Poradňa: Ako odstrániť prekrytie obrazovky na vašom androide?

Stretli ste sa na svojom smartfóne s otravnou hláškou o prekrytí obrazovky inou aplikáciou? Tento návod poradí, ako sa jej zbavíte.

Poradňa je seriál sobotňajších článkov na Fony.sk, v ktorých sa snažíme radiť vám, našim čitateľom. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky časti Poradne si môžete prečítať po kliknutí na tento odkaz.

Dnes sme z pošty vybrali správu od Zuzany: ”Dobrý deň, mám telefón Lenovo K6 Note a potrebujem od vás radu. V aplikácii Retrica mi píše, že bolo zistené prekrytie obrazovky. Môžete mi poradiť, ako ho vypnúť? Ďakujem.”

Toto je problém, s ktorým sa najčastejšie stretávame pri smartfónoch s Androidom vo verzii 6.0. Prekrytie obrazovky znamená, že sa niektorá aplikácia snaží svoj obsah vykresľovať nad obsahom tej druhej. Príkladom môžu byť napríklad takzvané ''četovacie hlavičky'' Facebook Messengera, ktoré sa zobrazia nad aplikáciou Retrica pri príchode novej správy. Alebo si aspoň v systéme takéto povolenia pýtajú.

Táto chyba sa zobrazí v prípade, ak aplikácia nie je naprogramovaná správne. Obyčajne však iba pri prvom spustení. Malo by teda stačiť prekrytie vypnúť a inkriminovanú aplikáciu, v tomto prípade Retrica, otvoriť.

Následne môžete prekrytie znova aktivovať. Ak totiž vrstvu vykreslenia nad ostatnými aplikáciami vypnete, niektoré funkcie ako spomínané četovacie hlavičky, nebudú fungovať.

Stačí zamieriť do nastavení vášho androidu, položky Aplikácie a skrytého menu vpravo hore. Tu zvoľte Konfigurovať aplikácie.

Následne hľadajte položku Vykresliť nad aplikáciami. Ako vidíte, v našom prípade je vykreslenie zapnuté napríklad pri Messengeri. Skúste ho vypnúť a Retricu normálne otvoriť. Ak to nepomôže, problémom bude niektorá z ďalších aplikácií. U nás napríklad Facebook, Fotky, Hudba Google Play alebo News Republic.

Zuzane nezostane nič iné, iba metóda pokus omyl. Najčastejším vinníkom je však práve Messenger. Stretli ste sa s podobným problémom aj vy?

Diskusia k článku:

Dušan 04.09.2017 - 20:38

Zdravim, mám ten istý problém, vypol som to u všetkých aplikácií a nič nevyriešilo. Včítane systémových. Viete mi poradiť? Smartfón OnePlus2 Ďakujem.

Henrieta Gregorová22.09.2019 - 17:02 Trvalý odkaz

Zdravím , ja mám taký istý problém , tiež som to vypla a nič . Poradte mi prosím čo s tým Smartfón HTC Desire 650 . Ďakujem

Celá diskusia 2 príspevky