Samsung Galaxy Tab

RECENZIA tabletu Dotykový tablet s OS Android, podporou GSM a UMTS, 3 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi, GPS, HSPA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, klasická s dotykovým displejom, pevná s dotykovým displejom, otváracia, vysúvacia, vysúvacia s dotykovým displejom, rotačná,

OS: Android 2.2 Froyo + TouchWiz,

procesor: ARM Cortex A8, 1 GHz, grafický čip PowerVR SGX540,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 190 x 120 x 12 mm,

hmotnosť: 380 gramov (zistená: 380 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný multitouch), TFT LCD 16 777 216 farieb, 600 x 1024 b., uhlopriečka 7'', 90 x 153 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí,

pamäť: 16/32 GB + 512 MB RAM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, HDMI, TV-Out,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora DivX,

batéria: Li-Pol, 4 000 mAh,

výdrž: do 7 h videa,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

zariadenie, sieťový adaptér, USB kábel, slúchadlá s mikrofónom (aj na telefonovanie), potrebné dokumenty.

Oficiálne predstavenie prvého značkového tabletu s OS Android na našom trhu prebehlo včera. Jeho šialenú cenu (vyše 700 eur) poznáme už tiež, a tak nám už neostáva nič iné, než vám tento zázrak detailne predstaviť.

"Cenovka s číslom 700 eur je naozaj silná káva."

Konkurenčný Apple iPad má množstvo svojich nedostatkov, pričom najvážnejšími z tých praktických sú: svojský (neuniverzálny) konektor zhodný so všetkými produktmi Applu, chýbajúca podpora pamäťových kariet, orezaná Micro SIM karta a softvérové obmedzenia týkajúce sa iOS 4 (žiadny Flash, chýba inštalácia aplikácií mimo AppStoru, atď.). To však neznamená, že ani Galaxy Tab s OS Android nemá svoje základné nedostatky. Funkčne je vybavený podstatne lepšie, ponúka aj fotoaparát, podporu klasických SIM a microSD kariet, telefonické funkcie, aj hmotnosť má podstatne nižšiu. Ale taký microUSB konektor by ste na ňom hľadali márne a rozlíšenie použitého displeja je oproti iPadu menšie o 22 %. Dizajnu a materiálom Galaxy Tab ešte vyčítam, že tu nikde nebola použitá guma. Pogumované protišmykové steny by pomohli pri čítaní správ na opretom Tabe. Takto sa Galaxy Tab stále šmýka. Apropo, integrovaný stojanček v štýle Huawei S7 alebo Archos 70. Ku Galaxy Tab bude čoskoro dostupná aj kolíska pre upevnenie Tabu na výšku aj na šírku.

"Chýbajúci integrovaný stojanček vyriešite dokúpením kolísky."

Mne osobne pri takýchto zariadeniach veľmi záleží na rozmeroch a hmotnosti. iPad sa mi veľmi páči, ale už len z tohto dôvodu by som volil radšej 7-palcové zariadenie typu Galaxy Tab. A možno ešte radšej 5- alebo 6-palcové. Ale také zatiaľ na trhu, okrem Dell Streak nemáme.

"Rám okolo displeja mohol byť tenší, tým pádom aj rozmery celého tabletu menšie."

Už v téme založenej po niekoľkých dňoch používania Galaxy Tab som sa vyjadril, že by som na Galaxy Tab uvítal: trochu vyššie rozlíšenie displeja, informačnú diódu, menšie rozmery a microUSB konektor. Stačilo by, aby bol priestor okolo sedempalcového displeja tenší.

Celkové spracovanie a dizajn Samsungu Galaxy Tab je veľmi dobré. Jediné moje výhrady som spomenul. Zaoblené rohy a tvarovanie tabletu bolo prispôsobené pohodlnému držaniu a ľahkému vkladaniu a vyberaniu do tašky či kabelky.

TFT displej reaguje na moje prsty perfektne. Vďaka rýchlemu procesoru sú reakcie tabletu na všetky moje dotyky rýchle. V tomto smere niet čo Galaxy Tab vyčítať. Aj písanie textov na výšku je neuveriteľne pohodlné. Po naištalovaní Smart Keyboard z Marketu som pochopil, že sa s Galaxy Tab dá vybaviť všetká komunikácia bez diakritiky. Počítač som zapínal len na písanie článkov. Na ich kontrolu, písanie diskusných príspevkov, fórum aj online zábavu som v danom čase používal výhradne tablet. Je to veľmi návykové. Žiadne ranné čakanie na zapnutie notebooku k raňajkám. Maily som skontroloval ešte v posteli, pri raňajkách som už čítal spravodajstvo. Ak by som doma nemusel pracovať, bol by môj notebook celý čas zavretý a ťukal by som už len do tabletu.

"Reakcie displeja a rýchlosť zariadenia sú príkladné."

Galaxy Tab je aktuálne fotoaparátom s najväčším hľadáčikom na svete. Po prvom spustení fotoaparátu sa človek až zľakne, keď naň zameriavaný objekt vybafne z obrazovky takej veľkosti. Displej sa dosť leskne, takže na snímanie zážitkov z dovolenky zabudnite. Večerné snímky sú tragickej kvality, takže fotoaparát v Galaxy Tab je skôr ako doplnok alebo zábavka. No súčasne som rád, že tu je, lebo všetci občas potrebujeme e-mailom poslať práve zdokumentovaný zážitok alebo objekt. Záznam videí 720 x 480 bodov (MPEG4, H.264, 30 fps) vyzerá dobre aj na obrazove Galaxy Tabu a súčasne spotrebuje len 36 MB / min.

"Tešte sa na podporu DivX filmov."

Prezeranie fotiek je na Galaxy Tab príjemnou zábavou a táto funkcia patrí k jeho základným. Ja využívam aj služby Google Picasa, takže mám na serveri niekoľko GB albumov, ktoré sa mi automaticky synchronizujú s galériou v tablete. Vďaka Androidu. Prezeranie DivX videí aj s titulkami bez nutnosti konvertovania je tiež veľkou výhodou

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,3 MB, MPEG4)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Keď vás v autobuse či vlaku omrzí film, pustite si hudbu do slúchadiel cez štandardný 3,5 mm audio konektor. FM rádio Galaxy Tabu chýba, a tak si muziku užijete buď vďaka hudobnému prehrávaču, alebo aplikáciám typu Grooveshark pre počúvanie online skladieb. Kritiku si zaslúžia slabšie reproduktory.

"Galaxy Tabu chýba FM rádio."

GPS prijímač poslúži pre používanie Google Maps (kedy sa už dočkáme funkcie Navigácia aj u nás?) alebo množstvo navigačných aplikácií - napríklad vydarený Navigon, ktorého 30-dňovú verziu nájdete aj v markete.

A čo sa týka hier - zahrať si na Galaxy Tab obľúbené Angry Birds je naozaj pecka.

S Galaxy Tab môžete pokojne aj telefonovať - s použitím káblového alebo Bluetooth handsfree či pomocou hlasného reproduktora. Na ulici to nebude nič moc, ale doma či v kancelárii si poradíte aj bez slúchadiel.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

"Telefonovanie je možné pomocou hlasného, káblového alebo Bluetooth handsfree."

Samsung Galaxy Tab je však plnohodnotným nástrojom na textovú komunikáciu, hlavne e-maily. V tomto smere má len zopár konkurentov. E-maily som vybavoval naozaj všade a ani raz som sa nemusel obmedzovať, že danú správu vybavím na počítači. Nebol dôvod. Bez dátového programu si Galaxy Tab síce dokážem predstaviť, Wi-Fi používa bez problémov, ale vonku je to bez internetu nuda. Internetový prehliadač je výborný, podporuje aj flashové objekty. Jediný problém podpory rýchlych dátových prenosov je zníženie výdrže batérie. Preto som mal 3G často vypnuté - doma i v práci využívajúc Wi-Fi a vonku mi EDGE na vybavovanie už prijatých e-mailov stačilo. Veľmi rád som aj na Galaxy Tab používal Operu Mini.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kalendár Galaxy Tabu má veľmi pekný mesačný náhľad, no ja som aj tak ako widget používal aplikáciu Calendar Pad.

Výdrž Samsungu Galaxy Tab je obdivuhodná. Silná 4400 mAh batéria ponúka niekoľko hodín pozerania filmov (dva filmy určite) alebo týždeň - dva pohotovostného režimu s kontrolou e-mailov pri vypnutom 3G. Pozor však na to, že výstup nabíjačky pre Galaxy Tab je až 2 000 mA, a tak nestačí nosiť pri sebe USB káblik a spoliehať sa, že tablet nabijete akoukoľvek nabíjačkou s USB koncovkou. To naozaj nie.

"Na výdrž tabletu sa nemôžem sťažovať."

Výhody:

to najlepšie z tabletov na trhu,

stopercentná zábava - foto, video, DivX,

výdrž batérie na jedno nabitie,

zadarmo Zlatý fond SME (200 elektronických kníh),

dostupnosť (nie ako nekonečné čakanie na iPad).

Nevýhody:

cena, cena, cena,

chýba FM rádio,

hrubý rám okolo displeja,

chýba microUSB konektor,

chýba stojanček, nožička alebo niečo podobné.

Orientačná cena: 689 € (epicentrum.sk)

Záver

Pravda je taká, že večer v posteli si radšej Angry Birds zahrám na Samsungu Galaxy S. V ruke je 118 gramov oveľa príjemnejších než 380 gramov tabletu. Zahrám hru, pozriem web, nastavím budík a idem spať. Ale cez deň som si vždy zo stola na kontrolu e-mailov a webu namiesto Galaxy S zobral do rúk Galaxy Tab. Nosil som ho v príručnej taške, v ktorej mám vždy aj poznámkový blok formátu A5, medzi strany ktorého som tablet schoval a chránil tak pred poškodením. Tablet som ocenil vždy večer doma na sedačke, pri cestovaní MHD...a vlastne takmer kedykoľvek. Filmy radšej pozerám na projektore, ale keď si predstavím moje nedávne pozeranie filmu na hotelovej izbe na iPhone, tak Galaxy Tab by bol vtedy spoločníkom dvakrát lepším. A možno i viac! Samsung Galaxy Tab ma nesklamal v ničom. Použitie neštandardného konektora som riešil nosením káblika v taške spolu s ním. Ale displej, reakcie, možnosti a výdrž na jedno nabitie...to všetko hovorí za Galaxy Tab. Výborná práca, Samsung. Už len vyriešiť tú cenu. Ale ja viem, pred Vianocami to nemá zmysel. Verím, že nový rok sa bude niesť v znamení takýchto perfektných tabletov pod 500 eur.

Poznámka na záver: Ak by vás náhodou lákal niektorý z lacných tabletov značiek MID, Mivvy a iných, s procesorom slabším než 1 GHz, zabudnite, prosím, na to. Treba počkať pol roka - rok a na trhu budú tablety ako Galaxy Tab určite cenovo dostupnejšie. Ale v prípade lacných tabletov do 200 eur zatiaľ platí: nie som taký bohatý, aby som si musel kupovať lacné veci.

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Galaxy Tab

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.11.2010 - 23:47

giermo18: Na DSL.sk pisu ze cena 16GB modelu by mala byt 800e :D... to uz radsej rovno ipad 16gb za 600e :D

anonymous02.09.2010 - 15:27 Trvalý odkaz

lukass86: a toto je uz aka pecka,vymenim za moj galaxy s:)

anonymous02.09.2010 - 15:48 Trvalý odkaz

aaa: No aka pecka to je? preboha to nie je konkurencia telefonom, nechapem naco to je dobre

anonymous02.09.2010 - 15:50 Trvalý odkaz

Sagittarius: Nie som zastancom ziadnej firmy, ale toto je ciste kopirovanie Applu...

anonymous02.09.2010 - 15:51 Trvalý odkaz

DJ Pepe: No je to veci telefon =DD Do jednych rifli by sa mi zmestil...

Ale urcite by som si tento tablet nebral...

Celá diskusia 110 príspevkov