Nokia E7

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s OS Symbian^3, QWERTY klávesnicou, 8 Mpix fotoaparátom bez AF, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian^3,

procesor: 680 MHz, ARM 11, Broadcom BCM2727

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 124 x 62 x 14 mm,

šírka otvoreného prístroja: 93 mm,

hmotnosť: 176 gramov (zistená: 178 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 49 x 87 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix, dvojitý LED blesk, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: RAM 256 MB + ROM 1 GB + 16 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, HDMI,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, grafický akcelerátor pre podporu 3D hier,

batéria: BL-4D, 1 200 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 430 h pohotovosti,

SAR: 0,56 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, autofókus, pamäťové karty.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, HDMI a USB redukcie, potrebné dokumenty,

Balenie Nokie E7 je podobné Nokii N8, teda obsahuje aj HDMI a USB redukciu. Bohaté balenie je celkovo veľkou prednosťou týchto dvoch modelov oproti všetkým konkurentom, t.j. high-end smartfónom s rôznymi OS.

Nokia E7 je, jednoducho povedané, N8-ka s QWERTY klávesnicou a pár obmedzeniami. Takže, odporúčame si prečítať aj tieto články:

RECENZIA: Nokia N8

SKÚSENOSTI: plus/mínus: Nokia N8

V týchto článkoch sa môžete dobre zoznámiť nielen s en-osmičkou, ale hlavne s operačným systémom Symbian najnovšej generácie. A keďže sa Nokia nedávno spojila s Microsoftom a zameria sa teraz najmä na OS Windows Phone, môže byť dvojica N8 a E7 poslednou dvojicou vlajkových lodí Nokie so Symbianom. Uvidíme.

Hneď prvá vec, ktorá ma na E7 zarazila, bola absencia nokiáckeho konektora. Doteraz som preferoval Nokie práve kvôli možnosti nabíjať ich Nokia aj microUSB nabíjačkou, no tieto časy skončili.

Spracovanie je špičkové, ja som mal len problém s otváraním prístroja tak, aby mi vždy tak-tak nevypadol z ruky. Chce to zvyk viac než len pár dní. E7 je oproti N8 vo všetkých smeroch väčšia, ale v tom by som veľký problém nevidel. Prekážala mi však vysoká hmotnosť prekonávajúca aj aktuálneho rekordmana HTC Desire HD. Kovové spracovanie si vyžiadalo svoju daň, niekomu to však môže vyhovovať. Mne určite nie. 120 gramov (Galaxy S, Xperia Arc) je oproti necelým 180-tim výrazný rozdiel. Keby aspoň batéria bola silnejšia, ale 1200 mAh dnes patrí k úplnému priemeru. Výhodou je, že Symbian akosi stále patrí k menej energeticky náročným OS (tvrdím na základe praxe) a dokáže napríklad obmedzovať prenosy dát na vami zadané hodiny, čo môže výrazne ušetriť spotrebu energie počas noci.

Dôvodom, prečo sme sa s prvým kontaktom s Nokiou E7 veľmi neponáhľali boli tri:

- publikovaná kvalitná a hlavne detailná galéria telefónu,

- softvérová podobnosť s Nokiou N8, o ktorej sme napísali až-až,

- článok Nokia E7 na videu (3. 3. 2011), ktorý odporúčame otvoriť.

Všetky konektory sú na E7, nie veľmi prakticky, umiestnené v hornej stene. Tradičný posuvník pre odomknutie / uzamknutie displeja tentoraz nájdete (opäť nie veľmi prakticky) v ľavej bočnej stene, pravá obsahuje spúšť fotoaparátu, posuvný ovládač hlasitosti a slot pre SIM kartu, keďže batéria telefónu je, podobne ako pamäť, zabudovaná.

Oproti N8 ponúka E7-ka QWERTY klávesnicu, ale tiež slabšiu batériu a fotoaparát bez zaostrovania či xenónového blesku.

Displej je veľmi pekný, s výborným kontrastom, dostatočnými rozmermi aj rozlíšením. Na časté prezeranie webu, prácu s detailným kalendárom či množstvo e-mailov by som však radšej volil telefóny s WVGA rozlíšením, ktoré ponúkajú o 66 % viac (480 x 800) bodov. OS a grafické prostredie je zrejmé z fotografií v galérii alebo skúsenosti s Nokiou N8. Skrátka, "Symbian na tretiu".

Základnou výhodou Nokie E7 je kvalitná klávesnica, patrí totiž k najlepším na trhu.

Fotoaparát ma veľmi sklamal absenciou zaostrovania, a ani jeho nastavovanie a ovládanie nepovažujem za najkomfrotnejšie, ale mechanická spúšť, silný LED blesk a najmä záznam perfektného HD videa s pekným stereo zvukom a úžasným digitálnym priblížením posúvajú fotoaparát do inej roviny. Dátová spotreba HD videa je fakt veľká, až 90 MB / min. Zaostrovanie som však v biznis telefóne s QWERTY klávesnicou očakával. Snímanie dokumentov je práve v tomto segmente časté a bez autofókusu si v takej situácii jednoducho neporadíte.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4 H.264; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps; zvuk: AAC, stereo; celkovo: 90 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Operačný systém je starý známy. Potešilo ma opäť inteligentné vyhľadávanie kontaktov. Kto si zvykne na časované profily, tiež na ne nedá dopustiť. Mrzí ma stále ten istý kalendár. Práca so správami je dobrá, len ten e-mailový klient mohol používať menší font písma a prečítané maily opticky viac odlišovať od neprečítaných. Alebo naopak. Dôležitá je podpora Mail for exchange. Stačilo vyplniť doménu m.google.com a server m.google.com/sync, ako meno použiť Gmailovú adresu a heslo z Gmailu, a už som mal v E7 všetky kontakty, udalosti aj e-maily v telefóne. Spolupráca s Google službami je teda na dobrej úrovni.

Výhody:

- špičková hardvérová klávesnica,

- časovanie dátových prenosov,

- USB host (pripojenie USB kľúča k telefónu na hudbu, filmy, dokumenty...),

- miniHDMI konektor s TV výstupom,

- Ovi mapy zadarmo,

- perfektný záznam videa s vylepšeným digitálnym priblížením,

- bohaté balenie.

Nevýhody:

- privysoká hmotnosť prístroja,

- na dnešnú dobu slabé rozlíšenie displeja,

- na moderné high-endy slabá kapacita batérie,

- chýba zaostrovanie fotoaparátu,

- chýba Nokia konektor pre nabíjanie,

- zastaraný e-mailový klient,

Orientačná cena: 549 € (epicentrum.sk)

Záver

Kto ma pozná vie, že OS Symbian považujem za zastaraný. Nokia sa naň jednoducho vykašľala a tak dlho hľadala náhradu, že strácala viac a viac času. Teraz čakáme na moderné Nokie s OS Windows Phone a tak je E7 snáď posledný dlho očakávaný Symbian na našom trhu. Snažil som sa spomenúť všetko podstatné, čo mi utkvelo v pamäti, resp. poznámkach. Každý, kto si na E7 brúsi zuby už OS Symbian určite pozná a vie, prečo e-sedmičku chce. Fanúšik Androidu ju nemá dôvod kupovať, ale tých nie je stále tak veľa, aby sa dvojica N8 a E7 musela báť o svoju budúcnosť. Takže komu nevadia nevýhody E7 (slabšia batéria, absencia zaostrovania, chýbajúci Nokia konektor) a preferuje jej prednosti, nech si ju pokojne kúpi. Mňa zaujal len ten záznam videí, veľmi kvalitná klávesnica a celkové spracovanie. Ale to je na dnešnú dobu a za také peniaze jednoducho málo.

Druhý názor

Lenka Ivančíková: Na Nokiu E7 som sa tešila. Mala som možnosť pár dní ju skúšať. Hmotnosť mobilu je dosť vysoká, ale znesiteľná. Veď ani moje HTC Desire HD, čo používam, nie je ľahšie. Čo najviac oceňujem, je výborná hardvérová QWERTY klávesnica, na ktorej sa píše naozaj vynikajúco. Ani bočné brady nevadia pri písaní ako na iných telefónoch. Konštrukčné spracovanie je tiež výborné. Na vysunutie bočnej klávesnice je potrebné vyvinúť trošku väčší tlak, takže sa mi ju nie vždy podarilo vysunúť na prvýkrát. Dotyk na kapacitnom displeji bol bezproblémový. Čo mi chýbalo, bolo tlačidlo späť, na ktoré som z iných telefónov zvyknutá. Prístup k sociálnym sietiam mi tiež pripadal dosť krkolomný. Predsa len, androidovské previazanie s Facebookom alebo Twitterom s kontaktmi v telefónom zozname je pre mňa výhodnejšie. Na Symbiane mi to chýbalo. Fotoaparát v mobile nie je pre mňa dôležitý, ale absentujúcemu autofókusu pri 8 Mpix fotoaparáte naozaj nerozumiem. Na rozdiel od vedúceho, mi ale nevadí chýbajúci Nokia konektor. Nabíjanie microUSB káblom je pre mňa jednoduchšie. Užitočne vyzerala vstavaná aplikácia Office Communicator Mobile spoločnosti Microsoft, ktorá slúži ako on-line chat s firemnými spolupracovníkmi. Nokia E7 je podľa mňa vynikajúci telefón pre človeka, čo mobil často používa na písanie e-mailov alebo SMS, potrebuje hlavne bezpečnú komunikáciu s firemným účtom a spolupracovníkmi a nerieši fotoaparát, hmotnosť či slabšiu batériu.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.04.2011 - 19:43

jaso: vsetky nove nokie mi pridu na jedno kopyto...

anonymous14.09.2010 - 16:48 Trvalý odkaz

doonuut: nic moc nezauimava nokia

anonymous14.09.2010 - 16:49 Trvalý odkaz

kuco: mas celkom pravdu, nejak stracam prehlad v tych novych radach. Predtym to bolo aspon prehladnejsie. zas na na druhu stranu tento model vyzera celkom zaujimavo

anonymous14.09.2010 - 16:50 Trvalý odkaz

kuco: na Jasa hore vyssie

anonymous14.09.2010 - 16:57 Trvalý odkaz

mabrik: Prosim opravit: dúalny, autofókus

Celá diskusia 281 príspevkov