasický Windows. Nad aplikáciami dokonca plávajú aj chatovacie hlavičky Messengera. Tu sú, na rozdiel od klasického mobilu, veľmi praktické.

Používanie DeXu tak bolo veľmi príjemným prekvapením. Očakával som, že narazím na oveľa viac limitov.

Samozrejme, zopár ich je. Spotify v režime DeX nefunguje. Po kliknutí na ikonu sa neotvorí, svoj obľúbený playlist si teda k práci na hoteli, aspoň zatiaľ, nespustíte. Naopak, YouTube aplikácia dokáže hrať na pozadí aj po presune vašej pozornosti k inému softvéru. Podobne VLC a ďalšie prehrávače pri sledovaní filmov.

Naopak, videá a hudba v taboch na pozadí Chrome sa, narozdiel od počítača, zastaví. Mimochodom, prehliadač sa mi niekedy nespustil správne. "Crashnuté" aplikácie však stačí znova otvoriť a zobrazia naposledy prezeraný obsah. Podobne ako uspané aplikácie na klasickom Androide.

Microsoft pre Samsung DeX prispôsobil aj svoj balík Office, čiže World, Excel a Powerpoint. Pre DeX však platí klasická politika spoločnosti a na úpravu či vytváranie nových dokumentov budete potrebovať aktívne predplatné Office365.

Klasické menu aplikácií používateľovi zobrazí aj ponuku v obchode Galaxy Apps. Tu je odkaz na ďalší softvér prispôsobený pre DeX. Zatiaľ ho veľa nie je, no ako som spomínal, okrem Spotify funguje takmer všetko z klasického androidu. Menšie okná vôbec nevadia.

Prichádzajúci hovor môžete prijať priamo cez TV, no zvuk obstará handsfree telefónu. Prípadne ho počas hovoru vytiahnete a voláte klasicky. Len musíte rátať so zatvorením všetkých okien. Tie môžete otočiť do landscape režimu a získať tak viac priestoru.

Výhody:

+ nízka cena

+ prekvapivo použiteľné a praktické riešenie

+ možnosť otvoriť ľubovoľný počet aplikácií naraz

+ LAN port

+ rýchle reakcie

+ prehrávače filmov a YouTube dokážu bežať v okne na pozadí

Nevýhody:

- v režime Samsung DeX je displej mobilu vypnutý

- DeX potrebuje neustále pripojenie do siete, batéria mobilu nestačí

- nabíjanie mobilu v kolíske je pomalšie

- po odpojení a znovupripojení sa okná zatvoria (minimalizujú)

- chýba audio jack pre slúchadlá

- chýba nabíjačka v balení

- neotvorí všetky aplikácie v mobile

- podpora zatiaľ len pre Galaxy S8 a S8+

Orientačná cena: 128,90 eur (Alza.sk)

Záver

Dokovacia stanica od Samsungu ma prekvapila. Pomerne nízkou cenou a veľmi dobrou použiteľnosťou. Po skúsenostiach s podobným riešením od Microsoftu pre Lumie som bol možno príliš skeptický.

DeX funguje mimoriadne plynule. Počas používania som nezaznamenal ani výraznejšie zahrievanie. Malý ventilátor na zadnej strane teda väčšinou počuť nebudete. Naopak, všetci okolo budú počuť zvuky z mobilu alebo pripojeného televízora, ak nepoužijete Bluetooth slúchadlá. Absencia 3,5 mm jacku je zrejme najväčším nedostatkom. Pravidelnú minimalizáciu aplikácií po odpojení a opätovnom vložení telefónu dokážem prežiť. Softvér totiž po obnovení pokračuje tam, kde ste skončili.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Tomáš 24.07.2017 - 22:11

Zdravím, chcel by som iba trochu prispieť mojimi skúsenosťami. Ja som kupoval Samsung DeX v špeciálnej akcii od Orangeu a dali mi takúto krabicu: https://www.youtube.com/watch?v=V8hC8gj7YCk . Tá obsahuje aj originál rýchlonabíjačku spolu s káblom. Rovnako už funguje aj Spotify, aj keď, ako je spomenuté v recenzii, iba v okne podobnom telefónu. Dá sa však otočiť naležato a na spustenie hudby do pozadia podľa mňa stačí aj takéto riešenie. Rovnako sa dá v krajnom prípade použiť iba myš bez externej klávesnice a využívať tú na obrazovke. Je to samozrejme menej pohodlné a trochu zdĺhavejšie, ale pokiaľ si nechce človek brať klávesnicu niekde so sebou, trebárs na hotel ako je spomenuté v článku, tak DeX spolu s myškou je podľa mňa celkom úsporné riešenie.

Profile picture for user hulllersk@gmail.com

marduk10.09.2017 - 16:52 Trvalý odkaz

som zvedavý v ktorom lacnom hoteli nájdem na izbe monitor respektíve televízor ktorý sa bude dať použiť, použitie sa doma je super, tak isto ako continuum, ale propagovať dex na použitie na cestách a hoteloch je k*kotina ako mraky.

Celá diskusia 2 príspevky