Sony Ericsson W800i

Recenzia hudobného mobilu Walkman v podobe mobilu so špičkovými slúchadlami, 2 Mpix fotoaparátom a 512 MB kartou.

Ako prví na Slovensku vám prinášame recenziu tohto očakávaného modelu od japonsko-švédskeho výrobcu!

Základná charakteristika

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 46 x 21 mm

hmotnosť: 99 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 bodov, 262 144 farieb

fotoaparát: 2 Mpix, blesk, zoom, záznam videa (174 x 144 b.),

pamäť: 38 MB + MemoryStick Pro DUO 512 MB, 510 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, IM,

prenos dát: GPRS, 4+2 IrDA, Bluetooth, USB kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, FM rádio s RDS, MP3 prehrávač, 40.hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 900 mAh

výdrž: do 8 h hovoru/400 h pohotovosti

Čo mu chýba:

EDGE, Push to talk.

Softvér testovaného mobilu:

R1L002

fotoaparát 4.4

softvér ITP: CXC 125 932 R1D

obsah: PA6

CDR 102430/2 R2A

cxc 1250093 R1L002

Obsah balenia:

telefón, batéria, MemoryStick Pro DUO 512 MB, adaptér pre MS, nový typ nabíjačky, USB dátový kábel, špeciálne prenosné stereo handsfree, CD, manuál.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson W800i sa od Sony Ericssonu K750i odlišuje len v niekoľkých prvkoch:

- dizajn (oranžovo-krémová),

- špeciálne slúchadlá,

- klávesnica,

- prehrávač hudby,

- menu pri zapnutí mobilu,

- 512 MB MemoryStick Pro Duo.

Preto začnem netradične príslušenstvom. Pamäťová karta veľká 512 MB podľa môjho názoru stačí aj náročnejšiemu poslucháčovi, ktorý si ukladá MP3-ky v kvalite 192 kbps, prípadne i vyššej. V balení je aj adaptér na klasickú MS veľkosť, ktorý je nutný pre použitie v čítačke. Tento systém sa mi nepozdáva podobne, ako nutnosť použitia adaptéra pri RS MMC kartách. Tak je nutné stále mať pri sebe aj ďalšie príslušenstvo, nestačí len mobil s kartou. Na kartu som samozrejme hneď skopíroval 2 albumy a tešil sa počúvaniu.

Kvalitné slúchadlá si s Chemical Brothers rozumeli na výbornú. Kvalitnejšie slúchadlá som ešte v ušiach nemal, ich kvalitu sa pokúsim aspoň posúdiť. Prehrávač Sony Ericssonu W800i (aj K750i) si veľmi dobre poradil s ekvalizérom, najmä sa mi páči reprodukcia výšok. Tento typ slúchadiel má dve dôležité vlastnosti - eliminuje ruch okolia a kvalitne reprodukuje aj hĺbky. Na cestovanie autobusom či vlakom, resp. počúvanie hudby na internáte takmer ideálne. Ale na chodenie po meste by som si radšej vybral slúchadlá K750i. Tieto slúchadlá totiž veľmi intenzívne prenášajú do uší trenie ich kábla o odev, a zvuk vetra v ušiach dokonca zosilňujú. Slúchadlá sú za mikrofónom a prijímacím tlačidom rozdelené na dve časti. Tu je možné dodávané slúchadlá nahradiť bežnými, keďže za mikrofónom je 3,5 mm konektor. Na kábli, ktorý vedie k druhému slúchadlu je špeciálny obal, ktorý drží kábel za krkom pevnejšie než obyčajný kábel...respektíve mal by. V mojom prípade na holom krku to bolo skôr naopak.

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie je efektné, ak chcete, tak sprevádzané aj otázkou, či sa má spustiť len prehrávač médií (nie rádio!) alebo celý mobil. Výmena SIM karty je jednoduchá, stačí ju len zasunúť. Ukrytie akumulátora je zásadne inovované, otvárate len jeho malú časť. Pri vypínaní reaguje na stlačenie vypínacieho tlačidla takmer ihneď.

Dizajn

Opäť zmena na poli mobilných telefónov, tentoraz farebná. Oranžovo-biela (krémová) kombinácia prístroju svedčí. Oproti K750-ke sam zmenila klávesnica, ku ktorej sa ešte dostaneme. Z ostatných prvkov sa zmenil len zadný kryt. Malým posuvným tlačidlom odkryjete kruhový otvor objektívu. Na prvý pohľad sa zdá, že je tento systém bezpečnejší než na K750i, avšak aj v tomto prípade dochádza k samovoľnému otvoreniu krytu v tesnejších priestoroch (vrecko napr.) a problémom je, že na W800-ke si takýto stav všimnete neskôr než na K750-ke.

Pri silnejšom uchopení sa z krytu ozýva mierne vŕzganie. Ak máte záujem o protišmykové zabezpečenie prístroja, musíte tento otočiť klávesnicou k stolu.

Ľavá stena ukrýva tlačidlo music button a v spodnej časti aj gumený kryt pamäťovej karty. Tá sa vyberá ľahko. Pravá bočná stena obsahuje dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Regulácia hlasitosti na opačnej strane sa mi zdá trocha nedoriešená. Dôvodom je však použitie pri fotení. V hornej stene nájdete zapínacie/vypínacie tlačidlo a infraport, v spodnej nový dátový konektor, ku ktorému sa vyjadrím neskôr. V ľavom dolnom rohu je otvor pre uchytenie pútka.

Klávesnica

Bočné tlačidlá zostali zachované, aj ich funkcie. Samotná klávesnica je ešte lepšia než na modeli K750i, keďže sa v tomto prípade vytvorili horizontálne medzery medzi tlačidlami a došlo tiež ku zväčeniu polyfunkčných tlačidiel pod displejom. Novinkou je nahradenie stredového tlačidla novým Walkman tlačidlom. To v každej situácii spustí prehrávač médií. Nie je možné ho ani nastaviť. Dúfal som, že jeho podržaním sa napríklad spustí trojica zložiek ako na K750i, avšak nádej umrela po zapnutí prístroja. Podsvietenie klávesnice je dokonalé. Joystick sa trocha zmenil, podobne ako celá klávesnica, k lepšiemu. Výrobca upravil možnosť priradenia funkcií ku štyrom smerom joysticku. Pohybom nahor sa spustí zoznam skratiek, ktoré je možné ľubovolne vybrať z ponuky menu (rovnako ako v hlavnej zložke stredového tlačidla K750i).

Klávesnica môže vydávať zvuky, ale bez nich je úplne tichá. Nechýbajú ani rýchle voľby priradené k ôsmim alfanumerickým tlačidlám. Ak ich nepriradíte, podržaním niektorého z tlačidiel sa dostanete do telefónneho zoznamu na pozíciu písmena nachádzajúcom sa na stlačenom tlačidle.

Displej

Zvýšenie počtu zobrazovaných farieb na 262 144 je skôr osviežením než praktickým zlepšením. Aj menu ostalo oproti K700i takmer rovnakého štýlu. Nechýbajú témy (vyberie si každý), v hlavnej ponuke vidíte 12 ikôn. V Sony Ericssonoch nie je výnimkou ani režim šetrenia batérie, kedy displej úplne zhasne, avšak ja som ho neužíval. Na hlavnom displeji vidíte roztiahnutú tapetu na celej ploche a hore stavový riadok, ktorý pri práci s telefónom zmizne len zriedkavo. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú aj vybranú poznámku. Po zhasnutí displeja fón nereaguje na ovládanie joysticku. Pomocné menu, ktoré vyvoláte joysticka nahor, sme spomínali už pri opise klávesnice. Skrátené voľby v ňom môžete meniť, presúvať, mazať.

Pohyb v hlavnom menu je rýchly. Animácie sa oproti K700-ke uskromnili, čo je dobre. Viditeľnosť zobrazených údajov na slnku nie je zlá, ale mohla byť určite aj lepšia (viď Series 60 od Nokie, Sony Ericssony radu P a podobne).

Počty riadkov textu:

- písanie poznámky - 2 riadky,

- písanie SMS, e-mailu - 4 riadky,

- čítanie SMS - 6 riadkov,

- čítanie e-mailu - 7 riadkov,

- čítanie poznámky - 7 riadkov,

- WAP - 7 riadkov + nadpis stránky,

- Jimm ICQ - 9 riadkov.

Fotoaparát

Ak vás zaujíma táto funkcia, odporúčame vám prečítať si články:

Porovnanie fotoaparátov K750i vs. 6681

Porovnanie fotoaparátov N90, W800i, 6681, CX75

Fotoaparát je devízou Sony Ericssonu W800i, podobne ako aj modelov K750i a D750i. Spustenie fotoaparátu je možné odsunutím krytu objektívu. Štart trvá asi 2 sekundy. Po zasunutí krytu objektívu sa telefón vráti do pôvodného stavu. Ak stlačíte spúšť do polovice, obraz sa zaostrí na objekt v strede. Pri pohybe prístrojom a stálom držaní spúšte sa prispôsobuje len dĺžka expozície resp. clona, zaostrenie ostáva. Jas snímky (clonu, dĺžku expozície) meníte pohybmi joysticku doprava a doľava (+2 až -2 expozičné stupne EV). Ja som veľmi často upravoval expozíciu na -1 EV, čím som dosiahol síce tmavší záber, no vznikali ostrejšie snímky v miestnostiach, lese a iných priestoroch s nedostatkom svetla.

Nočným snímkom pomáha dvojfázový blesk. V prvej fáze používa len jednu diódu, pri stlačení spúšte sa pridá druhá, ktorá zabezpečí oveľa viac svetla než akýkoľvek konkurent.

Priblíženie počas snímania je len digitálne, vždy však dôjde ku interpolácii na pôvodný rozmer.

Sony Ericsson W800i ponúka tieto rozlíšenia: 1632 x 1244, 640 x 480, 160 x 120 bodov. Pri zmenšení fotky (po jeho potvrdení) do mailu alebo MMS dochádza k prepočítaniu 2 Mpix na VGA.

Počas snímania je možné používať klávesové skratky: 1 - rozlíšenie, 4 - makro, 7 - noc, * - blesk. Všetky sa nachádzajú v jednom rade tlačidiel, čo vítam.

Fotoaparát si pamätá všetky naposledy použité nastavenia. V nastaveniach sa nachádza aj množstvo ďalších parametrov: efekty, kvalita (2 stupne, pričom rozdiel je minimálny, pokles veľkosti súboru asi o 1/3), miesto ukladania snímok, vyváženie bielej (podľa mojich skúseností je najlepšie automatické) atď.

2 Mpix fotka v najvyššej kvalite dosahuje veľkosť asi 500 - 600 kB.

Medzi kamerou a fotoaparátom prepínate vertikálnym pohybom joysticku. Aj v prípade videa môžete použiť až 4x priblíženie, aktiváciu makra alebo nočného režimu. Video je možné zaznamenávať vo formáte 3GPP a rozlíšeniach 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b.,

Ak zapnete pred použitím fotoaparátu tichý režim, vyhnete sa akýmkoľvek zvukom. Pozor, po zvukovej signalizácii ostaňte ešte chvíľu nehybní, keďže fotoaparát reaguje troška oneskorene.

Obrázky

Fotky sú uložené v samostatnej zložke správcu súborov. Ak sú ukladané na kartu, nájdete ich v špeciálnej zložke, ktorú rozpozná aj každý automat pre vyvolanie fotiek.

Novinkou je priblíženie prezeraných fotiek. Prekvapením je až 32-násobné zväčšenie každej prezeranej snímky. Pri náhľade vidíte 2 x 2 alebo 3 x 3 miniatúry. Pri horizontálnom prezeraní snímok je možné listovanie medzi nimi, čo je značná výhoda oproti porovnávanej Nokii 6681. Snímky je možné odoslať prostredníctvom e-mailu (možné automatické zmenšenie na VGA rozlíšenie), Bluetooth, IrDA alebo MMS (možné automatické zmenšenie na VGA). Nechýba ani možnosť priradiť akúkoľvek fotku ku kontaktu a z predchodcu je prítomná aj prezentácia (slideshow).

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač je mierne vynovený. V základnej ponuke nájdete voľby ako Prehrávanie, Interpreti (zoznam interpretov všetkých skladieb v mobile a na karte), Skladby (zoznam všetkých skladieb), Zoznamy skladieb (tzv. playlists) a Videá.

V novom fóne nájdete niekoľko podarených MIDI a MP3 melódií. Hlasitosť meníte vždy dvojitým tlačidlom v pravej stene. Osemdielny horizontálny indikátor hlasitosti sa objaví namiesto stavového riadku. Pri počúvaní rovnakého rádia som nameral úroveň maximálnej hlasitosti Nokie 5140i (t.j. aj 6230, 6230i a podobných) na piatom stupni osemdielnej stupnice K750-ky. Sony Ericsson W800i už nahradí slabšie tranzistory (či už pri prehrávaní MP3 skladieb alebo počúvaní FM rádia) a reprodukcia je kvalitnejšia i hlasnejšia než na slabších notebookoch. Správam môžete priradiť akýkoľvek zvuk či skladbu v mobile. Odlišné upozornenie je možné priradiť e-mailu a ostatným správam. V profiloch nastavujete hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuky tlačidiel, blokovanie a povolenie hovorov (aj skupín).

Prehrávač médií je jednoduchá aplikácia, ktorá prehráva MP3 skladby aj videá. Samozrejmosťou je prehrávanie hudby na pozadí. Vtedy je možné, aj pri zablokovanej klávesnici, regulovať hlasitosť, preskakovať skladby či hudbu vypnúť pomocou music button. Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Grafický ekvalizér má nenormálny vplyv na kvalitu reprodukcie v priložených stereo slúchadlách. Megabass je vhodný snáď len pre tanečnú hudbu, inak úplne postačuje režim Bass.

Prehrávač videí

Videá prehráva prehrávač médií. Pred spustením videa je možné zvoliť horizontálne zobrazenie. Ja som skúšal len prehrávanie zaznamenaných 3GPP videí.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

FM rádio

FM rádiu Sony Ericssonu K750i sme sa veľmi podrobne venovali v článku Porovnanie FM rádií. Rádio vo W800i je zhodné s funkciou v K750i.

Prijímač v Sony Ericssone W800i pracuje len po pripojení handsfree. Jeho spustenie je možné priradiť aj k music button, tlačidlu v ľavej stene prístroja. Ak ho spustíte pomocou music button, zapne sa na pozadí posledná počúvaná stanica a displej ostane v pohotovostnom stave. Pomocou ovládacích prvkov na bočných stranách mobilu ovládate všetky dôležité funkcie rádia (hlasitosť stlačením +/-, prepínanie staníc podržaním +/-), ktoré beží na pozadí.

Po spustení FM prijímača z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Pohybom joysticku doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam.

Zlatým klincom večera je funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice. Maximálna hlasitosť je aj v tomto prípade úplne dostatočná, páči sa mi možnosť vypnúť reprodukciu tlačidlom pre reguláciu hlasitosti aj v pohotovostnom stave pri zablokovanej klávesnici.

Svietidlo

Sony Ericsson W800i ponúka spustenie diódy aj bez spustenia fotoaparátu. Ja som diódu spúšťal otvorením krytu fotoaparátu a nasledovným stlačením *. Takto som si dokonca svietil niekoľkokrát na cestu. Dióda je prekvapivo intenzívna.

Pamäť

Kapacita pamäte v telefóne je 38 MB, ktorú dopĺňa pamäťová karta MemoryStick Pro DUO. Ja som pamäť vo fóne využil len na Java aplikácie, ostatné objekty som ukladal na kartu. 64 MB postačuje pre asi 100 fotografií v najvyššej kvalite, 512 MB možno pre 800 - 900 fotiek. Majiteľ W800i si však kartu pravsepodobne radšej zaplní hudbou. Pamäť pre 510 kontaktov nie je už obmedzená počtom položiek a pamäť na 100 SMS je dostatočná. Cena MemoryStick Pro Duo sa pohybuje na úrovni asi 1 300 Sk za 128 MB, 1 800 Sk za 256 MB a 2400 Sk za 512 MB. Vyrábajú ju dve spoločnosti: Sony a SanDisk (lacnejšie). Meniť kartu môžete kedykoľvek bez nutnosti stláčať nejakú voľbu v menu (ako napr. na nových Siemensoch radu 75). K750i nerozlišuje v súboroch objekty na karte a v mobile, aj keď pri ich prehliadaní ich umiestnenie označuje malá ikona.

Telefónny zoznam

Sony Ericsson W800i si zapamätá 510 kontaktov s mnohými položkami. Pribudli aj nové, ako narodeniny (ktoré sa zaradia do kalendára pre každoročné pripomenutie) a prítomnosť (Presence ID). Skupiny kontaktov sú použiteľné len pre hromadné odosielanie správ alebo povolenie/blokovanie hovorov v profiloch. Zvonenia je nutné pridávať k jednotlivým kontaktom. V nastaveniach určujete, či bude východzí zoznam vo fóne alebo na SIM karte. Tlačidlám 1 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Ak tak nespravíte, podržaním alfanumerického tlačidla sa dostanete do východzieho zoznamu na prvý kontakt začínajúci na prvé písmeno na danom tlačidle. Nechýba ani funkcia opýtania sa na uloženie nového čísla volaného/volajúceho. Tiež poteší funkcia automatické uloženie kontaktu na SIM. Privítal som aj hromadné odoslanie (cez Bluetooth alebo IrDA) a mazanie kontaktov.Ku kontaktu je možné priradiť obrázok, ktorý zmení veľkosť na asi 170 x 150 b.

Hovor

Telefonovanie s W800i je príjemné, tento model sa dobre drží v ruke a nie je ťažký. Pri zvonení vidíte striedanie mena a čísla na displeji. Obrázok volajúceho je dostatočne veľký. Všetky hovory sa nachádzajú pod tlačidlom Hovory, pričom medzi prijatými, volanými a neprijatými prepnete horizontálnym pohybom joysticku. Na displeji vidíte aj aktuálnu dĺžku hovoru, po zložení sa na pohotovostnom displeji zobrazuje dĺžka hovoru ešte niekoľko sekúnd. Na zmeškané udalosti dostatočne výrazne upozorní aj šetrič displeja. Hlasné handsfree je možné aktivovať už pri vytáčaní hovoru. Záznam hovoru som našiel len po vstupe do Možnosti - Diktafón (3 kroky).

Telefonovanie pomocou stereo handsfree bolo lepšie s K750i, keďže vďaka špeciálnym slúchadlám ku W800i sa počujete až príliš.

Písanie textov

Na klávesnici W800-ky sa s pomocou slovníka T9 píše dobre, no existujú aj lepšie klávesnice. Jedinou nevýhodou je minimálny odstup tlačidiel od seba. V niektorých prípadoch je nedostatočný počet zobrazených riadkov, čo som spomenul už v kapitole Displej. Slovník T9 ponúka aj množstvo nastavení. Nechýba ani možnosť voľby písania s a bez diakritiky. Podobne je tu možnosť dopĺňania slov. Zaspomínal som si aj na časy, kedy som vlastnil Ericsson T65, s ktorým som písal správy vďaka bočnému tlačidlu na reguláciu hlasitosti ohromnou rýchlosťou. Dnes, pri presune tohto tlačidla na pravú stranu, pre mňa tento systém stratil zmysel.

SMS

Prijaté správy vidíte v zozname 3, a to aj s úvodom alebo časom prijatia. Písanie správy na 4 riadkoch je takmer trestuhodné, pri čítaní sa parametre zlepšia. Odpočítavanie začne len niekoľko znakov pred koncom každej čiastkovej správy, pričom prechod na ďalšiu si ani nemusíte všimnúť. Nechýba plná podpora EMS štandardu, na ktorý sa často zabúda. Po zaplnení pamäte 200 správami ste na tento stav upozornení. W800i nedokáže automaticky mazať prijaté správy, čo ma trocha mrzí. Je však možné správy vymazať hromadne.

MMS

Do multimediálnej správy môžete vložiť okrem štandardných objektov aj novú fotku. 2 Mpix snímky vloží len po automatickom zmenšení na VGA (asi 40 kB), prípadne môžete snímky zmenšovať automaticky na QVGA, QQVGA. Pri tvorbe MMS vidíte neustále veľkosť vytvorenej správy. Zaujímavosťou je automatický podpis a už samozrejmosťou je doručenka. Neviem prečo, ale mne sa nepodarilo odoslať MMS nad 99 kB. Moji kolegovia píšu vždy o 300 kB. Záhada...

E-mail

E-mailový klient vo W800i úplne postačuje mojim, nie najmenším, požiadavkám. Ponúka automatickú kontrolu schránky (každých 5, 30, 60 min., 2, 3, 4, 12 hod.) s automatickým odpojením. Do mobilu sa stiahnu buď hlavičky alebo hlavičky s textom správy. Nechýba možnosť odoslať kópiu každého e-mailu na zadanú adresu, nastavenie mena odosielateľa a automatického podpisu. Pri čítaní e-mailu vidíte 8 riadkov textu a prekvapí úplná podpora diakritiky. Pri odpovedi volíte, či má obsahovať aj pôvodný e-mail.

Instant messaging

V tomto prípade som používal skvelú Java aplikáciu Jimm.

CB správy

Cell Broadcast správy sú zobrazené pod názvom operátora permanentne na pohotovostnom displeji.

WAP

Pri wapovaní vidíte 8 riadkov textu, počas surfovania môžete vytočiť číslo, prečítať SMS, spustiť hudbu pomocou music button. Funguje aj história navštívených adries a zobrazí aj jednoduchšie webové stránky. Na wapovanie je W800i veľmi dobrý mobil.

Prenos dát

Na lokálny prenos slúži kábel (v balení USB), IrDA a Bluetooth, novinkou je pamäťová karta. Ja som najčastejšie využíval poslednú možnosť. Pripojenie počítača na internet prostredníctvom W800i cez Bluetooth bolo jednoduché. Len som fón vyhľadal a pripojil.

K telefónu dostanete aj CD s programom PC Suite, ktorý obsahuje niekoľko súčastí. Image editor vytvára pozadia s rozlíšením 176 x 220 b. (na celú plochu) namiesto 176 x 182 v staršej verzii. File manager slúži na prehliadanie fónu ako vymeniteľného disku. Je však nutná inštalácia programu. Pochybujem však, že by niekto potreboval v cudzích PC používať W800i ako vymeniteľný disk, keď je tak jednoduché používanie pamäťovej karty. Nechýba ani synchronizácia mobilu s PC.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je len jeden všestranný typ udalosti.

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Po jej odoslaní do PC zistíte, že nejde o TXT súbor, ale poznámku vo formáte pre Outlook. Na druhej strane vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Hry a Java aplikácie

V novom fóne nájdete dve Java hry.

PuzzeSlider - veľmi chytľavá hra, v ktorej skladáte ľubovoľný obrázok rozdelený na niekoľko častí.

QuadraPop - hra na spôsob Tetrisu s príjemnou hudbou i grafikou.

Zaujímavou funkciou je Remote, diaľkový prístup k niektorým zariadeniam cez Bluetooth, ktorý je možné využívať na ovládanie MP3 prehrávača v PC, prezentácií a podobne. Nech som sa akokoľvek snažil, nemohol som sa "dostať do môjho PC", vždy telefón oznámil nemožnosť prepojenia zariadení. Podobnú funkciu často využívam pomocou programu Bemused pre Series 60.

Výdrž, batéria

Výdrž testovaného fónu nebola najhoršia. Časté fotenie, svietenie diódiu, kontrola e-mailovej schránky si však vyžadujú aj dosť energie. Výdrž aspoň 2 dni však nebola výnimkou. Stále je prítomný podrobný indikátor stavu batérie, ktorý presne ukazuje aj stav nabíjania.

Výhody:

- imidžovka,

- kvalitné handsfree,

- výborná klávensica,

- neprekonaný fotoaparát.

Nevýhody:

- chýba EDGE,

- chýba priame opakovanie udalostí,

- nedokonalá viditeľnosť na slnku.

Cena

16 990 Sk s DPH

Sony Ericsson W800i je špičkový mobil s prepracovanými funkciami ponúkajúci jedinečnú kombináciu veľkej pamäte, výborného fotoaparátu a hudobného zariadenia s MP3 prehrávačom, FM rádiom a špičkovými slúchadlami. Je určený mladým ľuďom, resp. všetkým ľuďom mladým duchom. Bolo by škoda nevyžiť oranžovej grafickej témy, ktorá posunie dizajn modelu k dokonalosti. Je to však doplnok Sony Ericssonu K750i s mierne odlišnou výbavou. Ja som napríklad orientovaný na pracovné funkcie mobilu a pozmenené stredové tlačidlo či slúchadlá eliminujúce okolitý hluk sú na mňa až príliš. W800-ka si však istotne nájde mnoho obdivovateľov.

Zapožičal AUTOTEL Bratislava, spol. s r. o.. Ďakujeme.

Dôležité odkazy:

- bezplatný softvér pre W800i

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.08.2005 - 00:35

Spencer: V slovenskej verzii neobsahuje javovy slovnik?

anonymous01.08.2005 - 11:20 Trvalý odkaz

riso: Slovník by mal by? len v d750, nie? Mimochodom..otestoval som výdrž pri po?úvaní hudby. Za 2 hod. (presne) ubudlo z batérie 20 % kapacity. Takže 8 hodín po?úvania hudby je reálna hodnota.

anonymous01.08.2005 - 12:53 Trvalý odkaz

aquila: ad bateria, sam vies ze ukazovatel na 99% mobilov ukazuje nelinearne ;) t.j. zo zaciatku to pomalsie pada. a potom hups :)

btw. je vseobecny syndrom LiON :) cize vydrz by mala byt on par s k750 :)

aj na 6630 ked vypnem vysielaciu cast tak mam podstatne vacsiu vydrz na baterku :)

anonymous01.08.2005 - 12:58 Trvalý odkaz

riso: Takze... Hudbu som po?úval pri zapnutom mobile a popri tom som vybavil 5 min. hovoru. Ukazovate? na Sony Ericssonoch je najpresnejší zo všetkých zna?iek. Ak si vyrátaš môj výsledok, vyjde Ti 10 hod. hudby, ja som napísal, že 8 vydrží. Tým som uznal, že ur?itú nelineárnos? pripúš?am. ;)

anonymous01.08.2005 - 14:43 Trvalý odkaz

riso: vcera vecer nabity fon 100 % bateria..2 hod MP3 na 80 % hlasitosti...80 % bateria...v noci tichy rezim, stale zapnuty mobil...rano asi minutu radio na plnej hlasitosti...nejaky ten kratky hovor...2 hod MP3 na 60 % hlasitosti...bateria teraz na druhy den na obed 62 %!
4 hod hudby + asi 20 hod. zapnuty mobil = 40 % baterie!

Celá diskusia 22 príspevkov