10 rokov späť: keď na značke až tak nezáležalo (HTC TyTN alebo SPV M3100)

Pred desiatimi rokmi HTC už začalo budovať svoj "brand", ale také HTC TyTN sa predávalo aj ako SPV M3100, MDA Vario 2 či Qtek 9600. Produkt, na ktorý sa len tak nezabúda.

Pred desiatimi rokmi bolo takmer úplne jedno, či ste 800 eur (po prepočte) zaplatili za MDA Vario v T-Mobile, SPV M3100 v Orangei alebo HTC TyTN v inej predajni. Vždy ste z krabice vybrali ten istý produkt v trochu inom obale. Dnes niečo nemysliteľné. Budovanie značky je dnes oveľa dôležitejšie. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo sú Alcately Idol 4 / 4S, ktoré kúpite aj ako BlackBerry DTEK 50 / 60, aj keď s miernou úpravou softvéru a obalu.

V roku 2006 ste za 25-tisíc korún mohli na prácu kúpiť 180-gramový smartfón s nejasnou menovkou a 2,8-palcovou dotykovou QVGA obrazovkou. Dnes niečo nemysliteľné. Lenže, táto tehlička s hrúbkou 22 mm a rozmermi prednej steny 113 x 58 mm ukrývala iné tajomstvo. QWERTY klávesnicu, ktorú ste odkryli odsunutím displeja. Konštrukcia, za ktorou sa cnie ešte aj dnes mnohým z vás. A k tomu ešte pripočítajte dotykové pero zasunuté v pravom dolnom rohu a ovládacie koliesko trčiace z ľavej bočnej steny.

HTC TyTN ponúkal dokonca dvojicu fotoaparátov - 2 Mpix vzadu a CIF rozlíšenie vpredu. Pamätáte si vôbec, aké to je? Presne 352 x 288 bodov.

Dnes už v smartfónoch dosahujeme 6 GB RAM, pred desiatimi rokmi sme sa tešili zo stotiny! 64 MB RAM, 128 MB ROM, plus podpora microSD kariet. 400 MHz procesor dodával Samsung.

Nechýbal infraport, podpora UMTS a HSDPA a samozrejme operačný systém Windows Mobile 5.0. Batéria s kapacitou 1350 mAh nám stačila na dva dni používania.

Chýbalo nám automatické zaostrovanie fotoaparátu. Mohli ste však zaostrovať mechanicky - pomocou makro páčky na objektíve.

Tešiť ste sa nemohli ani z počúvania hudby z FM frekvencií. HTC TyTN dokonca neobsahoval ani audio konektor. Zaujímavé, však? Z recenzie preto vyberám aj riadky venované tejto téme:

"V balení SPV M3100 nájdete stereo handsfree priemernej kvality, ktoré sa pripája do miniUSB konektora. Preto nie je možné súčasne počúvať hudbu a zariadenie nabíjať, pripájať káblom k PC a pod. Oproti staršiemu modelu M3100-ke (a teda aj MDA Vario 2 a HTC TyTN) chýba jack (2,5 mm). Prehrávač hudby ponúka základné hudobné funkcie, no prekvapila ma prítomnosť A2DP profilu pre počúvanie hudby cez Bluetooth. A tak som behal po byte, M3100 bola položená na chodbe, a počúval obľúbené skladby."

Viac však už v celej recenzii HTC TyTN. Je to 10 rokov naspäť, ale zdá sa to, akoby som to písal včera.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 08.12.2016 - 19:09

jeej. za HTC TyTN som dal tehdá 26000 Sk. čo bolo vtedy podla kurzu (necelých 36SK/€) 720€..

Celá diskusia 1 príspevok