Emporia Talk premium

RECENZIA low-endu Jednoduchý mobil pre seniorov s najzákladnejšími funkciami a svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 121 x 57 x 15 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: ???),

displej: monochromatický, CSTN, 128 x 64 b., 43 x 22 mm, uhlopriečka 51 mm (2''), oranžové podsvietenie,

fotoaparát: -,

pamäť: -, 100 kontaktov, 50 SMS,

správy: SMS,

globálny prenos dát: -,

lokálny prenos dát: -,

hudba: -,

ostatné: svietidlo, vysúvací telefónny zoznam,

batéria: Li-Ion, 1 200 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 120 h pohotovosti,

SAR: 0,53 W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, pamäťové karty, MMS, e-mail, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Bluetooth, kábel, mass storage, Wi-Fi, MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, obal, potrebné dokumenty,

Emporia Talk premium je ďalším seniorským modelom na trhu. Takýchto jednoduchých zariadení môžete nájsť v obchodoch už niekoľko, no napriek tomu má aj Emporia čím zaujať.

telefónu sa drží tradičných línií, no napriek tomu si dovolím tvrdiť, že sa Emporii vydaril. Jednoznačne ide o najkrajší seniorský mobil s ktorým som sa doposiaľ stretol. Prednú stranu tvorí dvojpalcový monochromatický displej s obrovskou klávesnicou, ktorú lemuje lesklý strieborný plast. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo pre aktivovanie svietidla a dva posuvníky, ktoré slúžia na spustenie budíka, SMS správ a vstup do hlavného menu. Zadnú časť tvorí strieborný matný plast, ktorý nezachytáva odtlačky. Pod krytom batérie nájdete akumulátor s kapacitou 1 200 mAh. Ten podľa údajov od výrobcu postačí na tri hodiny hovoru či 120 hodín v pohotovostnom režime. Ľavá strana je pomerne bohatá na prvky, obsahuje vypínacie tlačidlo, dvojicu klávesov na ovládanie hlasitosti, mechanický zámok klávesnice či 3,5 mm jack. Ten slúži aj na nabíjanie. V hornej stene je ukrytá díoda LED svietidla. Po oboch stranách taktiež môžete nájsť otvory pre pútko. Čím je však Emporia Talk premium najzaujímavejšia, je spodná stena, v ktorej je nenápadne ukrytý . Ponúka až šesť riadkov na uloženie rôznych údajov. Môžete si naň zaznačiť čísla najpoužívanejších kontaktov či mená rýchlej voľby - aby ste nezabudli. Konštrukčne je Emporia zvládnutá výborne. Hoci kryty pri silnejšom uchopení mierne vŕzgajú, neobával by som sa skorého poškodenia.

"V spodnej stene je ukrytý vysúvací panel, ktorý poslúži aj ako telefónny zoznam."

Ovládanie telefónu je riešené rovnako ako u konkrencie, teda zelené a červené slúchadlo na ovládanie hovoru a dve vertikálne šípky. Jednotlivé klávesy sú veľké, takže sa ľahko rozpoznávajú a stláčajú aj bez použitia okuliarov. Potvrdzovanie uskutočníte zeleným tlačidlom, krok späť zasa červeným. Podržaním červeného tlačidla v menu sa telefón nevypne, ale vráti o úroveň vyššie. Stlačením šípky nahor sa dostanete do menu (ale aj mechanickým posuvníkom na pravej strane), šípkou nadol zasa do kontaktov. Nechýba ani rýchla voľba, ktorú si môžete naprogramovať v menu.

Čiernobiely

používa rozlíšenie 128 x 64 bodov na dvojpalcovej uhlopriečke. Podsvietenie je oranžové a napevno nastavené na dostatočných 15 sekúnd (Aligator - 10 sekúnd). Čitateľnosť displeja je vynikajúca, napriek tomu si môžete nastaviť kontrast až v desiatich stupňoch. Na domácej obrazovke je zobrazený názov operátora, aktuálny čas i dátum, stav signálu a batérie. Základné menu pozostáva zo štyroch ikon a je grafické. Submenu využíva už formu textového zoznamu. Nastavenia umožňujú meniť veľkosť písma v menu i SMS správach. Pri aktívnom veľkom písme vidíte iba jeden riadok, pri písme malom až tri riadky. Údaje na displeji po chvíli nečinnosti úplne zmiznú, čím sa šetrí batéria. Na pohľad ale nerozoznáte či je telefón vypnutý (vybitý) alebo len v pohotovostnom režime.

"Nastavenia umožňujú meniť veľkosť písma v menu."

Emporia Talk premium si zaslúži kritiku najmä za absenciu akýchkoľvek multimediálnych funkcií. Výrobca neimplementoval ani jednoduché FM rádio. Škoda, konkurencia totiž ponúka už i podporu pamäťových kariet a MP3 prehrávača. Väčšine seniorov však tieto funkcie aj tak nebudú chýbať. Naopak, nesmie chýbať najužitočnejšia funkcia, ktorou je bezpochyby svietidlo. Ovláda sa jednoducho, stačí podržať tlačidlo na pravej strane. Pokiaľ tlačidlo pustíte, svietidlo neostane svietiť. To môže byť v určitých situáciách i nevýhodou, napríklad pri dlhom svietení si na cestu.

"Emporii Talk premium chýba FM rádio."

Rýchly vstup do

zabezpečuje šípka dolu. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa prvého znaku. Takéto vyhľadávanie je jednoduché a postačí ľuďom, ktorí majú v zozname uložených niekoľko desiatok kontaktov. Pamäť pojme 100 záznamov, čo bohate postačí cieľovej skupine. Zvyšné kontakty môžete uložiť do pamäte SIM a nechať si ich zobraziť spolu s pamäťou telefónu. Telefónny zoznam umožňuje hromadne mazať alebo kopírovať (zo SIM a na SIM) kontakty. Nové kontakty môžete vkladať nielen cez menu, ale i prijímať (a odosielať) prostredníctvom SMS správ. Podporovaná je i rýchla voľba. Nájdete ju pod položkou TOP5. Uložiť si tak môžete iba päť obľúbených kontaktov (aj na tlačidlo 1, rýchľa voľba na hlasovú schránku bola premiestnená na tlačidlo 0). K ich zapamätaniu slúži vysúvací panel, na ktorý si mená rýchlej voľby môžete napísať perom.

"Do rýchlej voľby si môžete uložiť iba 5 kontaktov."

SOS tlačidlo v Emporii chýba. V nastaveniach nájdete tichý režim, stúpajúcu hlasitosť či tzv. "maximálny režim" a "jednanie". Tieto profily si môžete aj načasovať.

K SMS

sa dostanete iba posunutím mechanického posuvníka na pravej strane. Oceňujem, že ako prvá položka je "písať správu". Starším ľuďom tak nebude ťažké vysvetliť prácu so správami ak ich majú hneď po ruke. Pri zvolenom malom písme vidíte pri písaní až tri riadky textu. Počas stláčania tlačidla sa zobrazuje zoznam príslušných znakov, čo uľahčuje zadávanie textu i symbolov. Rovnako ako u konkurencie, medzera sa zdáva nulou, mriežkou meníte veľkosť písma a hviezdičkou otvoríte jednoduchú mapu znakov. Výrobca udáva pamäť pre 50 SMS správ. To postačí na uloženie viacerých viac či menej dôležitých správ od rodiny. Nastavenia prekvapili, ponúkajú možnosť aktivovať si doručenky či umiestniť niekoho do SMS blacklistu (zoznam blokovaných čísel).

"Nastavenia prekvapili možnosťou vytvorenia SMS blacklistu."

Nastavenia telefónu umožňujú vybrať si jazyk, zmeniť dátum a čas či prispôsobiť si tóny zvonenia. Mimochodom, ani zvonenie Emporie neprepočujete v hlučných miestach. Jej reproduktor je naozaj hlasný. V nastaveniach taktiež nájdete i jednoduchú kalkulačku či pripomienkovač narodenín. Emporia Talk premium vás i zobudí. Na aktivovanie

slúži tlačidlo na pravej strane telefónu.

Výdrž Emporie Talk premium by mala byť vďaka 1 200 mAh batérii skutočne dlhá. Výrobca udáva až 3 hodiny hovoru alebo 120 hodín pohotovosti. Pri občasnom telefonovaní nám v redakcii vydržal aj 5 dní.

Výhody:

- dizajn,

- displej - veľkosť + nastavenia,

- časované profily,

- svietidlo,

Nevýhody:

- absencia FM rádia,

- chýba SOS tlačidlo,

- netradičná nabíjačka,

- rýchla voľba ponúka iba 5 miest.

Orientačná cena: okolo 100 €

Záver

Emporia Talk premium je pomerne drahý, no dizajnovo vydarený seniorský telefón. Konkurencia ponúka podobne zamerané telefóny s cenou nižšou aj o 30 eur a navyše ponúka aj FM rádio či výnimočne i hudobný prehrávač. Napriek tomu si myslím, že Emporia si nájde svojich fanúšikov. Mňa oslovil najmä podarený dizajn, ktorý nepôsobí tak hračkársky či vysúvací panel, ktorý poslúži ako telefónny zoznam pre päť najobľúbenejších kontaktov.

Druhý názor

Richard Hombauer:

Produktová stránka: Emporia Talk premium

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Diskusia k článku:

anonymous10.11.2010 - 18:54 Trvalý odkaz

Dumbo: ten sa uz predava dost dlho...hlavne v Cesku.ho maju radi pani z Mobilmanie...

anonymous10.11.2010 - 18:55 Trvalý odkaz

RastislavJ: batéria: Li-Ion, 1 200 mAh,
výdrž: do 3 h hovoru / 120 h pohotovosti,

anonymous10.11.2010 - 18:57 Trvalý odkaz

ludko kovac: uz aby som bol senior..hned beriem dva kusy!!!

anonymous10.11.2010 - 23:04 Trvalý odkaz

lubik: ja som fanatik androidu......ale taka pecka vyborne zoznam vysuvaci pre seniorov je to najlepsi mobil.......o 30 rokov pre seniorov bude windows mobile 12 xDDD

Celá diskusia 8 príspevkov