Prehľad: telefóny s operačným systémom Symbian S60 5th

Prehľad smartfónov s OS Symbian S60 5th Dotykové smartfóny v cenovej hladine od 140 € do 450 €.

Po takmer mesačnej odmlke s prehľadmi prinášame ďalší, tentoraz zameraný na smartfóny s operačným systémom Symbian S60 5th. Dotykovú verziu Symbianu môžeme dnes nájsť už nielen v Nokiách, ale taktiež aj v Samsungoch či Sony Ericssonoch. Symbian S60 5th sa v dnešnej dobe už neteší príliš veľkej popularite u používateľov smartfónov, no stále má svoju (pomerne) silnú fanúšikovskú základňu. Keďže medzi smartfónmi s dotykovým Symbianom je miestami ťažké si vybrať, prinášame vám tento jednoduchý prehľad, ktorý vám, dúfame, pomôže sa zorientovať.

* Ceny telefónov sú orientačné. *

Nokia:

Nokia 5230

Nokia 5230 je funkčne orezanejšia verzia populárnej 5800-ky. Telefónu chýba najmä podpora bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Fotoaparát sa tiež dočkal zhoršenia. Rozlíšenie kleslo na dva megapixle, z ponuky sa vytratil aj autofókus a LED blesk. No napriek tomu nepovažujeme tento telefón za zbytočný. Nokia 5230 totiž vďaka veľkému displeju a bezplatnému softvéru Ovi Maps poslúži ako navigačný mobil.

Cena: 140 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5230

Galéria: Nokia 5230

Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5530 Xpress Music je zaujímavým a najmä lacným dotykovým hudobným telefónom na trhu. Vychádza z populárnej 5800 XpressMusic, no je orezaná o podporu 3G a vstavaný GPS modul. Taktiež však ponúkne kvalitný dotykový displej, 3,5 mm konektor a podporu bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Nokia 5530 XpressMusic si získala mnoho fanúšikov. Jej kúpou určite veľa nestratíte.

Cena: 190 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5530 XpressMusic

Galéria: Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5800 XpressMusic (Navigation Pack)

V ponuke dotykových Symbianov ešte stále nájdete aj Nokiu 5800 XpressMusic - hudobný mobil roka 2009. Napriek tomu, že ide už o starší model, stále má čo ponúknuť. Fotoaparát s rozlíšením 3,2 Mpix s autofókusom a LED bleskom, podpora HSDPA, Wi-Fi či GPS, výborný hudobný prehrávač s 3,5 mm jackom, to všetko nájdete vo výbave 5800-vky. V balení sa taktiež nachádza aj držiak do auta.

Cena: 240 €

fotka

RECENZIA: Nokia 5800 XpressMusic

Galéria: Nokia 5800 XpressMusic

Nokia N97 mini Navigation Pack

Nokia N97 mini je napriek orezaním funkciám výborný prístroj. Páčilo sa mi spojenie dobrej QWERTY klávesnice a dotykového displeja, možnosť využívať bezplatné Ovi Mapy, Nokia Messaging či rôzne multimediálne funkcie, ktoré N97 mini obsahuje. Samozrejme, aj tento smartfón má niekoľko výrazných nedostatkov, no keby si mám vybrať medzi klasickou N97 a verziou mini, jednoznačne beriem druhú možnosť, najmä kvôli rozmerom a kovovému zadnému krytu. Nokia N97 mini sa po novom predáva v rozšírenom Navi Pack balení s držiakom do auta.

Cena: 400 €

fotka

RECENZIA: Nokia N97 mini

Galéria: Nokia N97 mini

Nokia N97 Navigation Pack

Nokia N97 je momentálne najvyšším modelom Nseries (ak nerátame N900), čo dokumentuje výbavou. K dispozícii máte dátovú podporu zahŕňajúcu HSDPA aj Wi-Fi, vďaka zabudovanému GPS a Ovi Maps môžete N97 použiť ako bezplatnú navigáciu, rovnako príde vhod aj veľký dotykový displej a plnohodnotná QWERTY klávesnica. No zároveň je potrebné sa pozrieť aj na cenu, ktorá je ešte stále pomerne vysoká. A práve tá je kameňom úrazu.

Cena: 440 €

fotka

RECENZIA: Nokia N97

Galéria: Nokia N97

Nokia X6

Nokia X6 je smartfón, na ktorý čakalo viacero ľudí. Pri predstavení vyzeral skutočne lákavo, no po týždennom používaní mi už neprišiel taký špeciálny. Zmena v podobe kapacitného displeja bola viac než vítaná, telefón sa vďaka nemu ovládal oveľa lepšie, no žiadny ďalší extrémny prínos v X6-ke nevidím. Navigácia, 16 GB pamäte, Wi-Fi, HSDPA...to všetko tu máme už dlho a vo viacerých modeloch, preto mi Nokia X6 nepríde taká výnimočná. Každopádne ide o výborný telefón s rovnako výbornou funkčnou výbavou. Prekvapila ma aj cena, ktorá sa od začiatku predaja pohybuje na úrovni prekvapivých 340 €.

Cena: 340 €

fotka

RECENZIA: Nokia X6

Galéria: Nokia X6

Samsung:

Samsung i8910 HD

Samsung i8910 HD bol pre nás milým prekvapením. Sprvu nás odrádzali jeho rozmery, ale neskôr sme pochopili, že si i8910 ten veľký kapacitný displej zaslúžila. Operačný systém má množstvo drobných nedostatkov ako napríklad dvojité potvrdzovanie položiek (prvou ju len označíte, druhou vyberiete), chýbajúce automatické zmenšovanie snímok odosielaných e-mailom či otravné pripomínanie udalostí v kalendári, ktoré keď po hodine hulákania na druhom konci domu zmeškáte, nikdy sa o nich už nedozviete. Ale to sú naše vážne výhrady skôr k OS od Nokie. Za zásadnú chybu považujeme aj slabú zvukovú stopu v tak vychvaľovanom HD videu. Z celkového pohľadu však patrí i8910 HD právom ku špičke. Otázna je skôr jeho cena. Za 420 eur by som nad ním uvažoval, ak by k nemu bola už aj navigácia a nejaký držiak do auta, tak ako tomu je v prípade Nokií. Momentálne je podľa môjho názoru Omnia ešte stále drahá, a veľmi ľahko ju prekonáva Nokia N97/N97 mini s podobnou cenou.

Cena: 420 €

fotka

RECENZIA: Samsung i8910 HD

Galéria: Samsung i8910 HD

Sony Ericsson:

Sony Ericsson Satio

Satio vyniká fotoaparátom, inak je to klasický smartfón s dotykovým OS od Nokie, ktorý ja osobne nepovažujeme za žiadny zázrak. Už na prvý pohľad je zrejmé, že dotykové ovládanie je robené v tomto OS dodatočne, čo sa nám nepáčilo. A keď už "nokiácky" operačný systém, tak aj s podporou Ovi, t.j. ovi mapami, ovi zálohou kontaktov, ovi store a pod. Pri pohľade na Fast port sa skôr pousmejem, absencia 3,5 mm jacku je tiež výsmechom používateľov. Fotoaparátu nemáme čo vytknúť, funkčnej výbave tiež nie. Ak chcete smartfón kvôli dodatočným aplikáciám s čo najlepším fotoaparátom aj na dovolenky a akcie, Satio bude jednou z najlepších volieb.

Cena: 440 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson Satio

Galéria: Sony Ericsson Satio

Sony Ericsson Vivaz

Sony Ericsson Vivaz je silne konkurenčný prístroj najmä z dôvodu prelomového zaznamenávania videa so zaostrovaním (preostrovaním) záberu aj počas záznamu. Spolu so Samsungom i8910 HD však strácajú na Nokie hlavne v absencii podpory Nokia messagingu, Ovi Maps a ďalších aplikácií v Ovi Store. Ak vám prednosti Nokií nechýbajú a hľadáte dotykový multimediálny smartfón s OS Symbian s jemným displejom, Vivaz bude určite patriť k favoritom.

Cena: 360 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson Vivaz

Galéria: Sony Ericsson Vivaz

Sony Ericsson Vivaz Pro

Vivaz Pro beží pod operačným systémom Symbian S60 5th, obsahuje 720 MHz procesor a bohatú funkčnú výbavu. Nechýba podpora dátových prenosov cez Wi-Fi, HSDPA a HSUPA. V ponuke taktiež nájdete aj veľký 3,2-palcový displej, 3,5 mm jack, 5-megapixelový fotoaparát, FM rádio s RDS, GPS, podporu 3D hier či sociálnych sietí. Oproti pôvodnej verzii však pribudla podpora hardvérovéj QWERTY klávesnice.

Cena: 400 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Sony Ericsson Vivaz Pro

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2010 - 15:05

igor00: pekny prehlad , len tak dalej :)

anonymous20.06.2010 - 11:51 Trvalý odkaz

morty: predpokladam ze autor pouziva vyhradne nokie kedze mu pri com kolvek inom chybaju ovi sluzby. Lenze vecia cast MT co tu boly uvedene boly uvedene na trh predtym ako sa ovi stalo bezplatne teda navigacia a pribalenie drziaku takze to vlastne hodnotit neda a co sa tyka komentárov k cene no všetky tu uvedene ceny su podstatne nizsie ako pultový predaj takže tam si naozaj nieje na co stažovat.V každom prípade pekný prehlad len podla m?a príliš subiektívny názor takže palec hore

anonymous22.06.2010 - 02:48 Trvalý odkaz

torpedo08: to s tou navigaciou je prehnane ... mnoho ludom navigacia nechyba a tu je to pisane ako nejaka velka tragedia ked tam neni.

anonymous22.06.2010 - 11:48 Trvalý odkaz

marko: osobne tiež používam nokiu a tie ovi služby sú celkom dobré ale aj tak sa to nechytá na app store iTunes a ono tá navigácia v cene od nokie je super vec lebo keby som si mal kúpi? nejakú navigáciu do iPhonu alebo samsungu tak to by bol drahý špás to musíš uzna?

Celá diskusia 8 príspevkov