Xiaomi Redmi 3S – malá cenovka, veľká batéria

Recenzia lacného 5'' dual SIM androidu, ktorý ponúka dostatok výkonu, šikovnú nadstavbu MIUI, čítačku odtlačkov, infraport a 4100 mAh batériu.

Xiaomi je známe výrobou lacných, no pritom kvalitných zariadení. Sami sme sa o tom presvedčili už pri testovaní Mi 5, Mi Max a zrecenzovali sme aj inteligentnú váhu, žiarovky či IP kameru. Rovnako vysokú kvalitu som očakával aj od najlacnejšieho Xiaomi Redmi 3S, ktorý mieri na najmenej náročné publikom. Podarilo sa Xiaomi udržať vysoký štandard a dokáže prekvapiť aj v tejto cenovej kategórií?

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi 3SLacný dual SIM android s 5'' HD displejom, nadstavbou MIUI 8, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, infaportom a 4100 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Opäť sa stretávame s typickým Xiaomi balením – biely obal s obrázkom zariadenia, dokumentmi, USB káblom, nabíjačkou 5 V 2 A a redukciou pre EU zásuvky. Obsah je totožný s ostatnými modelmi, ktoré sme testovali, nemôžem mu preto nič vytknúť. Balenie možno neprekvapí, zato samotný smartfón áno.

S tak kvalitným kovovým spracovaním sa v tejto cenovej kategórii nestretávame často. Dizajnová línia série Redmi 3 ostala zachovaná a 3S sa veľmi ponáša aj na Mi Max. Snímač odtlačkov prstov opäť nájdeme na zadnej strane, niekto by ho možno rád videl vpredu pod displejom, mne ale viac vyhovuje čítačka na zadnej strane telefónu. Horná časť a dolná časť s reproduktorom je farebne odlíšená, prechod medzi kovovou časťou a plastom je spracovaný bezchybne.

Vľavo hore sa nachádza LED blesk a fotoaparát, na hornej strane uprostred infračervený vysielač, mikrofón a 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Dole nájdeme iba microUSB konektor a mikrofón, keďže reproduktor je na zadnej strane. Tlačidlo napájania a klávesy hlasitosti sú osadené vpravo, hybridný slot na SIM karty a microSD kartu vľavo. Prednú stranu vypĺňa päťpalcový IPS displej, pod ktorým nájdeme navigačné tlačidlá striebornej farby.

Notifikačná dióda sa nachádza pod tlačidlom domov. Nad displejom uprostred nájdeme reproduktor, napravo od neho predný fotoaparát. Dizajnu 3S sa dá vytknúť iba nezvyčajne umiestená notifikačná dióda a hlavne absencia podsvietenia navigačných tlačidiel.

Displej s 5-palcovou uhlopriečkou už niektorí výrobcovia označujú ako "mini" alebo "compact". Rozlíšenie 720 x 1280 pixelov neohúri, tento krok Xiaomi sa však dá pochopiť. Nielen že nižšie rozlíšenie bude menej náročné na výpočtový výkon procesora v hrách, ale ťažiť z toho bude aj výdrž batérie. Podanie farieb a pozorovacie uhly sú vďaka technológii IPS v poriadku, čitateľnosť na slnku je priemerná. Displejom Redmi 3S rozhodne neohúri, no ani nesklame.

Konektivita je pre Xiaomi typická. Redmi 3S má hybridný slot, do ktorého môžete dať buď microSIM a nanoSIM, alebo microSIM a microSD kartu. LTE funguje pri použití dual SIM na oboch SIM kartách, dáta však idú iba na vybranej karte, nie na oboch naraz. Dual SIM je typu Standby, čo znamená, že počas hovoru na jednej karte je druhá nedostupná.

Nechýbajú ani ďalšie dôležité služby ako GPS, Bluetooth alebo Wi-Fi, tá je žiaľ iba 2,4 GHz. MicroUSB konektor podporuje aj funkciu USB OTG. Slúchadlá si budete môcť pripojiť cez Bluetooth alebo 3,5 mm konektor. Prítomnosť infraportu pre ovládanie domácej elektroniky bolo prekvapením, hlavne keď táto funkcia chýba aj niektorým vlajkovým lodiam, napríklad Samsung Galaxy S7.

Výkon patrí medzi silné stránky Redmi 3S. Testoval som verziu Prime, ktorá má 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Takúto výbavu nemajú ani niektoré výrazne drahšie smartfóny a netreba zabúdať na možnosť rozšírenia pomocou microSD kariet. Smartfón poháňa Snapdragon 430. Číselne ide o nižšie zaradený model než Snapdragon 616, s ktorým sme sa mohli stretnúť v modeli Redmi 3 alebo Honor 5X.

Štyristotridsiatka je však novší a výkonnejší procesor. Rozdiel je najmä v grafickom procesore Adreno 505. Odskúšal som rôzne hry, napríklad Real Racing 3 alebo NFS No Limits. Telefón si s týmito náročnými hrami poradil bez problémov, hlavne vďaka nižšiemu rozlíšeniu displeja a novému grafickému procesoru. V AnTuTu som nameral 42 290 bodov, čo rozhodne netrhá rekordy, ale na porovnanie Honor 5X dosiahol niečo málo cez tridsaťpäťtisíc bodov.

Okrem ceny je veľkým lákadlom Redmi 3S výdrž batérie. Smartfón je vybavený 4100 mAh batériou, čo už na papieri znie perfektne, no v realite je to ešte lepšie. Potešilo ma, že Redmi 3S je ďalší smartfón, ktorý mi vydržal dva dni aktívneho používania – neustále zapnuté Wi-Fi, Bluetooth, pripojenie na LTE sieť.

Celkovo býval displej zapnutý sedem hodín, čo je menej než v prípade Mi Max, no stále je to nadpriemerná hodnota a dva dni sa s ňou dajú zavládnuť. Veľká kapacita batérie však prináša aj jedno negatívum, a to je dlhšia doba nabíjania. Nameral som tieto hodnoty:

- 5 min = 4 %

- 10 min = 8 %

- 15 min = 11 %

- 30 min = 23 %

- 60 min = 48 %

- 120 min = 90 %

- 180 min = 100 %

Redmi 3S mi bol doručený s nadstavbou MIUI 7, ktorá je navlas totožná ako v Mi Max alebo Mi 5. Toto považujem za veľké plus – používatelia lacnejších modelov, v tomto prípade Redmi 3S, nie sú ukrátení o funkcie v drahších zariadeniach. Keďže som sa tejto nadstavbe venoval už pri spomenutých modeloch, nainštaloval som do smartfónu nedávno vydanú verziu MIUI 8.

Rozdielom oproti MIUI 7 a novinkám sa venujem v samostatnom článku. Podobne ako MIUI 7, aj osmička je dobre spravená nadstavba, ktorej ťažko niečo vytknúť, najmä po pridaní užitočných noviniek. Napriek tomu, že som používal stabilnú verziu, stretol som sa s padaním aplikácií. Odporúčam preto ešte s inštaláciou MIUI 8 vyčkať alebo zvoliť vývojársku verziu, kde sú aktualizácie častejšie.

Hlavný fotoaparát fotí dobre, fotky majú vďaka 13 Mpx snímaču dostatok detailov. V aplikácii nájdeme už tradične filtre, rôzne režimy a nechýba ani HDR. To dokáže fotkám vdýchnuť viac farieb a pomôže aj pri proti svetle. Osobne ma kvalita fotografií prekvapila, používanie HDR režimu odporúčam.

Videá dokáže Redmi RS nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení 1080 x 1920 bodov rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Výsledok je slušný, ale je potrebné manuálne ho zaostrovať. Zaujímavá je funkcia orezania začiatku a konca záznamu. Kvalitu videa preto hodnotím ako solídnu, hlavne keď zoberieme do úvahy, v akej cenovej kategórii sa pohybujeme. Slabinou Redmi 3S sú fotografie snímané v noci a pri nedostatku svetla, vidno na nich veľa šumu. Aj predný päťmegapixelový snímač vytvorí pekné fotky iba pri dobrom svetle. Predná kamera by mala podľa výrobcu zvládať videá aj vo Full HD rozlíšení, no s novou verziou prostredia MIUI 8, na ktorú sme telefón aktualizovali z MIUI 7, už dokáže nahrávať len HD videá. Je možné, že niektorá budúca aktualizácia opäť Full HD video na prednej kamere sprístupní. Aktuálne má totiž zlú kvalitu a záznam je trhaný.

Výhody:

+ výborný pomer cena / výkon

+ kvalitné spracovanie

+ dvojdňová výdrž

+ nadstavba MIUI 8

+ infraport

+ kompaktné rozmery

Nevýhody:

- chýba 800 MHz pásmo LTE

- dlhé nabíjanie

- starší microUSB konektor (pre niekoho výhoda)

- navigačné tlačidlá nie sú podsvietené

- vyššia hmotnosť

- priemerný fotoaparát

- hybridný dual SIM slot (použitím microSD karty prídete o dual SIM funkciu)

Orientačná cena: 140 € (16 GB) / 160 € (32 GB)

Záver

Pri navrhovaní Redmi 3S boli spravené kompromisy, čo je však vzhľadom na cenu zariadenia pochopiteľné. Tento fakt najviac cítiť pri fotoaparáte a displeji, svoju funkciu si však odvedú dobre. Redmi 3S je však o niečom inom. Ako celok, ktorý ponúkne vynikajúcu výdrž, kvalitné spracovanie, dual SIM a kompaktné rozmery za cenu hlboko pod 200 eur, je zaujímavou alternatívou pri kúpe lacného smartfónu. Konkurenciou mu môže byť Honor 5X, ktorý je však drahší a horšie vybavený, alebo Lenovo Vibe K5 Plus s Full HD displejom, ale slabším procesorom a výrazne nižšou kapacitou batérie. Najväčším konkurentom bude zrejme nová línia Lenovo K6. Ak vás Xiaomi Redmi 3S zaujal, odporúčam ho zakúpiť na www.ibuygou.com s doručením na Slovensko.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 3S + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

korps 14.10.2016 - 00:07

snapdragon 616 je vykonnejsi ako 430 ak sa bavime o procesore. 430tka ma vykonnejsiu grafiku a preto napr. v teste Antutu ma celkove skore lepsie. Ale cisto procesor je lepsi v 616. taktiez existuje aj verzia s LTE B20, odporucam uz tu kupit.

Nightmare14.10.2016 - 00:46 Trvalý odkaz

Tomas da sa kupit uz aj s 800mHz pasmom :) za taku cenu s plnym LTE zaujimavy fon

Richard Hombauer14.10.2016 - 01:27 Trvalý odkaz

Nightmare: link, or never happend :)

Celá diskusia 26 príspevkov