Samsung Galaxy A5 (2017) - modernizácia s odvážnym doplatkom

Recenzia 5,2'' androidu s Full HD displejom, 16 Mpix fotoaparátom a 3 GB RAM. K čítačke odtlačkov prstov tento rok pribudla vodeodolnosť.

Minulá generácia dvojičiek Galaxy A3 (2016) a Galaxy A5 (2016) bola pre mňa jedným z najväčších prekvapení roka. Výborne vyzerajúce smartfóny nestáli veľa a ponúkali kvalitné fotoaparáty, či premyslenú nadstavbu od Samsungu. Väčší z modelov k tomu pridával aj optickú stabilizáciu a čítačku odtlačkov prstov.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A5 (2017) A520FElegantný android s kovovo-sklenenou konštrukciou, odolnosťou voči vode a prachu, 5,2'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 16 Mpix zadným i predným fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, USB-C a 3000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tento rok sú rozmery Galaxy A5 (2017) takmer totožné, na čele s 5,2-palcovým Super AMOLED displejom. Tvary sú mierne oblejšie, najmä ak sa zameriame na po bokoch zahnutý sklenený chrbát.

Objektív zadného fotoaparátu už z tela nevystupuje. Technické parametre odhalia, že výrobca na hrúbke pridal približne 0,6 milimetra. Môžno aj vďaka nim sa dobre drží.

Asi je dobre, že nový Galaxy A5 (2017) pripomína najdrahšie vlajkové lode Samsungu. Hoci odporúčaná cena tiež poriadne stúpla. Vo februári začínala na 429 eurách. Vlaňajší Galaxy A5 (2016) ešte stále zoženiete nový s plnou zárukou aj o 150 eur lacnejšie. Začnime teda zmenami, ktoré majú tento skok ospravedlniť a pomôcť nalomiť váhajúcich záujemcov.

Zobrazovací panel má stále rovnaké Full HD rozlíšenie. Chápem, plne stačí a jeho farby, kontrast i pozorovacie uhly sú výborné. V nastaveniach zobrazenia si môžete vybrať jeden zo štyroch režimov obrazovky alebo ručne upraviť posuvníky pre červenú, zelenú a modrú farbu (tým sa mení teplota bieleho bodu).

Modrú farbu ďalej potlačí Filter modrého svetla, inými výrobcami nazývaný aj nočný režim či Night Shift. Stmaví displej a má spríjemniť čítanie z neho v úplnej tme. Ako velí súčasná prax, používateľ dokáže ovplyvniť jeho intenzitu alebo nastaviť rozvrh pre automatickú aktiváciu filtra (napríklad vždy medzi 22:00 - 7:00 ráno). Samsung sa to pokúša robiť aj sám, ''od súmraku do úsvitu''. Teda pravdepodobne podľa informácií o západe slnka vo vašej lokalite z databáz meteorológov a internetu. Pevný čas sa mi zdal praktickejší.

Super AMOLED už naplno využíva svoje možnosti a ponúka funkciu Always on. Pri nej na vypnutom displeji zostáva svietiť niekoľko bodov zobrazujúcich aktuálny čas, zostávajúcu energiu v batérii, dátum a ikony zmeškaných aplikácií. Alebo to isté s mesačným náhľadom na kalendár, prípadne jedna z veľmi pekných farebných tapiet.

Nerozumiem ale, prečo nemôžem mať aj tapetu aj hodiny naraz. Na menšom Galaxy A3 (2017) môže byť text Always on displeja aj zelený, tu len striktne biely. Zvláštne. Aj k Always on sa dá priradiť rozvrh, ak nechcete, aby svietil počas noci. Mne naopak jeho 24-hodinová pracovná smena vyhovovala.

Pribudla odolnosť voči vode s certifikáciou IP68. Možno aj kvôli nej sa reproduktor zmenil a presunul na pravý bok, do kovového rámu.

Samozrejme, prítomný je novší android, ale stále iba vo verzii 6.0.1. Vo vnútri teraz beží rýchlejší procesor a až 3 GB operačnej pamäte RAM. Rovnako sa tešíme z dvojnásobného, teda 32-gigabajtového vnútorného úložiska. To si ešte môžete zväčšiť microSD kartou, ktorá má samostatnú šachtu. Nezávislú od priestoru na jednu SIM.

Myslím, že je to pomerne dosť zmien. Či stoja za tieto peniaze, nechám na každom z vás. Sme radi aj za praktickú čítačku odtlačkov prstov pod displejom, integrovanú v hardvérovom tlačidle domov. Len miera jej omylov sa nám zdá väčšia než u konkurencie. Platí to aj pre Galaxy A3 (2017). V redakcii viníme ich obdĺžnikový tvar, namiesto kruhu používaného Applom, Huaweiom či Lenovom.

Ak stredové tlačidlo stlačíte trikrát po sebe, prostredie sa môže zmenšiť a prispôsobiť na ovládanie jednou rukou.

Dotykové tlačidlá pre Multitasking a krok Späť po pár sekundách zhasínajú. Ak chcete, aby svietili vždy spolu s displejom, v Google Play pohľadajte aplikáciu Galaxy Lights.

V ponuke prepínania spustených programov na pozadí si všimnite ikonu dvoch okien. Väčšina softvéru totiž podporuje rozdelenie obrazovky na dve polovice. Ovládať potom môžete dve aplikácie naraz, v orientácii na šírku aj na výšku.

Po rozsvietení displeja (či už s Always on alebo bez) sa zobrazí klasická farebná uzamykacia obrazovka s kartami zmeškaných notifikácií. Z nej môžete potiahnutím za jeden z rohov spustiť telefónnu aplikáciu alebo Fotoaparát. K nemu sa však na Samsungoch najrýchlejšie dostanete dvojitým stlačením domáceho tlačidla. Trochu sa obávame, či sa tohto gesta dočkáme aj pri novej S8-čke.

Mimochodom, testovaný kus sme dostali aj v ružovej farbe. Ak ste uvažovali o rôznych Rose Gold verziách iPhonov či kópiách od iných výrobcov, vedzte, že táto ružová bude takmer určite výhradne pre dámy.

Stiahnutie notifikačnej lišty odhalí rýchle skratky pre Wi-Fi, Bluetooth, Baterku, Letový režim a ďalšie. Rovnaký ťah znova sprístupní reguláciu jasu a fulltextové vyhľadávanie v telefóne.

Páči sa nám aplikácia pre telefonovanie. Potiahnutie kontaktu do jednej zo strán ho buď vytočí, alebo otvorí editor textových správ. V ňom využijete výbornú klávesnicu so slovenským prediktívnym slovníkom a samostatným riadkom pre číslice.

Systém ponúka samostatného e-mailového klienta, diktafón, vlastný internetový prehliadač (okrem Chrome), aplikáciu S Health pre sledovanie denných aktivít (krokov, behu, spánku a príjmu vody) a fitness údajov. Nechýba FM rádio s nahrávaním a RDS, Samsung Notes na rýchle písanie alebo kreslenie poznámok a položka Zabezpečený priečinok.

Ten dokáže ochrániť vaše fotografie, aplikácie a dokonca aj určité kontakty v zozname pred zvedavými pohľadmi. Hodí sa ako dodatočná ochrana v prípade, že niekomu podávate už odblokovaný mobil. Napríklad kvôli prevzatiu hovoru alebo prezeraniu albumu z dovolenky. V aplikáciách, ktoré sem uložíte, budete navyše môcť použiť iné prihlasovacie údaje. To sa hodí, ak spravujete dva messengerové účty alebo podobne.

Rozlíšenie hlavného fotoaparátu poskočilo na 16 megapixelov. To je viac než pri minuloročnom Galaxy A5 (2016) alebo tohtoročnom Galaxy A3 (2017). Snímač však stratil optickú stabilizáciu. Nočné zábery sú tak pre novinku väčší oriešok a spoliehať sa môže len na optiku s vysokou svetelnosťou f/1.9.

V tejto disciplíne bude mierne úspešnejší vlaňajší model. Cez deň je ale všetko v poriadku a užívať si môžete fotografie s vernými farbami, množstvom detailov a skvelým kontrastom. Objektív je nadpriemerne široký, fotografovanie budov alebo skupiniek je doslova hračkou.

Výborne funguje tiež HDR. Pre jeho aktiváciu musíte prostredie fotoaparátu potiahnuť doprava. Tu je na výber tiež Panoráma, Časozberné snímanie, Nočný režim, Profesionálny režim a Jedlo.

Profi režim je miernym sklamaním, chceli by sme aspoň manuálne nastavovanie času uzávierky. Režim Jedlo rozmaže okraje bodu, na ktorý zaostríte. Podobne ako efekt vinetácie.

Naopak, príjemná je druhá plávajúca spúšť, ktorú si môžete presunúť na ktorýkoľvek bod displeja alebo rýchle prepínanie na prednú kameru potiahnutím prsta zhora nadol. Fotoaparát môže využiť LED blesk, používateľ zas samostatnú spúšť pre video. To môže mať pri oboch fotoaparátoch maximálne Full HD rozlíšenie s 30 fps. Radi by sme videli aj 60 snímok za sekundu tak, ako to má konkurencia.

Aj predná kamera ponúka výborné 16 megapixelové zábery. Jej pevné ohnisko zaostruje, na rozdiel od A3 (2017), oveľa bližšie k objektívu, čiže na vašu tvár. Druhý pohľad kolegu Richarda na fotoaparáty nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A5 (2017) A520F + videá z mobilu.

Po zoštipnutí domácej obrazovky dvomi prstami sa objaví ponuka Widgetov a zhustenia mriežky ikon na nej. Maximálne vedľa seba naskladáte 5 x 5 ikon. Ľavá plocha môže patriť agregátoru správ Briefing.

Hráči ocenia Game Launcher - priečinok, do ktorého viete automaticky pridať všetky nainštalované hry alebo ľubovoľnú aplikáciu. Systém sa potom postará o to, aby sa spúšťali vždy stíšené. Prípadne s nástrojmi Game Tools v plávajúcom tlačidle.

Game Tools potlačia vyskakovacie notifikácie počas hrania, uzamknú dotykové tlačidlá pred náhodným kontaktom alebo nahrajú krátke videá z hrania. Spolu so zvukom a obrazom z prednej kamery.

Reproduktor na boku je len priemerný, zato ho však môžete rýchlo utlmiť palcom v prípade potreby. Slúchadlá v balení s ovládaním hlasitosti a tlačidlom pre príjem hovoru sú na tom lepšie. Najmä, ak sa pohráte s Kvalitou zvuku a efektami v nastaveniach systému. Tu je dostupný plnohodnotný ekvalizér a niekoľko vopred zvolených profilov - priestorový zvuk, zosilňovač alebo koncertná sieň.

Batéria s kapacitou 3000 mAh nám pri striedmejšom používaní so zapnutým Always on displejom vydržala približne jeden a pol dňa, s jedným dňom nebudete mať problém ani pri intenzívnej prevádzke. Pri šetrení sa dostanete na dva. Nabíjanie obslúži USB-C konektor a adaptér s podporou rýchleho nabíjania. Z nuly na sto mu to trvá menej než 90 minút.

Apple iPhone 7 a Samsung Galaxy A5 (2017)

Výhody:

+ Always on displej

+ výborný fotoaparát a predná kamera

+ širokouhlý objektív

+ rýchle nabíjanie a slušná výdrž batérie

+ odolnosť voči vode

Nevýhody:

- zmizla optická stabilizácia objektívu

- čítačka odtlačkov nepatrí k najspoľahlivejším

- Always on by si zaslúžil viac možností prispôsobenia

- HDR skryté medzi špeciálnymi režimami

- ocenili by sme Full HD video v 60 FPS

Orientačná cena: 429 eur

Záver

Nový Samsung Galaxy A5 (2017) prichádza s odvážnou cenovkou, ale zmien k lepšiemu nie je vôbec málo. Väčšie úložisko, viac operačnej pamäte a populárny Always on či odolnosť voči vode. Optická stabilizácia fotoaparátu sa vytratila, ale dostatočne ju kompenzuje vyššie rozlíšenie a kvalitná optika.

Nechýba rýchle nabíjanie a výborne vyladený softvér. Ak by sme mali hľadať chyby, nájdeme absenciu 60 fps pri Full HD videu, aktuálne čakanie na Android 7 a občas váhavú čítačku odtlačkov. Svojich majiteľov si tento Samsung určite nájde. Možno s plnšími peňaženkami než vlani. Ostatní svoju A5 (2016) môžu vymeniť za niečo iné alebo počkať na nástupcu ďalší rok.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A5 (2017) A520F + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Medino 14.03.2017 - 22:40

Neviete mi prosím vás poradiť, mám Samsung Galaxy S5 (2017) , keď jeobil v kľude zo zhasnutou obrazovkou asi cca po 15 minútach už nepríma správy s mailu, Viber ale keď príde sms-ka tak tu zobrazí a hneď poprichadzaju aj upozornenia s daných aplikácii. Ja potrebujem aby tie upozornenia alebo správy s aplikácii chodili aj po polhodine keď je v kľude mobil. Už som ho celý poprezeral aj povolil oznámenie v nastaveniachaj ho rešpektoval na výrobné nastavenie a neviem si dať s tým rady. Ak by niekto vedel poradiť budem mu vďačný. Ďakujem

Medino14.03.2017 - 22:40 Trvalý odkaz

Za tie peniaze aj s tymi "chybickami krasy",...urcite nie :-)

Bejo15.03.2017 - 09:01 Trvalý odkaz

za 330e je to dobrá kúpa

Peter15.03.2017 - 11:38 Trvalý odkaz

Samsung sa naozaj trošku pomiatol s cenovou politikou ich modelov strednej triedy. Ale na druhú stranu dá sa tomu rozumieť vzhľadom na stále narastajúce ceny vlajkových lodí, ktoré pre tento rok sú o čosi vyššie ako minulý. Minimálne Huawei p10 štartuje na 649, LG G6 sa povráva nad 700 eur a Samsung Galaxy S8, čerešnicka na torte, má štartovať na základdnej cene 800 eur.

Tomas15.03.2017 - 12:26 Trvalý odkaz

Samsung robi hlavne biznis a to znamena, ze kym to ludia kupuju, nema zmysel zacinat na nizsej sume. S dopytom rastie cena.

Celá diskusia 11 príspevkov