Telekom odštartoval komerčnú prevádzku VoLTE

Výhodou prenosu hlasu cez LTE sieť je výrazne rýchlejšie spojenie hovoru, vyššia kvalita hovoru a možnosť volať i surfovať v 4G sieti naraz. Zatiaľ je služba dostupná pre paušály Happy, predplatené karty budú nasledovať v ďalšej fáze.

Telekom dnes odštartoval komerčnú prevádzku Voice over LTE (VoLTE), ktorá umožňuje volať cez rýchlu 4G sieť. Cena hovoru sa nemení a nespotrebuje žiadne dáta. Zákazníkovi prináša niekoľko výhod.

Telefonovanie a surfovanie v 4G sieti súčasne

Počas hovoru nedochádza k obmedzovaniu nadviazaných dátových spojení. Naraz môžete volať a vyhľadať informácie na internete, prípadne môže na pozadí bežať online navigácia.

Rýchle spojenie hovoru

Pri VoLTE začne telefón na druhej strane zvoniť približne do dvoch sekúnd. V porovnaní s bežným telefonátom ide zhruba o trojnásobné zrýchlenie.

Kvalitnejší prenos hlasu

Zásadným vylepšením je vyššia kvalita zvuku. VoLTE umožňuje prenášať širšie zvukové spektrum a efektívne potlačiť ruchy v okolí. Výsledkom je kvalitnejší prenos hlasu než pri hovore v 2G alebo 3G sieti, dokonca aj v porovnaní s aktuálne nasadenou technológiou HD Voice.

mapa pokrytia LTE sieťou

Čo potrebujete na využívanie hlasu cez LTE?

Základnou podmienkou je telefón s podporou VoLTE. Prvými podporovanými zariadeniami sú Samsung Galaxy S7 a galaxy S7 Edge zakúpené v Telekome. Operátor zároveň pracuje na spustení VoLTE pre nové Galaxy S8, Galaxy S8+ a pre telefóny iných výrobcov. Pre využitie služby VoLTE na existujúcich telefónoch je potrebná aktualizácia firmvéru. Od utorka sa zákazníkom s podporovanými telefónmi zakúpenými v Telekome začnú objavovať výzvy k aktualizácii systému, ktorú je potrebné uskutočniť obvyklým spôsobom.

Operátor bude zákazníkom s podporovanými telefónmi službu VoLTE postupne automaticky aktivovať. Aktívnu službu VoLTE oznámi ikona VoLTE na displeji telefónu. Zákazník si však môže službu aktivovať prednostne aj sám, a to zaslaním bezplatnej SMS. Bližšie informácie o spôsobe aktivácie nájdete na www.telekom.sk/wiki/ostatne/volte.

Aktuálne Telekom pokrýva LTE sieťou 87 % populácie Slovenska. Na dosiahnutie všetkých výhod VoLTE hovoru je potrebné aby obaja účastníci hovoru spĺňali podmienky pre využívanie služby: podporovaný telefón, firmvér a aktivovanú služba VoLTE. Ak z VoLTE volá jeden z nich a druhý volá napríklad z 3G siete, budú sa počuť aj napriek tomu v dobrej kvalite, a to vďaka službe HD Voice.

V prvej fáze bude technológia dostupná pre zákazníkov s paušálmi Happy. V nasledujúcich fázach bude Telekom VoLTE sprístupňovať pre firemných zákazníkov a zákazníkov predplatených služieb.

Diskusia k článku:

nanoSIM 18.04.2017 - 21:50

Na webe apple-u svieti, ze by mal telekom konecne podporovat aj iPhone. Vie to niekto otestovat? https://support.apple.com/sk-sk/HT204040

Lenka Ivančíková18.04.2017 - 22:17 Trvalý odkaz

4ka ich ma snad viac? A zacala pred vyse polrokom.

Brano18.04.2017 - 22:21 Trvalý odkaz

4ka ich samozrejme viac nema, oboje su celkom trapna parodia na VoLTE, vyuzije par percent zakaznikov. Uvidime este s cim vyrukuje Orange, mozno da do ponuky az 3 modely

Dezi18.04.2017 - 22:54 Trvalý odkaz

Hovor sa spoji do 2sec. predpokladám , že obaja účastníci musia byť v pokrytí LTE a musia mať na to aj mobily. Čiže zatiaľ moc nevyužívaná služba

Celá diskusia 9 príspevkov