Porovnanie fotoaparátov: iPhone 6S vs. 7 vs. 7 Plus

Je rozdiel medzi fotografiami z minulej a tohtoročnej generácie iPhonov výrazný? A má 56 mm fotoaparát v 7 Plus reálne využitie?

Pol roka som používal iPhone 6S, teraz už takmer mesiac používam iPhone 7 a od kolegyne Lenky som si požičal iPhone 7 Plus. Všetkým týmto smartfónom sme sa už venovali v samostatných recenziách a chýbať nemôžu ani články z kategórie Foto. V tej sme už ukázali, ako fotí aj iPhone 7, aj iPhone 7 Plus. Oplatí sa ich otvoriť.

Ale ani najdôkladnejšie recenzie zverejnené v rôznom období nedokážu priniesť reálne porovnanie fotoaparátov. Na to je nutné držať obidva, alebo v tomto prípade všetky tri smartfóny v ruke. A keďže som takú príležitosť mal, bola by chyba ju nevyužiť.

Všetky rôzne súboje fotoaparátov, procesorov či nadstavieb operačných systémov nájdete v našej kategórii Porovnania. Neváhajte ju otvoriť. Ostatným článkom v nej je Porovnanie fotoaparátov: iPhone 7 vs. Galaxy S7. Zaujímavý je tiež súboj fotoaparátov Galaxy S7 a iPhonu 6S.

iPhone 6S (základné info)

hlavný fotoaparát: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video 4K (30 fps) / FullHD (60 fps), slow motion (HD, 240 fps), AF, clona f/2.2,

predná kamera: 5 Mpix (4:3), HD video, clona f/2.2

iPhone 7 (základné info)

hlavný fotoaparát: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (60 fps) / 4K (30 fps), slow motion (HD, 240 fps), AF, clona f/1.8, OIS, expozičný čas 1/14000 - 1/4 s

predná kamera: 7 Mpix (4:3), Full HD video, clona f/2.2

iPhone 7 Plus (základné info)

hlavný fotoaparát 28 mm: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (60 fps) / 4K video (30 fps), AF (PDAF), clona f/1.8, snímač 1/3'' (8,5 mm), OIS

hlavný fotoaparát 56 mm: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (60 fps) / 4K video (30 fps), AF (PDAF), clona f/2.8, snímač 1/3,6'' (7 mm)

predná kamera: 7 Mpix (4:3), Full HD video, clona f/2.2

Displej

Rozmerovo sú iPhone 6S a 7 veľmi podobné, zmenil sa však displej. Aj napriek rovnakému rozlíšeniu má obrazovka iPhonu 7 dve viditeľné odlišnosti - trochu lepšiu čitateľnosť na slnku a mierne teplejšie farby. iPhone 7 Plus je tiež žltší než displej iPhonu 6S Plus.

Predný fotoaparát

Už z parametrov je jasné, že predná kamera iPhonu 7 a 7 Plus je detailnejšia a natáča kvalitnejšie video. Tento výrazný krok vpred môžem len potvrdiť.

Hlavný fotoaparát

Najprv porovnajme iPhone 6S so 7-kou. Clona sa otvorila z f/2.2 na f/1.8 a pribudla tiež optická stabilizácia. Počas dňa sú síce fotografie akési vyblednuté a možno aj zbytočne kontrastné, ale to snáď vyrieši nejaká aktualizácia. Pretože večer je to presný opak - viac svetla, krajšie zábery a vďaka optickej stabilizácii udržíte v ruke zábery, ktoré sú na 6S roztrasené. Najväčší prínos optickej stabilizácie vidím pri zázname videa. Spolu s digitálnou výsledok často pripomína rôzne stabilizátory. Je to fakt pôsobivá kombinácia.

Rozlíšenie záberov sa nezmenilo, ohnisková vzdialenosť tiež nie, a to isté platí aj pre pomer strán, ktorý je nastavený na 4:3 a kvôli orezu musíte používať aplikácie tretích strán, alebo fotografovať počas záznamu videa. Zvláštne.

Na iPhone 7 pribudol rýchly štart fotoaparátu. Po zodvihnutí mobilu do vertikálnej polohy (napríklad pre kontrolu aktuálneho času) sa automaticky rozsvieti odomykacia obrazovka. Tú potom stačí posunúť doľava a pred vami je hľadáčik fotoaparátu. Je to rýchle a návykové.

Prostredie fotoaparátu v iOS 10 je navšetkých porovnávaných zariadeniach rovnaké. A prepínanie na prednú kameru je konečne vpravo nad spúšťou. A kvôli prepnutiu rozlíšenia videa musíte stále vstupovať do nastavení celého telefónu. Manuálny režim stále chýba, ale doladenie expozície či uzamknutie AE/AF podržaním prsta s následným doladením svetlosti je mimoriadne návykové.

Druhý 56 mm fotoaparát

Tejto téme som sa už venoval v článku Takto fotí iPhone 7 Plus. V tom píšem: "Základný 28 mm objektív obsahuje aj optickú stabilizáciu a prenáša svetlo na snímač s uhlopriečkou 8,5 mm. Portrétový objektív (Applom zvaný teleobjektív) s ohniskovou vzdialenosťou 56 mm (po prepočte na kinofilm) sa spolieha len na účinnú digitálnu stabilizáciu a obraz prenáša na menší snímač (7 mm). Ak fotografujem rovnakú kyticu alebo bábiku, nedosiahnem po prepnutí na 56 mm objektív rozmazanejšie pozadie, resp. menšiu hĺbku ostrosti (čo by nastalo pri rovnako veľkom snímači), ale iba menej rušivých prvkov na pozadí. Doteraz opomíjanou výhodou teleobjektívu je však makro. 56 mm objektív ma priam šokoval možnosťami fotografovania blízkych objektov."

Záver

Veľkým sklamaním sú vyblednuté farby fotografií z iPhonu 7 a 7 Plus. Oproti 6S nastala výraznejšia zmena len v prípade slabších svetelných podmienok. Inak nevidím dôvod na nahradenie iPhonu 6S tohtoročným modelom z dôvodu lepších fotografií. Tie sú skutočne lepšie len pri prednej kamere. Veľkou zmenou prešiel záznam videa - predná kamera ponúka konečne Full HD rozlíšenie a hlavná zase optickú stabilizáciu aj na 4,7-palcovom modeli.

Druhý 56 mm objektív iPhonu 7 Plus je skôr marketingovým lákadlom než reálne využiteľným portrétovým fotoaparátom. Môže za to menší snímač, absencia optickej stabilizácie a vyšší šum a menší počet detailov na rovnakých záberoch než z 28 mm fotoaparátu.

Dnes končíme teda trochu pochmúrne. Rád by som napísal, že iPhone 7 fotografuje lepšie než iPhone 6S. Ale oba mi tu ležia na stole a môžem povedať, že keby som "sedmičkou" nenatáčal toľko videí, bezstarostne by som naďalej používal 6S.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA celé zábery (zmenšené na maximálne: 1600 x 1200 b.)

Otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus 28 mm

Apple iPhone 6S

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Apple iPhone 7 Plus 56 mm

Diskusia k článku:

Sategi_82 24.10.2016 - 16:16

Toto je rozhodne sklamanie z fotiek IP7. Ako mojitel 6s Pluska bud ostanem pri starom alebo sa poobzeram po bazarovej s7.

Tomas24.10.2016 - 17:44 Trvalý odkaz

Naco by si menil 6s plus za S7?

Nightmare24.10.2016 - 18:22 Trvalý odkaz

to som slepy alebo ten 6S foti z nich najlepsie ?

ondrakomous24.10.2016 - 19:35 Trvalý odkaz

jenze vem si, ze 6s foti hrozne resp. nejlepsi fotaky meli 4s a 5. iphone 5s, 6, 6s, SE katastrofa, ale iphone 5 zboznuju. stara dobra mashina. kazda dalsi generace snimacu je jeste horsi, kdyz sem videl fotky z xperie x compact, tak sem malem spadl ze zidle, jako to ma byt nejlepsi fotomobil.fakt nechapu, co sony cely ty roky vylepsuji.

Celá diskusia 15 príspevkov