Huawei Nova - tichá voda brehy myje

Recenzia dual SIM androidu s kvalitnou kovovou konštrukciou, pekným 5'' Full HD displejom a viacfunkčnou čítačkou odtlačkov.

Nedávno testovaný Huawei Nova Plus nás zaujal, no jedným z hlavných mínusov je jeho aktuálna nedostupnosť na našom trhu. Druhý, menší z dvojice nového radu Nova si k nám už cestu našiel a v obchodoch ho nájdete pod jednoduchým názvom Huawei Nova.

Aj model Nova sa odlišuje od smartfónov radu P oblejšími rohmi a zaoblenou zadnou stenou. Samotné prevedenie je na vysokej úrovni a prípadné nedostatky by som tu hľadal naozaj ťažko. Kovová konštrukcia je pevná a pôsobí hodnotným dojmom. Vyzdvihnem najmä bočné steny pripomínajúce tie v kovových smartfónoch radu One od HTC. Nájdeme tu zaujímavé tenké prúžky, ktoré si všimnete najmä v protisvetle.

ikona

Základné info: Huawei Nova (CAN-L11)Päťpalcový android nového radu s elegantným dizajnom, osemjadrovým procesorom, Full HD displejom, 12 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3020 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Oblé kontúry sprevádzajú celý povrchu telefónu, vďaka čomu sa veľmi dobre drží v ruke, a aj napriek hladkej zadnej stene sa z nerovných povrchov nešmýka. Okrem kvalitnej konštrukcie zaujme Nova aj viacerými farebnými prevedeniami. V slovenských e-shopoch som natrafil na verzie Titanium Grey, Mystic Silver a Prestige Gold. Nám sa do rúk dostala posledná menovaná. Zlatý nádych osloví zrejme skôr dámy, no keďže nejde o výraznú zlatú farbu, určite si ju viem predstaviť aj v mužských rukách.

Modely Nova a Nova Plus odlíšite nielen na základe odlišných rozmerov, ale aj podľa zadnej steny. Vrchná časť menšieho modelu pripomína Nexus 6P, ktorý taktiež vzišiel z liniek spoločnosti Huawei. V čiernom pásiku nájdeme fotoaparát a LED blesk. Najvýraznejšou súčiastkou zadnej steny je čítačka odtlačkov prstov. Telefón ňou odblokujete aj bez nutnosti predošlého rozsvietenia displeja, teda tak, ako je to zvykom u väčšiny smartfónov s čítačkou vzadu. Rozpoznanie je presné a rýchle.

V nastaveniach si môžete pridať až päť odtlačkov a okrem odblokovania telefónu poslúži čítačka aj na zamknutie aplikácií, snímanie fotografií / videí, prijatie hovoru a zastavenie budíka. Vertikálnym pohybom po čítačke viete pohodlne stiahnuť lištu s notifikáciami a skratkami, v horizontálnom smere môžete listovať fotografiami v galérii. Tieto gestá môžete vykonávať ľubovoľným prstom, bez potreby registrácie odtlačku.

V slovenských obchodoch môžete natrafiť na jednosimkovú verziu a dual SIM verziu s hybridným slotom. Dvojicu slotov nájdeme v šuplíku v ľavej stene. Ja som si počas testovania vystačil s 32 GB internou pamäťou, z ktorej je v skutočnosti dostupných približne 22 GB, a preto som do hybridného slotu vložil druhú nano SIM. 3G a 4G podporujú oba sloty, no aktívne ho môže využívať iba jeden, ktorý si zvolíte v nastaveniach. Ten druhý sa automaticky prepne na 2G. Okrem toho nájdeme v nastaveniach aj možnosť prispôsobiť si meno SIM karty a zvoliť predvolenú SIM kartu pre hovory.

Všetky tlačidlá nájdeme vpravo. Presnejšie dve. Prispôsobenie hlasitosti sa nachádza vyššie, pod ním je tlačidlo napájania. Obe sú dobre dostupné aj bez výrazného prehmatávania. Pochválim ich za vkusné kovové prevedenie s istým stláčaním. Tlačidlo napájania zaujme aj tenkým červeným lemom, ktorý zo začiatku môže pomôcť zorientovať sa v rolách jednotlivých tlačidiel.

V spodnej stene najviac poteší prítomnosť konektora USB-C. Za pomoci redukcie USB OTG sa mi k telefónu podarilo pripojiť aj USB kľúč, začo mu patrí ďalšia pochvala. Vedľa nájdeme hlasný reproduktor. Dobrá poloha spolu s dostatočnou hlasitosťou zabezpečia, že zvonenie budete počuť aj v prípade, ak bude telefón pohodený na stole alebo posteli. Kvalitu zvukového prejavu hodnotím ako priemernú. Reproduktor sa poteší skôr modernej hudbe. Pri rockovej s viacerými nástrojmi už dochádza k zlievaniu.

Tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja. Osobne mi to celkom vyhovuje. Počas hrania hier alebo sledovania videí mám tak aspoň k dispozícii priestor, kam si môžem oprieť palce. Pri softvérových tlačidlách Huawei opäť nezabudol pribaliť možnosť zámeny umiestnenia tlačidla späť a multitaskingu. Okrem toho si do spodného riadku viete pridať aj tlačidlo pre stiahnutie výsuvnej lišty. Ja som ho úspešne ignoroval. Iba by mi tam prekážalo a koniec-koncov viem lištu oveľa pohodlnejšie stiahnuť potiahnutím po čítačke odtlačkov.

Z obsahu nad displejom spomeniem viacfarebnú notifikačnú diódu. Na nami testovanej zlatej verzii s čiernou prednou stenou som si jej blikanie všimol aj pri pohľade zboku.

Predná stena zaujme 2.5D zaobleným sklíčkom, z ktorého vám prst len tak skĺzne. Displej ponúka na päťpalcovej uhlopriečke jemné Full HD rozlíšenie. Technológia IPS zobrazuje farby verne. Dobre sú na tom aj pozorovacie uhly a čitateľnosť na slnku. V nastaveniach nájdeme možnosť prispôsobiť si teplotu farieb a šikovný režim filtrovania modrého svetla, ktorý oceníte najmä v noci. Škoda len, že Huawei nepopracoval aj na jeho automatickom ovládaní podľa času. Najrýchlejším spôsobom, ako ho aktivovať, je použitie skratky v hornej lište.

Po hardvérovej stránke som s displejom spokojný, no softvérová v niektorých smeroch trochu zaostáva. Automatická regulácia jasu často správala nelogicky a zle vyhodnotila prispôsobenie podľa okolitých podmienok, prípadne úprava jasu jej trvala veľmi dlho. V noci ma displej po odblokovaní párkrát osvietil a zníženie jasu na minimum trvalo niekoľko sekúnd. V opačnom prípade, napríklad v osvetlenej električke podvečer, sa jas stiahol na minimum a ja som na displeji nevidel nič. Druhé mínus dávam chýbajúcej možnosti rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Pri telefóne s čítačkou umiestnenou vzadu by to mala byť samozrejmosť. Aby som odsek neukončil negatívne, zo softvérovej nádielky vyzdvihnem možnosť zmenšiť si prostredie telefónu potiahnutím po spodnej lište s tlačidlami doprava alebo doľava. Zíde sa to najmä v situáciách, kedy máte voľnú iba jednu ruku a načahovanie sa prstom do hornej časti displeja je nepohodlné.

Aj pri menšom zástupcovi sa Huawei rozhodol vynechať čipsety z vlastnej stajne (HiSilicon) a siahol po Snapdragone 625 od Qualcommu, ktorý nájdeme aj v modeli Nova Plus. Na nedostatok výkonu sa nemôžem sťažovať. Hry bežali plynulo, bez zasekávania, a to isté platilo aj pre prezeranie videí vo vyššom rozlíšení. V benchmarku AnTuTu dosiahol 64 257 bodov, čo je slušná hodnota. Počas používania som niekoľko desiatok minút strávil v hre Asphalt Xtreme, a ani pri dlhšom hraní sa konštrukcie výrazne neprehrievala.

Slušná nádielka nás čaká aj pri operačnej pamäti. Tri gigabajty hravo potiahli systém a problém nebol ani pri viacerých spustených aplikáciách. Prepínanie sa medzi nimi bolo rýchle a bez opätovného načítavania. Nad Androidom 6.0 beží šikovné prostredie EMUI 4.1. Patrí medzi tie vydarenejšie, no pár nedostatkov sa tu predsa len nájde. Už tradične spomeniem napríklad odomykaciu obrazovku, z ktorej nie je možné odstrániť notifikácie potiahnutím do strany. Týmto úkonom sa dostanete priamo do aplikácie, a to ja vo väčšine prípadov, najmä pri nepotrebných e-mailoch, nechcem. Pri desiatkach e-mailov denne to človeka neskutočne vytáča.

Zablokovaná obrazovka je však aj o pozitívach. Od spodného okraja displeja viem ťahom vysunúť lištu so štyrmi skratkami aplikácií a ponuku prispôsobenia tapety.

Prostredie je už tradične tvorené iba domácimi obrazovkami a samostatná ponuka aplikácií chýba. Na rýchle vyhľadávanie konkrétnej aplikácie som tak používal šikovné gesto prehľadávania obsahu telefónu, ktoré vyvoláte potiahnutím prsta zo stredu domácej obrazovky nadol. Vzhľad prostredia si môžete upraviť prostredníctvom niektorej z tém.

Najzaujímavejšie funkcie hľadajte v nastaveniach, v položke Inteligentná pomoc. Tu sa nachádza už spomínaná úprava spodných softvérových tlačidiel, niekoľko gest pohybom, aktivácia zmenšeného prostredia pre ovládanie jednou rukou, či režim rukavice, ktorý zvýši citlivosť na dotyk a umožní obrazovku telefónu ovládať aj cez rukavice.

Používatelia s obmedzeným dátovým balíčkom si budú určite pochvaľovať nastavenia prenosu dát. Tu môžete jednotlivým aplikáciám povoliť, prípadne zakázať pripájanie k dátam operátora alebo Wi-Fi. Ide o veľmi šikovného pomocníka, ktorého používam aj pri dátovom roamingu.

Medzi aplikáciami mi nič podstatné nechýba. Poteší prítomnosť FM rádia, aj keď bez RDS a RT a zaujímavá je aj aplikácia DTS Headphone:X. Ako už názov napovedá, rozumie si iba so slúchadlami a počas prehrávania vie zvuk obohatiť o priestorový efekt.

Výhodou modelu Nova v porovnaní s väčším bračekom je nevytŕčajúci fotoaparát na zadnej stene. Naopak, rozlíšenie kleslo zo šestnásť na dvanásť megapixelov, a zabudlo sa aj na optickú stabilizáciu obrazu. Ak by som to mal zhrnúť, tak fotoaparát neprekvapí a v tejto cenovej relácií ide skôr o priemer, ktorému by sme ľahko našli premožiteľov. Počas dna sú snímky slušnej kvality, no s nástupom tmy nastupuje aj šum a na fotografiách je vidieť zlievajúce sa plochy bez detailov.

Prostredie fotoaparátu je naoko jednoduché a prehľadné, no niektoré nastavenia by mohli byť viac poruke. Napríklad, k HDR režimu sa dostávam až cez menu umiestnené vľavo hore, čo nie je veľmi rýchle, a pri držaní v pravej ruke aj menej pohodlné. Nechýba ani manuálny režim s možnosťou prispôsobenia jednotlivých nastavení. Viac ale zaujmú špeciálne efekty so zaujímavými nočnými režimami, pri ktorých sa určite zíde statív.

Batéria s kapacitou 3020 mAh sa nevymyká z priemeru a pri mojom bežnom používaní mi telefón poslúžil jeden plnohodnotný deň. Ak som počas dňa vynechal počúvanie hudby cez Spotify, večer som mal k dispozícii ešte tých 30 – 40 %, no s touto hodnotou som sa neodvážil vstúpiť do ďalšieho dňa.

Výhody:

+ elegantné a kvalitné kovové prevedenie

+ pohotová čítačka odtlačkov s gestami

+ USB typu C

+ podpora dual SIM

Nevýhody:

- občas chaotická automatická regulácia jasu

- chýba možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním

Orientačná cena: 369 eur mobilonline.sk

Záver

Aj menší z dvojice noviniek modelového radu Nova sa vydaril. Vyčítať mu môžem iba občas nelogické správanie automatickej regulácie jasu. Inak som spokojný. Máme tu hodnotnú kovovú konštrukciu, pekný displej s jemným rozlíšením, šikovné prostredie EMUI či hybridný slot s podporou dual SIM. Nova sa vydarila, len si nie som istý, či cenový rozdiel medzi týmto modelom a stajňovým kolegom P9 Lite nepresvedčí potenciálnych kupcov zamerať sa práve na lacnejší P9 Lite. Nova tak bude vsádzať najmä na svoj vydarenejší dizajn.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Nova + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Marcel 03.01.2017 - 21:44

Pred Vianocami som sa rozhodoval medzi Huawei P9 lite a Huawei Nova. Vybral som si Novu a som veľmi spokojný, recenzia je ako inak dobre napísaná, a keďže vlastním tento telefón, môžem aj potvrdiť že je presná a pravdivá.

Daniel03.01.2017 - 23:16 Trvalý odkaz

Aj ja som sa medzi ními rozhodoval plus ešte medzi Lenovo P2. Nakoniec som sa rozhodol že asi počkám na Huawei P10 Lite a dúfam že nebudem sklamaný

Nightmare04.01.2017 - 07:31 Trvalý odkaz

ak P10/Lite vobec bude

Tomáš04.01.2017 - 13:21 Trvalý odkaz

prečo by nebol ? :O ked P9 lite je taka popularna tak si myslim že nieje o čom :)

Nightmare04.01.2017 - 19:43 Trvalý odkaz

lebo...ine oznacenie?:)

Celá diskusia 17 príspevkov