Samsung Galaxy S8+ - plus šestnásť percent

Krátka recenzia bračeka Galaxy S8 s väčšou obrazovkou a silnejšou batériou. S tým súvisí aj citeľne vyššia hmotnosť.

Keď si prečítate recenziu Samsungu Galaxy S8, budete vedieť všetko potrebné aj o S8+. K tomu stačí dodať, že verzia plus je o 16 % väčšia, o 15 % ťažšia, ponúka o 16 % väčšiu obrazovku a ukrýva o 16 % silnejšiu batériu.

Z toho vyplýva, že sa pri väčšom modeli s väčším displejom môžete spoľahnúť na podobnú výdrž na jedno nabitie. A v pohotovostnom stave na ešte o čosi lepšiu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S8+Väčšia z dvoch noviniek Samsungu ponúkne 6,2-palcový QHD+ displej, 4 GB RAM a 12 Mpix fotoaparát s OIS. Zostala zachovaná odolnosť voči vode, skener dúhovky aj audio jack.

Posledných päť dní som sa stretával s čitateľmi Fony.sk po celom Slovensku a musím povedať, že hoci všeobecne vládol väčší záujem o štandardnú es-osmičku, ľudia, ktorí si už stihli najnovší Samsung objednať, kúpiť alebo nad ním vážne uvažujú, dávali prednosť väčšej verzii s prívlastkom plus. Ak už teda slovenský zákazník investuje 800-900 eur do telefónu, ktorý bude používať zase niekoľko mesiacov a možno aj zopár rokov, chce skôr väčší displej a silnejšiu batériu, aby si všetky tie vymoženosti vlajkovej lode mohol užiť o čosi lepšie.

A ja chválim Samsung za to, že sa rozhodovanie medzi S8 a S8+ naozaj týka len rozmerov. Tie telefóny sú výkonovo navlas rovnaké, rozdielne nie sú ani fotoaparáty v nich (narozdiel od iPhonu 7 / 7 Plus, resp. Huaweiu P10 / P10 Plus). Ide naozaj len o väčšie rozmery telefónu, displeja a batérie. A to v úplne vyrovnanom náraste. Tak to má byť.

S8+ vs. S7 edge

Ak nad Galaxy S8+ uvažuje majiteľ Galaxy S7 edge, mal by vedieť, že sa dočká o 5 % väčších rozmerov telefónu (pri zachovaní šírky 73 mm vlastne hovoríme o miernom natiahnutí mobilu do výšky), o 16 % väčšej plochy displeja, ale tiež o 10 % vyššej hmotnosti a o 3 % slabšej batérie. Galaxy S8+ je tak len o pár milimetrov vyšší mobil s výrazne dlhším displejom, ale na úkor pohodlia pri odomknutí odtlačkom prsta.

Takže tu vidím dva základné kamene úrazu - slabšiu batériu pri väčšom displeji a čítačku odtlačkov na podstatne menej pohodlnom mieste. A pokiaľ ide o veľkosť displeja, tak napríklad pri zobrazení fotografie s pomerom strán 16:9 ju uvidíte na S7 Edge aj na S8+ na úplne rovnako veľkej ploche.

Dilema

Ak sa teda rozhodujete medzi S8 a S8+, máte vlastne úplnú slobodu a výber uskutočníte len na základe veľkostných požiadaviek. Ak ale hľadáte náhradu za S7 edge, S8 neprináša len výhody. Slabšia batéria, menej pohodlné odomykanie telefónu či o 10 % vyššia hmotnosť sú dosť veľké dôvody na ponechanie aktuálneho modelu. Samozrejme, nebudete sa tešiť z vylepšenej prednej kamery či z lepšieho využívania dvoch aplikácií naraz vďaka o 2 cm vyššej obrazovke, ale je len na vás, či takéto funkcie vôbec potrebujete.

Samsungu Galaxy S8+ by pasoval druhý fotoaparát s inou ohniskovou vzdialenosťou, ako na iPhone 7 Plus alebo LG G6. Tiež by som ocenil kvalitnejšiu hlasnú reprodukciu zvukov pri sledovaní videí na krásnom displeji. V tom vyniká napríklad konkurent s jablkovým logom. Lenže ten vyniká aj v absencii audio jacku, ktorého prítomnosť na Galaxy S8+ mnohí z nás jednoznačne oceňujú.

Krajší mobil nepoznám

Poďme však na samotný telefón. Oproti S8 sa v mojich malých rukách drží podstatne horšie, no vy ste na tom s rukami možno úplne inak. Vynovený tvar telefónu reálne napomáha pohodlnému držaniu. K dizajnu sa ťažko vyjadrovať - krajší mobil nepoznám, no je to len môj názor. Oceňujem Always On displej a jeho ešte lepšie prispôsobenie, ako aj listovanie medzi aktuálnym časom a prehrávačom hudby bez odomykania či rozsvecovania prístroja.

Keď máte telefón položený na stole, musíte sa spoľahnúť na odomknutie kódom alebo obrazcom, prípadne sa nad mobil nahnúť pre rozpoznanie tváre alebo dúhoviek. Pokiaľ však chcete len skontrolovať prijaté notifikácie, stačí S8+ rozsvietiť stlačením domáceho tlačidla. To síce skutočným tlačidlom nie je, ale na tlak reaguje spoľahlivo. Navyše, jeho citlivosť si môžete prispôsobiť.

Pokiaľ ide o tlačidlá (vypínač, hlasitosť, Bixby), šuplík pre nanoSIM / microSD či konektory v spodnej stene, všetko je tu ako na bežnej S8-ke. Aj fotoaparát zarovnaný so zadnou stenou, ktorý budete neustále špiniť hľadaním čítačky odtlačkov prstov vedľa neho.

Asi je z mojich riadkov cítiť, že mi je možno trochu ľúto, že popri Galaxy S8 Samsung nepredstavil radšej kompaktnú verziu S8, ale dal prednosť akejsi náhrade za Note 7 bez dotykového pera. Ale musím tiež uznať, že mne sa natiahnutý displej páči, a to hlavne pri pracovnom využití:

- na dlhých weboch vidím naraz o čosi viac textu

- pri zobrazení dvoch okien súčasne môžem bez problémov použiť aj klávesnicu

- pri mojej obľúbenej klávesnici Smart Keyboard so samostatným riadkom nielen pre číslice, ale aj ďalším pre slovenské znaky "ľščť..." neprichádzam o ďalší priestor na ploche displeja

- pri fotografovaní 16:9 mám stále dostatok priestoru pre ovládacie prvky po stranách hľadáčika

- tlačidlá na displeji (krok späť a nedávne aplikácie) si môžete narozdiel od tlačidiel pod obrazovkou prehodiť (aj keď existujú výrobcovia, ktorí takúto výmenu umožňujú aj na ovládačoch pod displejom)

Často sa pomer strán displeja 2:1 spomína v súvislosti so sledovaním hollywoodských filmov. Úprimne, spôsobov, ako sa k nim legálne dostať, veľa nie je, ale možno o nejakom viete. Mne napadá len zopár širokouhlých filmov na YouTube a možno Netflix. Nedávno recenzovaná Lepší.TV vysiela s pomerom 16:9 a osobne si myslím, že inak tomu nie je ani pri ďalších službách typu Magio.

Skrátka, pri konzumovaní videí nevidím až taký potenciál natiahnutého displeja oproti pracovným možnostiam (prepis dokumentu do e-mailu).

Balenie Galaxy S8+ je rovnaké ako v prípade S8. Nájdete v ňom malú rýchlu nabíjačku, kábel s USB-C koncovkou, redukciu z USB-C na klasické USB (samicu pre zastrčenie bezdrôtovej klávesnice či USB kľúča), redukciu z microUSB na USB-C (pre nabitie S8 / S8+ staršou nabíjačkou) a kvalitné slúchadlá AKG do uší v odhadovanej hodnote asi 50 eur. Sú možno trochu prebasované, ale pri menej hlasnom počúvaní hudby v MHD to oceníte.

Výdrž na jedno nabitie si netrúfam hodnotiť. Počas týždňového testu som totiž s S8 precestoval celé Slovensko a s mobilom sa každý deň hralo niekoľko ľudí. Bude preto veľmi vďačný za skúsenosti majiteľov vyjadrené v diskusii pod týmto článkom.

Výhody:

+ bezkonkurenčný dizajn

+ pracovné využitie predĺženého displeja

+ rovnaké vlastnosti ako S8 (sloboda výberu len na základe rozmerov)

+ nárast displeja oproti S8 kompenzovaný nárastom batérie

+ zaostrovanie predného fotoaparátu

+ bohaté balenie

+ audio jack

Nedostatky:

- slabšia batéria oproti Galaxy S7 edge

- stále hľadám využitie displeja 2:1 na legálne sledovanie filmov

- taký krásny displej, a taký priemerný hlasný reproduktor

- totálne nešťastná pozícia čítačky odtlačkov

- sledovanie dúhoviek si vyžaduje dlhší zvyk

- minimalizovaný bočný panel ostáva na snímkach obrazovky (podržanie vypínača a hlasitosti nadol)

- tlačidlo Bixby nie je možné preprogramovať na inú funkciu

Záver

Nerád by som sa opakoval, či parafrázoval kolegu Matúša, ktorý všetko potrebné napísal v recenzii Galaxy S8. Tlačidlo Bixby je otravné (a možno aj celá táto služba) a dúfam, že bude čoskoro možné zmeniť jeho funkciu na inú. Zahnutie displeja prináša nielen dotvorenie krásneho dizajnu, znamená tiež zvýšenú pevnosť, ale aj krehkosť mobilu. Jeho ochrana bude tvrdým orieškom. Bočné panely neprinášajú nič nové a prekážajú na každom screenshote. Natiahnutý displej akurát vytlačil čítačku dozadu a jeho využitie je otázne. Ja sa mu teším, no na sledovanie videí to zatiaľ nebude. Skrátka, Galaxy S8 aj S8+ mi pripomínajú éru Galaxy S6 - krásny mobil, ktorý prišiel o vodeodolnosť a pamäťové karty. Galaxy S7 všetky nedostatky S6 vyriešil a teraz mám pocit, či sa neoplatí radšej počkať na nástupcu S8-ky, ktorá snáď vráti čítačku odtlačkov dopredu a možno sa konečne dočkáme Samsungu s poriadnou hlasnou reprodukciou zvukov.

Ale aby som nekončil negatívne, tak S8+ úprimne označujem za nádherný tabletofón s neskutočným displejom, úžasnými fotografiami aj videami zo zadnej a konečne aj prednej kamery. Telefón, ktorý možno neočarí hlasnou reprodukciou zvukov, ale môžete doň zastrčiť akékoľvek slúchadlá, mikrofón alebo reproduktory. Navyše slúchadlá z balenia patria k tým najlepším. Je to tiež výborný pracovný nástroj na prepisovanie textov z jednej aplikácie do druhej. Nebojí sa vody a určite naň zoženiete množstvo značkového aj neznačkového príslušenstva, ktoré ešte viac zvýši jeho odolnosť. Mne je len skrátka veľmi ľúto tej pozície čítačky odtlačkov, ktorú načítavanie vašich dúhoviek nemá šancu kompenzovať, hoci sa o to veľmi snaží.

Keďže má Galaxy S8+ rovnaké fotoaparáty ako menší model, kvalitu snímok a videí si môžete pozrieť v článku Takto fotí Samsung Galaxy S8 + videá z mobilu. Viac fotografií mobilu a funkcií používateľského prostredia nájdete v recenzii Galaxy S8.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Tomas 02.05.2017 - 22:44

Bol som si ho vyskusat a stale myslim, ze ta citacka odtlacku mala byt umiestnena v strede pod fotakom, no zaroven to nie je taka tragedia ako vela ludi tvrdi. Dokazal by som si na to zvyknut, nebolo to take zle:) Ale zaroven ma ten telefon az tak nenadchol nazivo. Ostavam pri mojej starej dobrej esšestke...

Knoxville03.05.2017 - 17:11 Trvalý odkaz

Vsade v recenziach pisu tie iste negativa a v podstate maju pravdu. Mna odradzaju tri veci. Fakt zle umiestnena citacka,blby pomer stran displeja a podpriemerne,teda v najlepsom priemerne hrajuci hlasny reproduktor. Skoda toho,inak by som asi prvy krat kupil vlajkovu lod od Samsungu...

Borland03.05.2017 - 17:14 Trvalý odkaz

Ak mám porovnať S8 a S8+, tak možno prvýkrát v živote by som volil menší variant. Jasné, batéria je veľký argument, ale menšia S8 tak neskutočne padne do ruky, až sa na to nedá zabudnúť.

Tomas03.05.2017 - 17:33 Trvalý odkaz

Preco pomer stran beries ako negativum? Ak mas telefon na stojaka, tento novy dlhsi display vyuzijes a aspon ti soft tlacitka nebudu uberat z displayu. Na lezato je to horsie, lebo este na to nie su prisposobene aplikacie, ale zda sa, ze aj Ajfon bude mat podobny pomer stran a potom to uz bude mat kazdy, tak sa tomu prisposobia aj developeri podla mna.

Nightmare03.05.2017 - 18:17 Trvalý odkaz

ja by som tiez siahol po klasickej S8...ale tiez sa mi tam par veci nepozdava napriklad aj citacka vzadu

Celá diskusia 20 príspevkov