4ka spúšťa VoLTE - prenos hlasu cez LTE sieť

Už pred rokom uskutočnil Swan prvé úspešné VoLTE volania vo svojej 4G sieti a dnešným dňom spúšťa komerčnú prevádzku volaní cez LTE.

V máji tohto roka ukázala 4ka, ktorá využíva technológie od čínskeho výrobcu ZTE, ako buduje svoju sieť a už vtedy sme sa dozvedeli, že je pripravená aj na prenos hlasu cez LTE sieť tzv. VoLTE. Túto technológiu má implementovanú vo všetkých staniciach.

Dnes počas telefonovania, pokiaľ je zákazník prihlásený do 4G siete, sa hovor najskôr musí "prepnúť" do 2G, čo má za následok dlhú odozvu, ktorú poznáme napríklad podľa dlhého času medzi vytočením čísla a reálnym spojením s volaným. Pri VoLTE je prechod plynulý a kvalita hovoru vyššia. Pre porovnanie: čas spojenia hovoru v klasickej mobilnej sieti je 7 až 10 sekúnd, pri VoLTE sú to 2 približne sekundy. Takisto posielanie SMS správ je rýchlejšie.

Počas VoLTE hovoru ostáva telefón pripojený aj v LTE dátovej sieti, to znamená, že môžete súčasne dátovať aj telefonovať. Cena volaní cez LTE sieť má rovnakú cenu a tarifikáciu ako bežné hovory v sieti 4ky 4 centy za minútu hovoru.

VoLTE ponúka na podporovaných telefónoch aj možnosť používať funkcionalitu Video cez LTE (ViLTE). Dáta prenesené počas hovoru cez LTE za účelom hlasu nie sú účtované z kreditu ani z predplateného balíka. O aktiváciu VoLTE, ktorá prebehne do 24 hodín, treba požiadať na zákazníckej linke na čísle 950 a budete o nej informovaní prostredníctvom SMS správy. Či ste vo VoLTE sieti si zákazník môže overiť zavolaním na skrátené číslo #123.

Penetrácia VoLTE telefónov je aktuálne na trhu veľmi nízka. Ich rozšírenie medzi zákazníkmi v budúcnosti porastie. Na správne fungovanie je podľa operátora potrebné stiahnuť upravený firmvér. Aktuálne rokuje 4ka s významnými výrobcami, na stretnutí s novinármi sa hovorilo o telefóne Huawei P9, ktorý by mal nať sprístupnený firmvér na stránke 4ky už čoskoro.

Článok budeme aktualizovať.

Diskusia k článku:

Piatro 24.10.2016 - 16:35

Keď dám vytočiť #123 tak sa nič nestane, automaticky mi zloží hovor. Musí byť najprv aktivovaný VoLTE? Písal som aj na stránke 4ky, zatiaľ mi neodpísali, bol víkend. Mám skúsiť zavolať na zákaznícku linku?

Matej24.10.2016 - 17:50 Trvalý odkaz

A stiahol si si specialne operatorom upraveny firmwer pre tvoje zariadenie, ktory tvojmu zariadeniu umozni vyuzivat VoLTE funkcionalitu ???

Piatro24.10.2016 - 18:38 Trvalý odkaz

Nie, ale ak som sa správne dočítal, tak BlackBerry Classic by mal podporovať VoLTE

Piatro24.10.2016 - 18:45 Trvalý odkaz

Tak teda po telefonáte s operátorom som sa dozvedel, že momentálne iba jedno zariadenie podporuje VoLTE. Vraj to riešia s výrobcami zariadení. Ako poznám BlackBerry a 4ku, tak až tak skoro to nebude

Celá diskusia 4 príspevky