Nokia HS-4W

Recenzia Bluetooth príslušenstva Jedno z dizajnovo najzaujímavejších handsfree na trhu, tzv. Nokia Boom Headset.

Výrobca v tomto prípade oprávnene použil pojem "boom", keďže ide o prelomové slúchadlo narúšajúce sériu dizajnovo nudných výrobkov. Jednodielne pevné zariadenie s trocha väčšími rozmermi a Li-Pol akumulátorom umiestneným za uchom je dokonale vyvážené.

Nokia HS-4W detail

Technické parametre:

hmotnosť - 21 g,

Bluetooth 1.1,

čas hovoru - do 6 hodín,

pohotovostný čas - do 160 hodín.

čas nabíjania - až 3 hodiny,

batéria - Li-Pol 120 mAh,

pásmo 2.45 GHz ISM, prelaďovanie skokmi, 79 kanálov.

Podporované profily handsfree 1.0 a headset 1.1.

Zabezpečenie - šifrované spojenie,

prevádzkový rozsah - až 10 m,

Spojenie - dvojbodové,

priradené zariadenia - do 8 zariadení, pripojené vždy len jedno,

prevádzková teplota: -15 až +55 stupňov Celzia,

kompatibilné nabíjačky: Nokia AC-1, ACP-7, ACP-8, ACP-9, ACP-12, LCH-12s.

V balení nenájdete nabíjačku!

Nokia HS-4W detail

V jednoduchosti je krása a komu by napadlo, že stačí takýto jednoduchý tvar, ktorým vytvoríte univerzálne zariadenie vhodné pre obe uši, ktoré sa jednoducho nasadzuje, a pritom aj pevne drží na uchu. Mikrofón je umiestnený na konci asi 5-centimetrového ramena, ktorým je slúchadlo ukončené. Otvor pre vstup zvukov je chránený kovovou mriežkou, no jeho priame smerovanie od prvého momentu naznačuje, že vietor bude jeho úhlavným nepriateľom.

Vo vonkajšom prostredí však nastali vždy problémy s kvalitou hovoru, pravdepodobne bolo dôvodom práve umiestnenie otvoru mikrofónu.

Slúchadlo teda obsahuje na pretiahnutom konci mikrofón, v polovici výstupku, v jeho spodnej časti, sa nachádza tlačidlo pre prijatie/ukončenie hovoru. Umiestnené je na výbornom mieste, ale až kým si nenasadzujete slúchadlo počas upozornenia na nový hovor. Zaručene totiž toto nešťastne umiestnené tlačidlo neúmyselne stlačíte. Mne sa viackrát stalo, keď mi začal zvoniť telefón, že som si HS-4W nasadil, ale dovtedy som hovor nielen prijal, ale i ukončil.

V jednej rovine s mikrofónom, ešte pred prvým záhybom, sa nachádza reproduktor s obojstranným výstupom. Zariadenie je totiž v tomto mieste rozšírené do oboch strán. Tým je zabezpečená jeho univerzálnosť (použitie na obidvoch ušiach). Prvý záhyb teda tvorí samotná oblasť reproduktora, druhý a najväčší je už tvorený tmavou gumou, čo spríjemňuje nasadzovanie i nosenie. Koniec slúchadla, ktorý je pri nosení umiestnený za uchom, tvorí z podstatnej časti Li-Pol akumulátor. Tu sa nachádzajú aj všetky ostatné ovládacie prvky: drobná indikačná dióda, dvojtlačidlo pre reguláciu hlasitosti, malé vypínacie tlačidlo a vstup pre nabíjačku chránený gumeným krytom.

Nokia HS-4W detail

Nasadzovanie slúchadla je pomerne jednoduché, jedinou nevýhodou je už spomínané tlačidlo pre prijatie hovoru. Nosenie slúchadla je vždy diskutabilné. Už po dvoch-troch hodinách nosenia mi slúchadlo začalo prekážať. Je to ideálny prístroj na dlhé alebo časté telefonovanie, ale na niekoľkohodinové nosenie na uchu by som si musel zvykať pomerne dlho. Po niekoľkých dňoch som však pozoroval postupné prispôsobenie sa tomuto zariadeniu.

Výhodou je jednoduché nasadzovanie (dbať na uchytenie v časti reproduktora, kde sa nenachádza žiadne tlačidlo) a ľahké nosenie (pevnosť uchopenia na uchu nie je spôsobená pevnou sponou, ale dokonalým vyvážením a umiestnením akumulátora).

Nevýhodou občasné neúmyselné stlačenie tlačidla pre prijatie/ukončenie hovoru pri nasadzovaní.

Počas používania tohto modelu som bol spokojný aj s hlasitosťou, aj kvalitou hovoru. Prenos je v rámci jednej miestnosti bezchybný, v prípade prechodu cez 1 stenu je ešte stále možné hovor s menším rušením uskutočniť.

Priamo na slúchadle môžete opakovať voľbu čísla, používať hlasovú voľbu a nastaviť hlasitosť.

Zvláštne funkcie:

- aktívne spojenie Bluetooth, stav volania a nízke napätie batérie sú indikované viacfarebnými svietiacimi diódami LED,

- automatické opätovné pripojenie k štandardnému užívateľovi alebo poslednému užívateľovi,

- automatické opätovné pripojenie pri zapnutí a odpojenie pri vypnutí.

Nokia HS-4W detail

Telefonovanie s HS-4W je v rámci jednej miestnosti či auta úplne bezproblémové. Možno si mnohí poviete, že na to mi stačí aj handsfree s káblom. No, keď začnete niečo dôležité počas telefonátu hľadať po zásuvkách a skriniach, alebo popri telefonovaní varíte (akcií umožňujúcich dlhé telefonáty s blízkymi tu máme dosť) a podobne, budete za Bluetooth slúchadlo veľmi vďační.

Telefonovanie v rámci celého bytu je tiež možné, ale vtedy odporúčam položiť telefón na najexponovanejšie miesto v rámci bytovej jednotky. Zazvonenie počujete aj v prípade, že je dosah už slabší. Horšie je to, keď líniu slúchadlo - telefón prerušuje hlava, alebo telo telefonujúceho. Vtedy je rušenie zákonité. Preto je vhodné byť pri väčších vzdialenostiach vždy nasmerovaný dotyčným uchom k telefónu. To sa však týka väčších vzdialeností.

Telefonovanie vonku je problematické so všetkými prístrojmi a takmer za každých poveternostných podmienok. Jednoducho, aj vánok sa postará o intenzívne chrčanie v slúchadle telefónu na druhom konci linky.

Nosenie handsfree je do 2 hodín bežnou záležitosťou. Za pár minút si na zariadenie na uchu navyknete. Po dvoch a viacerých hodinách som mal však takmer vždy problém so záťažou na ušnici. Handsfree je teda určené aj na dlhšie cesty, ale vždy aj tak odložíte a nasadíte si ho až v nevyhnutnej situácii.

Kvalita hovoru je na prekvapivo vysokej úrovni. Čakal som prehnané výšky či iný nedostatok, ale podľa mojich skúseností je kvalita hovoru ešte lepšia než bežným spôsobom.

Dôležité odkazy:

- webstránka produktu

- podpora HS-4W

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.07.2005 - 15:14

Fizzy: Pekny stroj....tak tak v jednoduchosti je krasa......

anonymous28.07.2005 - 17:17 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: osobne ho pouzivam s N6681 a je fajn,len ma je niekedy zle pocut a aj volajucich

anonymous28.07.2005 - 18:37 Trvalý odkaz

riso: fiha...a to v akych pripadoch. len vonku (vietor) alebo vseobecne?

anonymous31.07.2005 - 16:46 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: aj ked mam MT na krku tak to niekedy susti.aj exterier aj interier.ale uz mam Nokia HS-11W a je podstatne lepsi aj krajsi a lepsie drzi na uchu

anonymous02.08.2005 - 17:20 Trvalý odkaz

cejko: Ja ho mam od novembra, ked ho mam dlho, boli ma ucho. (mam velke usi)

Celá diskusia 7 príspevkov