Nokia C5-03

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Symbian S60 5th, 5 Mpix fotoaparátom, HSPA, GPS, FM rádiom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian S60 5th edition,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 106 x 51 x 14 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (tlakový), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 70 mm, uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 128 MB RAM + 40 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, BL-4U, 1 000 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru / 600 h pohotovosti / 7 h videa / 35 h hudby,

SAR: 1,36 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty,

Nokia C5-03 je len ďalším klonom populárnej 5800 XpressMusic, ktorý využíva jej niekdajšiu slávu. Model C5-03 prichádza opäť s niekoľkými vylepšeniami navyše, no meno si kazí najmä fotoaparátom, ktorému chýba autofókus a LED blesk.

Dizajnéri si zobrali za vzor nemenej známy hudobný model 5530 XpressMusic a mierne ho vylepšili, najmä zaoblením zadnej strany. Tento krok však hodnotím kladne, nakoľko sa telefón drží v ruke príjemne.

telefónu je vyrobené z lesklých pevných plastov, výnimkou je iba "brada" s ovládacími tlačidlami, ktorá má iný farebný odtieň a matný povrch. Niekoho môže tento prvok rušiť, no mne C5-03-ka aspoň neprišla taká fádna. Konštrukčne je telefón zvládnutý výborne, kryty držia pevne a nevŕzgajú ani pri silnejšom uchopení. Obávam sa však, že zadný kryt sa rýchlo a ľahko poškriabe. Prednej strane dominuje 3,2-palcový dotykový displej, pod ktorým je umiestnená trojica hardvérových tlačidiel. Tie slúžia na prijatie a ukončenie hovoru a vstup do menu. Na pravej strane nájdete dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a zámok displeja. V spodnej časti mi chýbala spúšť fotoaparátu. Prevažnú časť zadnej steny tvorí lesklý plastový kryt batérie. Ten ukrýva akumulátor s kapacitou 1 000 mAh a slot na microSD kartu. Pre jej výmenu nie je nutné vyberať batériu. V ľavom hornom rohu je už tradične umiestnený objektív fotoaparátu. Škoda absencie LED blesku. Ľavá strana je holá, nabíjací microUSB konektor a hudobný 3,5 mm jack nájdete v hornej stene. Na nabíjanie batérie môžete využiť aj tradičnú tenkú nabíjačku, konektor sa nachádza v spodnej stene.

"Chýbala mi spúšť fotoaparátu."

v Nokii C5-03 je starý známy rezistívny TFT panel s rozlíšením 360 x 640 bodov a podporou 16 miliónov farieb. Nokia tento typ používa už od čias uvedenia 5800 XpressMusic do predaja. Každý teda vie čo môže od displeja očakávať. Zobrazovanie údajov je jemné, problém nerobí ani viditeľnosť na priamom slnku. Nastavenia umožňujú meniť jas, veľkosť písma i časový limit podsvietenia. Rýchlosť reakcií je lepšia ako v 5800-ke či 5530-ke, ktoré mali o takmer 170 MHz pomalší procesor. Napriek tomu nepatrí ani Nokia C5-03 medzi najrýchlejšie stroje. Operačný systém použitý v telefóne je starší dotykový Symbian S60 5th Edition. Jeho možnosti sú dobre známe všetkým fanúšikom Nokie.

V oblasti fotografovania novinka ako jediná zaostáva za predchodcom.

síce ponúka maximálne rozlíšenie päť megapixelov (5800 XM - 3,2 Mpix), no nepochopiteľne mu chýba autofókus i prisvetľovacia dióda. Škoda. Výslednú kvalitu môžete posúdiť z testovacích snímok v našej galérii. Pochváliť však musíme široké možnosti prispôsobenia i prítomnosť VGA videa. Všetky snímky a videá sa zobrazujú spoločne v galérii. Práca s ňou je miestami pomalá.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,1 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 12 fps, 1448 kbps; zvuk: AAC, 99 kbps; celkovo: 11,3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač dokáže hudbu už tradične roztriediť podľa údajov z ID3 tagov. Pri prehrávaní zobrazuje obrázok albumu, dĺžku, názov skladby a trojicu tlačidiel na ovládanie. Nastavenia ponúkajú na výber z niekoľkých druhov prednastavení ekvaliza s možnosťou vytvorenia vlastného profilu. Aktuálne prehrávanú skladbu môžete priamo nastaviť ako vyzváňací tón kontaktu či pridať do zoznamu skladieb. Hudbu môžete prehrávať cez zadný reproduktor alebo prostredníctvom dodávaných slúchadiel. Tie mimochodom neoplývajú extra kvalitou. Vďaka 3,5 mm jacku si však pripojíte vlastné. Vážnym mínusom Nokií je, že pri zamknutom displeji nefunguje ovládanie prehrávača ani hlasitosti. Pod položkou hudba sa okrem prehrávača skrýva aj

s RDS (nehrá bez pripojených slúchadiel) a aplikácia Shazam, slúžiaca na rozpoznávanie hudby.

"FM rádio nehrá bez pripojených slúchadiel."

Navigovanie si užijete vďaka zabudovanému GPS modulu a nainštalovaným bezplatným Ovi Mapám. GPS môžete využiť aj na geotagging, teda označovanie polohy do fotografie.

Nokiu C5-03 poháňa 600 MHz procesor, ktorý dopĺňa 128 MB pamäte RAM. To vystačí na plynulý beh viacerých nenáročných aplikácií naraz. Pri testovaní som nemal problém spustiť navigáciu Ovi Mapy, hudobný prehrávač a zopár menej náročných aplikácií naraz. Vnútorná pamäť zariadenia ponúka slabých 40 MB, v balení však nájdete dvojgigabajtovú microSD kartu. Vymeniť ju môžete za maximálne 16 gigabajtovú.

"Nokiu C5-03 poháňa 600 MHz procesor."

Oblasť telefonovania sa nezmenila. Možnosti telefónneho zoznamu sú rovnaké ako v ostatných modeloch. Nechýba

postupným zadávaním znakov. Na posúvanie medzi kontaktami už nemusíte využívať len posuvník, ručné vyhľadávanie medzi nimi je na štýl iPhonu. Kvalita hovoru je dobrá aj v hlučnejšom prostredí. Nokii C5-03 chýba senzor, a tak sa displej po priložení k uchu (resp. prikrytí senzora) neuzamkne. Chýba i inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky. Čiastočne to však zachraňuje možnosť umiestniť si najpoužívanejšie kontakty na domácu obrazovku. Naopak, chýbať nesmú časované profily, ktoré sú neuveriteľne návykové.

"Chýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textové a multimediálne správy už tradične používajú spoločný editor. Po pridaní súboru či predmetu správy sa text automaticky zmení na MMS-ku. V nastaveniach si môžete navoliť či sa majú ukladať odoslané správy. Ich počet a miesto uloženia si môžete vybrať taktiež. Prijaté správy si môžete dokonca nechať zobraziť i v konverzáciách.

Zabudovaný e-mailový klient neponúka mnoho možností, poradí si však s protokolmi POP3 a IMAP4, rovnako ako aj s Microsoft Exchange. Nastavenia umožňujú zvoliť si či sa majú sťahovať iba hlavičky alebo celé správy s prílohami. Prispôsobiť si môžete i počet stiahnutých správ, ako aj ako často sa budú sťahovať. Klient si taktiež poradí aj s dokumentami. V aplikáciách totiž nájdete Quickoffice. Program však poslúži len na čítanie dokumentov, za možnosť editácie si budete musieť priplatiť.

Aplikácia Quickoffice poslúži na prezeranie dokumentov

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Ani oblasť

neprináša žiadne novinky. Naďalej si neporadí s viacerými aktívnymi oknami naraz či kopírovaním textu na webe. Rýchle prehliadanie webu zabezpečuje prítomne UMTS s nadstavbou HSDPA (a HSUPA). S Nokiou C5-03 sa na internet pripojíte i bezplatne vďaka prítomnému Wi-Fi. O lokálne prenosy medzi dvomi zariadeniami sa postará Bluetooth či microUSB konektor.

"Pochváliť musíme bohatú dátovú konektivitu."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Jednoduchému budíku dokážete nastaviť vlastný čas, tón, popis a opakovanie budenia. Budení môže byť, samozrejme, aj viacero.

v symbianových telefónoch je už tradične na vyššej úrovni. Mesačné zobrazovanie s náhľadom aktuálnych udalostí je vynikajúcou a prehľadnou pomôckou v organizovaní času. Prácu s kalendárom uľahčuje aj panel skratiek k rýchlemu vytvoreniu novej udalosti či prepnutiu na týždňový, denný a mesačný náhľad. Kapacita kalendára je limitovaná voľnou pamäťou telefónu.

Z ostatných organizačných funkcií nájdete v menu taktiež aj poznámky, prevody, kalkulačku či správcu súborov. Nechýbajú ani predinštalované Ovi Maps, Real Player či bezplatný slovník. V Nokii C5-03 bez problémov funguje multitasking, pre jeho lepšie využitie však odporúčam nainštalovať správcu úloh, ktorý vám pomôže jednoduchšie a prehľadnejšie prepínať medzi aplikáciami a spravovať ich.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s kapacitou 1 000 mAh nie je žiadnym zázrakom. Pri bežnom používaní telefónu môžete rátať s výdržou okolo dva až dva-a-pol dňa na jedno nabitie. Časté využívanie Wi-Fi a 3G môže znížiť výdrž pod dva dni. Nokii C5-03 by sa každopádne zišiel silnejší akumulátor.

Výhody:

- 600 MHz procesor,

- podpora HSPA,

- GPS a bezplatná navigácia,

- prítomnosť Wi-Fi,

- časované profily,

Nevýhody:

- chýbala mi spúšť fotoaparátu,

- staršia verzia OS Symbian,

- absencia autofókusu,

- FM rádio nehrá bez pripojených slúchadiel,

- chýba inteligentné vytáčanie.

Orientačná cena: 190 € (epicentrum.sk)

Záver

Novinka s označením C5-03 nie je v dnešnej dobe ničím zaujímavá. Funkčnou výbavou by tento model zaujal možno v roku 2008, kedy jedným z najúspešnejších modelov bola v mnohom podobná 5800 XpressMusic. Dnes však ide skôr o tuctový 3G dotykáč so staršou verziou Symbianu a kopou softvérových nedokonalostí. Úspech tohto modelu by mohla zaručiť jedine cena, no C5-03 sa predáva už niekoľko dní za približne 190 €. No a za tú cenu sa už dá zohnať slušný entry-model z radu Androidov. Aby som však nekritizoval, mnohí na Nokii C5-03 isto ocenia bezplatnú offline navigáciu, ktorá funguje hneď po prvom zapnutí mobilu, HSPA, Wi-Fi či jemný displej.

Druhý názor

Richard Hombauer: C5-03 mi nijak zvlášť nezaujala. Má množstvo chýb nedokonalého dotykového systému, aké si pamätám z príchodu 5800-ky. Keď už nový Symbian, tak tretej generácie, známy napríklad z N8-ky. Pri cene 190 eur sa už dostávame k lacným androidom. Nokia vyniká príjemnými tvarmi, jemným a spoľahlivým displejom a výbornou funkčnou výbavou. Wi-Fi, GPS s bezplatnou navigáciou, displej...nakoniec to za tie peniaze aj stojí.

Produktová stránka: Nokia C5-03

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.01.2011 - 15:04

Nokia C5-03 je na nic mal som ju a xperia X8 je premna lepsia aj ked ma menej megapixelov ma androit proste lepsi mobil kto suhlasi nech napise diki :)

anonymous14.10.2010 - 19:40 Trvalý odkaz

lubik: nokia skrachuje......ak neda android alebo WM7 tak je z nou zle

anonymous14.10.2010 - 19:51 Trvalý odkaz

ja: Tie obrázky sú dobré: WLAN networks found

anonymous14.10.2010 - 20:01 Trvalý odkaz

hoho: LOL ze tlakovy display, asi stal zapraseny niekde v sklade

Celá diskusia 396 príspevkov