Dilema: Sony Xperia XA1 vs. Lenovo Moto G5 Plus

Hľadáme najlepší mobil do 300 eur. Výber medzi dnešnými konkurentmi sa môže zdať jednoduchý. Čo však v prípade, keď hlavný dôraz začneme klásť na kvalitu oboch fotoaparátov?

Našim čitateľom každý víkend radíme s výberom nového smartfónu presne podľa ich požiadaviek. Dnes hľadá nového mobilného miláčika Peter.

Dobrý deň, rád by som si zaobstaral mobil do 300 € s čo najlepším fotoaparátom. Mám v hľadáčiku Xperiu XA1 a Moto G5 Plus. Ktorý mobil fotí podľa Vás lepšie, čo sú silné stránky jednej i druhej kamery, pripadne aký iný mobil by ste mi odporučili. Najdôležitejší je foťák, veľkosť displeja 5 až 5,5 palca (ideálne 5,2), dostatok výkonu na plynulý chod systému. Okrem fotenia používam telefón na občasné prezeranie webu a príležitostné hranie hier. Ďakujem!

Sony Xperia XA1 na papieri určite zaujme fotoaparátom s vysokým 23-megapixelovým rozlíšením. Používateľov poteší aj hardvérová spúšť na boku a hybridné zaostrovanie. To by malo byť presné aj v náročných svetelných podmienkach.

Vychváliť môžeme tiež predný 8-megapixelový fotoaparát s nahrávaním Full HD videí a automatickým zaostrovaním. To sa v mobiloch tejto cenovej kategórie určite často nevidí.

Nové Xperie urobili v kvalite fotografií významný krok dopredu. Naopak, zvyšok hardvéru až tak nepresvedčí a za Moto G5 Plus mierne zaostáva.

Menší 5-palcový displej ponúkne len HD rozlíšenie a zázraky nemôžeme očakávať ani od procesora MediaTek helio P20. Našťastie mu sekunduje slušná dvojica 32-gigabajtového vnútorného úložiska a 3 GB RAM.

O pohon sa postará 2300 mAh batéria s rýchlejším nabíjaním, inteligentným manažmentom pre zvýšenie životnosti a viacerými šetriacimi režimami.

Peter si ju môže kúpiť už za približne 280 eur.

Lenovo Moto G5 Plus podľa nás patrí k jedným z najlepších mobilov pri pohľade na čo najlepší pomer ceny a výkonu. Ponúkne ideálne veľký 5,2-palcový displej s Full HD rozlíšením, dolu navyše doplnený praktickou čítačkou odtlačkov prstov.

Aj ju dostanete v kombinácii 3 GB RAM a 32-gigabajtového vnútorného úložiska. V ňom zostane o trochu viac priestoru, smartfóny Moto totiž vsádzajú na čistý Android 7 Nougat, doplnený len šikovnými gestami pre spustenie baterky, fotoaparátu a navýkovou uzamykacou obrazovkou s poslednými notifikáciami.

Predná kamera Moto G5 Plus ponúkne len 5 Mpix a fixné ohnisko. Aj ten hlavný má nižšie, iba 12-megapixelové rozlíšenie. Prináša však praktické ovládanie a kvalita fotografií nie je nijako závratne horšia.

Mobil s americkým rodokmeňom dostanete za rovnakú cenu rovno ako Dual SIM. Ponúkne väčšiu 3000 mAh batériu a aspoň čiastočnú ochranu pred vlhkosťou a dažďom vďaka nanopovlakovaniu.

Recenzia: Lenovo Moto G5 Plus - dobrá voľba do veľkých rúk

Takto fotí Lenovo Moto G5 Plus + videá z mobilu.

Petra teda možno zaujme vyššie rozlíšenie fotoaparátu Sony Xperia XA1 a autofokus na prednom objektíve. Ostatným by sme ale radšej poradili Lenovo Moto G5 Plus s lepším displejom, silnejšou batériou, ćítačkou a rýchlejším procesorom.

Všetky časti Dilemy si môžete prečítať cez tento odkaz.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 21.05.2017 - 12:17

len ho neohlúpujte s tými 23 mpx. je to totálna šialenosť dať také rozlíšenie na tak malý snímač. stačí si uvedomiť, aké rozlíšenie dáva samsung na svoje špičkové mobily a aké skvelé výsledky s tým dosahuje.

Knoxville21.05.2017 - 14:20 Trvalý odkaz

V tomto pripade urcite Lenovo. Lepsi fotak za dobrych svetelnych podmienok. Skoda len tej optickej stabilizacie. Slusny vykon a vydrz. Ako minusy povazujem velke okraje okolo pritroja a o nieco nizsi jas a priemerny hlasny reproduktor. Ale v cenovej kategorii,jasna volba.

suto12321.05.2017 - 19:43 Trvalý odkaz

Aj ja som za G5+. Na Sony sa mi páčia malé rámy okolo displeja, ale zase pod a nad displejom je nevyužité miesto, napr. na snímač odtlačkov, ako má G5+. Navyše za 279 € má 2 SIM + pamäťovú kartu, čo sa dnes tak ľahko nevidí...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.05.2017 - 20:58 Trvalý odkaz

len skoda, ze si ich kazi softverom...

Celá diskusia 27 príspevkov