Android O: limity na pozadí, obraz v obraze i dynamické ikony

Google sprístupnil vývojárom na stiahnutie prvý Android O Preview, ktoré obsahuje množstvo noviniek. Oficiálne novú verziu predstaví v máji.

Od prvého uvedenia operačného systému Android na trh v roku 2008 prináša Google pravidelne nové verzie s vylepšenými funkciami. Meno novej verzia Androidu zatiaľ nepoznáme, isté je len to, že sa bude začínať písmenom "O". A pokiaľ Google neporuší tradíciu, budúci názov treba hľadať medzi sladkosťami. Neoverené informácie hovoria, že pôjde o sušienky Oreo.

Google včera už sprístupnil Developer Preview, a tak môžu vývojári začať s testovaním. Android O má klásť veľký dôraz na zlepšenie životnosti batérie a stanoví automatické limity na to, čo môže robiť aplikácia spustená na pozadí. Zmenou prejdú aj notifikácie z rôznych kanálov. Používatelia majú získať väčšiu kontrolu nad rôznymi druhmi oznámení. Budú ich môcť blokovať, meniť správanie pre každý kanál samostatne a nebudú spoločné pre všetky kanály v jednej aplikácii.

Vylepšenia sa dočká automatické dopĺňanie opakujúcich sa informácií (používateľské mená, adresy a dokonca aj heslá). Novinkou bude PIP - obraz v obraze. Funkcia známa z televízorov bude teraz dostupná aj v mobilnom telefóne. Počas sledovania videa budete môcť napríklad odpovedať v chatovacom okne. Nové adaptívne ikony budú môcť meniť svoj tvar a lepšie sa tak integrujú s UI zariadenia.

Viac podrobností o pripravovanej platforme Android O sa dozvieme počas konania vývojárskej konferencie I / O 2017, ktorá sa bude konať od 17. do 19. mája 2017.

Zdroj: android-developers.googleblog.com

Diskusia k článku:

shaggy 22.03.2017 - 08:47

Najpodstatnejsou zmenou bude urcite nahradenie skoro-ovalu kruhom a ine farbicky...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.03.2017 - 09:17 Trvalý odkaz

Dynamicke ikonky su super, konecne moze cele UI vyzerat konzistentne - hlavne u Samsungov je niekedy bordel, ak v systeme nie je ikonka pre aplikaciu. PIP je super, velmi casto to vyuzivam na iPade nejaky ten rok, ak to bude na telefone, a pojde to sucasne s multiwindow, telefon s 5.5" a viac bude mat svoje opodstatnenie.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease22.03.2017 - 12:36 Trvalý odkaz

Android Oreo má klásť veľký dôraz na zlepšenie životnosti batérie.

Toto čítam už od Kit Kat. No veď uvidíme :)

Nightmare22.03.2017 - 13:19 Trvalý odkaz

no...Oreo mam rad takze :D

shaggy22.03.2017 - 14:29 Trvalý odkaz

Zakazdym sa zlepsuje rychlost a znizuje spotreba.
Cize vlastne mame uz najsamrychlejsie fony ktore nic nezeru.
Kupis jeden s And 8, vylustit na tom Pi na nekonecne vela miest za 3 sekundy a bez nabijania vydrzi minimalne 2 roky... Hura!

Celá diskusia 7 príspevkov