Dilema: Huawei MediaPad M3 vs. Apple iPad mini 4

Trh s tabletmi sa spomaľuje, no stále sa nájdu zákazníci, ktorí nad ich kúpou uvažujú. Oplatí sa viac siahnuť po zariadení s Androidom, alebo je stále najlepšou voľbou iPad?

V nedeľu vždy siahneme do pošty zaslanej na redakcia@fony.sk s predmetom e-mailu Dilema. Sem nám môžete napísať, ak máte dvoch favoritov na nový mobil alebo tablet, no stále si neviete vybrať konečného víťaza, po ktorého budete utekať do obchodu.

Takto nám napísal aj Marek: "Už dlhšie uvažujem nad kúpou nového tabletu s LTE pripojením, ale neviem sa rozhodnúť. Po rôznych úvahách zvažujem Huawei MediaPad M3 LTE alebo iPad mini 4 32 GB Cellular. Potrebujem hlavne plynulý chod systému. U Apple sa obávam o procesor A8, ktorý ma predsa nejaký vek, či bude dostatočný aj o 2-3 roky. Doteraz som používal výhradne Android, ale určite by som sa nebránil iOS."

Huawei MediaPad M3 bude mať vďaka operačnému systému Android niekoľko výhod. Podporuje pamäťové karty, takže filmy a hudbu z počítača do neho dostanete o niečo rýchlejšie. Samozrejme, všetko závisí od toho, na čo chce Marek svoj nový tablet využívať.

Android v Huawei lepšie zvládne sťahovanie súborov z internetu a následnú prácu s nimi. Všetok obsah potom zobrazí o niečo väčší 8,4-palcový displej s 2K rozlíšením. Pri práci v noci vás poteší funkciou ochrany zraku, ktorá odfiltruje časť modrého spektra. Tá ale pod názvom Night Shift nechýba ani konkurentovi.

Pri sledovaní filmov využijete lepšie rozmiestnené stereo reproduktory (na hornom a spodnom okraji) s logom známej spoločnosti Harman Kardon.

O výkon sa bude starať osemjadrový procesor Kirin 950 z vlastnej stajne, doplnený 4 GB operačnej pamäte.

Do súboja s iPadom sa vrhne s praktickou čítačkou odtlačkov prstov a dvojicou 8 Mpix fotoaparátov. Ten vzadu ponúkne aj automatické zaostrovanie. O dostatok energie sa zas postará 5100 mAh batéria. LTE verziu si na Slovensku môžete kúpiť za 365 eur.

Huawei MediaPad M3 - nečakané oživenie nudného roka

Apple iPad mini 4 používa spomínaný starší procesor A8. Ten bol pôvodne predstavený v iPhonoch 6 a 6 Plus. Na druhej strane, iPad mini 4 je stále v predaj ako najnovší 7,9-palcový tablet od Applu. O rýchlosť by sme sa teda nebáli. Výrobca po rokoch obmenil len vnútorné úložisko a zákazníkom teraz ponúka jedinú verziu so 128-gigabajtovým vnútorným úložiskom.

Tá začína na cenovke 479 eur pre Wi-Fi variant, no naším čitateľom vyhliadnutá 32 GB LTE verzia bude, samozrejme, lacnejšia.

Na tablet dostanete najnovšiu verziu operačného systému iOS. Ten je v práci so súborovým úložiskom pomerne obmedzený. Pre kopírovanie a sledovanie filmov na obrazovke s rozlíšením 1 530 x 2 048 bodov však odporúčame bezplatnú aplikáciu VLC z obchodu App Store.

S ňou si dokážete úložisko iPadu otvoriť napríklad v desktopovom prehliadači Chrome. Do vyhľadávacieho riadku jednoducho vložíte IP adresu tabletu pripojeného na rovnakú Wi-Fi sieť. Multimediálne súbory doň potom presuniete jednoduchým ťahom myšou.

iPad mini 4 ponúkne rýchlu čítačku odtlačkov prstov. Huawei jednoznačne predčí ponukou aplikácií prispôsobených na veľkú obrazovku a dostupnosťou najrôznejšieho príslušenstva. Z portfólia ochranných obalov, puzdier či dokonca Bluetooth klávesníc si vyberie určite každý.

Aj tablet od Applu ponúkne 8-megapixelovú zadnú kameru. Tá je pomerne kvalitná. Predný objektív naopak žiadne zázraky nespraví. Čip pod ním má len slabé 1,2 Mpix rozlíšenie.

V redakcii by sme napriek tomu radšej siahli po overenej stálici a zobrali iPad mini 4. Najmä kvôli šikovnosti operačného systému iOS a lepšej ponuke aplikácií či príslušenstva. Ak by náš čitateľ trval na možnosti pohodlne sťahovať súbory z internetu a microSD kartách, potom voľba padne na Huawei MediaPad M3.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 28.05.2017 - 14:35

Ak bude tablet primarne sluzit na konzumaciu videoobsahu, M3 mi pride ako lepsia volba, ma hlasnejsi zvuk, praca so subormi je komfortnejsia. Ak bude priorita web, hry, aplikacie na socialne siete, tak iPad.

Peter Beňko28.05.2017 - 19:29 Trvalý odkaz

Osobne som mal presne ten istý problém. A musím povedať že som sa rozhodol pre M3 a rozhodol som sa správne, síce som majiteľ iPhonu takže má lákalo prepojenie tabletu a telefónu no povedal som si že to Ajtak nevyužijem.
Tablet (M3) používam na prácu ale aj na surfovanie po inernete, pripadne pozeranie filmov a všetko zvláda s prehľadom (výkonu má až až...) + stereo repráky pri pozeraní filmov vážne doceníte.

Skratka, rozhodne by som dal znova prednosť M3, pokial nepotrebujete prepojenie viacerých Apple zariadení...

Celá diskusia 2 príspevky