Huawei S7

RECENZIA tabletu Tablet s OS Android, 2 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi, GPS, 3,5 mm jackom a slotom pre SIM kartu.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1,

procesor: Snapdragon 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 209 x 108 x 16 mm,

hmotnosť: 500 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 800 x 480 b., 86 x 154 mm, uhlopriečka 7'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (800 x 480 b.),

pamäť: 512 MB RAM + 512 MB ROM + 8 GB + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 2 200 mAh,

výdrž: do 3 h videa / 100 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

tablet, batéria, nabíjačka, USB kábel, potrebné dokumenty,

novinky využíva aktuálne "Apple" trendy, ide teda o zariadenie podobné iPadu. Prednej strane dominuje veľký 7-palcový dotykový displej, ktorého orámovanie nie je symetrické. To mierne narušuje vzhľad zariadenia. Po oboch stranách displeja nájdete trojicu ovládacích tlačidiel. Huawei si zaslúži pochvalu za použitie hardvérových klávesov. V ľavej časti sa nachádzajú tradičné androidové ovládacie tlačidlá - šípka späť, Menu a Domov. Na pravej strane nájdete klávesy pre ovládanie hovoru a optické ovládacie tlačidlo. Jeho citlivosť je dobrá, miestami pomáha pri ovládaní tabletu. Po stranách zariadenia je umiestnených niekoľko prvkov. Na pravej strane nájdete otvor pre nabíjačku, microUSB konektor a reproduktor. Druhý z dvojice reproduktorov je umiestnený na ľavej strane. Tesne pod ním sú umiestnené tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Spodná časť ukrýva otvor pre microSD kartu a konektor na pripojenie ku kolíske. Vypínacie tlačidlo a 3,5 mm jack sa usídlili v hornej stene. Zaujímavá je i zadná stena, ktorej podstatnú časť zaberá kovový zadný kryt. Ten lemuje výklopný , ktorý poslúži najmä v prípadoch, ak chcete Huawei S7 využívať ako fotorámik. V pravom rohu zadnej strany je nenápadne umiestnený objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Konštrukčne je Huawei S7 zvládnutý výborne, kombinácia plastov a kovov pôsobí naozaj kvalitne. Vďaka tomu je hmotnosť nezanedbateľná, no v porovnaní s iPadom má S7-ka o 180 gramov menej. Naopak, lepšie vybavený Galaxy Tab, hoci bez kovových krytov, má hmotnosť nižšiu o 120 gramov.

"Vďaka stojanu môžete Huawei S7 použiť aj ako fotorámik."

Na zadávanie textov môžete využiť klasickú androidovú QWERTY klávesnicu v režime na výšku alebo na šírku. Jednotlivé tlačidlá sú vďaka šírke displeja dostatočne veľké. Písanie na klávesnici je pohodlné, S7-ka má problém iba s rýchlym zadávaním znakov, kedy nestíha spracovávať dotyky.

používa rozlíšenie 800 x 480 bodov na 7-palcovej uhlopriečke. Písmo i detaily sú jemné, zobrazovanie farieb verné. Vďaka gigaherzovému Snapdragon procesoru sú taktiež aj reakcie na dotyk rýchle. Viditeľnosť na priamom slnku som nemal možnosť vyskúšať, v exteriéroch však možno bez problémov prezerať stránky. Operačný systém použitý v tablete Huawei S7 je starý známy Android 2.1. Fanúšikovia systému od Googlu už budú vedieť čo od neho očakávať. Spomeniem len mierne pozmenenú domácu obrazovku. Tá pozostáva z piatich sekcií - Home, Web, Entertaiment, Communications a Favorites. Každá sekcia má dve domáce obrazovky, na ktoré si môžete uložiť widgety, skratky, zástupcov, a pod. Huawei taktiež pripravil aj vlastné widgety, ktoré nazval Emotion Widgety. Novinkou je aj absencia hornej vysúvacej lišty. Tú nahradila ikona i v hornom informačnom riadku. Po kliknutí na ikonu sa vysunie lišta s oznámeniami a aktuálne spustenými aplikáciami. Pochvalu si výrobca zaslúži najmä za možnosť vypnúť aplikácie priamo z informačnej lišty.

"Pochvalu si zaslúži zabudovaný správca spustených aplikácií."

je slabý. Výsledné fotografie sú neostré a zašumené. Fotoaparát je nepoužiteľný ani na momentky. Nastavenia umožňujú vybrať kvalitu fotografií, farebný efekt či vyváženie bielej. Veľkosť fotografie môžete nastaviť v niekoľkých rozlíšeniach, maximum je dva megapixely. Zaujímavosťou je možnosť nahrávania videa v maximálnom rozlíšení 800 x 480 bodov. Kvalitou však taktiež neoplýva. Galéria je tradičná androidovská, neponúka nič nové.

"Fotoaparát je slabý."

je tradičný androidový, vytknúť mu môžem iba absenciu ekvalizéru. Aplikácia ináč ponúka všetko potrebné čo môžete od dotykového prehrávača očakávať. Hudbu roztriedi podľa údajov zo skladieb. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu a informácie o aktuálne prehrávanej skladbe. Vďaka 3,5 mm jacku môžete pripojiť akékoľvek slúchadlá či reproduktory. Dodávaný headset nie je príliš kvalitný. FM rádio v tablete Huawei S7 chýba, obľúbené stanice si teda nevypočujete.

"FM rádio vo výbave chýba."

GPS vyžijete s pripravenými Google Maps, ktoré na veľkom displeji vyzerajú výborne. Navigovanie je pohodlné, problém však je, že miesto pre tak veľké zariadenie nájdete v aute asi ťažko.

Vnútorná pamäť zariadenia ponúka 175 MB úložného priestoru, ktoré dopĺňa ďalších 8 GB. Tie môžete rozšíriť o ďalšiu pamäť formou microSDHC karty. Tá sa vkladá do nekrytého slotu v spodnej stene.

S Huaweiom S7 si dokonca aj zavoláte. Aplikácia určená na správu hovorov a kontaktov sa nelíši od klasickej, známej z normálnych telefónov s Androidom. Hoci tablet nemá klasický reproduktor, telefonovať sa dá prostredníctvom hlasného handsfree. Nechýbajú klasické funkcie ovládania hovoru, dokonca ani inteligentné vytáčanie. Ako každému Androidu, aj S7-ke chýbajú profily, prítomný je iba tichý. Načasovať si ho nemôžete, ale na to slúžia aplikácie v Android Markete (timed profiles).

"S Huaweiom S7 si aj zavoláte."

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. Ako som už spomínal vyššie, pri písaní môžete využiť QWERTY klávesnicu na výšku či na šírku. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo prílohu. Nastavenia umožňujú voliť maximálny počet správ na konverzáciu, aktivovať doručenky a tón upozornenia. U MMS správ taktiež aj potvrdenie o prečítaní správy.

Na čítanie pošty slúžia dve aplikácie - Gmail a klasický

. Ten dokáže pracovať s viacerými kontami, spoločnú schránku však nezdieľajú. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné zavrieť schránku jedného konta a otvoriť druhé. V nastaveniach si však môžete zvoliť predvolené konto pre odpoveď na správy, čo čiastočne rieši situáciu. Klient je pomerné rýchly, s pomalými reakciami som sa nestretol. Automaticky dokáže sťahovať správy už od 5 minút (maximum je každú hodinu). Podporované sú aj prílohy, aplikácia Documents To Go si však poradí len s čítaním.

"E-mailový klient si poradí s dokumentami."

v smartfónoch s OS Android patrí k tým lepším. Poradí si s aktívnymi viacerými oknami naraz, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní je možné využiť aj multitouch zoomovanie. Jedinou podstatnou chybou prehliadača je chybné (inverzné) zobrazovanie niektorých farieb, najmä odtiene modrej, červenej a hnedej. V Opere však s farbami displej problémy nemal. Opera ale nepodporuje multitouch. Na internet sa pripojíte pomocou viacerých technológií, nechýba prítomnosť UMTS, HSDPA, HSUPA i Wi-Fi.

"Prehliadač trpí chybným zobrazovaním niektorých farieb."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

chýba lišta s aktuálnymi dennými udalosťami. Túto nevýhodu však vyvažuje možnosťou vytvoriť si viacero kalendárov. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia či predvolený čas pripomienkovania udalostí. To znamená, že nemusíte neustále nastavovať (napríklad) upozornenie 15 minút pred udalosťou, telefón to pri vytvorení udalosti nastaví sám. Aplikácie je prepojená s widgetom na domácej obrazovke. Ten zobrazuje nadchádzajúce udalosti. Budíkov si môžete vytvoriť viacero. V nastaveniach sa nachádza položka pre aktivovanie upozorňujúceho zvonenia aj pri tichom režime. Pri aktivovaní budenia telefón zobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Túto funkciu známu z Nokií chválim. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním a vedeckými funkciami (sin, cos, tan, mocniny, faktoriál...), sadu Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube klient a prístup k Marketu. Nechýba ani populárny Facebook a Twitter klient.

Batéria s kapacitou 2 200 mAh mi vydržala približne dva až tri dni občasného používania. Telefón som používal s dátovou kartou, pravidelné sťahovanie e-mailov som nastavil na každých 15 minút a každý večer som si pozrel nachvíľu web. Pri častom hraní hier a využívaní Wi-Fi sa životnosť batérie výrazne skráti. Pri plnom zaťažení vydržal Huawei S7 okolo 3 až 4 hodiny.

Výhody:

- kvalitná konštrukcia,

- stojan,

- hardvérové tlačidlá,

- zabudovaný správca spustených aplikácií,

- 8 GB vnútornej pamäte,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť,

- slabšia batéria,

- klávesnica nezvláda rýchle zadávanie,

- slabý fotoaparát,

- absencia FM rádia,

- chybné zobrazenie niektorých farieb v prehliadači,

Orientačná cena: okolo 400 €

Záver

Huawei S7 sa za cenu pohybujúcu sa na úrovni 400 € príliš neoplatí, radšej by som našetril niekoľko desiatok eur a investoval do najlacnejšej verzie iPadu. Avšak, ak by sa niektorý z operátorov (prípadne tých virtuálnych) rozhodol zariadenie dotovať, vedel by som si S7-ku predstaviť ako vianočné potešenie. V prospech zariadenia hovorí kvalitná konštrukcia so stojanom, operačný systém Android, podpora GSM/3G modulu či veľký jemný displej. Proti kúpe stoja však nemenej dôležité argumenty - problémy so zobrazovaním farieb v prehliadači, pomalá klávesnica, slabý fotoaparát a taktiež slabšia výdrž akumulátora. Huawei S7 má šancu uspieť pokým nie je ponuka tabletov široká, predsalen, za lacnejšie čínske zariadenia sa neoplatí vyhadzovať peniaze a mnoho ľudí na drahší Galaxy Tab či iPad nemá.

Druhý názor

Richard Hombauer: Huawei S7 je oproti lacným čínskym tabletom s cenovkou okolo 150 eur solídne zariadenie. Ale v porovnaní s drahším Samsungom Galaxy Tab je to slabšie, ťažšie a menej prívetivé zariadenie so starou verziou OS Android. Kritiku si zaslúži nabíjanie nabíjačkou so špeciálnym konektorom a slabý akumulátor. Pochvalu dávam Huaweiu za nápad s integrovaným stojanom, ktorý mi na Galaxy Tab veľmi chýbal. Huawei S7 ako osamelý produkt v predajni počítačov či telefónov veľkú šancu na úspech nemá, ale napríklad v akcii mobilného operátora za rozumnú dotovanú cenu, to by bola už iná pesnička.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.11.2010 - 23:08

ambrosko1: je to celkom pekne ale ked sa uz tomu rozhodlidat fotak tak mohli dat poriady 2Mpix niesu bohvieco. este som zvedavy na cenu

anonymous27.07.2010 - 20:58 Trvalý odkaz

giermo18: No tak tablety sa mi velmi pacia.. tiez som zvedavy na cenu... ak by stal do 300e tak si ho kupim... no pochybujem o tej cene :D

anonymous27.07.2010 - 21:04 Trvalý odkaz

giermo18: Na internete som nasiel v spojitosti s tymto tabletom cenu 545 dolarov...

anonymous27.07.2010 - 21:08 Trvalý odkaz

Michal: Sná? sa doba vracia spä? :D. Telefonova? s telefonom, ktorý má rozmery tehly... super :D ( to bolo myslené ironicky). Mna to ve?mi neoslovilo tak isto ako fon od Dell Streak..... 4 palce sú maximum pod?a mna!

anonymous27.07.2010 - 21:26 Trvalý odkaz

hellwet159: mas pravdu 4-palce adost sice galaxy s ma 4,3-palcov xD ale to aspon neni taketo velke jak tato krava

Celá diskusia 42 príspevkov