Nokia a Apple zažehnali spory a dohodli sa na spolupráci

Niekoľkoročný spor, v ktorom Nokia obviňovala Apple, že používa jej patenty, je na konci. Firmy sa dohodli na podpísaní viacročnej patentovej licencie.

Apple a Nokia sa sporia už dlhé roky. Fínska spoločnosť v minulosti niekoľkokrát žalovala americkú firmu za porušenie patentov. V roku 2009 podala žalobu pre porušenie významných patentov, ktoré sa týkali technológií využívania GSM, UMTS a WLAN mobilnými telefónmi na bezdrôtový prenos dát či ich ochranu a šifrovanie. O dva roky neskôr podpísali licenčnú zmluvu, ktorá zahŕňala jednorazovú platbu Nokii za používanie patentov v minulosti a poplatok za ďalšie využívanie patentov po celú dobu platnosti dohody.

Neskôr ale Nokia predala patenty inej spoločnosti a podľa nej tým zaniklo právo Applu naďalej ich využívať. Všetky spory týkajúce sa duševného vlastníctva sú už zažehnané. Oznámil to Apple na svojej stránke. Podľa Marie Varsellona, vedúcej právneho oddelenia Nokie, ktoré je zodpovedné za poskytnutie licencie na patenty firmy, ide o významnú dohodu. Vzťah medzi firmami sa od protivníkov zmenil na obchodných partnerov, z čoho by mali mať prospech aj zákazníci.

Na základe odhody bude Nokia poskytovať produkty a služby sieťovej infraštruktúry. V obchodoch Applu sa opäť objavia výrobky značky Withings, ktoré z predajní pri vzniknutí sporu stiahol. V minulom roku ukončila Nokia akvizíciu s Withings a vytvorila novú obchodnú jednotku Digital Health, ktorá má byť do budúcna pre Nokiu strategickou oblasťou.

Detaily dohody sú dôverné, a tak netušíme, koľko má Apple Nokii zaplatiť. Tlačová správa iba prezrádza, že časť peňazí dostane Nokia v hotovosti a zvyšok priebežne počas platnosti zmluvy.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu