Honor 6X - nenápadný kanibal

Recenzia dual SIM androidu s kovovým telom, dobre čitateľným 5,5'' Full HD displejom, duálnym 12 Mpix fotoaparátom a 3340 mAh batériou.

Honor 6X prichádza ako nástupca modelu Honor 5X. Novinka dostala lepší procesor, viac pamäte, väčšiu batériu a duálny fotoaparát. Zmien je teda požehnane, napriek tomu ostala cenovka veľmi podobná staršiemu modelu. Oplatí sa siahnuť po Honore 6X, keď veľkú konkurenciu robia sesterské modely Huawei P9 Lite, P9 Lite (2017) a P10 Lite?

ikona

Základné info: Honor 6XDual SIM android s kovovým telom, 5,5'' Full HD displejom, procesorom Kirin 655, až 4 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom, podporou pre VoLTE a 3340 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dominantou dizajnu je zadná kovová časť s dvojicou fotoaparátov. Nájdeme tu tiež jednofarebný LED blesk a čítačku odtlačkov prstov. Tá by mohla byť umiestená o čosi nižšie, keďže pri odomykaní telefónu sa často budete dotýkať aj spodného objektívu. Jej presnosť a rýchlosť je však ukážková, čo ma veľmi potešilo. Zaregistrovať si môžete maximálne 5 rôznych odtlačkov. Ja väčšinou používam päť zosnímaní jedného prsta, aby sa zvýšila presnosť odomykania.

Čítačka okrem odomknutia telefónu môže slúžiť aj na vytvorenie fotky, prijatie hovoru či zastavenie budíka. Podporované sú aj rôzne gestá, ktorými môžete zobraziť notifikačnú lištu či prehliadať obrázky v galérii. Dvojitým poklepaním napríklad vymažete všetky oznámenia. Boky sú plynulo zahnuté, čo spríjemňuje držanie v ruke.

Tlačidlo napájania je umiestnené na pravom boku v ideálnej pozícii pre stláčanie palcom, ovládač hlasitosti sa nachádza nad ním. Hybridný slot výrobca umiestnil na ľavý bok hore. Spodná strana je symetrická, microUSB port obklopujú mikrofón vľavo a reproduktor vpravo.

Predná strana je na prvý pohľad elegantná. Pomáha tomu 2,5D zahnuté sklo a fakt, že testovaný kus je čiernej farby. Nevidno tak čierne rámčeky displeja. Pod displejom je umiestnené logo výrobcu. Týchto 1,5 cm mohlo slúžiť pre navigačné tlačidlá alebo čítačku odtlačkov.

Nad displejom sa už tradične nachádza reproduktor, predná kamera a snímače svetla a priblíženia. Vľavo hore je tiež umiestnená viacfarebná notifikačná LED dióda. Nakoniec na hornej strane nechýba sekundárny mikrofón ani 3,5 mm konektor pre slúchadlá.

Honor 6X pôsobí v ruke mierne ťažkopádne, za čo môže hmotnosť 166 gramov a väčšia hrúbka kvôli širším rámčekom displeja.

5,5-palcový Full HD displej ma zaujal výbornou čitateľnosťou na priamom slnku. Nestáva sa často, že by low-end alebo mid-end smartfóny mali tak vysoký jas a kontrast ako Honor 6X, za čo si samozrejme zaslúži pochvalu. Pekné je tiež podanie farieb, ktoré si môžete upraviť v nastaveniach. Nechýba ani nočný režim.

Počas používania sa často stávalo, že automatická regulácia jasu znižovala jas až príliš. Riešením je vypnutie automatickej regulácie alebo možno aktualizácia softvéru od výrobcu. Na displeji je od výroby nalepená fólia, ktorá je však bez oleofóbnej vrstvy a telefón sa tak veľmi rýchlo zašpiní. Displej navyše nie je chránený ochranným sklom Gorila Glass, čo znamená ľahšie poškriabanie.

Smartfón poháňa procesor z dielne Huawei Kirin 655. Ide o osemjadrový čispet vyrobený na 16 nm technológii. Skôr ako na výkon vsádza na úspornosť. Ani počas hrania hier či testovania benchmarkov sa Honor 6X výrazne nezahrieval. V AnTuTu dosiahol 57 138 bodov. Ostatné testy ukázali výkon mierne slabší než má Snapdragon 625. Ten nájdeme napríklad v Xiaomi Redmi 4 Prime, Huawei Nova či Moto G5 Plus.

Procesoru sekundujú 3 GB operačnej pamäte a 32 GB úložisko. Je pozitívne vidieť, že kapacity, ktoré boli kedysi doménou vlajkových lodí, sa dostali už aj medzi cenovo dostupné smartfóny. Vďaka hybridnému slotu je navyše možné vnútornú pamäť rozšíriť pomocou microSD karty. Vtedy ale prídete o možnosť používať dve SIM karty naraz.

Konektivita Honoru 6X žiaľ prináša kompromisy. Dobrou správou je prítomnosť NFC, FM rádia, Bluetooth 4.1, GPS či LTE. K ideálnej výbave mi chýbal infraport, 5 GHz Wi-Fi a USB C. Dual SIM je ako zvyčajne neaktívny, druhá SIM je počas hovoru na prvej neaktívna. Pri používaní som si všimol, že Honor 6X mal veľmi solídny príjem LTE signálu, za čo ho rozhodne chválim. Zaujímavosťou je aj podpora volaní cez LTE teda VoLTE.

Reproduktor umiestený napravo od microUSB portu dosiahol v teste hlasitosti jeden z najhorších výsledkov a to 89,9 dB pri 10 cm vzdialenosti a 106,4 dB v bezprostrednej blízkosti. Reprodukcia zvuku je tiež priemerná.

V smartfónoch Honor už tradične nájdeme nadstavbu EMUI, ktorú poznáme zo smartfónov Huawei. V prípade Honoru 6X ide o staršiu verziu EMUI 4.1 založenú na Androide 6.0. Prisľúbená je akutalizácia na najnovšie prostredie EMUI 5 s Androidom 7.0. Nová verzia by mala priniesť viac rýchlych nastavení, nie len deväť, čo mi vždy na EMUI prekážalo. Vráti sa tiež menu aplikácií. Späť ale k súčasnej verzii.

Medzi zaujímavé prvky patrí vyhľadávanie v telefóne, ktoré aktivujete pohybom prsta nadol na domácej obrazovke. Nechýba možnosť zmeniť si motívy, teda pozadie a ikony. Z vopred nainštalovaných aplikácii by som vyzdvihol zdravie a správcu telefónu. Ten vám umožní monitorovať stav smartfónu a aktivovať pokročilé funkcie, napríklad nastaviť zámok aplikácii.

Zamknutá obrazovka v nadstavbe EMUI je výnimočná niekoľkými prvkami. Pozadie sa môže dynamicky meniť vždy, keď telefón odomknete. Potiahnutím prsta zdola nahor sa zobrazia rýchle nastavenia pre ovládanie magazínu pozadí a nájdeme tu tiež rýchle zapnutie fotoaparátu, baterky, kalkulačky a nahrávania zvuku. Na zamknutej obrazovke sú tiež zobrazené prejdené kroky, čo určite poteší športovo založených ľudí.

Nadstavba ponúka aj režim dvoch okien. Podporovaných je však iba niekoľko aplikácií, ktoré sú už v systéme zabudované, napríklad správy, kalendár či galéria. V nastaveniach nájdeme niekoľko užitočných funkcií. Prvé, čo som po spustení telefónu spravil bolo zmenenie usporiadania ikon navigačného panelu. Preferujem totiž tlačidlo späť vpravo.

Zmeniť sa dá veľkosť písma aj celého prostredia, čo určite ocenia ľudia s okuliarmi. Pre seniorov nájdeme v ponuke zjednodušený kabát prostredia, ktorý ponúka iba obmedzené funkcie. Svojou grafikou a veľkosťou písma je však vhodný práve pre starších používateľov. Aktivovať si tiež môžete režim mini obrazovky, ktorý po pohybe prsta po navigačných tlačidlách zmenší všetok obsah na displeji v danom smere.

Honor 6X na prvý pohľad zaujme duálnym fotoaparátom. Hlavný senzor má 12 Mpix, sekundárny iba 2 Mpix. Ten slúži na zaznamenanie hĺbky a využijete ho pri tzv bokeh efekte, ktorý rozmaže pozadie pri portrétoch. Snímač ďalej disponuje fázovým zaostrovaním, ktoré podľa výrobcu dokáže zaostriť za 0,3 sekundy. Nechýba ani nahrávanie Full HD videa pri 30 snímkach za sekundu.

Fotografie majú dostatočne veľa detailov, verné zobrazenie farieb a akceptovateľné množstvo šumu. HDR ma veľmi nepresvedčilo, nakoľko rozdiel medzi normálnou a HDR fotografiou je minimálny. Pri bežnom fotografovaní je clona f/2.2. Keď zvolíte režim dvoch senzorov, na výber máte clonové čísla od f/0,95 až f/16. Ide však o marketingový trik, pretože zmena clony a rozmazanie pozadia je len softvérové. Pozitívne ale je, že môžete clonu a teda veľkosť bokeh efektu meniť aj po tom, čo už je fotografia zosnímaná. V praxi tento režim nefunguje presvedčivo. Často sa stáva, že softvér rozmaže aj fotografovaný objekt.

Špeciálnu pozornosť si zaslúži nočný režim. Ten nastaví ISO 100 a čas expozície podľa potreby. Následne vytvorí veľa fotiek s rôznou expozíciou, ktoré spojí do jednej fotografie. Princíp fungovania je podobný ako pri HDR, tu sa však spája viac fotiek dokopy. Nevyhnutné je použitie statívu, nakoľko snímanie fotografie môže trvať aj pol minúty. Výsledkom sú však výborné nočné snímky, ktoré prekonávajú všetko, čo som doteraz videl.

Zaujímavý je tiež režim dokument. Ten umožní zosnímať papier tak, aby na snímke ostal iba samotný obsah. Keď sa snímka nepodarí, môžete manuálne nastaviť okraje dokumentu a fotografiu orezať. Výsledkom je tak snímka dokumentu, ktorá je vycentrovaná a siaha až po okraje.

Predná kamera ponúkne 8 Mpix rozlíšenie a Full HD video s 30 fps. Tvár je na fotografiách dobre zaostrená a vyššie rozlíšenie senzoru zaručí množstvo detailov. Tie sa však vytrácajú, ak sa pozrieme na pozadie fotografií. Potešilo ma Full HD rozlíšenie prednej kamery, ktoré pri čínskych smartfónoch často absentuje.

Nechýbajú režimy krása či krásne video, ktoré umožnia zlepšiť váš vzhľad na fotografiách a videách. Predná kamera si svoju prácu odvedie, no nezaujme ničím výnimočným. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Honor 6X+ videá z mobilu.

Batéria zaujme kapacitou 3340 mAh, čím sa Honor 6X radí medzi ľahký nadpriemer. Počas používania som sa však zvyčajne dostal na 5 až 6 hodín zapnutého displeja, čo je približne deň a pol môjho bežného používania. Pri striedmom používaní sú dva dni výdrže reálne. Nepotešila ma 5 V 2 A nabíjačka, ktorá nedisponuje akoukoľvek formou rýchleho nabíjania.

- 5 min = 8 %

- 10 min = 13 %

- 15 min = 18 %

- 30 min = 33 %

- 60 min = 60 %

- 90 min = 83 %

- 120 min = 96 %

- 136 min = 100 %

Pri testovaní som sa tiež stretol s tým, že pri použití neoriginálneho microUSB kábla trvalo nabíjanie až 4 hodiny. Ten istý kábel som používal aj pri predošlých testoch a rovnaký problém som pred tým nezaznamenal.

Výhody:

+ známa nadstavba so sľúbenou aktualizáciou na Android 7.0

+ kovové telo

+ dobrá čitateľnosť displeja na slnku

+ nočný režim

Nevýhody:

- nemá rýchle nabíjanie

- chýba 5 GHz Wi-Fi, infraport

- starý microUSB konektor

- priemerný procesor

Orientačná cena: 259 €

Záver

Honor 6X nie je zlý smartfón. Má však veľmi silnú konkurenciu u sesterského Huawei. Modely P9 Lite, P9 Lite (2017) a P10 Lite ponúkajú veľmi podobnú výbavu, dva z nich majú sklenené telo s menším 5,2-palcovým displejom.

Teoretickou výhodou Honoru 6X je duálny fotoaparát, ktorý mňa osobne veľmi nepresvedčil. S aktualizáciou systému by nemali byť problémy, Honor už v minulom roku sľúbil, že bude svoje modely podporovať minimálne počas dvoch rokov. Pred kúpou Honoru 6X odporúčam porozmýšľať nad P9 Lite (2017) a novým Lenovom Moto G5 Plus.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 6X+ videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 05.04.2017 - 19:02

tá automatická regulácia jasu štve aj mňa. dokonca niekedy stiahne jas až na minimum, čitateľnosť na slnku chválim, je podstatne lepšia ako u p8 lie. nemám však problém s nabíjaním s iným káblom. to preostrovanie nezaujalo ani mňa. primárny foťák však fotí celkom obstojne. a tie nočné snímky môžem aj ja len chváliť. nevidí sa, aby v tejto cenovej triede bolo možné dosiahnuť 32 sekundovú expozíciu. po dvoch týždňoch používania som spokojný, pre moje potreby je dostatočný.

ML07.04.2017 - 12:31 Trvalý odkaz

Preco uvazovat nad P9 Lite (2017) ? Ten je predsa drahsi a ma mensiu pamat. Jedine, ze by chcel niekto malinko mensi displej.

Celá diskusia 2 príspevky