Xiaomi 10000 mAh Mi Power Bank Pro - USB-C ako lákadlo

Recenzia záložného zdroja Xiaomi s hliníkovým telom, USB-C konektorom a rýchlym nabíjaním i vybíjaním.

Nedávno sme si porovnali aktuálnu ponuku externých zdrojov značky Xiaomi. Dnes sa detailnejšie pozrieme na najvyšší model Xiaomi 10000 mAh Mi Power Bank Pro.

Základné parametre:

Rozmery: 129 x 75 x 13 mm, hmotnosť: 231 g (overené), vstup: 5 V 2 A , 9 V 2 A, 12 V 1,5 A, výstup: 5 V 2 A , 9 V 2 A, 12 V 1,5 A, kapacita: 10000 mAh 3,6 V, 36 Wh, typ batérie: Li-Po, konektory: USB-A, USB-C.

Obsah balenia:

Xiaomi 10000 mAh Mi Power Bank Pro, microUSB kábel 33 cm, redukcia z microUSB na USB-C, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prvé prekvapenia si pre nás Xiaomi pripravilo už pri rozbalení najvyššieho modelu záložnej batérie. Pribalený kábel je klasický microUSB, vďaka čomu neprídete o možnosť nabíjať staršie zariadenia. Na nabíjanie samotnej powerbanky budete musieť použiť adaptér z microUSB na USB-C, ktorý tiež nájdeme v balení. Adaptér funguje aj na akomkoľvek inom microUSB kábli, vďaka čomu sa stane užitočným doplnkom pri prechode na USB-C zariadenia. Toto riešenie má iba jednu nevýhodou, a to je riziko straty adaptéra. Odporúčam ho preto mať neustále pripojený k microUSB káblu alebo ho schovať do peňaženky, aby ste ho mali stále pri sebe. Novší model v ružovej farbe má už adaptér pripojený ku káblu.

Medzi prednosti tohoto modelu záložného zdroja patrí dizajn. Hliníkové telo sfarbené do sivého odtieňa s oblými bokmi a rovnými základňami sa dobre drží v ruke a dokáže stáť v zvislej polohe na rovnej podložke. Okraje hliníkovej časti sú zbrúsené a plynule predchádzajú do plastového vrchu a spodku. Spracovanie je výborné, testovaný kus nemal žiadne konštrukčné nedostatky, všetko perfektne lícovalo, nič nevŕzgalo.

Prvýkrát som sa stretol s tým, že špecifikácia udávaná výrobcom nesúhlasila s realitou. Powerbanka je o 8 g ťažšia, čo rozhodne nie je v rozmedzí chyby merania. Hmotnosť 231 g mi však nijako neprekážala, nakoľko externú batériu nosím v taške. Nosenie vo vrecku nohavíc ale rozhodne neodporúčam, či už kvôli väčším rozmerom alebo spomenutej hmotnosti. Nedávno testovaná powerbanka ADATA A10050 je o niečo ľahšia, váži 222g.

Všetky ovládacie prvky nájdeme na vrchnej časti powerbanky. Klasický USB-A konektor slúži pre nabíjanie vašich zariadení, USB-C na nabíjanie záložného zdroja. Štyri biele LED diódy znázorňujú stav batérie a upozorňujú na prebiehajúce nabíjanie. Posledným prvkom je tlačidlo, ktoré slúži na zahájenie nabíjania pri pripojenom zariadení alebo kontrolu aktuálneho stavu akumulátora.

Veľkou prednosťou Mi Power Bank Pro je funkcia rýchleho nabíjania a vybíjania. Vďaka tomu je možné powerbanku nabiť za niečo málo cez tri hodiny s Quick Charge 3.0 nabíjačkou. Pri iných záložných zdrojoch trvá nabíjanie výrazne dlhšie.

Rýchle vybíjanie zase dokáže nabiť vaše zariadenie rýchlejšie než iné externé batérie. Nabíjanie som testoval s viacerými smartfónmi a vo väčšine prípadov bol výstupný prúd na úrovni 9 V a 1,2 A. Túto vlastnosť oceníte najmä vtedy, keď potrebujete rýchlo dobiť váš smartfón.

Záložné zdroje Xiaomi sú známe svojou kvalitou a ochrannými mechanizmami. Ani Mi Power Bank Pro tieto funkcie nechýbajú. Ochrana pred prehriatím, skratom, prepätím, prebitím a prílišným vybitím, či samonabíjaním. Toto je len niekoľko funkcií, ktorými externá batéria disponuje a ktoré slúžia na ochranu jej životnosti a zdravia používateľa.

Na záver nám ostal ten najdôležitejší údaj, ktorým je kapacita batérie. Všeobecne zaužívaná kapacita pri 3,6 V predstavuje 10000 mAh. Malým písmom na spodnej strane je dokonca uvedené, že daná kapacita by mala byť pri 3,85 V, čo by predstavovalo ešte o málo viac použiteľnej energie. Nás ako používateľov však zaujíma iný údaj, a to reálna kapacita batérie. Zaujíma nás teda koľkokrát nabijeme náš smartfón s batériou o veľkosti XYZ mAh. Túto hodnotu nájdeme na powerbanke tiež, je to 7100 mAh pri 5,0 V. Dôvodom týchto zmätkov pri kapacitách je niekoľko.

Prvú hodnotu, s ktorou sa bežne stretnete je práve kapacita pri 3,6 V. Slúži na porovnanie s inými výrobkami, ide teda o štandard. Pri reálnom používaní nás však zaujíma kapacita pri 5 V, pretože pri prenose energie cez USB port sa používa toto napätie. Rátať treba aj so stratami pri dvoch prevodoch - z napätia powerbanky na 5 V a z 5 V na napätie batérie nabíjaného zariadenia.

Ja som testoval výdrž na viacerých zariadeniach, napríklad Lenovo Moto Z, Xiaomi Mi 5s Plus, Xiaomi Redmi 3S a Xiaomi Redmi 4 Prime.

Pri finálnom teste, ktorý zahŕňal aj voltmeter som nameral tieto hodnoty:

- Xiaomi Redmi 4 Prime z 0 % na 100 % = 4100 mAh

- Xiaomi Redmi 3S z 0 % na 73 % = 2993 mAh

Spolu: 7093mAh

Upozorňujem, že hodnoty, ktoré zobrazuje smartfón nie sú úplne presné. Ani 0 %, ani 100% nemusia znamenať presný prepočet na mAh. Powerbanku som odpojil a test ukončil po treťom vypnutí externej batérie, no stále v nej ešte nejaká energia ostala a pár percent by Redmi 3S pridala. Úplné vybíjanie však zariadeniam škodí, preto som test radšej ukončil. Výsledkom testu, ktorý bol presný tak, ako to len bolo možné, je hodnota, ktorá zodpovedá údajom výrobcu. Xiaomi Mi Power Bank Pro teda dokáže reálne nabiť zariadenia s celkovo kapacitou batérii približne 7100 mAh.

Výhody:

+ kvalitné kovové telo

+ rýchle nabíjanie a vybíjanie

+ USB-C konektor a adaptér v balení

+ ochranné mechanizmy

Nevýhody:

- cena

- nabíjanie iba jedného zariadenia

Orientačná cena: 35 €

Záver

Xiaomi Mi Power Bank Pro je naozaj špičková externá batéria. Kvalitné spracovanie a funkcie rýchleho nabíjania a vybíjania jej dávajú značnú výhodu oproti konkurencii. Problémom môže byť ale opäť cena, ktorá sa v slovenských e-shopoch pohybuje na úrovni 35 €. Pre porovnanie - záložný zdroj ADATA A10050 stojí o 10 € menej a dokáže nabíjať dve zariadenia naraz. Gearbest.com má v ponuke dokonca aj zlatú verziu.

Diskusia k článku:

matúš 31.01.2017 - 14:11

Vlastním ju 3 mesiace , som s ňou maximálne spokojný. Samsung Galaxy S6 nabije z 5% na 100% 2,5x. V pomere cena ,kvalita, vlastnosti nemá veľkú konkurenciu. U mňa maximálna spokojnosť odporúčam.

Daor3231.01.2017 - 14:28 Trvalý odkaz

Mám starší model, "pomalonabijacky" od Xiaomi, tiež 10000 mAh... Mom Honor 8 nabije cca 2 krát, možno niečo naviac. Mám ale pocit že keď nabijem mobil cez powerbanku, tak sa vybíja rýchlejšie ako keď ho nabijem zo siete :-)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease31.01.2017 - 18:56 Trvalý odkaz

má to parametre rýchleho nabíjania, ale certifikácia quick charge od Qualcomm chýba..

Celá diskusia 3 príspevky