Sony Xperia XZ - netradične tradičná cesta vlastným smerom

Recenzia 5,2'' androidu so stereo reproduktormi, odolnosťou voči vode, 3 GB RAM, 23 Mpix fotoaparátom a výbornou výdržou.

Sony sa po troch rokoch a poslednom modeli Xperia Z5 podľa dizajnového jazyka OmniBalance rozhodlo posunúť ďalej. Spolu so zmenami vzhľadu najvybavenejších smartfónov značky prichádza aj ich nové označovanie. Na vrchole ponuky teraz stojí 5,2-palcová Xperia XZ.

Z prednej strany sa budete pozerať na displej s rovnakým Full HD rozlíšením a uhlopriečkou, na ktorú boli zvyknutí už majitelia Xperie Z2. Pri nej rozmery zetkového radu nabobtnali naposledy. Je dostatočne jemný, s výbornými pozorovacími uhlami a dobre nastavenými farbami. Ich profil si môžete doladiť reguláciou červenej, modrej alebo zelenej zložky a biele pozadie tak môže byť teplejšie. Pripravené sú aj dva špeciálne režimy úpravy zobrazovaných obrázkov technológiou X-Reality. Ak vám vadí dlhšie vykresľovanie fotografií v Albume, vypnite ju úplne.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ (F8331)Nová vlajková loď radu X s vodeodolnou konštrukciou, 5,2'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 820, čítačkou odtlačkov, 23 Mpix fotoaparátom, 13 Mpix prednou kamerou, USB-C a 2900 mAh batériou. K dispozícii bude aj dual SIM verzia.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dlhodobým neduhom Xperií sú veľké okraje nad a pod displejom. Neospravedlnia ich softvérové ovládacie tlačidlá na displeji ani dvojica dopredu smerujúcich stereo reproduktorov. Hrajú dostatočne hlasno, no zvuk je v porovnaní s najvybavenejšou konkurenciou slabý.

Nová XZ nemá tak výrazný rám a na rozdiel od predchodcov už nie je kovová, ale z plastu. Hliník marketingovo označovaný japonským výrazom "Alkaleido" sa presťahoval na celú zadnú stranu, kde nahradil veľkú sklenenú plochu. Sony tvrdí, že jednotlivé farebné varianty vyzerajú vždy inak, v závislosti od uhla dopadajúceho svetla. Všimli sme si tiež, že hliník lepšie odvádza teplo a pri záťaži sa tak Xperia XZ menej zohrieva.

Určite si všimnete otvor pre prisvetľovací LED blesk a snímače nového laserového zaostrovania fotoaparátu. Tradične na boku (čo je stále menej praktické než pod displejom) čaká vypínač kombinovaný s čítačkou odtlačkov a pod ním aj tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Mali byť radšej v hornej polovici, prekážajú totiž v niektorých držiakoch do auta.

Horný 3,5 mm audio jack aj nabíjací USB-C konektor zostali odkryté, no Xperia XZ je vode a prachu odolná podľa štandardu IP65/68. Sony ale upozorňuje, že v bezpečí budete iba pri daždi, na prípadné škody po ponorení pod hladinu (hoci ho smartfón pravdepodobne prežije) sa záruka nevzťahuje. Menšia Xperia X Compact nie je odolná vôbec.

Otravná je práca so slotmi na micro SIM a microSD kartu. Telefón sa totiž pri každej manipulácii s nimi automaticky reštartuje. Zvyšok mobilného sveta to nerobí už niekoľko rokov.

V útrobách beží Android 6.0.1 s decentnou grafickou nadstavbou. Šikovná je jej uzamykacia obrazovka s niekoľkými kartami zmeškaných notifikácií. Môžu zmiznúť s každým odomknutím alebo počkať na ručné zmazanie. Ak zmeníte hodiny v hornej polovici na menšie, dostanete priestor pre karty navyše. Praktické je rozsvietenie displeja dvojitým zaťukaním, napríklad v prípade, že práve nedosiahnete na vypínač.

Prispôsobiť si môžete rýchle skratky pre GPS, dátové prenosy, svietidlo v hornej lište či skryť hodiny, percentá batérie alebo systémové ikony.

Nadstavba prináša niekoľko šikovných nápadov, napríklad fulltextové vyhľadávanie v zozname nainštalovaných aplikácií alebo Google Asistenta v karte domácej obrazovky úplne naľavo. Poteší rýchlym odinštalovaním aplikácií krížom po ich podržaní.

Niektoré aplikácie od výrobcu bohužiaľ vymazať nemožno, systém ponúkne aspoň ich skrytie a odstránenie dočasných súborov, čím uvoľní pamäť vnútorného úložiska. Hneď som pristúpil aj k zmenšeniu písma v nastaveniach, aby systém veľký 5,2'' displej využíval o niečo rozumnejšie. Ikony sa dajú zmenšiť aj na domácej obrazovke, viac sa ich ale na obrazovku aj tak nezmestí.

Sony sa zbavilo miniaplikácií. Zmizla aj funkcia nahrávania diania na obrazovke vo forme videa, čo sa v minulých Xperiách občas hodilo pri vysvetľovaní určitých úkonov vašim známym. Videonávod sa dal ľahko odoslať napríklad cez Messenger. Márne by ste hľadali i FM rádio.

Aplikácií od výrobcu je po prvom zapnutí v systéme mnoho. Z celého objemu zaujme napríklad Movie Creator vytvárajúci automatické videozostrihy z vašich fotografií a výletov, rozpoznávanie práve prehrávanej hudby TrackID (obdoba Shazamu) alebo fitness aplikácia Lifelog.

Zdá sa, že pre výrobcov je už vlastné sledovanie spálených kalórii, krokov a s príslušnými wearables doplnkami aj spánku a tepovej frekvencie už povinnou položkou.

Prekvapivo použiteľné môžu byť aplikácie Správy a Video & TV SideView, kedže plnohodnotne pracujú so slovenským obsahom. Správy navrhnú RSS kanály slovenských spravodajských webov a druhá menovaná rozpozná lokálnych TV providerov (Digi TV, Fiber TV, Magio či UPC), podľa čoho zoradí program našich televíznych staníc.

Ak máte v obývačke PlayStation 4, využijete aplikáciu, ktorá sa prostredníctvom Wi-Fi spojí s vašou konzolou a gamepadom. Plnohodnotné herné tituly pre PS4 za cenu 30 až 50 eur tak môžete hrať aj na malom dipleji Xperie XZ. O výpočtový výkon sa pochopiteľne stará hardvér konzoly a obraz sa na 5,2-palcový displej len bezdrôtovo prenáša.

To všetko si z 32 GB vnútorného úložiska po prvom zapnutí odhryzne necelých 11 GB. Hoci chýba spomínané nahrávanie diania na obrazovke či režimy využívania viacerých aplikácií vedľa seba, ako to poznáme z niektorých veľkých smartfónov konkurencie, o výkon nie je vďaka štvorjadrovému Snapdragonu 820 a 3 GB RAM núdza. V prípade Xperie XZ však skôr čakajú na využitie po spustení náročných hier a práci s viacerými aplikáciami či otvorenými tabmi v Chrome, než že by o sebe dávali vedieť zbytočnými efektami a plávajúcimi oknami či ponukami v prostredí.

Sony neexperimentovalo ani v aplikáciách pre telefonovanie a prácu s kontaktami. V SMS-kách sa po vzore Messengeru a iMessages objavil spodný riadok umožňujúci odosielať aj obrázky či iné prílohy. V tomto prípade sa obsah odošle ako klasická spoplatnená MMS. Viac by nás teda potešila napríklad rýchla zmena veľkosti textu prstami.

Zadávanie textu výrobca zveril do rúk vývojárom populárnej klávesnice SwiftKey. Tá dokáže pracovať s prediktívnymi slovníkmi v niekoľkých jazykoch (vrátane slovenčiny) a detailne prispôsobiť svoj vzhľad, veľkosť či vibračnú a zvukovú odozvu na stláčanie klávesov. Patrí k najlepším v Google Play vôbec.

Snímač použitý za optikou s clonovým číslom f/2.0 už dobre poznáme aj z Xperie Z5. Pri nastavení fotoaparátu do formátu 4:3 je rozlíšenie fotografií maximálne 23 Mpix. To znamená veľmi veľa detailov aj pri fotografovaní vzdialených objektov. Teoreticky pri nich nemusíte stáť až tak blízko a stále budete mať veľa priestoru pre dodatočné orezanie.

S poslednou generáciou čipov od Sony sa zlepšila celková kvalita fotografií, najmä pri snímkach za zhoršeného počasia a v tmavom prostredí. Čo XZ stratí na výslednom dojme z obrázkov, to doženie na bleskovom zaostrovaní a rýchlym spúšťaním fotoaparátu pre včasné zachytenie momentiek.

Dá sa to z uzamykacej obrazovky, dvojitým stlačením vypínača, podržaním tradičnej dvojpolohovej hardvérovej spúšte a pochopiteľne, aj ikonou na domácej obrazovke. Tradičné zaostrovanie je tu kombinované s laserovou technológiou merania vzdialenosti od objektov, ktorej logicky nevadí ani šero či (teoreticky) úplná tma. V prevažnej väčšine prípadov je maximálne spoľahlivá. Pre istotu som deaktivoval sledovanie objektov, ktoré si často namiesto želaného objektu či stredu kompozície vybralo napríklad veľkú bielu stenu a snažilo sa ostriť na ňu.

Prekážal mi prakticky nulové možnosti prispôsobenia automatického režimu Superior Auto. Sám šikovne aktivuje scénické režimy či makro, ale niekedy sa proste rozhodnete HDR aktivovať ručne. Vtedy musíte prejsť do manuálneho režimu. Ten síce povolí ručné zaostrovanie krok po kroku aj manuálne nastavenie rýchlosti uzávierky, no najdlhší čas je iba 1 sekunda. Fotoaparát Xperie XZ teda nesklame, ale ak pri pohľade na 23-megapixelové rozlíšenie očakávate nekonečné možnosti nastavení a schopnosti porovnateľné so zrkadlovkami, čakáte márne.

Nerozumiem ani tomu, prečo sa Sony schopnosťou nahrávať video v 4K rozlíšení nechváli viac. V nastaveniach smartfónu je dokonca maximom len Full HD pri 60 fps a 4K je k dispozícii iba cez "špeciálne efekty". V Sony ho teda dávajú na jednu úroveň s 3D dinosaurami a objektami na hranie s virtuálnou realitou. Tu nájdeme aj Panorámu, ktorá však zábery len spojí dokopy. Čierne miesta si budete musieť orezať sami.

Xperie nedisponujú optickou stabilizáciou, no Japonci ju nahrádzajú vlastným digitálnym riešením SteadyShot. Funguje dobre, no počítajte s tým, že si o záber orežete a zúžite jeho šírku. Odstránené pixely totiž softvér využíva ako rezervu pre vyrovnávanie obrazu.

Predná kamera takisto zvláda Full HD videozáznam, maximálne 13 Mpix statické snímky ako jedna z mála na trhu ponúka aj automatické zaostrovanie. To však ovláda výhradne automatika, označovanie objektov prstom na displeji vám nepomôže. Výhradne automatická je aj úprava expozície.

Majitelia Sony Xperie XZ sa môžu spoľahnúť na 2900 mAh batériu, ktorá zvládne jeden deň štandardnej prevádzky bez výraznejších obmedzení. Tradične sú k dispozícii aj šetriace režimy STAMINA. Od ich agresivity závisí, koľko hodín výdrže navyše získate. Vyvážený iba obmedzí výkon procesora a pridá cca 2-3 hodiny na jedno nabitie. Agresívnejší začne vypínať dátové prenosy na pozadí, čím obmedzí aj instantné upozorňovanie na nové správy či poštu.

V zálohe si môžete nechať režim Ultra STAMINA, ktorý zjednoduší domácu obrazovku a ponechá dostupné iba telefonické hovory, SMS, fotoaparát a systémové aplikácie (Kalendár, Hodiny, hudobný prehrávač a Kalkulačku). Nevyužijete v ňom mobilné dáta ani Wi-Fi a opäť platí, že aktivácia a deaktivácia Ultra STAMINA je spevádzaná otravným reštartom celého prostredia.

XZ tiež podporuje rýchle nabíjanie podľa štandardu Quick Charge. V krabici ale nájdete iba štandardný 1,5 A adaptér. Ak teda chcete čas nabíjania skrátiť, poobzerajte sa po vhodnom príslušenstve. Sony vsádza aj na technológie s opačným princípom. Qnovo Adaptive Charging sa postará o to, aby sa batéria počas noci nabíjala pomalšie a 100 % dosiahla tesne pred časom, kedy obvykle vstávate.

Výhody:

+ rýchle laserové zaostrovanie

+ informačná LED nad displejom

+ stereo reproduktory

+ výborná výdrž batérie

Nevýhody:

- chaotické nastavenia fotoaparátu

- zmena dizajnu nemusí sadnúť každému

- softvérová úprava obrazu X-Reality spomaľuje načítanie v Albume

- neustále reštarty pri vyberaní SIM a microSD karty

Orientačná cena: 689 eur

Záver

Sony s Xperiou XZ vsadilo na dizajnové zmeny. Hoci už s upozornením na možnosť straty záruky, zachovalo aj odolnosť voči vode a stereo reproduktory, na ktoré boli zákazníci zvyknutí. Spoľahnúť sa dá tiež na dlhú výdrž, čítačku odtlačkov a dobre známu grafickú nadstavbu.

Novinke teda zdanlivo nič zásadné nechýba, no tak, ako sme tri roky čakali na zásadnejšie zmeny dizajnu, stále čakáme aj na funkcie, nápady a inovácie, ktorými by práve japonský smartfón odskočil.

Druhý názor:

Sony Xperia XZ je na prvý pohľad totálne nudná. A chápem aj názory, že po Z5 neprináša nič prevratné. Ale aj tak mi je niečím sympatická. Svojou tvrdohlavou tradičnosťou. Žiadne experimenty, skôr naopak. Fotoaparát nie je najlepší na svete, ale nevystupuje zo zadnej steny a ponúka najviac pixelov s pomerom strán 16:9 na svete. Predná kamera na vás dokáže aj zaostriť a vyniká tiež počtom snímacích bodov. Plastové telo má v zime aj v lete iba samé výhody a XZ je asi jediný drahý mobil, ktorý by som nestrkal do puzdra. 4K video musíte prácne hľadať v menu fotoaparátu, ale záznam Full HD 60 fps je aj tak (podľa mňa) rozumnejšou alternatívou. Veď ich budete pozerať hlavne na Full HD displeji tohto prístroja, ktorý si môžete farebne veľmi citlivo doladiť. Mrzí ma kvalita stereo reproduktorov či absencia optickej stabilizácie objektívu, fotoaparát mohol byť celkovo kvalitnejší a s lepším prostredím aplikácie, vodeodolnosť mala byť garantovaná a FM prijímač zachovaný. Tiež mám radšej tlačidlo pod displejom než striktne dané ovládacie tlačidlá v spodnej časti obrazovky bez možnosti prispôsobenia. Ale nie každý je taký liberálny nadšenec moderných technológií a výmyslov. Niekto hľadá spoľahlivý mobil odolný voči ošplechnutiu vodou, s audio jackom, relatívne veľkým displejom, rýchlym fotoaparátom s klasickou spúšťou v bočnej stene, so spoľahlivým a jednoduchým androidovým prostredím bez výstrelkov, so slušnou výdržou na jedno nabitie a pocitom, že sa výrobca bezhlavo neženie za superrýchlym nabíjaním, ale radšej myslí na životnosť akumulátora. Veď ktorý iný mobil sleduje vaše návyky a počas nočného nabíjania si nechá radšej posledných 10 % až na ráno, než vám zazvoní budík? Mne na Xperii XZ chýba viacero dôležitých vecí, ale chápem každého, komu je sympatická.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ (F8331) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 10.11.2016 - 00:11

Posledna Xperia co ma nejak brala, bola Z2. Myslel som si, ze bude aj Z3 compact, ale nestalo sa. Odvtedy... neviem, ci to bolo mojim sklamanim, alebo zistenim, ze ono tie telefony toho tak vela zas neponukaju a da sa zohnat aj cosi zaujimavejsie, ma SONY nejak netankuje. Inovaciami len dobiehaju trh a este celkom nemotorne, ani rating dxomark nic nezmeni na tom, ze jemne detaily vyzeraju stale ako blato po odfoteni. Moze to byt fajn telefon, pre niekoho, komu sa trafi do poziadaviek. Ale rozhodne to nie je taky univerzalny mobil, ako S7/Edge, ktore zo seba z fleku dostanem ak sa ma niekto opyta na novy mobil. Znacke a ich pokusom fandim, ale chce to pridat. A hlavne ubrat. Z ceny.

shaggy10.11.2016 - 10:37 Trvalý odkaz

Je to tak ako Wayne pise.
Sony proste zaspalo. V dizajne, HW vybave aj SW moznostiach...

A vysvetli mi niekto to specialne nabijanie? Ved je to totalna kravina! Ak vstanem skor ako je dlhodoby priemer, tak nebudem mat nabity telefon?! No super novinka...

Podo10.11.2016 - 11:51 Trvalý odkaz

Tú orientačnú cenu tam máte na použitý telefón z výkupu.

To Shaggy: Niekto vstáva vždy v rovnaký čas a môže to oceniť. Ten, kto by to nevyužil to myslím môže vypnúť a nabíja sa mu to potom "klasicky"... Navyše on by nebol nenabitý, len nebude nabitý na 100%, ale len na nejakých 90%...

Lenka Ivančíková10.11.2016 - 12:34 Trvalý odkaz

ano, orientacna cena opravena. dakujeme za upozornenie.

shaggy10.11.2016 - 14:33 Trvalý odkaz

Mne sa ta cena (tusim tam bolo 560 eurokorun) zdala uplne primerana. Vobec som sa nad nepozastavil :-D
Ked tam vidim tu "realnu" cenu, tak si len tukam na celo...

Viem, ze bude na 90%. Ale to nie je nabity telefon. 100% to je cielom. Pripadne este viac... :-)
Tych poslednych 10% trva pri nabijani vzdy najviac.

Celá diskusia 16 príspevkov