Xiaomi Redmi Pro - silák s duálnym fotoaparátom

Recenzia špičkového androidu s duálnym fotoaparátom, 5,5’’ OLED displejom, veľkou 4050 mAh batériou, infraportom a USB-C konektorom.

Redmi Pro. Ako už názov hovorí, ide o zástupcu lacného radu Redmi od Xiaomi. Prívlastok Pro indikuje vyššiu verziu. Redmi Pro je teda najvyšší model zo série Redmi. Spojením dvoch protikladov vznikol nadupaný mid-end, ktorý má niektoré vlastnosti prémiových modelov, ale stále si zachováva priaznivú cenovku.

Balenie ostáva totožné s inými smartfónmi radu Redmi. Nájdeme v ňom USB-C kábel, nabíjačku, dokumentáciu v čínštine a nástroj na otvorenie SIM slotu. Na takéto balenia sme si už pri Xiaomi zvykli. Redmi Pro preto neurazí, ale ani neprekvapí.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi ProVýborne vybavený android s 5,5'' Full HD displejom, desaťjadrovým procesorom, až 4 GB RAM a 128 GB pamäťou, duálnym fotoaparátom, USB-C, infraportom, snímačom odtlačkov a 4050 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn Redmi Pro je takmer zhodný s Redmi Note 4, vieme teda, kde sa lacnejší model inšpiroval. Keďže som oba smartfóny testoval naraz, zameral som sa na ich rozdiely. Kľúčové dizajnové odlišnosti sú snímač odtlačkov prstov pod displejom, USB-C konektor a druhý fotoaparát na mieste snímača odtlačkov prstov na Redmi Note 4.

Vymenené sú tiež pozície infraportu, 3,5 mm audio konektoru a sekundárneho mikrofónu na hornej stene. To isté platí aj o LED dióde a prednej kamere. Tlačidlá pod displejom sú v porovnaní s Redmi Note 4 veľmi odlišné. Vpravo a vľavo nájdeme podsvietené tlačidlá, ktorých funkciu si môžete nastaviť. Ja napríklad preferujem tlačidlo späť vpravo. Pribudlo hardvérové tlačidlo, ktoré obsahuje aj čítačku odtlačkov prstov. Snímač fungoval veľmi dobre, nemám mu čo vytknúť.

Posledným rozdielom je spracovanie zadnej strany. Textúra brúseného hliníka sa veľmi podobá na Mi 5s Plus. Zvyšné časti sú zhodné s Redmi Note 4. Je zaujímavé, koľko prvkov dizajnu sa prenieslo z vyššieho modelu na nižší.

OLED displej je rozhodne veľkým lákadlom tohto smartfónu. 5,5'' panel s Full HD rozlíšením má výborné podanie farieb a kontrast. Oproti Redmi Note 4 ide o výrazné zlepšenie. Pozeranie videí a hranie hier je na Redmi Pro zážitok. OLED displej je jednoznačne jedným z dôvodov, prečo si za tento model priplatiť.

Nadradenosť modelu Pro je aj vo výkone. Použitý je procesor MediaTek Helio X25, ktorý má oproti Heliu X20 v Redmi Note 4 vyššie frekvencie jadier. Rovnaký procesor bol použitý aj v Meizu Pro 6. Rozdiel je vidieť v benchmarkoch, pri reálnom používaní som si ale rozdiely nevšimol. V AnTuTu dosiahol Redmi Pro 94 014 bodov. Pri porovnaní ostatných benchmarkov mi vyšlo, že Redmi Pro je výkonnejší maximálne o 10 %, zvyčajne však okolo 6 - 7 %.

Nevýhodou použitého procesoru je, že sa zahrieva o niečo viac než procesory Snapdragon 820 alebo 821. Redmi Pro som testoval v strednej výbave s 64 GB úložiskom, z ktorého je k dispozícii približne 53,5 GB. Narozdiel od Redmi Note 4 existuje aj verzia so 128 GB pamäťou.

Z konektivity mám zmiešané pocity. Potešilo ma použitie USB-C, prítomnosť infraportu a FM rádia. Takúto výbavu nemá veľa smartfónov. Dual SIM je opäť neaktívny a slot štandardný Xiaomi - hybridný s jednou nanoSIM a microSIM alebo microSIM a microSD kartou. Počas hovoru z jednej SIM karty bude zatiaľ druhá SIM nedostupná.

Nechýba USB OTG, GPS ani Bluetooth. Veľkým sklamaním je pre mňa ale absencia 5 GHz Wi-Fi. Xiaomi za to zrejme schytalo veľa kritiky, keď ju neskôr vydaný a lacnejší Redmi Note 4 má.

Reproduktor v Redmi Pro je najhlasnejší aký som testoval. V tesnej blízkosti som nameral až 113,4 dB. Vo vzdialenosti 10 cm od zariadenia bola hlasitosť 93,3 dB.

Duálny fotoaparát je ďalším lákadlom a výrazným rozdielom oproti Redmi Note 4. 13-megapixelovému fotoaparátu sekunduje druhý, 5-megapixelový. Narozdiel od Mi 5s Plus alebo Huawei P9 je aj druhý snímač farebný. Výsledné fotografie majú oveľa vernejšie podanie farieb než v prípade lacnejšieho modelu.

Rozdiel v kvalite je ešte väčší pri nočných fotografiách. Redmi Pro síce nedosahuje také dobré výsledky ako vlajkové lode, no oproti Redmi Note 4 ide o výrazné zlepšenie. Natáčanie videa je žiaľ aj tu možné iba vo Full HD rozlíšení, 4K chýba. Kvalita videa je tiež o niečo lepšia než v prípade Redmi Note 4.

Druhý fotoparát umožňuje vytvoriť tzv. bokeh efekt, čo je rozmazanie pozadia pri portréte. Nastaviť si môžete rôznu clonu sekundárneho snímača, čím zväčšujete alebo zmenšujete rozmazanie pozadia. Pri nízkych číslach clony však dochádza aj k rozmazaniu fotografovaného objektu. Potrebné je preto pohrať sa s nastaveniami pre dosiahnutie požadovaného efektu.

Predná kamera tiež podáva lepšie výsledky než v Redmi Note 4. Nemá tendenciu rozmazávať pozadie a aj tu sú fotografie detailnejšie. Pri videu lepšie reaguje na zhoršené svetelné podmienky a vytvorí lepšie zábery. Žiaľ aj tu sa opakuje situácia s možnosťou nahrávania iba HD videa v aplikácii fotoaparát. Ak chcete vytvoriť Full HD video, budete si musieť stiahnuť alternatívnu aplikáciu z Google Play.

Podobne ako pri predchádzajúcich recenziách Xiaomi smartfónov, aj teraz sa zameriam na nejakú zaujímavú funkciu nadstavby MIUI. Veľmi bohaté a užitočné sú nastavenia hardvérových tlačidiel pod displejom. Sami si môžete vybrať, či preferujete tlačidlo späť vpravo a nedávne aplikácie vľavo alebo naopak. Každému tlačidlu tiež viete nastaviť akciu na dlhé podržanie.

Ovládať môžete aj podsvietenie tlačidiel - môžete ho úplne vypnúť alebo nastaviť dĺžku podsvietenia. Pre modely s domácim tlačidlom, medzi ktoré patrí aj Redmi Pro, sú dostupné ďalšie funkcie. Dotyk domáceho tlačidla môže mať rovnaký účinok ako jeho stlačenie, t.j. návrat na domácu obrazovku. Aktivovať môžete aj režim jedného tlačidla, kedy domáce tlačidlo nahradí zvyšné dve. Dotyk tlačidla znamená krok späť a dvojité stlačenie zobrazí nedávne aplikácie.

Aj v Redmi Pro nájdeme veľkú batériu. Konkrétne ide o 4050 mAh čo je iba o máličko menej ako v prípade Redmi Note 4. Hmotnosť sa nezmenila, dosahuje 173 gramov. V balení nájdeme tú istú nabíjačku ako u Redmi Note 4. Prekvapením preto je, že Redmi Pro sa nabíja podstatne rýchlejšie:

- 5 min = 9 %

- 10 min = 15 %

- 15 min = 21 %

- 30 min = 39 %

- 60 min = 68 %

- 90 min = 90 %

- 123 min = 100 %

Redmi Pro sa nabije približne o pol hodinu skôr než Redmi Note 4, čo je veľký rozdiel. Výdrž batérie sa zhoduje s Redmi Note 4. Deň používania zvládne Redmi Pro s prehľadom a dva dni dosiahne pri menej náročnom používaní. Zaujímavá je funkcia reverzibilného nabíjania, ktorá umožňuje Redmi Pro nabíjať iné zariadenie.

Výhody:

+ high-end s nízkou cenovkou

+ kovové telo

+ výkonný procesor Helio X25

+ 4050 mAh batéria

+ nádherný OLED displej

+ dual SIM (ale hybridný slot)

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ infraport, USB-C a FM rádio

+ výborná nadstavba MIUI 8

+ duálny fotoaparát

+ hlasný reproduktor

Nevýhody:

- chýba 800 MHz LTE

- hybridný slot

- nemá 5 GHz Wi-Fi

Orientačná cena: 259,99 € (MP3.sk)

Transparentné ultratenké puzdro: 6,99 €

MicroUSB - USB-C redukcia: 5,89 €

Záver

Je Xiaomi Redmi Pro high-end s cenou mid-endu? Nie úplne. Napriek použitiu momentálne najvýkonnejšieho MediaTek procesoru je výkon vzdialený vlajkovým lodiam s procesormi Qualcomm alebo Exynos. Rozdiely je vidieť najmä pri náročných hrách. Nepochopiteľná je pre mňa aj absencia 5 GHz Wi-Fi.

Napriek týmto nedostatkom je Redmi Pro veľmi vydarený model. Oproti Redmi Note 4 ponúkne krajší displej, vyšší výkon, lepšie fotoaparáty a prepracovanejší dizajn vrátane USB-C konektora. Odporúčam preto priplatiť si a namiesto Redmi Note 4 kúpiť radšej Redmi Pro. Cenový rozdiel v slovenských e-shopoch medzi modelmi je približne 30 €.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi Pro + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Peter 13.01.2017 - 21:49

Velmi dobra recenzia. Chvalim Vas.

Tibor15.01.2017 - 16:47 Trvalý odkaz

Tak sa nam rozrasta rodinka fotakov s funkciou portretov s rozostrenym pozadim. Nebolo by zaujimave urobit nejaku vacsiu porovnavacku?

Matus16.01.2017 - 09:29 Trvalý odkaz

ma lepsi fotak ako Huawei P9 lite? nie len v dobrych svetelnych podmienkach ale aj za sera ci tmy. Dakujem

Michal23.01.2017 - 22:12 Trvalý odkaz

Ako p9 lite nie. Pokial ti nejde o bokeh a 3d efekty, lepsi je p9lite.

Celá diskusia 4 príspevky