Trápenie s iPhonom 7: šesť dôvodov na zlosť

Prvý iPhone bol predstavený pred desiatimi rokmi. Ja som fanúšikom najmä modelov 3GS, 5S, 6S a SE. Teraz sa tak trochu trápim so sedmičkou.

Hádzanie telefónov o zem považujeme za veľmi hlúpe riešenie akéhokoľvek problému, ale poznáte to, občas sa len tak-tak udržíte na uzde. Toto je šesť situácií, kedy sa ako majiteľ iPhonu 7 chytám za hlavu.

1. Chaotická regulácia jasu displeja

Ani za svet neviem prísť na to, podľa čoho sa správa. Sadnem do auta, zapnem Waze, chcem, aby sa mobil rýchlejšie nabíjal, tak trochu stiahnem jas. Na obraz aj tak vidím celkom dobre. A po chvíli úplne stmavne. Alebo ho inokedy mierne vytiahnem vyššie a ešte hodinu žiari ako šibnutý. Prosím si obyčajné tlačidlo automatickej regulácie jasu vedľa stupnice v spodnej lište. Manuál nech je manuálom, ale akonáhle by som stlačil "A", zase by sa nastavila plná automatika. Je neuveriteľné, že problémy s reguláciou jasu mám na sedmičke snáď ešte častejšie než na 5S, 6, 6S...

2. Vypínanie v zime

Toto pozná snáď každý majiteľ iPhonu, ktorý svoj mobil trochu potrápil na lyžovačke, turistike alebo dlhšej zimnej prechádzke. Chápem, že -15°C nie je bežná teplota na používanie elektroniky, ale aby sa mi mobil len tak vypol s 30 % batérie? Dve hodiny nato sadnem do auta, pripojím ho k nabíjačke a okamžite sa zapne opäť s 30 % batérie. To bolo včera. Dnes počas prechádzky na Zobor volám so sestrou, tiež používa iPhone 7. Bola niekde na prechádzke, vonku tak -10 až -15°C a samozrejme, po piatich minútach hovoru nás prerušilo, lebo jej iPhone s 20 % batérie sa pre istotu vypol. A môžete sa aj na hlavu postaviť, bez nabíjačky (a niekedy aj trochy tepla) ho nezapnete. Ak by sa mi niečo v tých kopcoch stalo, môžem sa na môj do-tretiny-nabitý iPhone akurát tak pozerať.

3. Len jeden konektor na všetko

Po troch mesiacoch s iPhonom 7 vyhlasujem zrušenie audio jacku za historicky najhorší nápad z Cupertina. Už toľkokrát som chcel nabíjať a súčasne pripájať buď slúchadlá, alebo mikrofón. Teraz musím všetko robiť dopredu, všetko si včas premyslieť, aby bol počas práce (nahrávanie videí s mikrofónom, úprava videí so slúchadlami na ušiach) telefón nabitý.

4. Prepínanie nastavení fotoaparátu v nastaveniach mobilu

Blesk, HDR, časovanú samospúšť, trápne Live photos a ešte zbytočnejšie farebné filtre môžete meniť rovno na obrazovke. No kvôli prepínaniu rozlíšenia videa (Full HD 30 fps, Full HD 60 fps, 4K 30 fps) musím neustále aplikáciu opustiť a otvoriť nastavenia mobilu. Už toľkokrát mi večer ušiel nejaký moment, lebo mám väčšinou zapnuté nahrávanie FHD 60 fps, ktoré je (logicky) v horších svetelných podmienkach podstatne tmavšie než 30 fps. Potešilo by ma tiež, keby si to zapnuté HDR iPhone pamätal aj pri ďalšom spustení fotoaparátu. A kedy sa dočkám nastavenia fotografií s pomerom strán 16:9 sa už radšej ani nejdem pýtať. Mimochodom, fotografia cvaknutá počas záznamu videa má pomer strán 16:9. Pri Full HD videu tak dosiahnete rozlíšenie 6,5 Mpix, počas záznamu 4K videa až 8,5 Mpix. Takže keď sa chce, ide to.

5. Odosielanie súborov na pozadí

Či už ide o upload videa na YouTube alebo odosielanie viacerých fotografií na Dropbox, nikdy to nie je také jednoduché, ako by som si želal. Ak zhasnem displej, do niekoľkých minút sa odosielanie dát pozastaví. Naozaj oceňujem šetrenie spotreby energie iOS, keď s mobilom či tabletom nič nerobím, no toto ma občas hnevá. Práve kvôli tomu nemám aktivované automatické zhasínanie obrazovky a práve kvôli tomu často sťahujem jas displeja na minimum - aby čo najmenej rozsvietený iPhone uploadoval veci, dokiaľ treba. Väčšinou aj rovno na nabíjačke. Smiešne, nie? Osviežovanie vybraných aplikácií na pozadí pre riešenie tohto problému nepomáha.

6. iMessage / SMS

iMessage je výborná vec. Ak posielate SMS inému majiteľovi iPhonu a máte obaja internetové pripojenie, odošle to podobne ako Facebook Messenger či Viber prostredníctvom dát. Lenže, nie vždy to funguje spoľahlivo a podľa mojich predstáv. Občas potrebujem súrne poslať správu ako SMS. Pretože buď ja, alebo druhý majiteľ iPhonu je v biednom pokrytí, v zahraničí so zablokovanými dátami a podobne. Skrátka, nie vždy sa na to dá spoľahnúť. A najhoršie je, že pri pohľade na pomaly odchádzajúcu iMessage nefunguje vždy podržanie prsta na nej a použitie funkcie "odoslať ako SMS". A tak radšej utekám do nastavení mobilu a tam vypínam iMessage celkovo. Podobne, ako v iných prípadoch, stačilo by jedno tlačidlo naspodu konverzácie pre "odoslanie ako SMS". Aj tak ich mám v rámci paušálu zadarmo a iMessage mám aktívne hlavne kvôli ostatným, nie kvôli sebe. Uznávam však, že pokiaľ funkcia iMessage funguje spoľahlivo, je to oproti SMS veľký pokrok.

Keď som sa spýtal mojich kolegov (používateľov iPhonu 7 Plus) na najväčšie nedostatky ich telefónov, ako prvé spomenuli rozmer 5,5'' verzie. Hlavne, pokiaľ vidia rozmery konkurentov s rovnakou uhlopriečkou displeja. To chápem. Matej tiež nerozumie, prečo ako majiteľ najnovšieho iPhonu a MacBooku Pro nemôže pre počúvanie hudby používať jedny slúchadlá (napríklad in-ear z balenia "sedmičky"). Na MacBooku sa totiž nenachádza lightning a na iPhone 7 (Plus) zase audio jack. O káblovej konektivite medzi novým MacBookom a iPhonom by sa dali písať škodoradostné poviedky. Niekedy uvažujem, že by som mal všetky nepochopiteľné strasti kolegu Mateja - majiteľa dvoch najnovších produktov Apple - spísať do nejakého zábavného článku.

A čo vás najviac trápi na iPhone? Vyberte niekoľko top vlastností, kvôli ktorým by ste občas váš iPhone najradšej hodili o zem. Zaujíma to určite nielen nás.

ikona

Recenzia: Apple iPhone 7 - vitaj stabilizácia, zbohom audio jackRecenzia 4,7'' iPhonu, ktorý ponúka vodeodolnosť, optickú stabilizáciu 12 Mpix fotoaparátu a prepracované domáce tlačidlo s čítačkou odtlačkov.

ikona

Recenzia: Apple iPhone 7 Plus - sedmička, ktorá dáva väčší zmyselRecenzia 5,5'' iPhonu s Full HD displejom, vodeodolnou konštrukciou, sekundárnym teleobjektívom s 2x zväčšením a výbornou výdržou.

Prečo to všetko trpím

Aby sme však neskončili negatívne naladení, existuje niekoľko dôvodov, prečo sa sedmičky nevzdám. Stabilizácia videí (hlavne Full HD 60 fps), pohodlný strih v iMovie, zvýšená odolnosť voči vode, kvalitná hlasná reprodukcia zvuku z dvoch reproduktorov, príjemné rozmery aj po vložení do puzdra a 256 GB pamäť sú pre mňa nepriestrelnými argumentmi. Aj preto je mi ľúto tých nedostatkov. Väčšina z nich je úplne zbytočná a ľahko riešiteľná.

Diskusia k článku:

Denis 09.01.2017 - 20:29

Po piatich rokoch s iOS som presedlal na Android a už sedem mesiacov spokojne žijem bez nakusnutého jabĺčka. A nielen Rišov článok ma usviedča v tom že to bolo správne rozhodnutie. Ešte je tu šanca že sa v septembri vrátim, ale to by páni z Cupertina museli vymyslieť niečo v čo už neverí ani ten najzarytejší jabĺčkar...

ondrakomous09.01.2017 - 20:37 Trvalý odkaz

iphone se mi ukazuje baterku absolutne presne, kdyz mam 3 procenta, tak mi to vzdycky skoci na 2-1 a nikdy se mi nestalo, ze by se iphone samovolne vypl. delalo mi to na telefonech se spatnou baterkou, ty se vypinaly treba na 20-30%, regulace na SE funguje jedna basen, nestalo se mi, ze bych musel s jasem neco delat, automatika naprosto spolehliva, sluchatkovy vystup nastesti zustal taky, prace se soubory je hruza, pokud nemam aktivovany idrive, tak napriklad stazeny pdf vubec nejde odeslat jako prilohu mailem, co me trapi nejvic je predni a zadni kamera a prumerna vydrz baterky.

Manobb09.01.2017 - 20:41 Trvalý odkaz

re: Rišo

Zvláštne správanie sa batérie (vypnutie telefónu pri cca 30% batérie) som si všimol aj pri iPhone 4s, keď som si kúpil novú baterku. Myslel som si, že ta baterka je vadná alebo ide zase o nejaký "druh kazítka", ktorý má donútiť užívateľa kúpiť si nový telefón. Stalo sa to pred niekoľkými týždňami a vôbec to nebolo pri mínusových teplotách, ale v izbe (t.j. cca 20-22 st.C).

Predpokladám, že asi teda nebude chyba v baterke, ale v systéme iOS (9.3.5), prípadne v samotnom prístroji iPhone 4s, ktorý mám už vyše 2 rokov, t.j. po záruke.

ondrakomous09.01.2017 - 20:50 Trvalý odkaz

apple mel na kazdym modelu vadny serie, mel jsem jednou iphone 6s se spatnou baterkou, telefon se strasne rychle vybijel, prislo mi to divne, sel na reklamaci, iphony 4s, 5, se vypinaly bezne, vetsinou spatny baterky neoriginalni. v servisech vetsinou montovali "cheap kopie", u iphonu plus mi prislo divne, ze se telefon vubec nevybiji, pokud chce clovek dobrou a kvalitni vydrz, pak jina moznost jak iphone plus neexistuje.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.01.2017 - 20:55 Trvalý odkaz

Su to trochu specificke problemy. Mne absencia jacku nevadi, mam BT sluchatka, telefon davam na 2A nabijacku, nabije sa celkom rychlo. Skor ma mrzi, ked mi manzelka povie, a teraz mi poslu fotku cez BT, a ja len smutne pozriem do zeme a tisko si poviem "Nie". S androidmi sa pracuje ovela rychlejsie a plynulejsie. iPhone bol fantasticky pristroj pred mnohymi rokmi, ked iOS bol plynulejsi a mal lepsie hry a aplikacie ako Android, tak v 2009-2012. Miernym sklamanim, bolo uz uvedenie 5 a potom 5S, ked tu uz bol Samsung S3 a HTC One X. Od cias Androidu 4 sa zacali misky vah naklanat na stranu Googlu a dnes podla mna uplne dominuje. Aj custom ROM 7.1.1 na Nexus 5 sa pouziva prijemnejsie ako iPhone 7, pokial ide o featury a pouzitelnost u bezneho cloveka v praxi. iPhone vsak ma obrovsku konzistenciu (neimplikuje stabilitu), vdaka comu je tak trochu aj nudny OS. A nema vsetky zaujimave vlastnosti Androidu (zdielanie dat, multitasking, multiwindow (nativne podporovany v Nougate, nie uz len vysada LG UX a Touchwizu), a nejake dalsie co mi nenapadnu).

Tieto debaty, co je lepsie su nekonecne, no ja, ak chcem usetrit cas a sekundy, beriem radsej oneplus, je rychlejsi pri beznych ulohach pocas dna (vratanie foto, denne fotky na Oneplus3 su celkom ok).

Ak budem fotit/tocit videa (s vstavanym mikrofonom), najma v horsom svetle, beriem iPhone.

Dokonale zariadenie neexistuje, preto je dobre mat moznost volby.
Richard, mozno je cas kupit nejaky android, ako sekundarne zariadenie :)

Celá diskusia 53 príspevkov