Samsung Galaxy J7 (2016) - vytrvalec so zbytočnými nedostatkami

Recenzia 5,5'' aktívneho dual SIM androidu s 13 Mpix fotoaparátom, 2 GB RAM a 3300 mAh batériou. Hlavným limitom je len HD rozlíšenie displeja.

Samsung Galaxy J7 chce cieliť na záujemcov o smartfón s veľkým displejom, ktorým nevadí slabšia hardvérová výbava. V našej recenzii sme sa pozreli na verziu s podporou pre dve SIM karty.

Kým najvybavenejšie modely Samsungu vsádzajú na dizajn s veľkými sklenenými plochami na chrbte, pre Galaxy J7 to neplatí. Plast na zadnej strane nevyzerá až tak lákavo, ale má aj svoje výhody. Napríklad ho môžete ľahko zložiť a odhaliť prístup k pohodlne vymeniteľnému akumulátoru. Ak jeho kapacita časom klesne, za pár desiatok eur môžete kúpiť nový. Životnosť smartfónu si tak raz-dva predĺžite.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy J7 (2016) (J710FN)Cenovo dostupný android strednej triedy s 5,5'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix zadným fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou s LED bleskom, LTE, NFC a 3 300 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pohodlný je aj prístup k priestoru pre microSD kartu a obe SIM karty. Mrzí ma len, že sú v dnes už otravnom microSIM formáte vyžadujúcom používanie redukcií.

Veľký 5,5-palcový displej je vytvorený pre výrobcu typickou technológiou Super AMOLED. Má dobré farby, výborný kontrast (keďže sú pri zobrazovaní čiernej farby pixely úplne vypnuté) a zľahka horšiu čitateľnosť na ostrom slnku.

Určite by mu prospelo vyššie rozlíšenie. HD, teda 720 x 1280 bodov je na takto veľkú uhlopriečku málo. A pravdepodobne pre všetko nad päť palcov. Šetrilo sa aj na ďalších miestach. Dvojica ovládacích tlačidiel Androidu 6.0.1 nie je podsvietená a chýba tiež senzor automatickej regulácie jasu displeja.

Namiesto nej Samsung do hornej lišty umiestnil manuálny posuvník a tlačidlo "Vonku". Po jeho stlačení bude displej počas 15-tich minút svietiť naplno. V jasných letných dňoch aspoň slabá náplasť.

Spredu tak môžem pochváliť asi len výborné hardvérové tlačidlo Domov. Aj v úplnej tme sa vďaka nemu rýchlo vrátite na domácu obrazovku, minimalizujete akúkoľvek aplikáciu alebo spustíte fotoaparát. Ak jeho štart po dvojitom stlačení povolíte v nastaveniach.

Spomeňme aj dobre umiestnený vypínač a dve tlačidlá pre reguláciu hlasitosti zasadené v kovovom ráme oproti nemu. Audio jack s 3,5 mm priemerom a štandardný microUSB konektor pre nabíjanie skončili dole.

V notifikačnej lište nájdeme rýchle skratky pre Wi-Fi, GPS, letový režim či prepínač dát. Samsung ich vo svojej grafickej nadstavbe TouchWiz vymyslel určite lepšie než Google v čistom Androide. A sú tu aj šikovné prepínače navyše. Do popredia si môžete presunúť režim Nerušiť, tlačidlo pre aktiváciu prisvetľovacej LED baterky alebo ikonu profilov zvuku. Tá prepína medzi hlasným, vibračným a tichým, kedy neruší ani zvuk integrovaného vibračného motorčeka.

Horná lišta sa dá stiahnuť aj z uzamykacej obrazovky. Na nej vidíte karty troch posledných notifikácií a ikony pre rýchle spustenie fotoaparátu i telefónnej aplikácie.

Na základnej obrazovke odporúčam podržať prst o niečo dlhšie. Dostanete sa do ponuky s nainštalovanými widgetmi. To podstatné je hneď vedľa. Možnosť nastaviť si mriežku ikon na hustejšiu, až 5 x 5. Na jednu obrazovku sa vám teda zmestí viac aplikácií a na ďalšie sa nebudete musieť posúvať až tak často.

V systémových nastaveniach sa dá zapnúť vypomáhanie mobilnými dátami pri slabej Wi-Fi sieti (funkcia si môže odkrajovať z vášho predplateného balíčka u operátora), zdieľať mobilný internet cez Wi-Fi alebo USB a vybrať si medzi štyrmi režimami farieb AMOLED obrazovky.

V položke Pokročilé funkcie Galaxy J7 ponúkne automatické stíšenie vyzváňania a budíkov po zodvihnutí smartfónu zo stola alebo naopak opätovné upozornenie zavibrovaním na zmeškané hovory a SMS.

Chýba mi rozsvietenie displeja zaťukaním naň v zhasnutom stave či ovládanie v rukaviciach. Namiesto toho sa výrobca snažil uľahčiť ekvilibristiku s 5,5-palcovým smartfónom v jednej ruke. Ak domáce tlačidlo stlačíte trikrát za sebou, obsah na obrazovke sa zmenší a posunie do niektorého z rohov. Stiahnuť sa môže aj klávesnica.

Dual SIM funkcionalitu spravujete v Správcovi kariet SIM. Pre sekundárny slot sú maximom iba archaické 2G siete. Nastavenia umožňujú presmerovanie jeden SIM na druhú, aby sa volajúci vyhol hláške o nedostupnosti počas prebiehajúceho hovoru. Takéto presmerovanie je však spoplatnené podľa cenníka operátora.

Samozrejme, môžete si nastaviť preferovanú SIM pre hovory, textové správy a dáta. V režime Vždy sa spýtať sa zelené tlačidlo pre vytáčanie rozdelí na dve polovice.

Na Samsungoch vždy chválime aplikáciu pre kontakty. Posunutím mena do jednej zo strán sa viete rýchlo rozhodovať medzi vytáčaním alebo poslaním SMS. Tú vyťukávate na pomerne šikovnej klávesnici so samostatným riadkom pre číslice a slovenským prediktívnym slovníkom.

V textových správach môžete písmo rýchlo zväčšovať zoštipnutím prstov. Možno oceníte aj naplánované odoslanie napísanej SMS v určitý čas alebo jednoduchý režim základnej obrazovky, kde povolíte iba natívne aplikácie pre E-mail, Galériu, Kalendár či internetový prehliadač.

Galaxy J7 2016 prichádza so 16 GB vnútorným úložiskom. Z neho je po prvom zapnutí dostupných cca 11 gigabajtov. Procesoru z domácej stajne sekunduje 2 GB operačná pamäť. Starší čipset rozhodne nie je žiaden trhač asfaltu, ale výraznejšie problémy ani zahrievanie som nezaznamenal.

Samsung si pre vás pripravil viacero vopred nainštalovaných aplikácií. Už ich nie je ani zďaleka tak veľa a toľko zbytočných ako kedysi. Práve naopak. Nájdeme tu FM rádio s nahrávaním, RDS a funkciou Radio Text, hlasový záznamník, aplikáciu S Health (ktorá však funguje hlavne s príslušenstvom od rovnakej značky) a balík softvéru od Microsoftu.

Je tu mobilný Word, Excel aj PowerPoint. Cloudové úložisko OneDrive vám dokonca na určitý čas ponúkne 100 GB priestoru navyše. Okrem toho dokáže automaticky zálohovať všetky fotografie z 13-megapixelového fotoaparátu.

Čip je celkom slušný. Fotografie sú ostré a majú pomerne veľa detailov. Limitom začnú byť kontrastné scény obsahujúce aj jasné objekty, aj tiene. Vďaka slabšiemu dynamickému rozsahu budú objekty prepálené. Tento efekt ale pomerne úspešne potlačí HDR. Len ho musíte vyloviť zo špeciálnych režimov hlboko v nastaveniach.

V režimoch je skrytá Panoráma, Sériové snímanie aj Profesionálny režim. V ňom ale manuálne nastavenie času uzávierky nehľadajte. Je tu iba ISO, korekcia expozície a bieleho bodu.

Tešia ma aspoň vytiahnuté skratky pre blesk, časovač samospúšte, rýchly prepínač na prednú 5-megapixelovú kameru a nahrávanie.

Pre oba snímače je maximom Full HD video v 30 FPS. Predný fotoaparát je doplnený aj ďalším LED bleskom. Mnohé iné smartfóny ho dokážu úspešne suplovať krátkodobým zvýšením jasu displeja na maximum.

Úplne márne nie sú ani zábery v noci, len ma prekvapil veľký rozdiel medzi zábermi v Automatickom režime a v režime pre Noc. J7 ale aj tak používa zbytočne krátke expozičné časy. Najdlhšie niekde na úrovni 1/10 s.

Pri testovaní sme bohužiaľ nemali k dispozícii žiadne príslušenstvo. Podľa špecifikácií Galaxy J7 2016 rýchle nabíjanie nepodporuje. Oficiálny slovenský manuál v obsahu balenia nespomína ani nabíjací adaptér.

Ak použijete vlastné slúchadlá, ich zvuk si vďaka funkcii Adapt Sound, simulácii zosilovača a technológii SoundAlive+ simulujúcej priestorový zvuk budete môcť mierne doladiť. Hlasný reproduktor hrá priemerne. Určite neprekvapí ani maximálnou hlasitosťou.

Silná batéria s kapacitou 3300 mAh dokáže vydržať maximálne dva dni. Spolu s J7 2016 som celý čas používal aj inteligentný náramok pripojený cez Bluetooth. Výdrž môžete ešte predĺžiť napríklad vypínaním Wi-Fi sietí pri vypnutom displeji alebo špeciálnym šetriacim režimom. Veľký význam v tom ale nevidím.

Výhody:

+ aktívny dual SIM

+ pomerne slušný fotoaparát

+ silná batéria

+ šikovná grafická nadstavba

Nevýhody:

- nízke rozlíšenie displeja

- chýba automatická regulácia jasu displeja

- nepodsvietené dotykové tlačidlá

- staršie prostredie fotoaparátu bez manuálneho režimu

Orientačná cena: 259 eur

Záver

Samsung Galaxy J7 2016 by bol zaujímavý smartfón. Ponúka silnú vymeniteľnú batériu, viac než obstojný fotoaparát a aktívny dual SIM režim, aj keď s nutnosťou používať na SIM karty otravné redukcie.

Zráža ho hlavne dnes už slabé rozlíšenie displeja, nepodsvietené ovládacie tlačidlá a chýbajúca automatická regulácia jasu displeja. Jeho cena pritom nijako nízka určite nie je.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy J7 (2016) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

ML 31.12.2016 - 15:28

Mám aj Asus Zenfone Max s 5.5" displejom s HD rozlíšením a úplne v pohode. Žeby to už bolo tým vekom? ;-)

Peter31.12.2016 - 16:10 Trvalý odkaz

Na G750 som mal tiež "len HD" na 5,5" a nijako to neznižovalo užívateľský komfort. Ak na to človek nečumí z 15cm, tak to neuvidí. Hlavne po štyridsiatke :)

Borland31.12.2016 - 19:41 Trvalý odkaz

Prečo sa v nadpise píše o "vytrvalcovi", keď vydrží maximálne 2 dni?

Celá diskusia 3 príspevky