Dilema: Lenovo Phab 2 Plus vs. Samsung Galaxy A5 (2016)

Tentoraz porovnávame Dávida s Goliášom. Proti obrovskému 6,5-palcovému Lenovu stojí overený Samsung s menšou batériou, ale aj hmotnosťou.

Každý víkend pomáhame jednému z vás s výberom medzi dvoma konkrétnymi smartfónmi. Tentoraz sme z našej e-mailovej schránky redakcia@fony.sk a správ na Facebooku vybrali problém od Michala:

Poprosil by som o radu alebo váš názor. Rozhodujem sa medzi dvomi mobilmi. Ide o Lenovo Phab 2 Plus alebo Samsung Galaxy A5 (2016). Ktorý by ste mi poradili? Ide hlavne o foťák, ktorý je lepší? Respektíve, pre ktorý by som sa mal rozhodnúť celkovo?

Musíme priznať, že Michal si vybral pomerne rozdielne telefóny. Hlavne veľkosťou. Lenovo Phab 2 Plus je poriadny obor. Má až 6,4-palcový displej! Odporúčame preto poriadne sa zamyslieť nad tým, či viac než 170 mm výška, takmer 90 mm šírka a hmotnosť vysoko cez 200 gramov, nebudú už predsa len priveľa.

Ak nie, užije si 3 GB RAM (o gigabajt navyše oproti Samsungu) a veľkú 4050 mAh batériu. Lenže grafické jadro je v oboch smartfónoch rovnaké a myslíme si, že Exynos v Galaxy A5 2016 bude stále rýchlejší než procesor od MediaTeku v Lenove.

Phab 2 Plus môže Michala zlákať na dva sloty pre SIM kartu a 32 gigabajtové vnútorné úložisko. K fotoaparátu sa zatiaľ vyjadriť nevieme. Výrobca sľubuje, že 13 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním používa obrazový procesor Fujitsu Milbeaut, ktorý nájdeme aj v kompaktoch s logom Leica. To však nič nevypovedá o kvalite objektívu pred ním. A fanúšikmi duálnych šošoviek s rovnakým ohniskom, ktoré slúźia len na softvérový bokeh efekt, príliš nie sme.

Základné info: Lenovo Phab 2 Plus

Naopak Samsung Galaxy A5 2016 je síce starší, ale dobre overený prístroj. Vsádza na sklenené telo, čítačku odtlačkov prstov na lepšie prístupnom mieste pod displejom a o niečo šikovnejšiu a pohodlnejšiu grafickú nadstavbu TouchWiz.

Má skladnejší 5,2-palcový Super AMOLED displej s rovnakým Full HD rozlíšením. Musíte počítať len s jednou SIM, menšou RAM a polovičným úložiskom. To si ale môžete pohodlne zväčšiť microSD kartou.

Jeho 2900 mAh batériu budete musieť nabíjať častejšie. Nám ale jeden deň vydržala bez väčších problémov.

Za 13-megapixelový fotoaparát v tomto prípade dáme ruku do ohňa. V noci mu pomáha objektív s vysokou svetelnosťou f/1.9 a optická stabilizácia. Hoci je snímač len jeden, Samsung kvalitné fotoaparáty robiť vie.

Recenzia: Samsung Galaxy A5 2016 - viac stability, menej výstrelkov

V tomto prípade by sme v redakcii dali prednosť overenému Samsungu, na ktorého fotoaparát sa dá spoľahnúť aj bez pokusov s duálnym objektívom. Jeho batéria je výrazne menšia, ale rozmery a hmotnosť Lenova Phab 2 Plus by mohli byť v mnohých prípadoch obmedzujúce. Veríme tiež, že jeho softvér bude plynulejší.

Diskusia k článku:

juryno 08.01.2017 - 11:24

volba je jednoducha treba si ujasnit len priority.lenovo velky displej a samsung standartna velkost.ja si neviem predstavit nosit 6.4 palcovy mobil vo vrecku a najma v lete. A5 ma lepsi fotak navyse s optickou stabilizaciou a cez nocny rezim robi dobre fotky.ako mobil by som si vybral ten samsung.ja ho mam a spokojnost.ram by neriesil to je len papierove cislo. a ulozisko mas sd kartu...lenovo ma velmi dobre idei ale kvalita nie je bohvie co.phab 2 nie je mobil ale phablet takze ide iba o to ci chces mobil s dobrym fotakom alebo mat radsej velky displej

Nightmare08.01.2017 - 22:52 Trvalý odkaz

vcelku si to dobre napisal treba si urcit naco to vlastne bude ;)

ondrakomous08.01.2017 - 23:53 Trvalý odkaz

samsung a5 je vynikajici telefon, asi nejlepsi mobil, kterej sem mel moznost zkouset v roce 2016, naprosto spickovy dizajn. display, baterka, fotak,chipset, pameti, proste pan dokonaly, jediny co cloveku muze vadit je software a pomale updaty, hardwarove bezchybny, to jak je telefon zpracovany konstrukcne a materialove reseny je neuveritelny, v tom bych videl hlavni rozdil oproti lenovu v kvalite pouzitych materialu. staci zakladni porovnani displayu samsung amoled vs ips ten rozdil jde videt na prvni pohled. kdyz si vezmes porovnani s chinskymi telefony, tak take pouzivaji kovy, sklo, amoledy jenze celkove to neni tak precizne slicovany a navic mas pocit, ze ty materialy jsou takovy min kvalitni. hodne to jde videt na recenzich, ktery dela Jerry. jedina vyjimka je snad xiaomi mi mix.

jarpo10.01.2017 - 03:20 Trvalý odkaz

,,staci zakladni porovnani displayu samsung amoled vs ips ten rozdil jde videt na prvni pohled."
Myslis zazltnutu bielu, vypalovanie a viditelny raster koly pentile u amoledu? S tym suhlasim.

Tomas10.01.2017 - 07:14 Trvalý odkaz

Jarpo, asi zijes v roku 2012...

Celá diskusia 15 príspevkov