iRobot Braava jet 240 a Roomba 980 - inteligentné čistenie podlahy

Recenzia robotického mopu s ovládaním cez mobilnú aplikáciu. S vysávačom Roomba 980 tvoria skvelú dvojicu. Zamrzí vysoká cenovka.

Tak ako zrejme väčšina žien v domácnosti, aj ja mám na starosti udržiavanie poriadku. Môžem sa o prácu podeliť s ostatnými členmi rodiny, ale vždy je tu otázka: ako to urobiť čo najlepšie s čo najmenšou námahou?

Robotické vysávače a mopy na suché i mokré vytieranie sú modernými pomocníkmi pri upratovaní domácnosti. Ich nadobúdacia cena je však vysoká a nie vždy prinesú želaný efekt. Pre ich bezchybnú prácu je potrebné domácnosť prispôsobiť tak, aby sa bez problémov dostali naozaj všade, a nezamotali sa napríklad do káblov položených na zemi. Pred upratovaním v jedálni treba odsunúť aj stoličky od stola, aby sa vysávač alebo mop dostal naozaj všade.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Rada si svoju prácu uľahčujem kde sa len dá a nebránim sa žiadnym technologickým novinkám. Preto som bola rada, že som dostala možnosť otestovať dvojicu, ktorá sa vhodne dopĺňa.

Mop iRobot Braava jet je určený na čistenie tvrdých podláh. Teda drevených parkiet, plávajúcej podlahy a keramickej alebo kamennej dlažby. Zvládne suché i mokré vytieranie. Stačí založiť jednu z troch čistiacich podložiek, naplniť nádržku vodou a zapnúť. Braava automaticky rozpozná, ktorú čistiacu podložku ste použili a spustí vhodný režim.

Základné špecifikácie:

Rozmery 17 x 18 x 8 cm, hmotnosť 1,2 kg, 1950 mAh batéria, doba nabíjania 2 hodiny, maximálne pokrytie v jednom čistiacom cykle: režim vlhkého a suchého zametania až 25 m2, režim mokrého mopovania až 20 m2.

Obsah balenia:

Mop iRobot Braava jet 240, batéria, nabíjačka, 2 podložky na mokré mopovanie, 2 podložky na vlhké zametanie a 2 podložky na suché zametanie.

Aby som si vyskúšala, aké je upratovanie podláh takmer bez námahy, spoločníka novej Braave robil vysávač najnovšej generácie iRobot Roomba 980. Na pohyb v domácnosti a efektívnejšie upratovanie využíva navigáciu iAdapt 2.0 a celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor. Naraz dokáže povysávať veľkú plochu vášho bytu (až 185 m2) a pokiaľ sa Roombe vybije batéria, vráti sa sama do základňovej stanice. Po nabití pokračuje tam, kde prestala. Bez vášho zasahovania.

Základné špecifikácie iRobot Roomba 980:

Rozmery 35 x 10 cm, hmotnosť 4 kg, výdrž batérie 2 hodiny, doba nabíjania 3 hodiny, objem zásobníka 0,6 l, maximálna veľkosť mapy / plocha na vysávanie: 185 m2, maximálna výška prahu 1,6 cm, hlučnosť 58 dB, filter AeroForce.

Obsah balenia:

Vysávač iRobot Roomba 980, nabíjacia stanica Home Base, sieťový kábel, dve virtuálne steny Dual Mode Virtual Wall, 4 x AA batérie, 1 x náhradný filter, 1 x náhradná bočná kefka.

Obidve zariadenie môžete ovládať pomocou mobilnej aplikácie iRobot HOME určenej pre operačné systémy Android a iOS. Na diaľku dokážete spustiť a zastaviť upratovanie, vidíte koľko metrov štvorcových bolo vyčistených a skontrolujete si stav robota. Podrobnejšie sa k aplikácii dostanem neskôr.

iRobot Braava jet 240 je šikovný mop kompaktných rozmerov, ktorý sa vďaka štvorcovému tvaru dostane všade, kam potrebuje. Aj na ťažko dostupné miesta. Vhodný je najmä na umývanie kuchyne a kúpeľne. Ale svoju robotu dobre zvládne na každom pevnom povrchu. Daždivé počasie vás už nebude stáť čas navyše strávený umývaním zablatenej predsiene. Založíte utierku na mokré umývanie, spustíte mop a môžete sa venovať niečomu inému. Robot dôkladne vyčistí predsieň za vás.

V balení Braava jet nájdete tri rôzne čistiace podložky. Biela je určená na suché zametanie, zbaví podlahu prachu, zvieracích chlpov alebo drobných nečistôt. Oranžová zabezpečí vlhké zametanie. Odstráni nečistoty pomocou jemne navlhčenej handričky. Na mokré umývanie je určená modrá podložka. Pri jej použití robot spustí systém trojitého prechodu po jednom mieste a zároveň čistiaca hlava jemne vibruje. Ľahšie tak odstráni zaschnuté škvrny.

Dodávané podložky sú na jedno použitie, nemusíte sa tak trápiť s praním utierky. Špinavej použitej podložky sa nemusíte ani len dotknúť. Jednoducho ju uvoľníte jedným zatlačením tlačidla a vyhodíte rovno do koša. Založíte novú, čistú podložku a upratovanie môže pokračovať. Balenie desiatich kusov jednorazových podložiek stojí desať eur. Jedno upratovanie vás tak bude stáť jedno euro.

Dovidenia mop, vitaj Braava Jet. #zazrak #irobot #braavajet #braava240jet #fonysk

Príspevok, ktorý zdieľa Fony.sk (@fony.sk),

Braava jet podporuje aj utierku na opakované použitie, ktorú môžete vyprať. Kúpiť ju môžete v e-shope výrobcu. Za dva kusy zaplatíte 19,90 eur.

Braava automaticky prispôsobí svoj pohyb, úroveň vibrácie čistiacej hlavy a množstvo použitej vody vloženej podložke. Pri bielej na suché zametanie využíva systém jedného prechodu po čistenom mieste bez vody. Oranžová podložka spustí vlhké zametanie s dvojitým prechodom a vibrujúcou hlavou. Rozprašovacia tryska použije malé množstvo vody.

Modrá je určená na mokré mopovanie s trojitým prechodom. Rozprašovač použije väčšie množstvo vody a vibrujúca hlava pomôže podlahu jemne vydrhnúť aj od zaschnutých škvŕn. Do nádržky treba napustiť len čistú vodu z vodovodu. Podložky už obsahujú čiastiace zložky s príjemnou vôňou, ktoré sa aktivujú navlhčením počas upratovania. Systém čistenia a Braavu jet v akcii si môžete pozrieť na oficiálnom videu.

Na jedno nabitie dokáže Braava jet vyčistiť približne 20 metrov štvorcových dostupnej plochy. Plynulo môže prechádzať medzi izbami, pokiaľ jej v tom nebráni vyvýšený prah dverí. Menšie lišty jej nerobia problém. Pokiaľ nechcete, aby Braava opustila miestnosť, alebo aby "vkročila" do určitej časti bytu, môžete aktivovať virtuálnu stenu. Položíte mop na zem zadnou časťou k miestu, kam sa nemá dostať a dlhší čas podržíte prst na tlačidle Clean. Po zaznení signálu a rozsvietení dvoch modrých čiar okolo tlačidla prst uvoľníte a opätovným stlačením tlačidla robot zapnete. Nabíjanie úplne vybitej batérie trvá približne hodinu a pol. Počas nabíjania bliká na nabíjačke oranžová dióda, ktorá sa po nabití zmení na zelené svetlo.

Túto funkciu som využívala pri umývaní kuchyne, ktorá je súčasťou otvoreného priestoru spolu s obývačkou. Aktivovala som virtuálnu stenu a jeta sa do obývačky nedostala. Pekne poumývala len dlažbu v kuchyni. Robot precízne poupratuje aj pri stenách a v rohoch. Občas sa mi stalo, že som veľmi zaschnutú škvrnu musela dočistiť ručne, Braave sa ju nepodarilo odstrániť. Celkovo som ale bola s jej prácou spokojná.

Mop Braava jet spárujete s mobilom cez Bluetooth. V aplikácii si skontrolujete úroveň nabitia batérie, zapnete / vypnete mop, získate prístup k častým otázkam a spôsobom riešenia problémov, môžete si dokúpiť príslušenstvo a zresetujete robota. Cez aplikáciu môžete nastaviť funkciu Spot Clean - lokálne upratovanie. Robot vyčistí miesto v rozmedzí jeden meter dopredu a pol metra do každej z bočných strán.

Po každom dokončenom upratovaní, či už veľkej plochy alebo lokálnej časti, sa vráti na pôvodné miesto a signálom ohlási ukončenie práce. Na Braave jet som oceňovala tichý chod, jej prácu takmer nepočuť a môžete ju používať aj vtedy, pokiaľ vaše deti spia alebo pozeráte televíziu.

Parťáka robila Braave jet počas testovania Roomba 980. Robotický vysávač je naopak veľmi hlučný. Asi ako každý vysávač. Svoju úlohu ale splní takmer bezchybne a pokiaľ sa chcete hluku vyhnúť, môžete si nastaviť upratovanie na dobu, kedy ste mimo domu. Napríklad v práci. V aplikácii iRobot HOME, ktorá je spoločná pre všetky zariadenia tejto značky, nájdete sekciu Týždenný plán. Tu si nastavíte deň a hodinu, kedy sa Roomba spustí.

Nezabudnite si ale predtým upratať podlahu tak, aby sa Roomba nezamotala do káblov. Tie jej totiž robia problém. Keď sa tak stane, robot zastaví upratovanie a nahlási chybu. Keď sa vrátite domov a odstránite prekážku, Roomba bude pokračovať tam, kde prestala a dokončí upratovanie.

Ďalší problém môže nastať, keď sa nechtiac zatvorí v izbe. Svojím nárazom do otvorených dverí ich môže zavrieť a bez vašej pomoci sa nedostane von. V tom prípade sa zastaví a nahlási problém, ktorý sa vám zobrazí v aplikácii. Všetky hlásenia ale vidíte len vtedy, pokiaľ ste na rovnakej Wi-Fi sieti. Takže keď ste v práci a Roomba má problém, zistíte to až po príchode domov. Na diaľku viete vysávač vypnúť / zapnúť, vrátiť do nabíjacej stanice, získate informácie o histórii upratovaní, nastavíte si predvoľby a pozriete si, v akom stave sa Roomba nachádza. Keby sa vám vysávač niekde v domácnosti zatúlal pod nábytok a nevedeli by ste ho nájsť, stačí si ho cez aplikáciu lokalizovať. Použitím možnosti Nájsť robot Roomba sa vysávač ohlási hlasovým signálom.

Nemusíte sa báť, že vám Braava jet alebo Roomba 980 spadnú zo schodov. Pádu zabránia senzory v spodnej časti. Pomocou senzorov sa Roomba dokáže orientovať v priestore, poradí si s nábytkom, a dokáže rozoznať kúty. Na ich dôkladné povysávanie poslúži bočná metlička. Samotná čistiaca hlava sa automaticky prispôsobí kobercom alebo tvrdým podlahám. Na výšku má Roomba 9,5 mm, takže sa dostane aj pod nábytok a vyčistí aj miesta, ku ktorým bežne nemáte prístup. Na jej prenášanie využijete držiak v hornej časti.

Technológia Dirt Detect vyhľadá pomocou optických a akustických senzorov viac znečistené miesta, ktorým sa venuje intenzívnejšie než ostatným. Funkcia Carpet Boost zvýši výkon motora až 10-násobne a dôkladne povysáva koberce aj s vysokým vlasom. Súčasťou zbernej nádoby je AeroForce filter, ktorý zachytí alergény, peľ a čiastočky väčšie než 10 mikrometrov. Meniť ho treba približne každého pol roka.

Sobotné upratovanie bez námahy. #irobot #roomba980 #fonysk

Príspevok, ktorý zdieľa Fony.sk (@fony.sk),

Roomba 980 automaticky rozpozná, pri ktorom koberci potrebuje zvýšiť výkon, aby ho dôkladne povysávala. Vypnutie tejto funkcie mierne predĺži výdrž batérie a čistenie kobercov je menej hlučné. Nemusíte byť ale spokojní s výsledkom vysávania. Preto odporúčam nechať upratovanie na automatickom režime.

Mám veľký byt a na jedno nabitie mi dokáže Roomba 980 povysávať viac než 100 metrov štvrocových a trvá jej to približne 90 minút. Na samotné nabitie batérie potrebuje asi dve hodiny. Potom je pripravená na ďalšie upratovanie. Po každom vysávaní je potrebné vysypať zberný kôš (niekedy aj počas upratovania, na čo vás upozorní blikajúca ikona), poutierať vlhkou handričkou senzory a odstrániť vlasy namotané na rotačné kefy. Na hlavné kefy sa namotá len malé množstvo vlasov a ich odstránenie je jednoduché. Kefy uvoľníte dvomi tlačidlami, vyberiete, vyčistíte a vrátite späť. Údržba robota po vysávaní vám nezaberie viac než päť minút. Je však potrebná k tomu, aby vám dobre a dlho slúžil.

Tak ako Braava jet aj Roomba 980 môže vysávať nielen veľkú, ale aj malú časť plochy. Použijete na to tlačidlo Vysávanie jedného miesta, pripomínajúce terč. V režime Spot robot špirálovitým pohybom intenzívne povysáva plochu približne jeden meter.

Súčasťou balenia sú dva kvádre, pomocou ktorých vytvoríte v byte virtuálnu stenu, ktorú Roomba neprekročí. Vyhne sa tak miestam, ktoré vysávať nechcete. Príslušenstvo môžete nastaviť do jedného z dvoch režimov. Buď si vytvoríte rovnú virtuálnu stenu v dĺžke tri metre alebo v režime Halo vznikne ochranná zóna, ktorá siaha približne 60 centimetrov od stredu virtuálnej steny. Poslúži napríklad na ochránenie misky pre domáce zviera položené na zemi. Roomba sa miestu vyhne a nevyleje vodu z misky alebo nevrazí do vázy položenej na zemi.

Príslušenstvo Dual Mode Virtual Wall napájajú dve AA batérie. Pri bežnej prevádzke vám vydržia približne osem až desať mesiacov. Obidva iRoboty môžete počas upratovania zastaviť stlačením tlačidla Clean. napríklad preto, aby ste vymenili špinavú podložku alebo vysypali zberný kôš. Po opätovnom stlačení tlačidla robot pokračuje v práci.

Doplnené 15. 3. 2017:

Nová verzia aplikácie iRobot HOME prináša dve dôležité novinky: prehľad Clean Map a push hlásenia na obrazovke. Máte tak väčší prehľad o posledných 30-tich úlohách, ktoré Roomba série 900 vykonala.

Na domácej obrazovke pribudla ikona histórie, ktorá detailne zobrazuje, koľko metrov štvorcových povysávala, ako dlho a povysávaná plocha je detailne zobrazená i v grafe. Na korektné fungovanie push hlásení je potrebné povoliť ich v nastaveniach. Aplikácia vás tak bude priamo na obrazovke informovať, keď Roomba dokončí vysávanie, alebo ak bude vysávanie prerušené. Aktualizácia na verziu 2.0.0 je dostupná pre OS Android a iOS.

Plusy:

- údržba podláh bez námahy

- šetrí čas

- senzory bránia pádu zo schodov

- lokálne upratovanie

- ovládanie cez aplikáciu

- možnosť využitia virtuálnej steny

Mínusy:

- vysoká cena

- hlučnosť pri vysokom výkone

- istejšie je upratovanie s dozorom (osobná skúsenosť: párkrát sa robot nechtiac zavrel v izbe)

Orientačná cena:

- iRobot Braava jet 240 mop: 249 € (www.irobot.sk)

- vysávač iRobot Roomba 980: 999 € (www.irobot.sk)

Záver

Vysávač Roomba 980 i mop Braava jet 240 sa mi doma osvedčili. Dokážem si predstaviť, že by boli súčasťou mojej domácnosti nastálo. Majú však vysokú cenovku. Je len na vás, či uprednostníte tradičné vysávače a ručné umývanie podláh, ktoré vás budú stáť menej eur, ale za to upratovaním strávite oveľa viac času, ktorý by ste mohli venovať svojím záľubám alebo rodine. Vo svojom okolí som sa stretla s pozitívnymi aj negatívnymi reakciami. Pred kúpou by som vám odporučila, pokiaľ máte takú možnosť, požičať si od známych niektorý model a doma vyskúšať, či splní vaše očakávania.

Ja som bola s dvojicou spokojná. A to aj vďaka tomu, že doma nemáme takmer žiadne koberce, prevažuje plávajúca podlaha a keramická dlažba. Deti mám už veľké, takže žiadne hračkami preplnené podlahy nebránia v pravidelnom upratovaní. Roombu ale nenechávam vysávať, keď nie som doma. Už sa mi párkrát zasekla pod nábytkom a zatvorila sa v kúpeľni. Systém, ktorý sa mi osvedčil, je dvakrát týždenne pustiť Roombu nech povysáva celý byt a zvyšné dni som podľa potreby zapla v konkrétnej časti bytu Braavu jet. Izby som tak mala bez námahy stále čisté.

Či by som si ich aj kúpila? Veľmi ma lákajú. Najmä vysávač Roomba. Keď si raz vyskúšate prenechanie upratovania robotom, už sa vám nebude chcieť vrátiť späť k bežnému spôsobu. Odrádza ma ale vysoká cenovka. Dať tisíc eur za vysávač, aj keď robotický, je pre bežne zarábajúceho Slováka naozaj veľa. Ani 250 eur za mop nie je málo. V malej domácnosti je to podľa mňa luxus, pri veľkom byte však stojí za úvahu. Ušetrí vám množstvo energie a času. Ten je v dnešnej uponáhľanej dobe vzácnosťou. A preto stále váham.

Diskusia k článku:

aesace 14.03.2017 - 09:20

Po mnohych napozeranych youtube testoch realneho vysavania bez zbytocnych reci to pre Roomba vysavace nevyzera bohvieako. Maju prakticky jedny z najhorsich vysavacich procesov, logiky vysavania, hlasitosti, efektivity zbierania odpadu po miestnosti porovnatelnych s tymi najlacensjimi No-name robotickymi vysavacmi s tym rozdielom, ze ich cena je vsak zavratne vysoka. Akonahle vsak do hodnotenia vstupuju akysi moderratori, tak sa snazia nepresvedcive vysledky vysavania aspon ospravedlnit..Tato znacka v sucasnosti neposkytuje zdaleka to, co ine vysavacie roboty. A za tieto peniaze si uz clovek naozaj moze kupit naozajstnu kvalitu, ale niekde inde..

Lenka Ivančíková14.03.2017 - 10:06 Trvalý odkaz

S inou znackou nemam skusenosti. Vysledky vysavania boli u mna v pohode. Na jeden sup bez zasahovania mi Roomba povysavala velky byt. Ked som ho prechadzala a kontrolovala, nenasla som ziadne zabudnute miesta. Obcas vysavala chaoticky podla mna, ale vzdy sa vratila aj na miesto, ktore som pokladala za zabudnute. keby bola cenovka o polovicu nizsia, urcite by uvazovalo nad kupou viac ludi. Klasicky poriadny vysavac stoji okolo 100-150 eur, k tomu treba priratat sacky, bolavy chrbat z dlheho vysavania a najma cas straveny vysavanim. :)

Matus14.03.2017 - 14:51 Trvalý odkaz

aesace, viete teda doporucit lacnejsi a ucenejsi mop ktory si vystaci sam bez vysavaca? pomoze pri rozhodovani, dakujem

mauikmauik14.03.2017 - 17:35 Trvalý odkaz

pripojim sa s mojimi osobnymi skusenostami. mam roombu 980 viac ako pol roka. tak to poviem, ze lepsie raz sam vyskusat ako sa spoliehat na youtube testy. logika vysavanie, efektivita zbierania odpadu je uplne v poriadku. nedostane sa do absolutneho rohu, chyba asi 2 cm. ale inak prejde celu plochu izby. a aj keby nie, na roboticke vysavace sa treba pozerat inak. mam ho nastaveny vzdy na 12:00 kazdy pracovny den. takze hlucnost je irelevantna, lebo nikto nie je doma (za hlucny by sa mozno dal povazovat turbo rezim na hrubsie koberce, na tvrdu podlahu je hlucnost uplne v pohode) Takze aj keby nejake miesto neviem preco vynachala, zajtra ho prejde. A kazdy den sa vecer vratim do povysavaneho bytu, takze seriozne necistoty sa ani nestihaju usadzat. Aj tak som ale prekvapeny kolko toho za tie dva-tri dni pri vyprazdnovani dokaze nazbierat.
Je pravda, ze Neato Botvac Connected je tiez skvely. O nieco lepsia navigacia, saci vykon vyborny. Ale ten tiez nestoji par stovak.
Ale je tiez pravda, ze roboticke vysavace za 200-300 eur som este neskusal a mozno prekvapia. Ale nejako sa mi nechce verit :)
Nie je to do kazdeho bytu. Ale do dostatocne velkeho s pevnou podlahou je to genialna investicia.

yanick15.03.2017 - 22:02 Trvalý odkaz

Robotické vysávače sa neporovnavajú ľahko, vyvíja sa firmware vysávača a aj aplikácia. Od verzie fw 2.0.0-34 zmenil spôsob vysávania, už nevysava chaoticky. A od dnes má iRobot v aplikácii aj mapu bytu, ktorú si vytvoril počas vysávania (pravdepodobne od verzie fw robota 2.2.5-2)

Celá diskusia 11 príspevkov