Nokia C3 Touch and Type

RECENZIA mid-enduMobil s dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, podporou HSPA, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, Series 40 6th edition,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 111 x 48 x 11 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: 99 gramov),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 36 x 48 mm, uhlopriečka 2,4'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, EDOF (extended depth of focus), záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 48 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: BL-5CT, 1 050 mAh,

výdrž: do 5,5 h hovoru / 440 h pohotovosti / 20 h hudby,

SAR: 0,87 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria BL-5CT, nabíjačka AC-8, stereo slúchadlá WH-102, potrebné dokumenty,

Nokia C3-01 Touch and Type je elegantná kovová novinka, ktorá opäť ponúka kombináciu dotykového displeja a tradičnej alfanumerickej klávesnice. Telefón zaujme prítomnosťou Wi-Fi, rýchlymi dátovými prenosmi či päťmegapixelovým fotoaparátom s LED bleskom.

Ako som už v úvode načrtol, jedná sa o telefón klasickej

s kovovými krytmi. Tie robia z Nokie C3 Touch and Type po konštrukčnej stránke mimoriadne vydarený telefón. Rozmery novinky sú príjemné, telefón sa v ruke drží dobre aj vďaka zaobleným rohom. Prekvapením bola pre mňa i samotná hmotnosť telefónu. Napriek kovovým krytom sa podarilo Nokii dosiahnuť hodnotu tesne pod magickou hranicou 100 gramov. Konzervatívny dizajn mi pripomínal starú dobrú 6300-ku, akurát s väčším displejom. Prednej strane dominuje dotykový displej s uhlopriečkou 2,4-palca, pod ktorým je umiestnená alfanumerická klávesnica s dvojicou tlačidiel na ovládanie hovoru. Pravá strana obsahuje štvoricu tradičných ovládacích tlačidiel - spúšť fotoaparátu, zámok displeja a dve tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Podstatnú časť zadnej steny tvorí odnímateľný kryt, na ktorom sa vyníma objektív päťmegapixelového fotoaparátu spolu s LED bleskom. Pod krytom môžete nájsť batériu s kapacitou 1 050 mAh, slot na SIM kartu a microSD kartu. Pre výmenu pamäťovej karty nie je nutné vyberať batériu. Ľavá strana je holá, všetky konektory výrobca umiestnil do hornej steny. Okrem klasického nokiáckeho konektoru na tenkú nabíjačku tu nájdete aj 3,5 mm jack či microUSB konektor (ktorý telefón aj nabíja).

"Nokia C3 Touch and Type je konštrukčne mimoriadne vydarený telefón."

Hardvérová

sa dočkala oproti modelu X3 Touch and Type redukcie tlačidiel. Novej C3-ke chýba tlačidlo pre rýchle spustenie SMS správ a hudobného prehrávača. Alfanumerická časť však už používa tradičné rozloženie, na aké sme zvyknutí z iných modelov. Na klávesnici sa píše pohodlne, k preklepom nedochádzalo. Samotné klávesy majú modré podsvietenie, nízky zdvih a dobre sa medzi nimi orientuje. Na ovládanie menu slúži výhradne dotykový displej, na štvorsmerné tlačidlo s potvrdzovacím stredom zabudnite.

Nokie C3 Touch and Type je starý známy. Používa rozlíšenie 240 x 320 bodov na 2,4-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť na priamom slnku je výborná, kritiku si však Nokia opäť zaslúži za absenciu akcelerometra. Na nové dotykové prostredie Series 40 sa dá zvyknúť ľahko, softvérové tlačidlá sú dostatočne veľké a problémy nebudú mať ani ľudia, ktorí sa s dotykovým displejom ešte nestretli. Domáca obrazovka podporuje aktívny pohotovostný režim. Ten je prepojený s kalendárom, e-mailom, hodinami, časovačom, ale aj Wi-Fi, skratkami či obľúbenými kontaktami. Novinkou je vysúvacia lišta so skratkami k obľúbeným aplikáciám. Menu je tradičné, používa rozloženie 3 x 3 ikony. Zobrazené môže byť vo forme zoznamu alebo matice ikon. Nastavenia displeja sú rovnako slabé ako v predchádzajúcich verziách Series 40, jas a dĺžku podsvietenia teda nenastavíte, zato veľkosť písma v menu, správach a kontaktoch áno.

"Škoda absencie akcelerometra."

dokáže vytvárať snímky v maximálnom rozlíšení 5 megapixelov. S rovnakým objektívom sme sa stretli aj v staršej X3 Touch and Type. Kritiku si zaslúži najmä absencia autofókusu, prisvetľovacia dióda tentoraz našťastie nechýba. Umiestnenie fotoaparátu do rohu telefónu je mierne nepraktické, občas sa mi totiž stávalo, že som nechtiac prstom prekryl LED blesk alebo časť objektívu. Prostredie fotoaparátu ostalo nezmenené. Fotografovanie prebieha tradične v režime na výšku, nie je však problém zmeniť orientáciu displeja. Nastavenia umožňujú meniť farebné efekty, vyváženie bielej, veľkosť fotografie či aktivovať samospúšť a zvuky fotoaparátu. Video nahráva Nokia C3 Touch and Type v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov pri 15 obrázkoch za sekundu. Galéria je známa zo starších Nokií, dokáže triediť snímky podľa času. Prezeranie snímok na celom displeji je možné.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,5 MB, 3GP; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 2031 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 14,8 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

ponúka všetko to, čo správny prehrávač ponúknuť má. Triedi skladby podľa interpretov, albumov a žánrov. Podporované sú aj zoznamy skladieb. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu, informácie o skladbe a dostatočne veľké ovládacie tlačidlá. Nastavenia umožňujú aktivovať náhodný výber, opakovanie či jeden z vaicerých pripravených ekvalizérov. Zvuk z dodávaných stereo slúchadiel je priemerný, no vďaka 3,5 mm jacku si pripojíte vlastné. Reproduktor v spodnej stene ponúka dostatočnú kvalitu a hlasitosť. Zvonenie by ste preto nemali prepočuť ani v rušnejších priestoroch. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s RDS. To však nedokáže hrať bez pripojených slúchadiel.

"FM rádio nedokáže hrať bez pripojených slúchadiel."

GPS chýba rovnako ako v modeli X3 Touch and Type, spolu s ním aj aplikácia Ovi Mapy.

Interná pamäť ponúkne takmer 50 MB úložného priestoru. Ten môžete využiť na ukladanie SMS a MMS správ, e-mailov či aplikácií. Pamäť môžete rozšíriť microSD kartou s maximálnou kapacitou 16 GB.

Telefonovanie a práca s kontaktami sa nijak nezmenila. Telefónny zoznam pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie je možné postupným zadávaním znakov alebo posunom prsta po dotykovom displeji. Inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky bohužiaľ opäť chýba. Aplikácia kontakty ponúka synchronizáciu so serverom Ovi, denník hovorov, počítadlo dát, denník správ i možnosť hromadne kopírovať a presúvať kontakty medzi pamäťami. V ponuke nechýbajú ani časované profily s možnosťou vytvoriť si aj vlastné.

"V ponuke nechýbajú ani časované profily."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy používajú v novom dotykovom Series 40 spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Zobrazované sú v konverzáciách.

správ je vďaka tradičnej klávesnici oveľa pohodlnejšie než v modeli X3 Touch and Type. Nebudete si tak musieť zvykať na trojriadkové rozloženie. Pri písaní vám pomôže aj slovník T9. E-mailový klient nastavíte jednoducho niekoľkými kliknutiami. Bohužiaľ však nebeží minimalizovaný a tak si budete musieť poštu kontrolovať manuálne. Nechýba práca s viacerými kontami (nie však naraz), podpora POP3 i IMAP4. Ďalšou nevýhodou sú problémy s kódovaním e-mailov. V nastaveniach môžete regulovať obsah sťahovania i nastaviť obmedzenie v roamingu.

si poradí s wapovými i jednoduchšími webovými stránkami. Kvôli absencii akcelerometru si web môžete prezrieť len v režime na výšku. Pohyb po stránke je plynulý. Flash samozrejme v tejto cenovej kategórii absentuje. Zabudovaný prehliadač nepatrí svojou kvalitou medzi najlepšie, preto radšej odporúčame využívať Operu Mini 5, ktorá ponúka množstvo funkcií navyše. Na pripojenie k internetu využijete množstvo technológií, od GPRS až po UMTS, HSDPA i HSUPA. Príjemným prekvapením je i Wi-Fi, ktoré poteší najmä mladších. Na lokálne spojenia s počítačom či inými zariadeniami poslúži Bluetooth a microUSB konektor, ktorý telefón aj dobíja.

Na internet sa pripojíte pomocou UMTS, HSPA i Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík si môžete aktivovať iba jeden. Nastavíte mu opakovanie, odklad budenia i tón (aj rádio). Pre využitie viacerých budení je nutné využiť

. Ten, i ostatné organizačné funkcie nájdete ukryté pod položkou Aplikácie. Kalendár ponúka denný a mesačný náhľad, týždenný chýba. Informačný riadok s aktuálnymi záznamami pod mesačným náhľadom absentuje. Pamäť kalendára je zdieľaná, napriek tomu aplikácia ponúka automatické mazanie záznamov po jednom dni, týždni alebo mesiaci. Nechýba ani synchronizácia s kontom Ovi. Zvyšok organizačných funkcií tvorí kalkulačka (úverová i vedecká), diktafón, úlohy, poznámky, časovač a stopky. V sekcii Extra taktiež nájdete niekoľko užitočných aplikácií.

"Kalendáru chýba informačný riadok s aktuálnymi záznamami."

Nokii C3 Touch and Type bohužiaľ chýba i možnosť minimalizovať aplikácie a využiť tak výhody multitaskingu.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výhodou C3-ky oproti modelu X3 Touch and Type je silnejšia Li-Ion batéria s kapacitou 1 050 mAh. Tá bez problémov udrží telefón pri živote celé tri dni. Samozrejme, pri častejšom využívaní Wi-Fi klesne výdrž pokojne aj na polovicu.

Výhody:

- kvalitná konštrukcia,

- dve možnosti nabíjania (microUSB i klasická nabíjačka),

- podpora HSDPA a Wi-Fi,

- klávesnica má tradičné rozloženie,

Nevýhody:

- absencia GPS,

- chýba automatické zaostrovanie fotoaparátu,

- chýbajúci multitasking a akcelerometer,

- FM rádio nehrá bez pripojených slúchadiel.

Orientačná cena: 164 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia v modeli C3 Touch and Type vyriešila takmer všetky neduhy staršej X3-ky. Klávesnica už má tradičné rozloženie a batéria ponúka väčšiu výdrž na jedno nabitie. Škoda len pretrvávajúcich jednoduchých chýb, ktoré Nokia nevie vyriešiť vo všetkých modeloch Series 40 - chýbajúce nastavenia displeja, absencia akcelerometra a multitaskingu...Aj tá navigácia sa mohla objaviť vo funkčnej výbave. Každopádne, nová C3-ka je výborný mid-end s pomerne bohatou funkčnou výbavou a mimoriadne kvalitnou konštrukciou. Ja môžem dotykovú novinku len odporučiť. Hlavným konkurentom je takmer totožná Nokia X3 Touch and Type. Po kombinácii menšieho dotykového a QWERTY klávesnice siahli aj iní výrobcovia, napríklad Sony Ericsson so svojím smartfónom Aspen či Motorola a jej rotačný model Flipout.

Druhý názor

Richard Hombauer: Za podobné peniaze si môžete kúpiť tenučkú Nokiu X3 Touch and Type alebo klasický Symbian s názvom Nokia C5. Ani jeden z nich neponúka autofókus. Model X3 chápem ako experimentálny (tenučké rozmery, netradičná klávesnica...), takže to zaostrovanie fotoaparátu by som mu aj odpustil, ale práve C3 Touch and Type dizajnom zastupuje kategóriu normálnych telefónov, a tak ma absencia zaostrovania fotoaparátu vyslovene sklamala. Hoci uznávam, že možno práve C3 je určená zákazníkom, ktorí AF aj tak nevedia používať alebo ho jednoducho v mobile nechcú. Z tejto trojice by som si asi nakoniec zvolil smartfón C5, ktorý je súčasne aj najlacnejší. Lenže za cenu C3 Touch and Type kúpite aj android LG Optimus (GT540) s podstatne jemnejším dotykovým displejom a vydareným OS.

Takže, ja v cene C3 Touch and Type odporučím skôr konkurentov - symbian C5 alebo android Optimus. Kto chce už mobil použiť aj na pripájanie k internetu (Wi-Fi, 3G), nech určite volí OS Android, kto chce dobrý smartfón s klávesnicou, nech zvolí OS Symbian. Ľahká voľba. No nevidím dôvod vrážať peniaze do experimentov Nokie typu Touch and Type.

Ale keď inak nedáte, Symbianu ste nikdy na chuť neprišli, plne dotykový mobil nechcete, zaostrovanie fotoaparátu vám nikdy nechýbalo a X3 má pre vás zbytočne netradičnú klávesnicu, pokojne si C3 Touch and Type kúpte. Hlúposť neurobíte. Ja len, že pre fanúšikov mobilných telefónov je to zbytočne krok späť.

Produktová stránka: Nokia C3 Touch and Type

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.01.2011 - 19:40

jozef: Toto povazujem za pekny ulet. Je to system S40, dobre, ale neviem aky existujuci Java software a hry na tom pojdu ked to nema standardne navigacne tlacitka?!

anonymous15.09.2010 - 17:04 Trvalý odkaz

doonuut: horsiu klavesnicu som nikdy nevidel

anonymous15.09.2010 - 17:17 Trvalý odkaz

hellwet: takto na videu to vyzera pekne ale ako to bude fungovat v praxi

anonymous15.09.2010 - 17:49 Trvalý odkaz

Ondrej115: Ja som bol pevne rozhodnuty že ked vyjde X3 TaT že ho beriem a už dalši vyjde skoro taký istý.Mne sa ta kombinacia dost pozdáva.Zaujimave je ze na youtube je viac videi o C3-ke ako X3-ka ktora bola prvá.

Celá diskusia 113 príspevkov