Nokia X3 Touch and Type

RECENZIA high-mid-enduDotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom, podporou HSPA, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, Series 40 6th edition,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 106 x 48 x 10 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: 78 gramov),

displej: aktívny, dotykový (tlakový), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 2,4'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 50 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (Shazam),

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,98 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, GPS, akcelerometer, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Nokia X3 Touch and Type je prvým experimentom Nokie v oblasti kombinovania klasickej alfanumerickej klávesnice a dotykového displeja. Ide o sympatické malé zariadenie s množstvom atraktívnych funkcií.

je trochu netradičný, no mne sa páčil. Prednej strane dominuje dotykový displej s uhlopriečkou 2,4 palca a netypicky rozmiestnená klávesnica. Tá používa rozloženie 4 x 4 tlačidlá, pričom zvyknutý sme na tri stĺpce. Pravá strana obsahuje tri tlačidlá - zámok displeja a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Hardvérová spúšť fotoaparátu chýba. Prevažnú časť zadnej steny tvorí hliníkový kryt batérie. Ten ukrýva akumulátor s kapacitou 860 mAh, slot pre pamäťovú kartu a SIM kartu. V hornej časti zadnej steny je taktiež umiestnený objektív päťmegapixelového fotoaparátu. Tomu však bohužiaľ chýba prisvetlovacia dióda i autofókus. Ľavá strana je holá, microUSB konektor, 3,5 mm jack a otvor pre tenkú nabíjačku sa usídlili v hornej stene. Konštrukcia novej Nokie X3 Touch and Type je pevná, vyhotovenie kvalitné. Novinka patrí so svojou hrúbkou iba 10 milimetrov a hmotnosťou 78 gramov medzi najtenšie a najľahšie Nokie.

"Novinka patrí svojou hrúbkou a hmotnosťou medzi najtenšie a najľahšie Nokie."

Nokie X3 Touch and Type je akýmsi experimentom. Používa totiž netradičné rozloženie 4 x 4 tlačidlá, pričom hviezdička, mriežka a nulka tvoria stĺpček umiestnený vpravo. Tlačidlá alfanumerickej klávesnice sú navyše farebne oddelené (podsvietením) od špecializovaných klávesov. Tie tvoria prvý riadok a slúžia na ovládanie hovoru a vstup do správ či hudobého prehrávača. Samotné ovládanie telefónu prebieha prostredníctvom dotykového displeja.

"Klávesnica je atypická, mriežka, nula a hviezdička tvoria namiesto riadku stĺpec."

Uhlopriečka dotykového

Nokie X3 Touch and Type dosahuje 2,4 palca. Pre porovnanie, Sony Ericsson Xperia X10 mini obsahuje displej s uhlopriečkou väčšou o 0,1 palca. Displej používa rozlíšenie 240 x 320 bodov a dokáže zobraziť 262 144 farieb. Viditeľnosť na priamom slnku je výborná, Nokia s týmto neduhom nikdy nemala problémy. Kritiku si telefón zaslúži za absenciu akcelerometra, fotografie na displeji vám tak X3-ka automaticky neotočí. S novým typom ovládania prichádza aj vynovené prostredie. Series 40 6th edition sa ovláda iba prostredníctvom dotykového displeja, možnosti sa však príliš nezmenili. Domáca obrazovka podporuje aktívny pohotovostný režim. Ten je prepojený s kalendárom, e-mailom, hodinami, časovačom, ale aj Wi-Fi, skratkami či obľúbenými kontaktami. Novinkou je vysúvacia lišta so skratkami k obľúbeným aplikáciám. Menu je tradičné, používa rozloženie 3 x 3 ikony. Zobrazené môže byť vo forme zoznamu alebo matice ikon. Nastavenia displeja sú rovnako slabé ako v predchádzajúcich verziách Series 40, jas a dĺžku podsvietenia teda nenastavíte, zato veľkosť písma v menu, správach a kontaktoch áno. Musím priznať, že kombinácia dotykového ovládania a alfanumerickej klávesnice na písanie správ je návykové, hoci som bol voči tomuto typu spočiatku skôr skeptický.

"Kritiku si zaslúži absencia akcelerometra."

Nokie X3 Touch and Type dokáže vytvárať snímky v maximálnom rozlíšení 5 megapixelov. Kritiku si zaslúži absencia autofókusu a prisvetlovacej diódy, no na to sme si už pri lacnejších modeloch od Nokie zvykli. Autofókus chýba dokonca aj v aktuálnych topmodeloch. Prostredie fotoaparátu prešlo menšou zmenou. Fotografovanie prebieha tradične v režime na výšku, nie je však problém zmeniť orientáciu displeja. Nastavenia umožňujú meniť farebné efekty, vyváženie bielej, veľkosť fotografie či aktivovať samospúšť a zvuky fotoaparátu. Video nahráva v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov. Galéria je známa zo starších Nokií, dokáže triediť snímky podľa času. Prezeranie snímok na celom displeji je možné.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,6 MB, 3GP; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 687 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 5,1 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

ponúka všetko to, čo správny prehrávač ponúknuť má. Triedi skladby podľa interpretov, albumov a žánrov. Podporované sú aj zoznamy skladieb. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu, informácie o skladbe a dostatočne veľké ovládacie tlačidlá. Nastavenia umožňujú aktivovať náhodný výber, opakovanie či jeden z vaicerých pripravených ekvalizérov. Zvuk z dodávaných stereo slúchadiel je priemerný, no vďaka 3,5 mm jacku si pripojíte vlastné. Reproduktor v spodnej stene ponúka dostatočnú kvalitu a hlasitosť, chýbajú mu však hĺbky. Zvonenie by ste však nemali prepočuť ani v rušnejších priestoroch. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s RDS. To však narozdiel od staršej X3 nedokáže hrať bez pripojených slúchadiel.

"Rádio nedokáže hrať bez pripojených slúchadiel."

GPS vo výbave chýba, spolu s ním absentuje aj aplikácia Ovi Mapy.

Vnútorná pamäť ponúka 50 MB úložného priestoru, ktorý môžete využiť na ukladanie SMS, MMS správ, e-mailov či Java aplikácií. V balení taktiež nájdete dvojgigabajtovú pamäťovú kartu microSDHC, ktorá poslúži na uloženie multimediálneho obsahu. Vymeniť ju môžete za kartu s maximálnou kapacitou 16 GB.

Oblasť telefonovania sa nezmenila.

pojme minimálne 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie je možné postupným zadávaním znakov alebo posunom prsta po displeji. Inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky bohužiaľ chýba. Aplikácia kontakty ponúka synchronizáciu so serverom Ovi, denník hovorov, počítadlo dát, denník správ i možnosť hromadne kopírovať a presúvať kontakty medzi pamäťami. V ponuke nechýba ani päť časovaných profilov s možnosťou vytvoriť si ďalšie dva vlastné.

"Inteligentné vytáčanie chýba."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS používajú spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Zobrazované sú v konverzáciách. Písanie správ je vďaka netradičnej klávesnici spočiatku chaotické, no po pár chvíľach si na nové rozloženie zvyknete. Pri písaní vám pomôže aj slovník T9. K správam sa okamžite dostanete aj prostredníctvom špecializovaného tlačidla s logom obálky.

"Prijaté SMS správy sú zobrazované v konverzáciách."

E-mailový klient nastavíte jednoducho niekoľkými kliknutiami. Bohužiaľ však nebeží minimalizovaný a tak si budete musieť poštu kontrolovať manuálne. Nechýba práca s viacerými kontami (nie však naraz), podpora POP3 i IMAP4. V nastaveniach môžete regulovať obsah sťahovania i nastaviť obmedzenie v roamingu. S prílohami si Nokia X3 Touch and Type bohužiaľ neporadí.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

si poradí ako wapovými, tak aj webovými stránkami. Kvôli absencii akcelerometru si web môžete prezrieť len v režime na výšku. Pohyb po stránke je plynulý. Flash samozrejme v tejto cenovej kategórii chýba. Zabudovaný prehliadač nepatrí svojou kvalitou medzi najlepšie, preto radšej odporúčame využívať Operu Mini 5 (verziu 5.1 nám stiahnuť nedovolilo), ktorá ponúka množstvo funkcií navyše. Na pripojenie k internetu môžete využiť množstvo technológií, od GPRS až po UMTS, HSDPA i HSUPA. Prekvapením je i Wi-Fi, ktoré poteší najmä mladších. Na lokálne spojenia s počítačom či inými zariadeniami poslúži Bluetooth a microUSB konektor, ktorý telefón aj dobíja.

"Na pripojenie k internetu môžete využiť množstvo technológií, vrátane HSPA a Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík, kalendár i ostatné organizačné funkcie nájdete ukryté pod položkou Aplikácie. Budenie môže byť iba jedno, nastavíte mu opakovanie, odklad budenia i tón (aj rádio).

ponúka denný a mesačný náhľad, týždenný chýba. Informačný riadok s aktuálnymi záznamami pod mesačným náhľadom absentuje. Pamäť kalendára je zdieľaná, napriek tomu aplikácia ponúka automatické mazanie záznamov po jednom dni, týždni alebo mesiaci. Nechýba ani synchronizácia s kontom Ovi. Zvyšok organizačných funkcií tvorí kalkulačka (úverová i vedecká), diktafón, úlohy, poznámky, časovač a stopky.

V sekcii Extra taktiež nájdete niekoľko užitočných aplikácií, ako napríklad:

Komunity - Facebook a Twitter klient prepojený aj s aktívnym pohotovostným režimom,

Opera Mini 5 - prehliadač,

Ovi Store - obchod s aplikáciami,

Shazam - 30-dňové demo aplikácie na rozpoznávanie hudby.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s kapacitou 860 mAh mi vydržala na jedno nabitie približne dva až dva-a-pol dňa. Pri bežnom používaní považujem takúto výdrž za slušnú.

Výhody:

- rozmery,

- počítadlo dát a denník správ,

- podpora Wi-Fi,

- Facebook a Twitter klient prepojený s domácou obrazovkou,

Nevýhody:

- netradičné rozloženie klávesnice,

- absencia akcelerometra,

- slabé nastavenia displeja,

- rádio nedokáže hrať bez pripojených slúchadiel,

Orientačná cena: okolo 200 €

Záver

Risk Nokie s telefónom, ktorý kombinuje malý dotykový displej a tradičnú alfanumerickú klávesnicu, jej podľa mňa vyšiel. Na netradičné rozloženie tlačidiel si však chvíľu treba zvykať, no po pár dňoch som sa s telefónom zžil a obľúbil si ho. X3 Touch and Type som síce používal len ako sekundárny telefón na hovory a SMS správy, no občas som ocenil aj prítomnosť Wi-Fi (najmä vonku v kaviarniach, a pod.), 3,5 mm jacku či FM rádia na občasné skrátenie dlhých chvíľ. Mnohých isto poteší aj prítomnosť rýchlych dátových prenosov cez HSDPA a HSUPA. Tie sú však len akýmsi bonusom vo výbave, nakoľko prehliadač patrí skôr k tým horším a na internet som sa kvôli tomu často nepripájal. Nokiu X3 Touch and Type vidím ako výborný eurový mobil v ponuke našich operátorov, ktorý poteší aj ako vianočný darček.

Produktová stránka: Nokia X3 Touch and Type

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.11.2010 - 00:31

Aký je rozdiel medzi Nokia X3 Touch and Type a X3-02.5 ? perlet1@centrum.sk Vie mi niekto povedat či sa dá urobit vlastný zoznam skladieb´tak ze sa dá pridat média a pridá sa celý priečinok súborov? mám 12 GB sd kartu takze preto sa pýtam Za odpoveď TNX perlet1@centrum.sk Napr. ked mám v pc vytvorených 12 priečinkov po 100 suborov mp3 tak to okopčím na sd kartu a potom ked chcem vytvorit v mobile zoznam skladieb tak dám nový priečinok a pridat media a zobrazí sa mi to presne jak som to nahrala tj 12 priečinok a dá sa pridat cely priečinok alebo sa mi zobrazí všetkých 1200 skladieb a budem musiet zaškrtávať-vyberať z nich?

anonymous17.08.2010 - 13:50 Trvalý odkaz

-_-: Dizajn ma moc nepotesil...Ale odcenujem spojenie dotyk.displeja a klavesnice...Je dobre, ze ma wifi...Inak normalne funkcie na hudobny mobil...Povedal by som,lepsii priemer :-D Este pockame na cenu

anonymous17.08.2010 - 13:58 Trvalý odkaz

suto: Funk?ne áno, ale rozloženie klávesnice sa mi nepá?i. Pripomína mi to asi 10 rokov starý Sony, tuším mal ozna?enie Z5...

anonymous17.08.2010 - 14:13 Trvalý odkaz

Knuckles: taky maly displej a dotykovy ?

anonymous17.08.2010 - 14:37 Trvalý odkaz

Martin: som zvedavy, ako zmenili ten S40 interface na dotykove ovladanie

Celá diskusia 366 príspevkov