iOS 10 príde 13. septembra. Aké sú naše skúsenosti?

Nová verzia iOS prináša najzásadnejšie zmeny prostredia od kompletnej zmeny dizajnu v iOS 7. Množstvo funkcií si však užijete až na nových iPhonoch s 3D Touch.

Apple každoročne s novou generáciou iPhonov uvoľňuje aj ďalšiu verziu svojho operačného systému iOS. Najnovší iOS 10 teda dostane iPhone 7 a iPhone 7 Plus, pričom pre staršie smartfóny, tablety a iPody bude aktualizácia k dispozícii už o tri dni skôr, od 13. septembra.

Prinesie veľké vizuálne zmeny, drobné vylepšenia a úpravy správania sa notifikácií či typického domáceho tlačidla. Vďaka programu pre betatesterov iOS 10 používame už niekoľko mesiacov a počas posledných dní aj jeho verziu Golden Master, ktorá je prakticky zhodná s tou, na ktorú sa môžete tešiť po oficiálnom vydaní.

So zrýchlením čítačky odtlačkov prstov Touch ID v iPhone 6S a 6S Plus sa niektorí používatelia začali sťažovať, že už nemôžu stlačením home buttonu rozsvietiť displej a prečítať si zmeškané notifikácie na uzamykacej obrazovke - smartfón sa po priložení prstu okamžite odblokoval a informácie zmizli.

Apple teraz dáva používateľom na výber - zariadenie sa po priložení odtlačku môže odblokovať okamžite, alebo môže vyžadovať ďalšie stlačenie tlačidla Domov. Postačí v nastaveniach prístupnosti vypnúť položku "Aktivovať priložením prsta".

Displej smartfónu sa vďaka funkcii Raise to wake rozsvieti aj pohybom, napríklad zdvihnutím z iPhonu zo stola. K fungovaniu ale hardvér potrebuje aspoň pohybový koprocesor M8, majitelia staršieho iPhone 5S teda majú smolu.

Jednotlivé obrazovky dostali nové radenie. Pohyb doprava na uzamykacej obrazovke aktivuje Fotoaparát, ľavá obrazovka patrí redizajnovaným widgetom a notifikácie v hornej lište už preto zostali osamotené, bez karty Dnes.

Nové bublinky widgetov aj notifikácií výborne fungujú s displejmi podporujúcimi 3D Touch. Zatlačenie zobrazí ďalšie informácie alebo možnosti pre rýchle odpovede. Majitelia starších zariadení budú musieť využívať klasické posunutie notifikácie doľava. Apple určite dúfa, že widgety v ľavej domácej obrazovke motivujú k ich používaniu viac používateľov. Zobrazia sa aj po pritlačení ikony kontkrétnej aplikácie na domácej obrazovke.

Na druhej strane, z iOS 10 nepochopiteľne zmizla možnosť zoskupiť hlásenia podľa jednotlivých aplikácii. Kým v iOS 9 ste mohli mať dôležité novinky z Messengera alebo zmeškané hovory navrchu, teraz sa všetky notifikácie radia striktne chronologicky. S každou ďalšou betou sme čakali, kedy sa táto možnosť do systému vráti, no výrobca iba upravoval priesvitnosť a kontrast textu na pozadí priehľadných obdĺžnikov.

Úplne nová je aplikácia Fotky, ktorá po prvom pripojení iOS zariadenia k nabíjačke preskenuje všetky vaše fotografie a relatívne úspešne rozpozná tváre ľudí na nich. V stovkách záberov následne ľahko nájdete všetky snímky s vašimi deťmi či priateľkou.

Fotky zvládnu fulltextové vyhľadávanie a dokonca v našej rodnej slovenčine. Napíšte "auto" a systém vyhľadá všetky vaše zábery automobilov. Položka Spomienky zas zoskupí fotografie z výletov, automaticky ich zostrihá a doplní hudbou.

Zmenila sa spodná lišta s rýchlymi skratkami, kam pribudla aj druhá karta venovaná výhradne prehrávaniu hudby. Redizajnovaná aj aj aplikácia Hudba, s plne integrovanou streamovacou službou Apple Music. Na poslednej keynote v San Franciscu zaznela informácia, že už pokorila hranicu 17 miliónov predplatiteľov.

V budíku pribudol čas večierky, teda času, kedy chcete íst spať. Ideou Apple je zlepšiť vám spánok tým, že si budete líhať do postele a vstávať pravidelne, každý deň v rovnaký čas. Aplikácia Zdravie tiež dokáže približne odhadnúť a na grafe zobraziť dĺžku spánku, aj keď nemáte hodinky Apple Watch či iný monitor aktivity. S nimi budú čísla samozrejme oveľa presnejšie.

Apple venoval (priznajme si, že až zbytočne veľkú) pozornosť aj aplikácii Správy. Tá už roky dokáže okrem klasických textových správ posielať aj špeciálne iMessages naprieč iOS a macOS zariadeniami. Jej vzhľad sa teraz viac priblížil facebookovému Messengeru, pribudli nálepky, efekty, gify a desiatky nových smajlíkov. Stále však platí, že kontaktom na inej platforme príde iba klasická SMS.

Očakávali sme aj prepracovanie nie vždy ideálne a dostatočne svižne pracujúceho obchodu App Store, no bohužiaľ márne. Ďalšie zmeny, napríklad podporu miniaplikácií v Mapách či uvoľnenie SDK hlasovej asistentky Siri aj pre vývojárov aplikácií tretích strán, určite naplno využijeme už o niekoľko týždňov po oficiálnom uvoľnení iOS 10, až sa nové možnosti zapracujú do aktualizácií najpoužívanejších programov.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 11.09.2016 - 20:13

Nové sú aj vibrácie, resp spôsob akým telefón vibruje. Na 6S Plus to bolo cítiť a pre mňa to bolo prekvapenie a zmena. Ináč mi prišla iOS 10 Beta veľmi podarená - po asi 2 rokoch som nevypínal animácie, ale nechal ich zapnuté. Sú krajšie, rýchlejšie a celý telefón pôsobil oveľa svižnejšie. Aj preto váham nad kúpou sedmičkových ajfonov. Či ma ale nejak viac oslovia, sa ešte uvidí. :)

Matej Krajčovič12.09.2016 - 11:29 Trvalý odkaz

Ano, animácie konečne Apple ešte zmiernil, to je ďalšia pozitívna zmena. Každopádne škoda, že ich nemožno vypnúť úplne ako na androidoch.

Neobmedzené animácie na iOS 9, ako to občas vidím okolo seba, by som nezvládol :D

W0lfd12.09.2016 - 11:58 Trvalý odkaz

Keď dobre viem Raise to Wake potrebuje aspoň M9 a nie M8, ako je to v článku. Takže 6S a vyššie.

Celá diskusia 3 príspevky