Update: prechod z Lenova Vibe K5 na Lenovo K6

Generačná výmena prebieha čoraz rýchlejšie. Dôkazom toho je Lenovo K6, ktoré práve nahradilo vo februári predstavené Lenovo Vibe K5. Pozrime sa na to, v čom sa novinka zlepšila a či sa oplatí uvažovať o jej kúpe.

Oba modely Lenovo ako by si z oka vypadli. Predná stena je u oboch rovnaká, zmenu vidno len na zadnej strane. Kruhový fotoaparát je u K6 umiestenený v strede a pod ním sa nachádza čítačka odtlačkov prstov. Nemenili sa ani rozmery telefónov. Pri pohľade na konštrukciu už vidno výrazný krok vpred. Lenovo Vibe K5 má odnímateľný zadný kryt z kovu, zvyšok tela je plastový, vrátane bočného lemu. Lenovo K6 prichádza s kvalitnejším kovovým unibody telom, k batérií sa už ale nedostanete. U novinky vás môže zamrzieť aj vystupujúci objektív fotoaparátu.

V danej cenovej kategórií chce Lenovo K6 zaujať aj jemným rozlíšením displeja. V porovnaní s Vibe K5 došlo k vylepšeniu z HD (720 x 1280 b.) na Full HD rozlíšenie (1080 x 1920 b.). Veľkosť uhlopriečky sa nezmenila, v oboch modeloch je prítomný 5-palcový IPS displej. Obrazovky potešia vernými farbami a potrápia nepríjemnými odlesky v exteriéri. Vzhľadom na rozmery dnešných smartfónov, môžeme túto veľkosť uhlopriečky označiť za kompaktnú.

Lenovo K6

O výkon sa starajú osemjadrové procesory Qualcomm Snapdragon. V prípade Lenova K6 ide o Snapdragon 430, každé jadro je taktované na 1,4 GHz, o grafický výpočet sa stará Adreno 505. Ako píšeme v základnom infe, vo vnútri K5 pracuje Snapdragon 415. Jadrá sú taktované na 1,2 GHz, grafický procesor je v tomto prípade Adreno 405. Treba Lenovo pochváliť, že pristúpilo k obmene chipsetov, aj keď výkonovo rozdiel medzi nimi asi nenájdeme. Nadpis našej recenzie Lenovo K6 - zadychčaný šuhaj v žiarivej zbroji nie je náhodný. Recenzent Matúš deň čo deň som bojoval aj s pomalšími reakciami.

K5 i K6 majú 16 GB úložisko a 2 GB pamäť RAM. Vnútornú pamäť si môžete rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet. Pozor si treba dať u Lenova K6. Pamäťová karta sa vkladá do hybridného slotu. Budete si teda musieť vybrať, či si rozšírite úložisko alebo vložením druhej SIM karty využijete funkciu dual SIM. U ká päťky túto dilemu riešiť nemusíte, dva sloty na SIM kartu a jeden slot na pamäťovú kartu sú samostatné.

Lenovo Vibe K5

V porovnaní s konkurenciou v strednej triede sa fotoaparáty K5 aj K6 kvalitou radia skôr k priemeru. Napriek 13-megapixelovému rozlíšeniu nečakajte zázračné výsledky. Ako je už v tejto triede zvykom, s ubúdajúcim svetlom rýchlo pribúda šum na fotografiách. Pri dobrých svetelných podmienkach vás kvalita snímok nesklame. Video nahráte zhodne vo Full HD rozlíšení.

Lenovo K6 získalo oproti predchodcovi čítačku odtlačkov prstov. Aj keď nemá žiadne rozšírené možnosti využitia, jej prítomnosť je oproti K5 výhodou. Čítačka má rýchle reakcie a je spoľahlivá a v tejto cenovej kategórií určite poteší. Zaujať vás môžu aj stereo reproduktory s režimom Dolby. Nachádzajú sa na zadnej strane u oboch modelov. Ich umiestnenie nie je práve najšťastnejšie, pretože si ich často zakryjete rukami. Kvalitou sa nedajú porovnávať so stereo reproduktormi v top modeloch, svoju prácu však odvedú lepšie než jeden reproduktor.

Mierny nárast zaznamenala kapacita batérie. Vyrástla z pôvodných 2750 mAh pri K5 na 3000 mAh u K6. Tento rozdiel v kapacite batérií je vzhľadom na jemnejšie rozlíšenie displeja novšieho modelu opodstatnený. S výrazným predĺžením výdrže, ale nerátajte.

Výhodou K6 je novší operačný systém Android Marshmallow 6.0.1 s používateľskou nadstavbou Vibe UI. Vďaka tejto nadstavbe nájdeme v nastaveniach niekoľko rozšírených funkcií, napríklad rozsvietenie displeja poklepaním alebo nočný režim. U K5 sa nič také nenachádza.

Záver

Môže sa zdať, že Lenovo K6 dostalo len pár vylepšení. Podľa môjho názoru sú to ale zmeny na správnych miestach. Jemnejší displej poteší, čítačka odltačkov prstov je praktický pomocník v každodennom používaní a rozšírené funkcie majú svoje opodstatnenie. Pre majiteľov Lenovo Vibe K5 môže byť preto prechod na ká šestku zaujímavý. Pre ostatných je K6 zaujímavým a cenovo dostupným modelom nižšej strednej triedy, ktorý oproti konkurencii ponúka niekoľko bonusov.

Diskusia k článku:

Roman 19.11.2016 - 18:38

mám Lenovo K5 plus a nevidím ani jeden dôvod meniť za K6 sériu

Celá diskusia 1 príspevok