Poradňa: Hľadáme 70-palcový 4K televízor za 1500 eur

Čitateľ Miro by si rád kúpil televízor so 4K rozlíšením (3840 x 2160 px) za približne 1500 eur. Poslednou požiadavkou je uhlopriečka 65 - 70 palcov. A keďže už mnohé telefóny ponúkajú záznam 4K videí, ktoré si určite chcete aj na nejakej obrazovke pozrieť, týka sa to aj nás.

V prvom rade sa pripravte na to, že sa bavíme o 30-kilogramových zariadeniach s uhlopriečkou viac než 165 cm. Ale s tým dotyčný určite počíta.

Ak sa chceme posunúť ďalej, musím najprv priznať, že nie som odborníkom na televízory. Dokonca som roky doma žiadny nemal, a ani teraz ho takmer vôbec nepozerám. Preto som si nechal poradiť od skutočných znalcov.

Cena

Viacerí sa zhodli, že rozpočet 1500 eur na 170-centimetrovú 4K telku nie je ideálny. Na jednej strane to je veľa peňazí, no mnohí ľudia v mojom okolí by radšej investovali do lepších technológií pri menšej uhlopriečke. Takto sa vám do rozpočtu nezmestí ani krásna funkcia Ambilight zo všetkých (troch) strán od Philipsu. Model Philips 65PUS6521 tak uspokojí len menej náročného zákazníka. Ambilight z dvoch strán vyzerá totiž dobre len do momentu, než u suseda zbadáte plnohodnotné riešenie podsvietenia steny zo všetkých možných strán nového televízora. To isté platí o HDR (vysoký dynamičký rozsah), smart funkciách či kvalite panela. Za málo peňazí nečakajte veľa muziky.

Philips 65PUS6521

UHD

Vedeli ste, že 4K hneď neznamená UHD? Že je tu plnohodnotný štandard (či presnejšie certifikát) UHD Premium, čo znamená nielen rozlíšenie 3840 x 2160 bodov, ale aj správnu bitovú hĺbku, kodeky, šifrovanie, podporu HDMI 2.2, atď.?

LG 60UH8507

Zakrivený displej

Nestretol som sa s nikým, kto by túto vymoženosť obhajoval. Je iné si kúpiť zakrivený monitor na hry, ale inak ide o preceňovaný nápad, podobne ako 3D. Pár ľudí to poteší, na marketingu sa majú aspoň s čím hrať, no vy hľadajte radšej normálny rovný panel. Pokiaľ teda filmy nepozeráte zásadne sami.

Samsung UE65KU6402

Obmedzená ponuka

Nakoniec tak zistíme, že si za 1300 - 1600 eur môžeme vyberať z niekoľkých televízorov od LG, Samsungu a Philipsu. Mnohí naši čitatelia, ktorých sme sa na túto vec pýtali na našej facebookovskej stránke, často skloňovali značky Panasonic a Sony. Ale tie pri tomto rozmere a cenovom limite v obchodoch nájdete len ťažko.

A tak by sme si vyberali nakoniec medzi trojicou LG 60UH8507, Philips 65PUS6521 a Samsung UE65KU6402.

A ktorý z nich? To už je veľmi ťažké. Lákal by ma asi Ambilight, aj keď len z dvoch strán. Na bielej stene to vyzerá pútavo. No možno budete vedieť poradiť lepšie. Tešíme sa na každý príspevok k tejto téme v diskusii pod článkom.

Ďakujem kamarátom z Techboxu, TRENDu a ďalším za pomoc pri pátraní po veľkej 4K telke za rozumnú cenu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu