Dilema: HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7 edge

Je HTC 10 smartfónom, ktorý by mal túto značku opäť dostať do centra pozornosti každého záujemcu o nový mobil? Alebo radšej dáte prednosť zahnutej verzii overeného Samsungu Galaxy S7?

Skúsenosti so značkou dokážu vytvoriť silné puto. Ak niekoľko rokov používate smartfóny od jedného výrobcu, zvyknete si na jeho grafickú nadstavbu, klávesnicu, vzhľad aplikácií ako kalendár či kontakty a rozloženie ovládacích prvkov fotoaparátu.

Iné mobily môžu na papieri vyzerať naozaj dobre, ale oplatí sa skutočne prejsť? Takúto dilemu rieši aj jeden z našich čitateľov: „Ahoj. Posledné roky som bol zástancom HTC, no po ich posledných problémoch som sa začal otáčať po Samsungu. Chcem ale vybrať správne: HTC 10 vs Samsung Galaxy S7 edge. Cena u mňa nerozhoduje, dizajnovo sa prikláňam k S7 edge a prioritou je tentokrát fotoaparát. Čo s tým?”

HTC 10 je určite najlepším počinom taiwanského výrobcu sa posledné roky. Ako sme zvyknutí, má krásne zaoblené telo vyfrézované z jedného kusu hliníka. Do neho je vsadený výborný Super LCD displej s uhlopriečkou 5,2 palca a rozlíšením 1 440 x 2 560 bodov.

Nezaostáva procesor ani zvyšná hardvérová výbava. Snapdragon 820 dopĺňajú 4 GB RAM a vo väčšine slovenských e-shopov 32-gigabajtové vnútorné úložisko. Ovládacie tlačidlá HTC rozmiestnilo rovnako ako Samsung. Dva senzory pre krok späť a vstup do multitaskingu pod displejom rozdeľuje hardvérové tlačidlo Domov s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov.

Vlajkové lode HTC zvykli dominovať hlasitosťou a kvalitou stereo reproduktorov s technológiou BoomSound. Zvuk z HTC 10 sa pri hlasitom prehrávaní šíri trochu inak. Dominantný je spodný reproduktor s basovými tónmi a suplovaním klasického subwoofera. Horné slúchadlo obstaráva vysoké tóny.

Sklamaní sme určite neboli, no na trhu už nájdete množstvo smartfónov, ktoré hrajú lepšie.

Naopak, HTC sa v posledných rokoch zvyklo potácať s podpriemernými a zbytočne "inovatívnymi" riešeniami v oblasti fotoaparátov. Štvormegapixelové ultrapixely a duálne šošovky v HTC 10 nahradil konečne normálny 12 megapixelový snímač so schopnosťou nahrávania 4K videa. A čuduj sa svete, funguje.

HTC sme v jednom z našich článkov porovnávali s nezahnutou verziou Galaxy S7 (edge má rovnaký snímač aj optiku). Prekvapivo, snímky z desiatky sa nám v cez deň zdali o niečo krajšie, s menej výraznou kompresiou. Prehráva iba pri snímaní nočných scenérií.

So Samsungom Galaxy S7 edge nemôžete nič pokaziť. Láka na väčší, po oboch stranách zahnutý 5,5-palcový Super AMOLED displej s rovnakým rozlíšením ako HTC. Chrbát je tentoraz z odolného skla.

Oba ponúkajú aj klasický 3,5 mm audio jack. S7 edge ale neopatrných používateľov môže zlákať na odolnosť voči vode a prachu podľa špecifikácie IP68.

Samsung vsádza na duo podobých procesorov a rovnako veľkú 4-gigabajtovú operačnú pamäť. V základe má tiež 32 GB úložisko. V oboch smartfónoch ho v prípade potreby rozšírite microSD kartou.

S7 edge robí oveľa kvalitnejšie zábery v noci a hoci nemá optickú stabilizáciu na prednej kamere (HTC 10 áno), tá jeho dokáže nahrávať až QHD videá.

Displej S7 edge zvláda always-on režim s neustálym zobrazovaním aktuálneho času alebo zmeškaných notifikácií a väčšia 3600 mAh batéria (+600 mAh) zvládne bezdrôtové nabíjanie podľa štandardu Qi. V poslednom čase sa nám tiež viac páči viac grafická nadstavba TouchWiz než HTC Sense. Finančné problémy taiwanského výrobcu sa zrejme premietli do pomalšieho vývoja.

Čitateľ by bol pravdepodobne spokojný s hociktorým z týchto dvoch kúskov. HTC vsádza na kov a lepšie snímky cez deň. Na Samsung je väčšou oporou v noci. Ponúkne dlhšiu výdrž na jedno nabitie vďaka väčšej batérii, odolnosť pri náhodnom kontakte s vodou a zahnutý displej ako dizajnovú lahôdku.

Pohľad do serióznych e-shopov odhalí, že HTC 10 bude o niečo lacnejšie. Verziu s 32 GB úložiskom môžete mať už za približne 620 eur. Rovnako veľká S7 edge štartuje na 645 eurách. Argumenty fanúšikov na našej facebookovej stránke Fony.sk si môžete prečítať tu.

Nezabudnite, že budúci týždeň môžeme s výberom toho správneho smartfónu poradiť aj vám. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

Manobb 11.12.2016 - 12:50

OT: Ospravedlňujem sa, ale potrebujem poradiť: Hľadám ekonomicky prijateľnú alternatívu k iPhonu 6s Plus, t.j. displej FullHD a uhlopriečka 5,5", pričom chcem MT s dlhšou výdržou, snímačom odtlačku prsta a aby bol svižný a najmä: aby podporoval všetky v SR dostupné 4G LTE pásma !!! Ďakujem za tipy, ale cena max. 300 €, keďže nebude mať iOS. Chcem ho na testovanie, či v budúcnosti oželiem iOS a prejdem na Android, prípadne Win. P.S.: Potešili by ma aj nejaké tipy od redaktorov Fony.sk ;-) *********************************** EDIT: reakcie na tipy od diskutérov re: Knoxville - Lenovo Moto G4 plus +/ cena do 250 €, r +/ senzor na prst pod displejom +/ relatívne dizajn +/ distribúcia SR -/ reklamácie / záručný servis v ČR /cez Lenovo nemám dobré skúsenosti/ -/ plastový obal = zahrievanie -/ batéria len 3000 mAh -/ iba 2 GB RAM pri Androide je dnes už na hrane re: mental.disease - Nexus 5X 32GB -/ baterka len 2700 mAh -/ iba 2 GB RAM -/ tlačidlá na displeji = zmenšuje využiteľnú plochu +/ Gorila glass 3 re: Mare2134 - UMI Plus Extreme +/ dizajn A+++ + Aluminium body +/ senzor na prst pod displejom +/ baterka 4000 mAh (to je podľa mňa na dnes akceptovateľné minimum) +/ displej 401ppi -/ dovoz z krajiny mimo EÚ (pre firmy nevyužiteľné = nevýhodné) -/ cena už nie je uvádzacia 199 USD (momentálne 207 € + 20% DPH + poplatok pre Sl. poštu ...) re: ondrakomous Galaxy A5 (2016) - displej iba 5,2" S7 Edge - cena mimo "moju realitu" HTC 10 - cena mimo "moju realitu" Díky za tipy. RESUMÉ: Ako fyzická osoba by som zrejme siahol po UMI Plus Extreme, ale na firmu musím nájsť niečo iné - menej exotické, t.j. z krajín EÚ, resp. ideálne zo SR. Z núdze cnosť, keďže Lenovo neakceptujem, tak podľa Alzy spĺňa podmienky iba tento: https://www.alza.sk/acer-liquid-z6-plus-lte-d4575985.htm?catid=18855754

Knoxville11.12.2016 - 13:41 Trvalý odkaz

Za mna ti odporucim Lenovo Moto G4 plus.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.12.2016 - 15:57 Trvalý odkaz

Do 300€ Nexus 5X 32GB. Najlepší foťák, podpora priamo od Google.

marek123411.12.2016 - 17:11 Trvalý odkaz

Ahoj Manobb, objednal som UMI Plus Extreme, cena v predpredaji 199 USD.
Lepšie parametre okrem procesora ako iPhone, 6 GB RAM DDR4!!! LTE Cat 6 a iné.
špecifikácie http://www.umidigi.com/page-umi_pluse_overview.html

Podpora všetkých LTE frekvencií, posledné tri fony priamo z Číny a už ani nič iné nechcem.

Overiť si kompatibilitu sietí a konkrétnej značky najlepšie overíš na http://willmyphonework.net/

A nedaj na keci typu 1 ročná záruka a problémy atď. Žiaden problém som s číňanom nemal a za tie peniaze to mením vždy k Vianociam raz ročne. Takmer vždy čistý Android bez brandových kokotín robí z číňakov stabilne fony. Vlastná skúsenosť. Vykašli na sa predražené HTC, Samsungy a podobne nezmysli, ktoré aj tak vymeníš raz za dva roky.

marek123411.12.2016 - 17:37 Trvalý odkaz

Na WIN by som neprechádzal, obávam sa podpory a nedostatku aplikácii (hlavne bankové aplikácie), nahryznuté jablko som mal vo verzii 5 a nič pridané za svoje peniaze okrem konektivity s extrémne predraženým príslušenstvom som nevidel, dokonca mi prišlo jablko ako prispaté v porovnaní s posledným Android 6.0.1 (ako pracovať na WIN 3,11 keď už bol na svete WIN95), ale to je vec vkusu (mne tam veľa veci chýbalo, najviac tlačítka ako späť apod.) Podľa mňa už jablko nie je to, čo bolo za Jobsa a na UMI Plus Extreme sa už teraz testuje NUGAT 7. Čakám finálnu verziu koncom januára, februára.

Celá diskusia 26 príspevkov